БНБ допуска, че кризата около КТБ може да се отрази негативно върху кредитирането
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БНБ допуска, че кризата около КТБ може да се отрази негативно върху кредитирането

В "Икономически преглед" на БНБ за второто тримесечие не се споменава никъде за ситуацията около ПИБ от края на юни

БНБ допуска, че кризата около КТБ може да се отрази негативно върху кредитирането

По-високата вътрешна несигурност увеличава предпазливостта на банките

Валентина Илиева
6820 прочитания

В "Икономически преглед" на БНБ за второто тримесечие не се споменава никъде за ситуацията около ПИБ от края на юни

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Заради учая с КТБ фирмите и домакинствата може да влошат нагалсите си и да намалят търсенето на кредити.

БНБ допуска, че кризата около Корпоративна търговска банка (КТБ), продължаваща и в момента, може да се отрази негативно върху кредитирането - и търсенето, и предлагането. Регулаторът очаква лихвите по депозитите да продължат да се понижават, а по кредитите да се колебаят около достигнатите нива. Това се посочва в последното издание на тримесечния "Икономически преглед" на БНБ, обхващащ периода на второто тримесечие на 2014 г.

В края на този период банковата система беше разтърсена от събитията около КТБ и ПИБ. Първата беше поставена под специален надзор на 20 юни и два месеца по-късно все още няма решение за съдбата й, а втората беше ликвидно подкрепена (заради масирани тегления в рамките на два дни - бел. ред.) със средства от извънредна емисия ДЦК, изкупени от няколко банки и в последствие депозирани от правителството в банката.

В прегледа на БНБ за тримесечието не се споменава никъде за ситуацията около ПИБ (трета по размер на активите в сектора) и ефектите в системата от това, а анализ на случая с КТБ и последствията от това за сектора и пазара почти липсва.

Кредитната политика

"Повишаването на вътрешната несигурност във връзка с поставянето на КТБ под специален надзор може да доведе, от една страна, до нарастване на предпазливостта на банките при отпускане на кредити, а, от друга, до влошаване на нагласите на фирмите и домакинствата и съответно до намаляване на търсенето на кредити", посочват от БНБ. Това е едно от малкото директни споменавания на поставянето на четвъртата по големина банка в сектора под специален надзор и последствията от това.

Очакванията на банките за второто тримесечие на 2014 г. са били кредитните стандарти по заемите за предприятия да останат без промяна, а тези при потребителските и жилищните кредити да бъдат облекчени, са показали обобщени резултати от анкета за кредитната дейност на банките, която БНБ провежда всяко тримесечие. В посока към затягане на кредитната политика продължи да допринася главно рискът, свързан с обезпечението, докато в посока към смекчаване основно влияние оказват конкуренцията между банките и в по-ниска степен цената и обемът на привлечените средства.

За първото тримесечие на годината анкетата е показала нарастване на търсенето на кредити от предприятията при десет банки и спад при две, като пазарният дял на банките, отчитащи нарастване, е малко по-нисък от този на банките, отчитащи спад. За същия период при домакинствата банките са отчели спад в търсенето както на потребителски, така и на жилищни кредити.

Прогнози за лихвите

През втората половина на 2014 г. БНБ очаква тенденцията към понижение на лихвите по депозитите да продължи. Това ще се определя главно от високата ликвидност на банковата система, понижаването на лихвените равнища на паричния пазар в еврозоната и сравнително слабото търсене на заемни ресурси, посочват от централната банка.

Прогнозите й за лихвите по кредитите са те да се колебаят около достигнатите нива. От БНБ допускат, че вътрешната политическа несигурност може да повлияе негативно на пазара и на цената на българските ДЦК, което би могло да се отрази и върху лихвените проценти по кредитите и депозитите в страната.

Дефлацията ще се запази

Експертите на БНБ очакват до края на годината инфлацията да остане отрицателна, като темповете на спад на потребителските цени постепенно ще се забавят. Според БНБ затихването на дефлационните процеси ще се определя главно от допълнителното свиване на отрицателния принос на административно контролираните цени в съчетание с постепенното преустановяване на понижението на цените на хранителните продукти.
Заради учая с КТБ фирмите и домакинствата може да влошат нагалсите си и да намалят търсенето на кредити.

БНБ допуска, че кризата около Корпоративна търговска банка (КТБ), продължаваща и в момента, може да се отрази негативно върху кредитирането - и търсенето, и предлагането. Регулаторът очаква лихвите по депозитите да продължат да се понижават, а по кредитите да се колебаят около достигнатите нива. Това се посочва в последното издание на тримесечния "Икономически преглед" на БНБ, обхващащ периода на второто тримесечие на 2014 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  greenday avatar :-P
  greenday

  Иван Искров си мисли, че ще е като досега - пълно мълчание и никой няма да види некомпетентността му!

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Искров още ли е шеф на БНБ?

 • 3
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Браво на БНБ,сериозен анализ са направили, но "леко" са пропуснали да отбележат,че преди да поставят под особен надзор за "оздравяване" банка КТБ, лихвите в нейния бюлетин от началото на 2014 год. също са били с доста намалени нива (с около 40% редукция надолу от лихвените им нива от есента на 2013 год.)!!! Такива анализи могат да правят не малко компетентни хора извън БНБ за многократно по-ниски хонорари от заплатите на Управляващите в БНБ! А защо ли от БНБ се правят отново на разсеяни относно Анализа на риска изготвен от Лабораторията на Г-н Костов и много им е удобно да си трайкат и продължават да мълчат...

 • 4
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Нека някой да запознае Управляващите в БНБ с изготвения Анализ на риска за банковата стабилност в БГ от Г-н Костов и Проф.Миланова (бивша подуправителка в БНБ - сектор Банков надзор)....

 • 5
  oanes avatar :-|
  oanes

  Немога да разбера в какво обвиняват КТБ? Всички злонамерени деяния и фалшиви обвинения отпаднаха. Надзора й носи само загуби. Единственно умишлено предизвиканата кеш ликвидност остана. Защо БНБ продължава да не дава, определената от Европа ликвидност за КТБ . На ПИБ дадоха 1.2 милярда от общо разрешената над 3 милярда. Къде е частта определена за КТБ. Нали държавата щеше да набере от пазарите, тази от Европа определена сума. Защо я крият и не изпълняват поръчението на Брюксел. Наглостта на БНБ е нечувана. Въпроса засяга стопанството на цялата държава и е необходимо Държавното ръководство да извади КТБ от ръцете на БНБ. Очевидно е, че БНБ работи срещу общественният и държавен интерес. КТБ трябва да работи, а БНБ да бъде санирана и напълно обновена в съответствие на Европейските изисквания.

 • 6
  rvn34317483 avatar :-|
  Андрей Дарданов

  ПИТАНЕ: ако са ви блокирани всички пари, ако не мога да заредя за малкия си бизнес, ако не мога да си платя сметките, щото и те са през ктб, какво по дяволите ме интересуват мненията. И меко казано почва да ми писва. Нали по закон трябваше да си взема няколкото хиляди. КОГА? Нали имаше някакъв закон, ми не го тълкувайте, а го спазете

 • 7
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#6] от "Андрей Дарданов":прав си. Абсолютно. Съжалявам, че това е единственото, което мога да ти кажа. Иначе държавните институции без изключение действат спрямо ктб като организирана престъпна група.

 • 8
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  БНБ са чули тази информация по радиото сигурно? :-) Независимата БНБ!?! Как пък когато КТБ беше част от политическия живот и статукво, БНБ не е забелязвала очевидните цифри и факти…че банката всъщност не се държи като банка и предлага условия противоречащи на елементарна, финансова логика. Но тогава не…"независимите професионалисти" не видяха опасност.
  А сега банката на вече загубилия политически чадър "псевдоолигарх" освен, че не е ясно с колко и кого ще повлече, оказва се, имала негативно въздействие.
  БНБ в момента е някаква ужасяваща комбинация от политическа подлизурковщина и непрофесионализъм...

 • 9
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991

  ИИ се вози из София с последен модел Мерцедес с номер 0001.Това говори толкова много за ''гуверньора''..И СБ да оглави ще си почине селски бек-3 номер.

 • 10
  rupe221 avatar :-|
  rupe221

  Що всички се правят на улави , КТБ си беше една пирамида и съществуваше само благодарение на високите си лихви и непрекъснатият поток на пари от вложителите . Тя отдавна беше тръгнала да затъва , не случайно и хвърли няколко стотин милиона в политическият проект Бареков . Ако бяха успели да го направят фактор в политиката с възможност да влияе ,нямаше да фалират . Но проекта Бареков претърпя пълен провал , само за един ден в деня на изборите имаха 30 000 " независими наблюдатели " на които незаконно платиха по 50 лв + транспорт и храна . Само в този ден дадоха 2 милиона откраднати от КТБ пари . Цялата сума в този проект надхвърля 70-80 милиона , това съвсем не са случайно дадени пари . Дори когато на 1-ви април КТБ намали лихвите си по депозити , не посмя да намали и съществуващите безсрочни депозити с най високи лихви . Знаете ли колко хора бяха готови още в този ден да започнат да изтеглят парите си оттам . Така отложиха фалита с няколко месеца , но със спирането на свежия непрекъснат ръст на пари от депозити бяха напълно обречени . Скарването на Пеевски и Василев и спирането на плащането на кредити от фирми Пеевски забърза нещата , но реално банката отдавна беше зле. Дори в началото на разправията , един от директорите на КТБ ясно каза , че фирми свързани с Пеевски са спряли да плащат . Но пък отдавна всичко беше тръгнало на зле , умишлено непрекъснато се предоговаряха кредитите за да се скрие ,че те не се плащат . Един кредит ако се предоговори повече от 2-3 пъти е ясно ,че никога няма да се плати .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.