КТБ не е платила облигациите си за 150 млн. долара

По информация на Reuters големите облигационери подготвят законови действия срещу банката и държавата

КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни
КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни
КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Корпоративна търговска (КТБ) банка е пропуснала да направи последното плащане по доларовата си емисия корпоративни облигации. Падежът на 150 млн. долара беше в петък, 8 август, но според източници на Reuters плащане не е имало. Пред "Капитал Daily" представители на пазара също потвърдиха информацията. Банката има 7-дневен гратисен срок да погаси задълженията си, но според Reuters рискът облигационерите да предприемат законови действия срещу КТБ е голям.

"На 8 август, петък, КТБ пропусна финалното плащане по облигациите си, след като през юли пропусна да плати и купона", е казал пред Reuters един от облигационерите. "Като се има предвид липсата на комуникация с българското правителство, облигационерите ще използват всички законови средства срещу държавата и банката. Българските политици не само рискуват продължителна и скъпа съдебна битка, но и да нарушат репутацията на страната като инвестиционна дестинация", добавят източниците.

За пропуснатото плащане е потвърдил и представител на голям хедж фонд, базиран в Лондон. "Има 7-дневен гратисен период. В момента разглеждаме какви законови възможности имаме", е съобщил източникът на агенцията.

Политически пречки

В своя анализ по темата Reuters посочва, че опитите на БНБ да спаси банката са били саботирани от политиците. Най-вероятно от агенцията визират предложения специален закон за КТБ, който обаче срещна не само политическа, но и обществена съпротива, тъй като противоречеше на настоящото законодателство и изземваше функциите на фонда за гарантиране на влоговете.

КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни. Първоначално трябваше да бъде отворена на 21 юли, но срокът беше удължен с два месеца, тъй като парламентът отказа да приеме спасителния закон на БНБ. След това стана ясно, че банката няма да бъде отворена преди средата на октомври, когато ще бъде обявен резултатът от независимия одит.

В понеделник гуверньорът на централната банка Иван Искров и финансовият министър Румен Порожанов изпратиха общо писмо до Европейската комисия, с което обясниха защо гарантираните депозити до 100 000 евро не могат да бъдат изплатени преди изборите на 5 октомври. Те изтъкнаха, че българското законодателство позволява изплащане, но само ако банката бъде обявена в несъстоятелност.

Липса на средства

Друг проблем пред изплащането на гарантираните влогове е липсата на достатъчно пари във фонда за гарантиране на влоговете. Там в момента има 2.1 млрд. лв., а гарантираните депозити в банката са 3.7 млрд. лв. Разликата може да бъде покрита единствено от държавногарантиран заем, който изисква парламентарно одобрение, пише още в писмото. Тъй като в момента няма парламент, промените в закона не са възможни, нито пък осигуряването на допълнителните 1.6 млрд. лв., които са необходими за плащане на гарантираните влогове, пише още в писмото. Там се посочва, че подобно решение може да бъде взето от следващия парламент след изборите на 5 октомври.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  За пореден път да припомня, който се заиграва с Д(п)С - гърми.

 • 2
  yin34369491 avatar :-|
  yin34369491

  Четох вчера, че цената на облигации вече е 32% и ги купува ВТБ

 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka

  От месец пиша: Всички знаете как се убива банка- с вестник. Сега ще видите как се краде банка. Облигациите ще бъдат изкупени от който трябва, банката ще е с обезценен капиталзаради намесата на държавата и прокуратура.... и някой ще стане нов собственик на активите на банката.
  Наивно, елементарно.... но вярно ли е?

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#2] от "yin34369491":

  изпреварил си ме!

 • 5
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Относно липсата на достатъчни средства за изплащане на гарантираните депозити има два Основните въпроси:
  1. С какво ще се гарантират гарантираните депозити по закон, след като към момента в така наречения Фонд за гарантиране на влоговете има недостиг от близо 1,7 милиарда лв., ако този недостиг се увеличи с повличане на депозити и в други БГ банки?
  2. Защо другите банки работещи с лиценз в БГ категорично отказват кредити с обезпечение на така наречените гарантирани депозити?
  Това два много СЕРИОЗНИ ВЪПРОСИ касаещи цялата банковата система в БГ и основния извод е че останалите работещи банки също нямат доверие в БНБ, а вероятно и в самите себе си!
  Господата от БНБ предлагат да се емитира държавен дълг за набиране на средства за удоволетворяване на недостига във Фонда за гарантиране на влоговете и съответно за гарантиране и изплащане на гарантираните влогове, но при това предложение от страна на БНБ, бих попитал БНБ - КОЙ ще погасява и връща взетия държавен дълг след това? Отговора е ясен - ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ в БГ, от което излиза извода,че гарантирането на влоговете до законовия размер се гарантира от самите вложители,които са данъкоплатци! Това е "УНИКАЛНО" решение, плод на "сериозен мозъчен тръст", за което трябва човек да има доста магистратури!!!

 • 6
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  За облигационерите и техните намерения бих казал само едно: "гарги плашат". Много ще е хубаво, ако може някой да им плати, но не виждам защо да го прави държавата.
  Съвсем друг бе случаят с Кремиковци, когато държавата първо изгони Арселор, който искаше да спаси комбината, после подмени датата на несъстоятелността и обезсили обезпеченията.
  Но ако едно велико събитие първият път е трагедия, повторението му е фарс.

 • 7
  _dan_ avatar :-?
  _dan_

  " ... а гарантираните депозити в банката са 3.7 млрд. лв. ... " - Е, нали липсваха 3,5 млрд. лв. - гарантирани и негарантирани влогове? Сега изведнъж станаха 3,7 млрд. и то всичките гарантирани ... ?!?! Май Костов иска да си прибере милиончетата и той от банката.

 • 8
  bviv avatar :-|
  bviv

  До коментар [#5] от "Благодетел":
  Защо пък данъкоплатците, искаш да кажеш че банката няма никакви активи, т.е. Стойността на активите и е нула !?
  Това не само е невероятно, но е и невъзможно!

 • 9
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  До коментар [#8] от "bviv":Стойността на активите на банката ще бъде такава,каквато заплатят за тях! От всички досегашни действия на Господата от БНБ е видно,че се работи по значителното намаляване на стойността на тези активи и още по-интересното е че наложения специален надзор се налага за оценка на банката и за намиране на решение за нейното ОЗДРАВЯВАНЕ,а не за намаляване на нейната стойност! От цялата тази ситуация с КТБ най-лошото е че се дават много ГРОЗНИ други сигнали към създаване на нови опашки от вложители пред другите банки в БГ и липса на опашки от ИНВЕСТИТОРИ пред милата ни родина!ДОВЕРИЕТО е не по-малко прекрасно от СВОБОДАТА за хората......


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход