Пазарът на труда се подобрява
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пазарът на труда се подобрява

Безработицата в страната намалява както на годишна, така и на тримесечна база

Пазарът на труда се подобрява

Безработицата спада, а заетостта към края на юни се увеличава

2877 прочитания

Безработицата в страната намалява както на годишна, така и на тримесечна база

© Цветелина Николаева


Пазарът на труда започва да се раздвижва. Доскоро сигналите бяха по-скоро спорадични, сега статистиката отчита второ поредно тримесечие, в което броят на заетите се увелича. Безработицата също намалява и достига 11.4%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за април, май и юни.

Добри новини

Общият брой на заетите над 15-годишна възраст е 3 милиона, което е с 3% повече в сравнение с предходното тримесечие. Относителният им дял от населението към края на юни е 47.9%, или с 1.4% повече, отколкото са били към края на март. Най-много са заетите в сектор "Преработваща промишленост" - 583 хил. Следват го "Търговия" и "Държавно управление". Лекото икономическо подобрение в страната допринася и за увереността на хората, че ще си намерят работа. Поради тази причина и броят на обезкуражените намалява и през второто тримесечие на 2014 г. Те съставляват 12.8% от икономически неактивните хора. За сравнение, предходното тримесечие техният процент е бил 13.2% според данните на НСИ.

Младежката заетост също отбелязва увеличение. Към края на юни 2014 г. броят на работещите между 15- и 29-годишна възраст е 470 хил. което е с около 28 хил., или 6.3%, повече отколкото към края на март. Във възрастовата група 15 и 24 г. се наблюдава най-голямо увеличение на заетостта на тримесечна база - 12.3%. В сравнение със същия период на миналата година обаче се отбелязва спад от 5.5% .

Повече работа

Безработицата в страната намалява както на годишна, така и на тримесечна база. Макар част от обезкуражените, които започват да си търсят работа, вече да попадат в категория "безработни", към края на юни коефициентът на безработица намалява с 1.6% в сравнение с края на март. През второто тримесечие на 2014 г. 51 хил. души са започнали работа. Въпреки това обаче общият брой на безработните надхвърля 381 хил. От тях 222 хил., или 58.2%, са продължително безработни (от една или повече години), което е с 0.6% по-малко, отколкото през първото тримесечие на тази година.

Доходите на домакинствата се свиват

Общият доход средно на лице от домакинство намалява през второто тримесечие на годината, въпреки че заплатите растат. Данните на НСИ показват, че той е 1160 лв., или спад с 1.4% на тримесечна база. В сравнение със същия период на 2013 г. доходите намаляват с 8 лв. Разходите също се свиват. В края на юни човек от домакинство харчи средно 1012 лв., или с 18 лв. по-малко на тримесечна и с 47 лв. по-малко на годишна база.

Основен доход  остава работната заплата - 55.2% от общите приходи. Той възлиза средно на 640 лв. на човек от домакинството, което е с 1.1% повече спрямо края на юни 2013 г. Пенсиите са вторият по значение източник с номинална стойност 305 лв., или с 2.5% по-малко в сравнение със същото тримесечие миналата година, а доходите от социално осигуряване и социални помощи достигат 44 лв. средно на лице от домакинството.

Най-същественият разход на българина е за храна и жилище – 50.3% от общите. Намалява обаче потреблението на част от основните хранителни продукти като хляб и тестени изделия, зеленчуци, млечни продукти и картофи.  За дома, в това число за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане, домакинствата средно харчат по 153 лв. на човек. Това е с 18 лв. по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2013 г., според данните на НСИ. Непроменени остават разходите за здравеопазване – 121 лв. на човек и за облекло и обувки – средно 35 лв. За транспорт и съобщения средно се падат по 127 лв. на лице от домакинството. Българите харчат повече за алкохол и цигари, в сравнение с второто тримесечие 2013 г. - 44 лв на човек.

Пазарът на труда започва да се раздвижва. Доскоро сигналите бяха по-скоро спорадични, сега статистиката отчита второ поредно тримесечие, в което броят на заетите се увелича. Безработицата също намалява и достига 11.4%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за април, май и юни.

Добри новини


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  daaam avatar :-|
  daam

  "От тях 222 хил., или 58.2%, са продължително безработни"
  Много голям процент

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Интересна комбинация от статии днес: едната "Чуждестранните инвестиции намаляват" и другата " Трудовият пазар се подобрява". Интересно, има ли някаква логична връзка?

 • 3
  lvm avatar :-|
  lvm

  Чуждестранните инвестиции не са единственият фактор, който оказва влияние на търсенето на труд. С други думи, дори размерът им да е по-малък спрямо предишен период не е задължително броят на заетите също да намалява.

 • 4
  nikinikolow avatar :-|
  nikinikolow

  Добри новини за България , като се има в предвид това , че по данни на Евростат, оповестени скоро растежът на брутния вътрешен продукт на ЕС се е забавил до 0.2% през второто тримесечие на годината спрямо предходното, а растежът на икономиката в Еврозоната е Нулев.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK