Съдът отказа да наложи обезпечения на издателя на "Преса" и "Тема"

Искането беше на свързаната с Цветан Василев "БГ Корпорейшън"

В началото на юни Тошо Тошев (в средата) и Валери Запрянов са регистрирали нова фирма - "Прес Медиа"
В началото на юни Тошо Тошев (в средата) и Валери Запрянов са регистрирали нова фирма - "Прес Медиа"    ©  Цветелина Белутова
В началото на юни Тошо Тошев (в средата) и Валери Запрянов са регистрирали нова фирма - "Прес Медиа"
В началото на юни Тошо Тошев (в средата) и Валери Запрянов са регистрирали нова фирма - "Прес Медиа"    ©  Цветелина Белутова

С определение от сряда съдията от Софийски градски съд (СГС) Петър Петров е отказал да наложи обезпечения, като запорира сметките и назначи временен синдик на фирмата "Обединени свободни медии", която издава вестник "Преса" и списанието "Тема".

Молбата за откриване на производството беше подадена от свързаната с Цветан Василев "БГ Корпорейшън", която твърди, че е отпуснала заеми за 2.5 млн. лв., но не ги е получила обратно.

Фирмата е една от трите, за които стана ясно миналата седмица, че са отпускали, под формата на заем, средства на дружествата, издаващи всекидневниците "24 часа" и "Труд", "Преса", "Стандарт", списанието "Тема", сайта blitz.bg и др.

Вчера стана ясно, че друг състав на Софийски градски съд (СГС) е уважил частично иска на друга от фирмите - "Сайга Корпорейшън" и запорира дяловете на притежаваната от Венелина Гочева "Про Нюз България" в разпространителската фирма "Агенция Стрела".

От решението на съдия Петров става ясно, че според "БГ Корпорейшън" "Обединени свободни медии" й дължат малко над 3 млн. лв. Тъй като финансовото състояние на длъжника се е влошило през 2012 г. в сравнение с предходната година, той приема, че е "налице реална опасност от увреждане на интересите на кредиторите" и "почти пълна липса на активи в дружеството". Моли от съда да наложи предварителни обезпечителни мерки - назначаване на временен синдик, запор върху три търговски марки, запор върху сметки, запор върху движими вещи, да се оправомощи синдика да сключи договор с лицензирана охранителна фирма, която да охранява офиса на длъжника, с цел запазване на движимите вещи в него.

По делото са представени доказателства, "касаещи търговските отношения между страните, вероятно неизпълнение на задълженията от страна на ответника по договори за заем, покани за изпълнение. Допълнително са налице данни и за влошаване на икономическото състояние на длъжника."

Съдия Петров приема, че "обезпечителната нужда не се предполага, тя следва да бъде установена по несъмнен начин, като в тежест на молителя е да докаже извършването на такива действия, с които длъжникът намалява своите имуществени активи чрез сключването на отчуждителни сделки, или увеличава обема на пасивите чрез обременяването му със задължения", а налагането на предварително обезпечение е оправдано "само, когато това се налага за запазване на имуществото на длъжника, като във всеки конкретен случай следва да се прецени реалната опасност от разпиляване, повреждане или укриване на имуществото на длъжника." В конкретния случай обаче "БГ Корпорейшън" не е обосновал необходимост от налагането на такива мерки: "Твърдяното влошено състояние на длъжника не говори за стремеж на последния да разпилява имуществото и то с цел да навреди на кредиторите. Неизпълнение на други задължения също не е в посока, че именно с поисканите мерки ще се подобри състоянието на длъжника."

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Тошо Тошев отказа да коментира пред "Капитал" претенциите на дружеството "БГ Корпорейшън". В началото на юни Тошо Тошев и Валери Запрянов (които са съдружници в "Обединени свободни медии") са регистрирали нова фирма - "Прес Медиа".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  oanes avatar :-|
  oanes

  Преди беше свързан и позираше за снимка с крупният наркобос Кольо Самоковеца. Сега се е облажвал от Василев. Все се върти около далаверата и парите. Е, идва време и за разплащане. Адвокатските ви трикове и изкуствени фалити няма да ви измъкват дълго. Дълговете трябва да се изплащат, особено сега, когато неуспяхте да бутнете валутният борт.

 • 2
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Твърдяното влошено състояние на длъжника не говори за стремеж на последния да разпилява имуществото и то с цел да навреди на кредиторите. Неизпълнение на други задължения също не е в посока, че именно с поисканите мерки ще се подобри състоянието на длъжника.”

  Много ги бива Тошев и Запрянов по таквиз далавери!

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  Значи на входа на една банка - КТБ имаме ударно наливане и концентрация на държавни пари с години, и привличане на частен ресурс на инвеститори и частни лица на висока цена - високи лихви ( особено пред перспективата от отдръпването на някои от държавните пари в банката)
  На изхода имаме освен много агресивна инвестиционна политика - и понеже да не забравяме, че пред банките има куп рестрикции и ограничения пред директно финансиране, това става разбира се чрез голяма мрежа от подставени лица и фирми...и пазаруване на политици, магистрати, журналисти и различни, вкл. генно-политически проекти като Бареков.
  И точно понеже се действа чрез често повече от очевидни подставени лица и фирми, става като играта "тука има, тука няма" - ту едни бизнеси и медии са нечии, ту не са, ту Цветан Василев е горд собственик на медия (ТВ7) и банкер, даже банкер на годината в изявлението му преди години пред западна медия, ту след това пише гневни писма до престижни западни медии, в които отрича, че е банкер или собственик.
  Ту според маминия сладък преуспял катарзис медиите са негови и притежава и контролира стотици милиони, ту те не са негови, а на майка му и притежава не стотици милиони, а двадесет-тридесет хиляди на влог и 15 годишен "Опел"...
  Една от инвестициите - ТВ7 е с отчетана загуба около 40 милиона през миналата 2013 год. и мисля около 35 милоона през предната.
  Всички сме наясно, че инвестицията му в проекта Бареков е с по-дълги измерения и хоризонти и доста неясна "възвращаемост".
  Ето тук и други примери - за "инвестиции" - този път в медии на всеизвестни червени перачи и мошеници, зинали да лапнат всяка пара, която подушат срешу услугите на поръчковата, зависимата и корумпирана журналистика.
  Ао сложим и масрафите на Болен и шайката ми по Варадеро, луксозни парижки и европейски курорти, големите кредитни линии на известни магистрати и политици в банките и покриването на разходите по тях, луксозния им начин на живот, яхтите и летящите чинии и огромните охрани от човекоподобни на такива като Пеевски и Доган... и подобни и май-картинката не е толкова сложна за разгадаване.

  Поне такива като Веждито и Вско Кеца да знаят кой и как им е харчил парите и като виждат всеки ден по щандовете за вестници определени парцали да знаят, че те са финансирани и стехния труд и пари. И за да ги плюят!
  А Веждито не е зле пак да ни обясни за това от колко големи държавни интереси се водят Бойко Борисов и аверите му доносници на ДС Доган и Гоце и кой е "Реал" - Марид:)

 • 4
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Трудни времена за Тошко Николов Тошев. Истината е, че вече никой /поне от моите познати/ не си купува вестници. Рекламата в пресата също се е свила драстично. Интересно как се финансират тези медии?

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#4] от "comtec":

  " Интересно как се финансират тези медии?"

  По този въпрос питай Вежди Рашидов и Васко Кеца, може би те са разбрали най-сетне къде им отидоха парите и кой кой е в схемите, вкл. и премиерите и правителствата, при които се надуваше КТБ.
  А случаят с Вежди е особено забележителен, защото с неговите честно спечелени пари тези го плюеха! И той продължава да се прави че вярва, че Борисов няма нищо общо с измамите, дори и след като на него самият му писна и си изпусна нервите и сам призна, че Доган и Борисов са си връткали заедно игрите зад кулисите докато ГЕРБ бяха на власт.

 • 6
  shivo avatar :-|
  Shivo

  Добре е, както в случая, да се знае името на съдията. Той очевидно не разсъждава върху несъстоятелноста, а единствено върху желанието на длъжника да прецака кредитора, някак специално един вид. Наклонено решение ми изглежда. За протокола - нямам отношения нито с кредитора, нито с длъжника, не са ми симпатични и едните и другите :)

 • 7
  true_original avatar :-|
  true_original

  Не било решение, било определение, не било за въпрса по същество, било за обезпечителни мерки.

  Г-н босев , очаквах повече от вас?!?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  nikolov_k avatar :-|
  Краси

  Ей така си заминават парите на КТБ.
  Къде са протестиращите от вчера?

 • 9
  boyko4 avatar :-|
  boyko4

  ех, тошко, тошко. нове холдинг седеше до главата на труд и нкога не поиска да връщташ милионите!!!ех какви времена настанаха

 • 10
  igr81 avatar :-(
  antropos

  До коментар [#1] от "lcj30372597":В няколко ваши коментара забелязвам една въпиюща грешка - думата не е борТ, а борД!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход