Несъбраните от митниците приходи може да стигнат 1 млрд. лв.

Ваньо Танов не се ангажира с прогноза каква част от изоставането ще може да се компенсира по време на служебния кабинет

Завърналият се на директорския пост в агенцията Ваньо Танов заяви, че циркулиращият в медиите протокол от проверка в пивоварната "Леденика" през 2010 г., който го уличава в злоупотреба със служебно положение, е подправен
Завърналият се на директорския пост в агенцията Ваньо Танов заяви, че циркулиращият в медиите протокол от проверка в пивоварната "Леденика" през 2010 г., който го уличава в злоупотреба със служебно положение, е подправен    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Завърналият се на директорския пост в агенцията Ваньо Танов заяви, че циркулиращият в медиите протокол от проверка в пивоварната "Леденика" през 2010 г., който го уличава в злоупотреба със служебно положение, е подправен
Завърналият се на директорския пост в агенцията Ваньо Танов заяви, че циркулиращият в медиите протокол от проверка в пивоварната "Леденика" през 2010 г., който го уличава в злоупотреба със служебно положение, е подправен    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Между 900 млн. лв. и 1 млрд. лв. може да достигне неизпълнението на приходите на Агенция "Митници" през тази година. Това съобщи Ваньо Танов, новият стар директор на институцията. Причината е в неправилното планиране на бюджета на митниците и в отмяната на режими, с което контролът е бил занижен, а с това е спаднала и събираемостта на ДДС и акцизи.

Танов твърди, че постигнатото при предишното му управление е било напълно унищожено, а агенцията е завзета от кадри със спорна репутация, включително от хора с осъдителни присъди. По думите му за двата месеца обратно на поста той няма да прави чистки, но очаква да има промени на ръководни позиции.

"Върнах се обратно в блатото, защото осъзнавам какво е положението в момента и имам синове и внуци, които живеят в тази държава", каза директорът на митниците. Той обясни, че е поставил само едно условие за връщането си на поста - да има правото сам да посочи заместниците си. Изборът му се е спрял върху Божидар Алексов и Розалия Димитрова, които имат дългогодишен опит в системата.

Грешни сметки

За периода от януари до юли изоставането в събираемостта спрямо плана е 496 млн. лв., показват последните данни на агенцията. От тях близо 349 млн. лв. са непостъпили приходи от ДДС, при който според Танов има "изключително погрешно планиране", при положение че балансът от търговията с трети страни е нулев. При акцизите също има изоставане при всички основни стокови групи - алкохол, горива и от тютюневи изделия. Директорът на агенцията не се ангажира с прогноза каква част от изоставането ще може да компенсира за двата месеца обратно на поста и посочи, че резултатът ще се види най-рано в справката за октомври.

Според Танов една от най-големите грешки на предишното ръководство на агенцията е било да заменят Наредба №3 за измервателните уреди с друга. "Под мотото, че ще се облекчи бизнесът, бяха облекчени няколко бизнесмени", каза Танов и обясни, че чрез отпадането на автоматизираната система за следене при складовете с акцизни стоки контролът е бил занижен, което е довело до спада в приходите. Друга грешка на предишното ръководство е била в разбиването на системата за проследяване и проверка на вноса, което е отворило дупка в информационните масиви и така инспекторите, които се занимават с анализ на риска, не могат да направят своите оценки за това кой контейнер е рисков, за да разпоредят физическо претърсване на пратки.

Няма време за реформи

На въпрос ще върне ли Наредба №3 за измервателните уреди Танов не даде категоричен отговор. Той каза, че е поискал среща с премиера Георги Близнашки, на която да обсъди възможностите за затягане на режимите. По думите му, ако се пристъпи към реформи в сектора, ще последват упреци към служебния кабинет и затова е нужен консенсус при взимането на решения. Директорът на Агенция "Митници" обяви и че подготвя материали за прокуратурата срещу длъжностни лица в системата, които са допускали рекет върху бизнеса и са позволявали на фирми да не внасят ДДС и акцизи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Затягай режимите за контрабанда, нелегален внос-износ, наркотици, цигари, ГОРИВА.... Не барай само казаните за ракийката! Ще стане революция, ако притиснете хората за акциз върху ракийката!

 • 2
  jj avatar :-|
  J.J.
 • 3
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#2] от "J.J.":
  Да така е и какво от това. Не правиш ли разлика между хората работили в службите , и хората работили за службите като доносници.

 • 4
  jj avatar :-|
  J.J.

  До коментар [#3] от "djb95":

  Правя, но отделение VI все пак е "борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви". Ето пример на "работата" на Танов: "Студентът Костадин Харизанов продължава по различни поводи да прави вражески изказвания по отношение на вътрешната политика на партията, като засяга в отрицателна светлина въпросите за снабдяване на населението със стоки от първа необходимост, построяването на Пантеона на възрожденците в града".

  Още тук: http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=775233

 • 5
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Според Танов една от най-големите грешки на предишното ръководство на агенцията е било да заменят Наредба №3 за измервателните уреди с друга. "Под мотото, че ще се облекчи бизнесът, бяха облекчени няколко бизнесмени", каза Танов и обясни, че чрез отпадането на автоматизираната система за следене при складовете с акцизни стоки контролът е бил занижен, което е довело до спада в приходите.

 • 6
  mihail avatar :-|
  Михаил

  До коментар [#4] от "J.J.":

  И тва мислиш, че е изказа на Танов?

 • 7
  today avatar :-|
  today

  "една от най-големите грешки на предишното ръководство на агенцията е било да заменят Наредба №3 за измервателните уреди с друга. "Под мотото, че ще се облекчи бизнесът, бяха облекчени няколко бизнесмени"

  То не беше грешка, а да могат техните фирми да укриват данъци и акцизи.

 • 8
  stefan.stambolov avatar :-|
  stefan.stambolov

  Правителството е тотално доминирано от номенклатури и то от най-висш ранг.
  Добрата новина е, че дойдоха на власт с проевропейска визия. Нека видим, какво от заявеното ще изпълнят.
  Но, ако това е края на Прехода и демократизацията, то може да кажем, че прехода е спечелен на 100 % от номенкалтурата, а демократизацията е приключила с отказ от демократизация.

 • 9
  hieros_logos avatar :-|
  hieros_logos

  Танов говори както винаги тъпотии, ако изобщо може да говори нещо. Първо ДДС се събира от НАП, не от Митниците. Второ- автоматизираната система по Наредба №3 не отпаднала просто се налага Митниците да реагират в много по кратки срокове при проблеми- вместо три дни, три часа- например. Следствието е, че не могат да налагат безсмислени глоби, каквато практика имаха преди. Пишеха се стотици наказателни постановление, от които 90% падаха в съда, останалите не- и се плащаха глоби. С други думи изнудваха се легално всички оператори на акцизни стоки без изключение...

 • 10
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  Капитал, от вас си зависи дали ще вярвате на тази пропаганда, или ще бъдете критични и обективни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход