БНБ е планирала печатането на 60 млн. броя банкноти за тази година

БНБ е планирала печатането на 60 млн. броя банкноти за тази година

В бюджета й са предвидени 7 млн. лв. за производство на нови пари през 2014 г.

Валентина Илиева
12442 прочитания

© АСЕН ТОНЕВ


Централната банка е пуснала на 23 юни обществена поръчка за 26 млн. лв. за печатане на банкноти за 4 години.

Печатането на 60 млн. броя банкноти за тази година е планирано в бюджета на БНБ за 2014 г. Той е бил изготвен и одобрен през миналата година, каквато е практиката. Заложеният брой банкноти е два пъти по-голям от отпечатания година по-рано, като обяснението е необходимостта от подмяна на повече остарели левове и поддържане на запаси.

Първият работен ден след поставянето на Корпоративна търговска банка под особен надзор - 23 юни, БНБ е пуснала стандартна поръчка за печатането на пари за срок от 4 години, като разходите за периода са определени на 26 млн. лв. Заради напрежението в банковата система в края на юни и това, че тази процедура ще приключи най-рано в края на годината, на 18 август - понеделник, централната банка пуска втора поръчка – само за 60-те млн. броя банкноти с номинали 10, 20 и 50 лв. за тази година.

Конкретните мотиви за нея са "изключителните обстоятелства", възникнали в края на юни, "свързани с напрежение в банковата система" и довели до "повишено търсене на банкноти и намаляване на наличните резерви". Поръчката е "договаряне без обявление" и от съдържанието става ясно, че ще се изпълни от "Обертюр Фидюсиер", България (преди "Печатница на БНБ"). Дружеството е собственост на френската компания François-Charles Oberthur Group (70%) и на БНБ (30%).

БНБ е заделила в бюджета си за 2014 г. 7.192 млн. лв. за разходи за производство на нови банкноти, което е ръст от 85.6% в сравнение с предходната година. Тогава са били отпечатани 30 млн. банкноти, а разходите за тях са били 3.876 млн. лв.

Бързи пари

От БНБ отбелязват в мотивите за поръчката от 18 август, че "търсенето на налични пари от страна на банките отбеляза значителен растеж, като по-голямата част от този растеж бе реализиран в последните дни на месец юни". "Извънредната ситуация" затруднявала централната банка да осигурява нормално банкноти за налично паричното обращение. Освен това ситуацията съвпаднала и с "традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти предвид настъпването на летния активен туристически сезон".

Така, включително и заради липсата на техническо време да се извърви пътят на пуснатата през юни поръчка, БНБ (посочва, че би могла най-рано в края на тази година да сключи договора и да възложи отпечатването на банкнотите) ползва възможността, която й дава Законът за обществените поръчки, да действа извънредно при непредвидими обстоятелства и пуска поръчка за договаряне без обявление. В нея е записано, че договорът, който ще се подпише с "Обертюр Фидюсиер", ще се прекрати при приключване на другата процедура – тази от 23 юни, и ще бъде подписан договор с избрания по нея кандидат.

Липсва достъпна информация кога, по кое време на годината и как са печатани планираните банкноти през предходни години, тъй като "Печатница на БНБ" беше 100% собственост на централната банка и обществени поръчки за това не са правени.

Бавна процедура

От документацията по първата поръчка от 23 юни става ясно, че отваряне на оферти е предвидено за 8 август. От БНБ не са обявявали публично информация до момента – колко са заявили интерес към поръчката, колко са били поканени да подадат оферти, колко са подали, кои са печатниците или консорциумите, проявили интерес. Основният критерий, зададен от БНБ, е икономически най-изгодна оферта.

От естеството на въпросите и отговорите по процедурата, публикувани към документацията на интернет страницата на БНБ, зададени от лица, закупили документация за участие, може да се направи изводът, че това са чужди компании. Има три писма с въпроси и отговори с дати 21, 28 и 30 юли, което би трябвало да означава, че поне три компании са поискали документация за участие. Колко обаче са подали оферти до крайния срок – 7 август, няма информация. Говорителят на БНБ Александър Урумов е в отпуск, като посочи, че не е запознат с процедурата, и препрати към публикуваната официална документация.

Централната банка е пуснала на 23 юни обществена поръчка за 26 млн. лв. за печатане на банкноти за 4 години.

Печатането на 60 млн. броя банкноти за тази година е планирано в бюджета на БНБ за 2014 г. Той е бил изготвен и одобрен през миналата година, каквато е практиката. Заложеният брой банкноти е два пъти по-голям от отпечатания година по-рано, като обяснението е необходимостта от подмяна на повече остарели левове и поддържане на запаси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  aaa avatar :-|
  aaa

  "Има три писма с въпроси и отговори с дати 21, 28 и 30 юли, което би трябвало да означава, че поне три компании са поискали документация за участие."

  Може да означава, че една компания е питала три пъти, а е възможно и две компании да са задали общо три пъти въпроси. :)

 • greenday

  Не е чудно, че БНБ е удвоила бюджета си за печатане на банкноти, нали дадоха без конкурс или търг печатницата на частници и те трябва да почнат да печелят. Изведнъж странно как се появи и вопиюща нужда от банкноти за бедните българи, та по 10-12 банкноти на калпак!

  Няма ли кой да потърси сметка на Иван Искров?

 • 3
  wyg53365051 avatar :-|
  Българофилъ

  От 2007-ма досега парите в обращение се качиха на 10+ млрд. от 6+млрд.
  Явно туристите не спират да пристигат на бургаската гара, на светофара.

 • 4
  vasileva_24 avatar :-|
  someone

  Да не говорим какво се случва с "бракуваните" пари. Изчезват в дън земя и никой за тях не държи сметка. Ето и така се краде от държавата, премахват се от оборота уж, пари, скъсани, унищожени за брак, а реално не става винаги така. Е, то затова не случайни хора работят в БНБ, масово се създава едно лошо реноме за институцията, макар и да има няколко читави зрънца.

 • 5
  hlngr avatar :-|
  hlngr

  Добре, че е Валутния Борд, че иначе бяха готови за атака...

 • 6
  viasat avatar :-P
  viasat

  Количественото облекчаване да започне сега !

 • 7
  viasat avatar :-|
  viasat

  Пък после кой ,ще плаща сметката не е ясно и нали както е било до сега и за напред няма да има наказателна отговорност и карай да върви

 • 8
  aaa avatar :-|
  aaa

  До коментар [#3] от "wyg53365051":

  Първо са 7+ милиарда за 2007 и второ виж колко е номиналният БВП тогава и колко е сега! Това, че трябва увеличение на М1 е супер добър знак за икономиката
  През първите 2 години от управлението на ГЕРБ същите намаляха, дали има, непартийци, щастливи от икономическото развитие в тези години!

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Печатането на пари в момента за мен е подозрително. Да имаме ръст на икономиката - нямаме. БНБ разклати здраво доверието в банките и явно бурканбанк пак е на мода... или пък...

 • 10
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  До коментар [#6] от "viasat":
  "Количественото облекчаване да започне сега !"


  Де тоз късмет?!


  България има огромна нужда от по-експназионистична парична политика. (за съжаление историята с печатането на тези банкноти няма нищо общо с разхлабването на паричната политика)
  От 2008 г. насам харченето на пари в страната постоянно забавя темп и тази година както върви номиналния размер на икономиката се очертава да е по-малък отколкото беше миналата година.

  В такава ситуация е невъзможно да имаме нормален ръст и да се върнем до нивата на безработица от преди кризата. За справка Япония от последните 20 г. (до преди да изберат Абе)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход