Доминирането на една партия в РБ ще навреди на коалицията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Доминирането на една партия в РБ ще навреди на коалицията

Доминирането на една партия в РБ ще навреди на коалицията

Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева пред "Капитал"

Йово Николов
13398 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Имали ли сте разговори с ГЕРБ и по какви теми, както ви обвини лидерът на ДСБ Радан Кънев преди десетина дни?

Краткият отговор е "не". Ако е имало повод, обаче не бих се колебала да разговарям с когото и да било - български или европейски политик - и да уведомя партньорите ни. Практиката при нас в ДБГ е, когато имаме разговори с други политически субекти, да информираме партньорите си, а аз - изпълнителния съвет на ДБГ. Не виждам нищо лошо, че г-н Кънев е имал, стига да ни запознава с темите и да сме еднакво информирани. В рамките на шегата - даже Меркел и Путин си говорят в състояние на търговско ембарго, а ние в България не можем.

Защо тогава беше тази атака от страна на ДСБ спрямо решението ви да подкрепите актуализацията на бюджета на срещата при президента?

За всяко свое действие по отношение на позицията ни към актуализацията на бюджета съм информирала хората от ДСБ. Нито Радан Кънев, нито неговият заместник бяха в София, когато бяха срещите с президента. Някак така се получи. Но се чувахме по телефона. Но ДСБ имаха своя представител при обсъжданията - икономиста Димитър Бъчваров, и той подкрепи горещо позицията за актуализацията на бюджета, с много аргументи. Аз питах абсолютно всеки от лидерите в Реформаторския блок около масата какво мисли за актуализацията на бюджета преди втората среща с президента с партиите, представени в Европейския парламент. Един по един, пред очите на целия Изпълнителен съвет на РБ. И тогава отново всички, абсолютно всички с изключение на един-единствен човек от Изпълнителния съвет на Реформаторския блок казаха - да, бюджетът трябва да се актуализира. Тоест може да се каже, че подкрепата е била 99.9 на сто. И за това не може да има абсолютно никакви съмнения, тъй като присъстваха достатъчно много хора. Така че за мен беше необяснимо изявлението на г-н Кънев след това точно по повод актуализацията. Но надявам се, че това недоразумение се е разсеяло, след като г-н Кънев даде едно интервю, в което в крайна сметка каза, че подкрепя актуализацията на бюджета. Посрещнах го с облекчение.

А какво е обяснението ви за подадената оставка от страна на Радан Кънев като говорител на блока?

Има тежки думи в мотивите му, които аз не мога да си обясня. Беше особена ситуация - ние бяхме заедно на заседание на Гражданския съвет, което продължи часове и в същото време четяхме в интернет, че Радан Кънев, който беше с нас, си е подал оставката като говорител на блока с много тежки думи в мотивите. Надявам се това повече да не се случва. Аз смятам че така се гради доверие - когато можеш да кажеш всичко на партньорите си, когато можеш да ги изслушаш...

Това са обстоятелствата, какво е обяснението ви за това поведение?

Нямам обяснение. Във всеки случай не и в опита, който имам с предвидими европейски партньори...

Това с европейските партньори вече звучи скучно...

Така е, но в същото време искаме да живеем като европейци. Или живееш скучно, но добре, или в шоу. То у нас е голямо. Обаче няма публика. Хората се оттеглиха. Някъде четох нещо, което ми направи много силно впечатление: "Ние всички гледаме комедията, но участваме в трагедията."

Защо точно преди парламентарните избори стана особено важно да има един председател на Реформаторския блок?

Не мога да отговоря на този въпрос, защото това не беше мое предложение. Нашата позиция е, че подходящото време е след изборите, че изборът трябва да е отворен, че трябва да има състезание на идеи и програми за развитие.

Имали ли сте уговорка при създаването на Реформаторския блок за излъчването на един председател преди изборите?

Не, в нашето учредително споразумение ние се разбрахме да минем през целия цикъл избори заедно, преди да се пристъпи към обсъждането на такъв въпрос. Аз смятам че тежестта на едно лидерство не е формална. Подкрепяла съм г-н Кънев за говорител на РБ и това не е било свързано с никакви условия. Аз имах идеята председателството на Реформаторския блок да е на ротационен принцип, както е председателството на Европейския съюз – през шест месеца... е, при нас може да е за година например. Ще се кандидатирате ли за председател на Реформаторския блок?

Не. Аз никога не съм искала да бъда председател на Реформаторския блок по една съвсем проста причина - Движение "България на гражданите" се е появила формално най-късно от всички останали партии в блока. Ние сме само на 2 години и смятам че имам достатъчно много работа в Движение "България на гражданите" и се чувствам добре и полезна тук. Ако ние издигаме кандидат за председател, може да бъде всеки, който структурите ни посочат. При нас процесът е отворен

Не виждате ли някакво преднамерено поведение от страна на ДСБ и техния председател Радан Кънев - първо ви обвинява, че сте подкрепили бюджета, след като сте имали такова общо разбиране, след това си подава оставка като говорител на блока, а накрая предизвиква конгрес, на който да бъде избран председател на същата тази коалиция, на която не иска да е говорител, защото зад нея стояла сянката на Бойко Борисов, и като капак се кандидатира да стане неин председател. При това очевидно координирано с хора от Гражданския съвет на Реформаторския блок, чиито нескрити симпатии са към ДСБ, които също издигат кандидатурата му? Има някакво натрапчиво раздвоение в това.

В голямата политика предвидимостта е най-важното качество, защото гарантира общността, партньорството, доверието. Обратното води до изолация. Моето мнение е, че трябваше да се явим поне на едни парламентарни избори заедно и тогава да мислим за следващия етап от развитието на блока - общи органи на управление, по- нататък - единен субект. Така беше и според учредителното ни споразумение. Беше. Сега трябва да го променяме.

Не ви ли се струва, че има едно зле скрито желание от страна на ДСБ да доминира блока при едно предизвестено положително представяне на парламентарните избори.

Трудно се работи при такова подозрение... Доминиране на една партия не е формула, която аз ще подкрепям. И ще навреди на блока. Продължавам да се надявам, че Реформаторският блок може да въведе европейски стандарт за коалиционна култура. Ако някой можеше да се окичи с лаврите на победител при избори, нямаше да се стигне до създаването на Реформаторския блок.

Това подозрение се налага от действията на Радан Кънев и ДСБ...

Това е въпрос към г-н Кънев, не към мен.

Но сега, изглежда, има шансове за добро представяне на изборите.

Блокът има потенциал и трябва да се борим за по-добро представяне от европейските избори.

Мнозина мислят, че ако Реформаторският блок стане една партия, ще се повтори начинът, по който Иван Костов превърна СДС от коалиция в партия през 1995 г.

Много хора, които са минали през това, като Найден Зеленогорски например, имат такъв опит и реминисценции. Ако се стигне естествено до създаването на една партия, трябва да дадем първо време на единството да се случи, а не да бъде под строй... Така няма да повторим минал сценарий.

Превръщането на коалицията Съюз на демократичните сили в партия, ако си спомняте, беше край за голяма част от политическите субекти в него.

Ако продължим с аналогиите, вие трябва да помните, че това не доведе до силно дясно, или поне не за дълго. Тоест не трябва да повтаряме тези грешки и пак ще кажа - тези сценарии. Реформаторският блок е силен с разнообразието си. Точно него трябва да запазим през баланса на силното представителство на различни партии.

При каква ситуация Движение "България на гражданите" би напуснало Реформаторския блок? Какъв е прагът ви на търпимост към удари под кръста?

При безпринципност. При безпринципност, която е нелечима. И, разбира се, ако нашите членове изберат това.

Какво е за вас безпринципно?

Когато говориш едно, а правиш друго, е безпринципно.

Ами не се ли случва в това момента?

...поставих и второ условие, "която е нелечима". Формулата на Реформаторския блок е добра, трябва й време да укрепне. Когато имаш двойни стандарти, когато поставяш партиен интерес над национален, е друго основание.

Кой е националният интерес сега?

Стабилност. Единствено през тази призма трябва да се преценява всичко – актуализация на бюджета беше такова нещо, сътрудничество, все едно под каква форма - в коалиция, извън коалиция, опозиция, включително и по кои теми сме опозиция.

Трябва ли да има повече правомощия Гражданският съвет на Реформаторския блок?

Гражданският съвет трябва да има ясни правомощия и не бива да бъде още една партия в Реформаторския блок. Това е задача важна, благородна и според мен той трябва да има много повече надзорни функции. В устава на Движение "България на гражданите" имаме предвидено сдружение, което да бъде нещо като морален борд. В момента, в който хората започват да привиждат през Гражданския съвет влизане в листи за народни представители, нещата наистина се променят. Как ще редите кандидатдепутатските листи в коалицията? Вашият заместник Йонко Грозев каза в интервю, че хора от Гражданския съвет се самопредлагат за кандидат-депутати например.

Ние имаме споразумение, което се надявам да запази баланса сред всички партии в Реформаторския блок и Гражданския съвет, защото една част от Гражданския съвет наистина вече много ясно казаха, че искат да участват в листи, и то на много избираеми места.

Какво е вашето отношение към ГЕРБ?

ГЕРБ е фактор. Това е факт, както и че е най-голямата партия вдясно. Аз съм поела ангажимент към симпатизантите и членовете на Движение "България на гражданите" да направим допитване, ако щете, го наречете вътрешнопартиен референдум, дали да има сътрудничество с ГЕРБ и други партии след изборите. Така направиха в Германия и на базата на това се сключи коалицията на Меркел с по-малкия партньор. Защо това да не проработи и у нас, след като ние непрекъснато даваме за пример Германия. Нещо повече, по-малкият коалиционен партньор постави условие да бъде приета минимална работна заплата и Ангела Меркел прие и изпълни това условие. Трябва да се разбере, че коалицията, както и опозицията не са на всяка цена. Трябва да сме наясно например, че ще си сътрудничим, ако имаме прозрачни назначения в администрацията след конкурс и ако това условие се приеме, какво правим тогава. Кое ни е по-важно - да постигнем стабилност, заради която хората ни избират, или да се "позиционираме" в опозиция. В този ред на мисли намирам доста безмислено да се поставя условие на ГЕРБ например, кой да бъде премиер в собственото му правителство. Това ми напомня на изказванията на г-н Иван Костов в предния парламент, че ГЕРБ е нещо хубаво но без Бойко Борисов. Всяка партия има правото да си избира своя лидер.

В рамките на Движение "България на гражданите" или на Реформаторския блок виждате този референдум?

Аз смятам, че ако това се направи в целия Реформаторски блок, ще се решат много проблеми и е демократично. Ако избирахме председател след изборите, това можеше да бъде и част от платформата му.

Защо ГЕРБ е толкова "неясен обект на желанията" за Реформаторския блок?

Нека да напомня и това, че Движение "България на гражданите" се създаде като алтернатива на ГЕРБ и по време на управлението на ГЕРБ. Нещата, които тогава съм критикувала, никога не бих приела да се повторят. Но ГЕРБ е партньор вдясно. Когато погледнем целия спектър, няма как да си затворим очите, че ако искаме да променим реално страната, ние трябва да дадем възможност на нашите избиратели да видят, че при едно по-широко и коригирано управление държавата има повече шанс. Аз смятам, че еднопартийното управление не е полезно, то трябва да има коректив вътре в него. Ако може. И много хора мислят "тактически", когато дават гласа си.

Но Бойко Борисов очевидно не смята така. Или поне не на този етап.

Аз смятам, че задачата на Реформаторския блок е да даде смислени цели за държавата - примерно да дадем стабилност, да знаем, че през следващите 10 години ще има плосък данък или че до 2015 ще има 3 здравни каси, или че до 2016 ще има още 45 услуги, свързани с електронното управление – конкретни неща...

Но ГЕРБ няколко пъти се отмята от такива стратегически цели, като влизането в еврозоната например.

Точно тук виждам приноса на Реформаторския блок - продължаващите присъединявания са много важни и ако има един политически субект, който да държи на тези цели и да не отстъпва от тях, вероятно управлението на страната ще бъде по-стабилно. Разбира се, това изобщо не е предопределено, преди да станат ясни резултатите от парламентарните избори. Избирателят ще реши дали държим посоката през опозиция или през сътрудничество. За всички партии.

Имали ли сте разговори с ГЕРБ и по какви теми, както ви обвини лидерът на ДСБ Радан Кънев преди десетина дни?

Краткият отговор е "не". Ако е имало повод, обаче не бих се колебала да разговарям с когото и да било - български или европейски политик - и да уведомя партньорите ни. Практиката при нас в ДБГ е, когато имаме разговори с други политически субекти, да информираме партньорите си, а аз - изпълнителния съвет на ДБГ. Не виждам нищо лошо, че г-н Кънев е имал, стига да ни запознава с темите и да сме еднакво информирани. В рамките на шегата - даже Меркел и Путин си говорят в състояние на търговско ембарго, а ние в България не можем.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

55 коментара
 • 1
  the_shadow avatar :-P
  The Shadow

  Имаше една сръбска песен - "Кукавица" - не знам защо се сетих за нея. А който знае и как се превежда, получава още едно подходящо значение.

 • 2
  chichka avatar :-|
  chichka
  • -23
  • +102

  Харесвам-нехаресвам Куневица....казаното от нея е много точно. Опитен бюрократ, точни премерени приказки...пълен контраст с креслювците от РБ. Сравнение с кречетало като Мая Манолова е немислимо.
  Имах чувството че отговаря ерудит като Бойко Василев от Панорама.

 • 3
  vladimirkarolev avatar :-|
  Vladimir Karolev
  • -24
  • +107

  Както и очаквах - Кунева е немислимо да импровизира. Позицията за актуализацията си е била одобрена по надлежния ред, а това, че Радан и Бъчваров не са се намерили по мейла и телефона си е проблем на ДСБ. Абсолютно ненужен цирк на реформаторите точно преди изборите.

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  С Радан Кънев начело Реформаторския блок се очертава като поредната "сидеровка" (макар в тази категория да се позиционира, при това още по-плътно и Николай Бареков с неговата "България без цензура"). Нещата са кристално прости! Според проучване на Галъп от началото на август, ГЕРБ ще получи около 100 места в новия Парламент, БСП ще е с 68 места, ДПС с 33, ББЦ на Бареков с 21 и накрая е РБ с 18 места. Ако изборите се окажат с тези резултати, Борисов може да формира кабинет само чрез подкрепа от ДПС, от БСП или от ББЦ (коя от коя по-невъзможни за партьори на ГЕРБ). Дори и да имаше съдействието на РБ, двете формации с ГЕРБ правят 118 депутата, което не позволява излъчване на кабинет. От друга страна, БСП също може да излъчи кабинет много трудно, основно с подкрепата на ДПС, но трябва и още някой (Бареков или РБ!).

  Така че, спорове за следващо участие в изпълнителната власт, инициирани от Кънев са безсмислени защото РБ не разполага с полезно за Борисов представителство. Много по-уместно е формациите от блока да се запитат, с какво всъщност и реално се открояват от останалите формации, пък най-вече - от ГЕРБ, защото на този етап не се вижда някакво смислено предимство, с което РБ да разполага пред ГЕРБ. Ако ще се правят нещата, които прави и
  Борисов, но просто от различни хора - това ... е безсмислено!

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Въобще, краткият ми въпрос към Реформаторския блок, след уточненията ми в коментар № 4, е: Как ще формира РБ кабинет в следващия Парламент, за да изпълни обещанията си към своите избиратели, с кого ще формира РБ кабинет, ако не могат да направят това сами и въобще - какво конкретно, различно от кухото "ние няма да сме като този и онзи" предлага тази формация?!

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Днешното статукво на РБ не ми вдъхва доверие. Пет партии - с история и без история, клонки от някогашни славни формации и такива с етнически електорат се сбират да се подпират, докато смятат сборове от проценти за класиране в някакъв парламент.

  Спомнете си евроизборите - основният въпрос беше дали преференциалният вот ще отмести г-жа Кунева от първото място. Е, отмести я.
  Защо тогава противниците на г-жата, пък привърженици на РБ не поискат нейната формация да бъде извадена от блока?
  Да, ама ДБГ е единствената партия в блока, която получава държавна субсидия и реално тя финансира операциите...

 • 7
  nasakoto_yakata avatar :-|
  Чингиз Хан

  Едно режисирано, тенденциозно интервю с ясна цел. Предварително подготвени въпроси и отговори. В мотивите за оставката на Радан като говорител ясно се казва че Бойко се е превърнал в лидер на блока и че има нерегламентирани контакти на баце с председателството на РБ. Ето по тази причина в ускорен ред се въвежда председателство. Кунева може да продължава да си се легендира както и е удобно. Тя загуби доверието на много хора. Няма да го върна с пиарски интервюта.

 • 8
  dane avatar :-|
  dane

  "Трудно се работи при такова подозрение" - некрасиво е да се говори за подозрение, когато е налице сто процента убеденост, и не само при госпожата, а дори и при т. нар. странични наблюдатели. Тя не е цвете за мирисане, но когато е права, права е.

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#7] от "Чингиз Хан":

  Един отговорен политик не може да говори на прима виста - каквото му дойде на езика и без внимателно премисляне. Който очаква да види в Кунева Митьо-пищова - очакванията му, разбира се, ще бъдат тежко излъгани. Кунева е със школовка от Европейската комисия (по подобен начин говори и Кристалина Георгиева, да речем) и е разбираемо да говори премерено и дипломатично. Стилът на Митьо-пищова се наблюдава доста по-осезаемо в поведението на Радан Кънев например.

  Радан Кънев плюе по останалите, че се срещали с Борисов, пък и той самия се бил виждал с него! Та, освен не най-почтените упреци (както се вижда и относно позиция за актуализация на бюджета от интервюто с Кунева), Кънев също се опитва да се възползва от временната асоциация на РБ с ДСБ, заради това, че хората най-често Кънев виждаха да говори от името на РБ и така да насили останалите формации от РБ да се слеят в една партия с Кънев (демек - ДСБ) за водач. Доста ... непочтено, особено като се имат предвид договорките между формациите в РБ, които Кунева споменава в интервюто.

  А най-важните въпроси пред РБ преди изборите си стоят: какво ще направят с минималните заплати, какво ще направят с пенсиите и с пенсионната възраст, какво ще направят със здравеопазването, образованието, науката, в здравеопазването пари ли ще вкарат, още болници ли ще затворят, здравни пътеки ли ще секат и свиват и т.н. и т.н. Все много по-съществени неща. Неща, които именно най-много вълнуват хората и на които Кънев и РБ като цяло не дават никакъв отговор, ами се занимават с глупости от сорта - кой каква точно гозба ял на софрата на Борисов (вижда се, че всичките от РБ са се виждали на дискретни срещи с Борисов, включително и негодуващия от въпросните срещи Кънев).

 • 10
  lz22 avatar :-|
  lz2

  РБ е еманация на Костов, който пък от 16 години прави така, че да е добре на БСП! Тази формация пак играе за БСП, правейки невъзможна коалиция в дясно! Питам се, що за "демократи" поддържат тази политика на др. Костов? Отговорите са много близко до ума- или комунистически потомци, или зомбирани ниско инелигентни представители на занемарената ни образователна система! Май има и доста голям процент от 4-ти км!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK