Облигациите на КТБ се сринаха до 30% от номинала си

Банката е изкупила през годината част от книжата и в инвеститорите са останали книжа за около 80 млн. долара

Цената на корпоративните облигации започна да пада, след като финансовата институция беше поставена под специален надзор
Цената на корпоративните облигации започна да пада, след като финансовата институция беше поставена под специален надзор    ©  Надежда Чипева
Цената на корпоративните облигации започна да пада, след като финансовата институция беше поставена под специален надзор
Цената на корпоративните облигации започна да пада, след като финансовата институция беше поставена под специален надзор    ©  Надежда Чипева

Финансовите проблеми на Корпоративна търговска банка (КТБ) сринаха допълнително цената на облигациите й, търгувани на борсата в Ирландия. Падежът на доларовата емисия с общ номинал 150 млн. долара беше на 8 август. По информация на Reuters, потвърдена и от източници на "Капитал Daily", окончателно плащане не е имало. Това веднага се е отразило на цената, като в понеделник книжата се търгуваха на вторичния пазар при 30% от номинала си.

По данни на Bloomberg търговията във вторник е завършила при цена от 32.6 долара на 100 долара номинал. Междинните данни към 13 август показват, че тенденцията за поевтиняване продължава. Цената на корпоративните облигации започна да пада, след като финансовата институция беше поставена под специален надзор и правата на управителния и на надзорния съвет бяха отнети. Само в рамките на месец юли стойността им се срина от 93% до 36% от номинала, след като стана ясно, че банката няма да бъде отворена на първоначално обявената от БНБ дата - 21 юли.

Отговорността на емитента

Доларовите облигации на КТБ бяха емитирани на 3 октомври 2012 г. от специално създадената за целта финансова компания Northern Lights Bulgaria B.V. В проспекта към предлагането на облигациите е записано, че регистрираното в Холандия дружество има единствената задача да набави средства от международните пазари, с които да кредитира банката. Отново там е записано, че парите могат да бъдат използвани за финансиране на сделката по покупко-продажбата на БТК. В крайна сметка финансирането вероятно е било използвано за кредитиране на сделките за телекома и цигарения холдинг "Булгартабак".

Като дружество със специална инвестиционна цел Northern Lights има единственото задължение да извършва плащанията към облигационерите по главницата, лихвите и допълнителните суми, ако има такива. Парите за тези транзакции са отговорност на банката. Тя обаче е под специален надзор от БНБ от 20 юни и разплащанията са блокирани. Така по силата на споразуменията между кредиторите, емитента и банката, ако в 7-дневен срок след падежа на облигацията или някое от лихвените плащания не бъдат извършени, кредиторите могат да поискат несъстоятелност на КТБ.

По информация на "Капитал" към 31 май 2014 г. Northern Lights Bulgaria е получило 72.18 млн. долара (около 106 млн. лв.), тоест това са обратно изкупени облигации от КТБ, което означава, че останалите инвеститори очакват под 80 млн. долара. Последващи плащания не е имало вероятно заради затварянето на банката.

Действията на кредиторите

При неплащане на лихвите и главницата (какъвто е случаят) облигационерите биха могли да получат поне част от парите си, ако банката бъде обявена в несъстоятелност. Това обаче може да се случи най-рано през септември, когато изтича 3-месечният срок за специален надзор. По закон БНБ може да го удължи с още 3 месеца, до Коледа, като дотогава парите си няма да могат да получат и депозантите. При евентуално отваряне на банката и обявяването й в несъстоятелност Фондът за гарантиране на влоговете ще трябва да изплати депозитите до 100 000 евро. В този случай фондът се превръща в привилегирован кредитор на КТБ и след обявяването на несъстоятелност той пръв ще получи вземанията си от банката, а чак след него облигационерите и депозантите с над 100 000 евро.

Още в началото на кризата в КТБ, когато планът беше да отвори до 21 юли, финансовият министър Петър Чобанов обеща, че облигационерите ще си получат парите. Те обаче вече не вярват, че техният интерес ще бъде защитен, и заплашиха да предприемат законови мерки срещу банката и държавата. "Като се има предвид липсата на комуникация с българското правителство, облигационерите ще използват всички законови средства срещу държавата и банката. Българските политици не само рискуват продължителна и скъпа съдебна битка, но и да нарушат репутацията на страната като инвестиционна дестинация", е коментирал пред Reuters представител на облигационерите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 2
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Да си го ****** облигационерите! Аз пари не давам на Понци схеми - да са мислили и те. Още повече, че беше писано до откат каква е "бизнес-стратегията" на "банкера Василев".

  .....добре, че не успя да засмуче "Доверие"...

 • 3
  bg_for_dummies avatar :-|
  bg_for_dummies

  Търгуването на подобни нива привлича определен тип инвеститори, известни с това, че не се спират пред нищо, било то и корумпираната българска държава. По казуса с КТБ вече са заети няколко кантори в Лондон. Излишно е да казвам, че адвокатите работят до голяма степен на базата на success fee, тоест и те няма да се спрат пред нищо. Заради крими игрите на Искров и безумията на Чобанов, България ще бъде разнасяна, съдена и осъдена. Икономически ръст няма да има, затова пък ни подписаха инвестиционно изгнание и с висока степен на вероятност много солидни обещетения. Къде изчезна Искров в тези дни, има да отговаря за особено тежки престъпления по служба?

 • 4
  dnanev avatar :-|
  Димитър Нанев

  Не мога да разбера каква отговорност може да има държавата за отношения между частна банка и нейните облигационери?! Все пак това са професионални инвеститори, да са си проучили емитента преди да му купуват облигациите!

 • 5
  viasat avatar :-|
  viasat

  финансовият министър Петър Чобанов обеща, че облигационерите ще си получат парите

  Обещаното не е като даденото !!! Факт . на обещания поне се наслушахме .Посланията към финансовите пазари са видни !

 • 6
  drake avatar :-|
  drake

  Бившият министър Чобанов определено не е титан на мисълта. Ама никак. Но той няма мандат да обещава каквото и да било , нито пък го е обещал. Твърдението , че е "обещал" е на облигационерите. Чобанов е казал на лош английски нещо от типа " ще направим всичко възможно" , което не значи че е обещал , че някой ще си получи парите. Нито пък българската държава може да бъде съдена за такива обещания, това няма как да стане. Нито пък Чобанов има правомощията да обещава. Ако Народното Събрание бе взело решение е друго. Тъй че облигационерите просто блъфират и плашат със съд. А съдът е доста скъпо удоволствие до което няма да се стигне.

  А на Чобанов просто са му спретнали засада по време на т.н . роуд шоу, където да са го забили с този въпрос и той като първи умник е дал отговора с "обещанието". И това сега се използва и се дъвче като дъвка. Просто облигационерите не са наивни бабички, това са хора които знаят ,че поемат риск срещу по-висока възвръщаемост, загубата е част от играта особено в Дивия Изток. Ако имат толкова аргументи нека да ги споделят ,за да се види , че на практика нямат нищо. А вече ако българската държава им се върже на блъфовете, то проблемът е в държавната администрация, а не в облигационерите. Просто в тази история няма добри и лоши. Има само по-умни и по-малко умни алчни и уплашени хора.

 • 7
  drake avatar :-|
  drake

  До коментар [#3] от "bg_for_dummies":

  Би ли споделил/а къде ще бъде съдена България , пред кой съд и на какво основание? Иначе с оценката за криминалната държавна администрация съм съгласен. Но не и с фаталистичната оценка, че България ще бъде осъдена. България има достатъчно опит с такива типове. Делата Нова Плама , Зееви срещу България показаха ,че българската държава не е чак толкова беззащитна просто защото си взема някоя кантора като White& Case, която свършва работата вместо държавната администрация , която априори е некомпетентна и корумпирана.Така че не бъди толкова черноглед/а , има време , ще се гледа сеир, но изходът не е предопределен.

 • 8
  hrnet avatar :-|
  hrnet

  До коментар [#6] от "drake":

  Блъфират , не блъфират - ясно е едно - до 20 август(сряда), на банката трябва да бъде отнет лиценза или поне такъв е закона.
  А после вече, се нареждат на опашката Фонда за гарантиране, облигационери, вложители с над 100 000 хиляди евро.

 • 9
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Твърдеше се някъде, че освен Чобанов сред обещалите били: Даниела Бобева и Калин Христов...това защо се спестява?

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "drake":

  Има нещо вярно в това, което казваш, а именно, че не че тези не са за съдене, които представляваха държавата досега, но не е лесно тя да бъде осъдена в този случай, при положение, че няма реално поети държавни гаранции.
  Но има и още нещо, в този свят има и реални морални щети или косвени щети, които имат значение за напред. Ако наистина най-високи представители на държавата, в лицето на премиер - Олигарски и/или финансов министър - Чобанов са поемали ангажименти и лично са уверявали, че инвеститорите нямат никаква причина за безпокойство за парите си (и тук не е зле да се пави разлика между печалба, респ. загуба от инвестиция И ЗАГУБА НА САМАТА ЧИНВЕСТИЦИЯ ИЛИ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НЕЯ) С две думи - следващият път, когато български премиер или представител на българското правителство тръгне да разговаря и да се договаря, нали се сещате какви са шансовете да му повярват?
  Ами то тези най-нагло и непрекъснато си лъгаха и целия български народ, и то редовно. Просто тези инвеститори не са си свършили домашната работа и не са внимавали, така че са поели риск, по-голям отколкото са могли да поемат, явно.Това ще им е за обица да не се заиграват с банки и начинания на постсоциалистически олигаси, в случая български, за каквито са назначени Цветан Василев и Пеевски. И да си правят по-добре предварителните проучвания и анализи, оценявайки адекватно ВСИЧКИ РИСКОВЕ, ВКЛ. РЕГИОНАЛЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ! Ние тук например от кога коментираме тук, че КТБ не е стабилна конструкция и е толкова свързана с държавните пари и въобще икономиката на България, че ако нещата в страната тръгнат на юг, и тя отива там. Ами когато навремето се разгоря диксусията в българското общество защо всички държавни ари са концентрирани в тази банка нали не друг, а премиерът Борисов заяви - "Вие какво искате - да изтеглим парите и да фалираме банката ли?" Каза го публично, аз отлично си спомням.
  Нали и когато президентът Плевенлиев обяви първото си служебно правителство и то заяви, че ще въведе правила и регулации за лимити на парите на държавните предприятия в банките и Цветан Василев извенъж прописа и в гневно писмо необичйно яростно критикува президента, ако си спомняте! Тези неща добрите инвеститори би трябвало да ги следят...
  Преди години ако си спомняте подобен проблем възникна с облигации на американските гиганти Фъни Мае и Феди Мак, които св бяха набълбукали с близо половината от т.н. джънк (субпрайм) мотгиджи, след като почти всички американски банки - начело с най-големите - в т.ч. Сити, Банк оф Америка, Чейз, Васхингтън Мюшуал, Кънтриуайлд,...и и други измислиха огомната далавера с тези книжа и заеми.Големи държави, в т.ч. и Китай и Русия си бяха напазарували техни облигации, защото - забележете - СЕ СМЯТАШЕ, ЧЕ ЗАД ТЯХ Е ДЪРЖАВАТА!
  Но статутът на Фани и Фреди беше нещо като дъвено желязо - хем частни, хем ... създадени със закон на Конгреса, с други думи един прекрасен инструмент за корупционни практики в политиката и за изкривяване и манипулиране на пазарите в огромни мащаби.
  Та интеесното при тях бе - и заради това ги споменавам, иначе те не са изобщо типични банки (макар че и КТБ не бе, но по друг начин) - че когато големи инвеститори, като гореизбоените, а и други видяха как акциите и облигациите им се срутиха започнаха много активни разговори с Вашингтон и ... американският конгрес набързо гласува мисля около 200 милиарда, които да налее във Фреди и Фани и да ги спаси. Обаче това е "друга бира"...
  Аз взимам повод от тази история за да подчертая, че подобни измислени конструкции са винаги много искови и потенциални бомби.
  Спомням си любимият припев на редица български експерти и финансисти, като Вучева, напр., които много обичат да напомнят например, как ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ НЕ БИЛИ ВСЪЩНОСТ ДЪРЖАВНИ, ЗАЩОТО НЕ КАСАЕЛИ БЮДЖЕТА И ТЕЗИ ФИРМИ ОПЕРИРАЛИ ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН, КАКТО И ОСТАНАЛИТЕ, ЧАСТНИТЕ. И е много интересно какви са истинските мотиви зад подобни очевидни нелепости, които в българския вариант създадоха наукоподобните основи за огромни кражби, корупция, безстопанственост и разграбване, и то в огромни и немислими размери. Наскоро я слушах например отново Вучева да реди тези лакардии и да обяснява снизходително че така било по швейцарските и френските книжки и че трябвало повече да четем.. А аз сега пък искам да я попитам същата - и какво правим сега, в случая с КТБ, например, след като същите ореваха орталъка как пари на държавни и общински дружества са в затворената КТБ и с тях също мнозина се опотваха да оправдават спасяването на всички там, защото иначе не можели да оперират и да осигуряват необходими услуги за гражданите?
  Е, Вучева,ако не дай си боже фалира Топлофикация или НЕК, тогава не са ли държаваа и бюджетът, които ще бъдат афектирани, а? Какво казват за такива случаи твоите швейцарски и френски книжки, а?
  И защо Искров се обяснява като ученичка, че нямало достатъчно пари по гаранционния фонд на банкита за изплащане дори само на гарантираните депозити, и то само в КТБ и какъв закон се опитаха да пробутат мошениците от ДПС да изплащат всички депозити там на гърба на хората и те не четат ли твоите книжки (че и ГЕРБ първоначално ги подрепиха!)?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход