Цветан Василев обжалва задочно постановлението за задържането му

Главната счетоводителка на КТБ Мария Димова поиска съдът да отмени домашния й арест

Цветан Василев е обжалвал задочно прокурорското постановление за задържането му за 72 часа, което е издадено при неприсъственото му привличане като обвиняем. Това става ясно от системата на Софийския градски съд (СГС), като Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла делото днес в съда. 

Миналата седмица, навръх 55-ия рожден ден на банкера, прокуратурата съобщи, че няколко седмици по-рано "в условията на задочно производство" Цветан Василев е бил привлечен "като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай". Тогава е била издадена и европейска заповед за арест на Василев и той е обявен за издирване чрез шенгенската информационна система и Интерпол.

Пак днес в СГС e постъпила жалба и от главната счетоводителка на КТБ Мария Димова, която преди месец беше задържана от съда под домашен арест. Тя иска промяна на мярката й. Източници от защитата на обвиняемите разказаха, че такава жалба се очаква и от зам. главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова, която е в ареста на "Г. М. Димитров". 

По-рано днес Мария Димова е била извикана за разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура заедно с четвъртия обвиняем по делото - изпълнителния директор на банката Орлин Русев.

В края на миналата седмица стана ясно, че прокуратурата сама е освободила и главния касиер на банката Маргарита Петрова. Тя беше задържана в ареста преди повече от месец. Предполага се, че Петрова е съдействала на разследващите и по този начин е получила по-лека мярка за неотклонение.

До този момент по разследването зa КТБ са привлечени като обвиняеми общо десет човека. Първи беше обвинен подуправителят на БНБ и ръководител на "Банков надзор" Цветан Гунев, който е разследван за длъжностно престъпление, защото не е упражнил контрол над КТБ. Впоследствие за "изнасянето в чували" на 206 млн. лв. бяха задържани изпълнителният директор Орлин Русев, главният касиер Маргарита Петрова и главният счетоводител Мария Димова и нейната заместничка Борислава Тренева. Впоследствие обвинението им беше прецизирано в длъжностно присвояване, което е станало в период от две години и половина. Цветан Василев е задочно обвинен за това, че е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 млн. лв. Обвиняеми за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, са още и изпълнителните директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев, както и ръководителят на управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков.

 
Проверката по "Ало, Ваньо" е прекратена преди връщането на Танов в митниците

Софийската градска прокуратура е прекратила наказателното производство срещу неизвестен извършител за изтеклите телефонни разговори между бившия премиер Бойко Борисов и началника на митниците Ваньо Танов по повод проверката в пивоварна "Леденика" от 2011 г. Скандалът стана популярен с името "Ало, Ваньо" и интересът към него се възобнови заради повторното назначение на Танов начело на Агенция "Митници". Досъдебното производство е било прекратено в края на юли - преди назначението на Танов, което беше обявено миналата седмица, въпреки публичното потвърждение на Борисов в интервю пред двама блогъри на информацията в изтеклите записи.