Ваньо Танов се връща в митниците

Смяната на ръководителя на агенцията се налага поради отчетеното изоставане на приходите, твърдят от финансовото ведомство

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Директорът на Агенция "Митници" по времето на ГЕРБ Ваньо Танов отново поема институцията. Той ще замени на поста Павел Тонев, който е бил освободен от министъра на финансите Румен Порожанов. Това съобщиха от финансовото ведомство. От там допълват, че смяната "се налага поради отчетеното изоставане на приходите, администрирани от АМ".

Още при предаването на управлението предишният финансов министър Петър Чобанов заяви, че Националната агенция за приходите (НАП) ще изпълни плана за годината, но при митниците има изоставане. По неофициална информация към шестмесечието неизпълнението от ДДС и акцизи спрямо месечните разчети, заложени от финансовото министерство, е 350 млн. лв. Наваксването според източници от митниците ще е много трудно, освен ако не се случи чудо и цената на петрола изведнъж не скочи драматично. Самият Танов коментира днес пред БНР, че неизпълнението в приходите на митниците от началото на годината е над 600 млн. лева, а не 350 млн. лева, както се лансира в публичното пространство. Според него, "ако сумата е от порядъка на 600-700 млн., ясно е, че не може да се навакса", но изрази надеждата си, че част от изоставането ще може да се компенсира.

От финансовото министерство твърдят, че предвид краткото време до края на бюджетната година "е наложително да се предприемат мерки за подобряване на качеството на работата на Агенция "Митници", включващи ефективен контрол върху акцизните стоки, засилване на борбата с контрабандата и постигане на по-добра ефективност на взаимодействието с органите на НАП и МВР, които да доведат до повишение на събираемостта на приходите".

Ваньо Танов беше директор на АМ от 6 август 2009 г. до 22 август 2013 г., когато беше заменен на поста от Кирил Желев. Впоследствие агенцията изпадна в управленски вакуум, докато начело не беше поставен Павел Тонев. По времето на кабинета "Орешарски" беше променена и ключовата Наредба 3, като на практика облекчи контрола върху производството на акцизни стоки. Въпросната система от надзорни изисквания беше изготвената и доразвивана през целия мандат на ГЕРБ. Те задължаваха производителите на горива и алкохол да инсталират измервателни уреди на всяка точка, от която може да се извлече готова продукция, така че да е ясно какви количества напускат рафинериите и дестилиращите мощности и да се обложат с акциз и ДДС, когато стигнат до крайните потребители.

Докато оглавяваше митниците Ваньо Танов си създаде репутация на безкомпромисен ръководител, готов да се изправи срещу цели браншове в името на държавния интерес (справка - случаят "Лукойл"). В същото време името му беше замесено и в няколко скандала. През 2011 г. "Галерия" пусна стенограмата и аудиозапис от разговор на тогавашния премиер Борисов с Танов, в който лидерът на ГЕРБ настоява за спиране на акция срещу собственика на бирената фабрика "Леденика" Михаил Михов (познат с прякора Мишо Бирата). Парламентът дори създаде временна комисия с председател Йордан Цонев (ДПС) за проверка и установяване на всички обстоятелства около телефонния разговор, но до окончателно решение така и не се стигна.