На кого е служебното правителство

Във втория ешелон на властта застъпиха лица от управлението на ГЕРБ

Първите критики към служебното правителство бяха заради назначенията по ниските нива на изпълнителната власт
Първите критики към служебното правителство бяха заради назначенията по ниските нива на изпълнителната власт    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Първите критики към служебното правителство бяха заради назначенията по ниските нива на изпълнителната власт
Първите критики към служебното правителство бяха заради назначенията по ниските нива на изпълнителната власт    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

За около десетината дни, откакто е на власт, служебното правителство получи няколко коренно противоположни определения за себе си - че е правителство на протестите, че е правителство на реваншизма и че е правителство на ГЕРБ. Тези три опорни точки първо бяха лансирани от критиците на служебния кабинет и бяха събрани в едно изказване на бившия външен министър от предходното правителство на Пламен Орешарски – Кристиян Вигенин. "Служебното правителство е реваншът на президента Плевнелиев, това е и реваншът на т.нар. граждански протест, за който винаги сме знаели, че е политически, и това се доказва сега с масовото участие на участници в протеста във властта. Чие е това правителство обаче? Това е правителство, одобрено от ГЕРБ", каза той миналата събота по време на събранието на столичната организация на БСП. Заради връщането на по-ниските позиции в изпълнителната власт на хора, свързани с управлението на ГЕРБ, от Реформаторския блок обявиха, че служебният кабинет ще работи "под партиен натиск". Срещу част от назначенията на кадри на ГЕРБ се обявиха и от "Протестна мрежа". На обвиненията за влизането на ГЕРБ във властта през задния вход Бойко Борисов отговори, че той няма нищо общо с назначенията в сегашната изпълнителна власт. От ГЕРБ дори изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че партията "не е участвала в избора на представителите на служебния кабинет". И че правителството си е на президента.

Правителство на протеста ли е

Тезата, че служебният кабинет е "правителство на протеста" се роди в деня, в който беше обявен съставът му – миналия вторник. Основанията за подобни коментари бяха главно заради участието в него на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов и заради самия служебен министър-председател. Иванов идва от неправителствения сектор и по време на протестите срещу назначението на Делян Пеевски и правителството на Пламен Орешарски беше един от хората, подписали "Хартата за разграждане на плутократичния модел на българската държава", зад която застанаха над 60 юристи, активисти на неправителствени организации, преподаватели и журналисти, а поводът за появата й беше общественото недоволство срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Проф. Георги Близнашки пък застана зад студентската окупация по време на антиправителствените протести и оглави инициативния комитет за провеждането на референдума за промяна на изборната система, чийто инициатор беше президентът Росен Плевнелиев.

Очакванията обаче, че в състава на служебния кабинет на по-ниските нива ще влязат представители на "Протестна мрежа", не се оправдаха. Засега само един от тях получи пост – композиторът Виктор Стоянов, който беше назначен за зам.-министър на културата. Нещо повече – протестиращите заедно с Реформаторския блок остро се противопоставиха на назначението на бившия председател на ЦИК по времето на управлението на ГЕРБ Красимира Медарова за служебен министър, който да отговаря за организацията на изборите. Заради недоволството тя се оттегли от поста по собствено желание само два дни след като беше назначена от президента миналия петък. А служебният премиер се отказа от намерението си в кабинета да има специален министър, който да координира работата по подготовката на извънредните парламентарни избори.

За изборите в началото на октомври ще отговаря пряко Георги Близнашки като негов съветник по изборните въпроси ще е бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева. Тя оглавява обществения съвет към ЦИК и беше начело на изборния борд по време на предишния служебен кабинет на Марин Райков.

Преглед на министерския състав показва, че правителството е микс от експерти, които бяха в предишния служебен кабинет на Марин Райков като вицепремиера и министър по европейските въпроси Илияна Цанова. Експерти от екипа на президента Росен Плевнелиев, част от които също бяха в състава на предходното служебно правителство като вицепремиера по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Друга част от министрите са експерти и нови лица като министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Има и такива като вицепремиера и министър по социалните въпроси Йордан Христосков, които са заемали и преди висши административни позиции, но не са обвързани пряко с конкретна политическа сила и са известни по-скоро като експерти в съответната област.

Плавен преход към ГЕРБ

Някои от назначенията в служебния кабинет обаче наистина създават впечатлението, че една от целите при съставянето му е била да се осигури плавен преход към следващото вероятно управление. От министерските позиции интерес предизвикват три избора  – на министъра на външните работи Даниел Митов, на вътрешните работи Йордан Бакалов и на финансите  Румен Порожанов. Митов беше зам.-председател на ДСБ, а впоследствие премина във формацията на Меглена Кунева ДБГ. Йордан Бакалов пък е дълогодишен депутат от СДС. Въпреки че са членове на формации от Реформаторския блок, техните назначения не са по линия на десния съюз. "Йордан Бакалов например не е предложен от нас или от СДС. Нито пък Даниел Митов", каза говорителят на блока в оставка Радан Кънев пред "Дневник". От ръководството на формацията на Меглена Кунева също потвърдиха, че кандидатурата на Митов за външен министър не е съгласувана с тях. Според източници от Реформаторския блок назначаването им в служебното правителство е съгласувано с Бойко Борисов, като идеята е те да запазят постовете си и във втория кабинет на ГЕРБ.

Порожанов пък беше главен секретар на Министерството на финансите по времето на министър Симеон Дянков и беше назначен за директор на фонд "Земеделие" по време на управлението на Бойко Борисов. Първоначално за бъдещ финансов министър в евентуалното второ правителство на ГЕРБ се сочеше бившият зам. финансов министър от правителството на "Борисов" Владислав Горанов, но заради съпротивата на кръгове вътре в ГЕРБ срещу него поради близките му отношения с Делян Пеевски твърде вероятно е Порожанов да запази позицията си и при следващото правителство на Борисов.

Завръщането на кадри на ГЕРБ

Подобна е и ситуацията с назначенията на кадри на ГЕРБ на по-ниските управленски нива. Трудността при избора на хората във втория ешелон идва по няколко линии. Едната е, че в последните дни на предишното правителство бившият премиер Пламен Орешарски освободи всички зам.-министри от кабинета си и така на практика остави ведомствата без управленски екипи. При назначенията на зам.-министрите, които започнаха тази седмица, някои от тях запазиха позициите си като Бранимир Ботев, който в правителството на Орешарски отговаряше за туризма в Министерството на икономиката, и Георги Тодоров в Министерството на транспорта.

Повечето от назначенията обаче са на хора, свързани с ГЕРБ. Зам.-министър на спорта стана Калин Каменов. По време на управлението на Бойко Борисов той беше председател на Агенцията за защита на детето. Впоследствие беше в листата на ГЕРБ за последните парламентарните избори. Бившият зам.-министър на образованието по времето на ГЕРБ Петя Евтимова беше назначена за зам.-министър на труда и социалната политика. В образователното министерство Евтимова се занимаваше с оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Преди това беше експерт в министерството. Стана зам.-министър в началото на 2010 г. по предложение на Сергей Игнатов на мястото на Светлана Ломева.

Новият зам.-министър на околната среда Атанаска Николова е зам.-кмет на Бургас. Тя стана част от екипа на кмета от ГЕРБ Димитър Николов, след като предшественичката й Евелина Василева беше назначена за зам.-министър на околната среда в кабинета на Борисов, а след това и депутат от ГЕРБ. Николова е от кметския екип на Димитър Николов, но не е член на ГЕРБ. Областният координатор и бивш депутат Димитър Бойчев определи назначението й в служебното правителство като експертно. Добави и че за избора й не е искана санкцията на областната партийна структура на ГЕРБ. Новият зам. финансов министър Теменужка Петкова също е свързана с ГЕРБ. По времето на управлението на Борисов тя беше начело на Агенцията за държавна финансова инспекция. От екипа на бившия финансов министър е и върнатият на поста директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Именно това назначение стана повод да се заговори, че чрез служебното правителство ГЕРБ се опитва да се промъкне във властта през задния вход. То предизвика и недоволството на Реформаторския блок и "Протестна мрежа", а група на преподаватели, които подкрепиха протестите и студентската окупация преди година, поискаха оттеглянето му чрез отворено писмо, публикувано във "Фейсбук". Служебният премиер обясни назначението на Танов с факта, че "познава работата на митниците, а и правителството няма време да търси друга кандидатура.

"Положението в митниците е изключително тревожно и са нужни извънредни мерки", каза Близнашки. Аргументът за липсата на време и необходимостта от бързо навлизане в материята вероятно е натежал в полза на връщането отново в изпълнителната власт на директора на агенция "Пътна инфраструктура" от времето на управлението на ГЕРБ Лазар Лазаров и на Милка Гечева като шеф на ДНСК.

Още кадри на ГЕРБ

Опасенията, че някои от висшите държавни чиновници могат да саботират работата на служебния кабинет, е причината за смяната на част от областните управители. По-голямата част от тях са партийни назначения на двете предишни управляващи партии – БСП и ДПС. Засега рокадите засягат пет области, но служебният премиер Близнашки намекна, че предстоят смени и в други региони. За разлика от министерските и зам.-министерските назначения, тези на новите областни управители са все на хора, близки до ГЕРБ. Първите смени на областни управители са в Благоевград, Пловдив, Русе, Плевен и Монтана. В два от регионите – Пловдив и Благоевград, имаше протести при назначаването на титулярите по време на правителството на Пламен Орешарски. Близо месец пред областната управа в Благоевград протестираха недоволни от назначението на бившия депутат от ДПС Муса Палев. Заради избора местната структура в БСП даже поиска оставката на тогавашния лидер на социалистическата партия Сергей Станишев. Подобна беше ситуацията и в Пловдив с назначението на Венцислав Каймаканов. От БСП и ДПС дълго спориха от квотата на коя от двете партии е той и кой го е предложил за поста, като депутати и от двете формации отричаха някоя от тях да го е предложила. Новият областен управител на Пловдив Розалин Петков вече има опит в областната администрация. Бил зам. областен управител по времето на управлението на ГЕРБ в периода 2009 – 2011 г., когато титуляр на поста беше сегашният кмет на Пловдив Иван Тотев. След спечелването на местните избори от Тотев преди три години Петков влезе в екипа му като зам.-кмет с ключовия ресор общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците.

И докато за назначението на Петков е твърде вероятно кандидатурата му да е дошла по линия на кмета на Пловдив, изборът на Димитър Димитров за областен управител на Благоевград е загадка. В годините на управлението СДС той е директор на "Благоевград БТ". Бил е член на синята партия, но впоследствие е напуснал. От местната структура на СДС в града казват, че по време на парламентарните избори през 2009 г. е бил в предизборния щаб на ГЕРБ, като е отговарял за връзките на формация със синдикатите. Сочи се като близък до бившия член на изпълнителната комисия на ГЕРБ Костадин Хаджигаев, който обаче напусна формацията и стана учредител на партията БАСТА на бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия депутат Емил Димитров. Народни представители от партията на Борисов в региона заявиха, че са изненадани от назначението, и нямаха обяснение откъде е дошла номинацията му. С ГЕРБ е свързан и новият областен управител на Плевен. От 2007 г. той е бил общински съветник от ГЕРБ. След това при управлението на Борисов е зам. областен управител. А след като ГЕРБ падна от власт, работи в екипа на кмета на Плевен Димитър Стойков от формацията на Борисов като главен архитект на общината. Новият областен управител на Монтана Нина Петкова е била зам. областен управител по време на управлението на ГЕРБ. В областната администрация на Русе работи и назначеният сега за титуляр на поста Симеон Иванов.

За новоназначените кадри на ГЕРБ в новото правителство е ясно, че те няма да са в листите на партията за предстоящите парламентарни избори. Дали обаче ще запазят постовете си, ако формацията излъчи следващото правителство, ще решава Борисов.

Какво означава това

За многото лица, свързани с ГЕРБ в служебното правителство, има две възможни обяснения. Голяма част от екипа на Росен Плевнелиев, както и самият той, започнаха политическите си биографии по време на предишното управление. Нормално е повечето хора в администрацията, които те познават и на които имат доверие, да са свързани с ГЕРБ. Желанието за нови лица е напълно разбираемо, но в момента има нужда и от хора с познания за механизмите, по които функционира държавата. Краткият мандат на служебния кабинет не позволява на всички ключови позиции да бъдат назначени хора, които започват на чисто. Тези, които имат някакъв опит, са го натрупали или по времето на ГЕРБ, или при управление на ДПС и БСП (или НДСВ). Тоест изборът за втория ешелон на кабинета е между хора без опит и такива с биография при някое от предишните управления.

За голямото количество кадри на ГЕРБ обаче може да има и друго обяснение - президентът да се опитва служебният кабинет отчасти да бъде преходен към следващия, който на етапа изглежда, че ще бъде доминиран от Бойко Борисов. Това няма да е първият случай в по-новата ни история. По подобен начин беше сформирано и служебното правителство на Стефан Софиянски. Част от министрите в него след това останаха и в следващия кабинет на Иван Костов. В повторението на тази стратегия има някаква логика. В момента държавата има нужда от спешни решения, за да се предотвратят серия от кризи, а навлизането на нов екип във властта отнема време, каквото следващото правителство няма да има. То ще трябва например веднага да подготви актуализация на бюджета и да продължи гасенето на пожарите с еврофондовете и енергетиката.

Повторението на стратегията от времето на Петър Стоянов и Софиянски обаче носи и рискове. Обстановката сега не е чак толкова кризисна, колкото през 97-а, и нагласите на хората са по-различни. ГЕРБ може и да изглежда, че ще има водеща роля в следващото мнозинство, но едната година извън властта не е достатъчна, за да бъдат забравени недостатъците от тяхното управление. Назначаването на познати лица отпреди година в момента събужда спомени за стари скандали и проблеми. Накратко, проблемът е, че ако при Стефан Софиянски изглеждаше, че служебният кабинет е преходен към следващия, сега може да изглежда, че той е преходен от миналия. И вместо да носи надеждата за промяна, да бъде затрупан от лошите спомени за минали проблеми.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Кого да сложат, нали все пак трябва да са хора работили на такива длъжности, и то скоро и справили са се относително добре? Или да слагат новобранци, дето ще се учат 6 месеца, че и повече?


  Аман от новобранци в управлението на държавата. Особено новобранци с амбиции по-големи от акълите им.

 • 2
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Ужас, помощ, бягайте, идват кадри на ГЕРБ!!! А тези на БСП и ДПС бяха златни, защо ли не ги направим доживотни. Изобщо нищо не откраднаха и не забатачиха тотално нещата за отрицателно време.
  Хайде моля ви се.

 • 3
  balaban avatar :-|
  balaban

  България ще дръпне напред, когато и последния бесепар бъде изритан от администрацията или от ръководството на държавните предприятия. Докато тези крадльовци са там, няма да има управия. А служебното правителство бързо са уволнява "колективно заболелите" чиновници и да спира сделките от последните месеци... Колкото до изботите, щом и "Червен Кольо" казва, че разликата е 10%, значи крадльовците ще дишат праха на Доганя.

 • 4
  petergriffin avatar :-|
  petergriffin

  Правителството е на ГЕРБ, по-прозрачно нещо от това няма.Миналият кабинет на Райков беше много по-читав.

 • 5
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Странни работи пише тук. Митов, Бакалов и Порожанов били свързани с партии. Митов с ДСБ и ДБГ, а Бакалов със СДС. Но не били предложени от РБ. Значи са предложени от Бойко. Гениален извод. Заместниците и областните управители били свързани с ГЕРБ. Верно ли? Ами да бяхме оставили ДПС кадрите и червените кърлежи. Или да сложим някой гимназист необвързан с никого. Айде стига сте си измисляли проблеми.

 • 6
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  На герб или на президента - двете неща са едно и също. Това е ясно.

 • 7
  stefan.stambolov avatar :-|
  stefan.stambolov

  Защо се налага да отричате очевидното? Който е на власт може не само да обира негативи от този факт, но и да печели подкрепа. Завиди как я използва тая власт. За да не ме обвините в пристрастие и всякакви "изми", просто ще ви дам точен цитат от материал на Дойче Веле, ако не ви хареса, моля спорете с съответната медия, не с мен.
  Дойче Веле"
  "Как ГЕРБ се промъкна през задния вход
  Почти театрална сцена: Заден вход. Бившият премиер Орешарски се измъква през него (както често правеше през мандата си). После, пак оттам, тържествено влиза Бойко Борисов - още преди да е започнал мандатът му."

 • 8
  stefan.stambolov avatar :-|
  stefan.stambolov

  До коментар [#3] от "balaban":

  Не съм съгласен с тази постановка. Ако направите една малка корекция ще се съглася напълно с вас!
  "... когато и последният комунист, и последният свързан с репресивния апарат на режима преди 89-а, когато и последния крадец от криминалния преход, бъде изхвърлен, тогава България ще се оправи" - ето така ще се съглася веднага!
  Наивност е да си мислите, че крадливите комунисти не биха били шута на БСП/БКП, ако им е изгодно - те са били там от кариеризъм и пак от лакомия ще се пребоядисат в каквато й боя им е най-изгодно. Номенклатурата е по-скоро корпорация от мошеници, не партия. партията.партиите ги ползват просто като инструмент, за власт и обогатяване.
  Думичката е Лустрация, но може да се нарече и Декомонизация, Демократизация и т.н., ако се проведе както трябва ще има един и същ ефект - тинята от повърхността ще се уталожи, където й е мястото - на дъното!

 • 9
  stefan.stambolov avatar :-|
  stefan.stambolov

  До коментар [#2] от "The Shadow":

  Хайде моля само не налагайте, очевидно грешното мнение, че в България има само 2 вида кадри - тези на ГЕРБ и тези на БСП. Има и други, а тези други си имат и поддръжници, които пък си имат правото да предпочитат тяхната визия, не тази на ГЕРБ, нито тази на БСП.
  Колкото до предпочитанието - ГЕРБ или БСП? Ами според доста хора това е от "трън та на глог", но от подкрепа, срещу БСП и правителството на Орешарски не можехте да се оплачете. Моля бъдете благодарни на хората, които си затворихме очите и не ви критикувахме година и половина, само и само Орешарски/БСП/ДПС да се махнат! Нека си имаме уважението.

 • 10
  lulinfromshaolin avatar :-|
  lulinfromshaolin

  Разбира се ще сложат хора, близки до ГЕРБ. Там има експерти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход