(С)вързани кънки

Спортният министър изпусна поръчката за избор на изпълнител на ремонта на Зимния дворец

Ремонтът на Зимния дворец - неизбежен, но на каква цена
Ремонтът на Зимния дворец - неизбежен, но на каква цена    ©  Надежда Чипева
Ремонтът на Зимния дворец - неизбежен, но на каква цена
Ремонтът на Зимния дворец - неизбежен, но на каква цена    ©  Надежда Чипева

Ако Евгения Раданова днес не беше спортен министър, а участваше в олимпиада, сигурно едва ли би влязла дори във финал. Откакто пое властта от силно обвързаната с ДПС Мариана Георгиева, бившата шампионка по шорттрек знаеше, че едно от важните решения беше да не дава никакъв шанс за завършването на обществената поръчка за ремонт на Зимния дворец. В първите си 14 дни обаче отвори такова пространство за действие на противниците си, че ако беше на пистата, покрай нея можеха да минат не само преките й китайски конкурентки, но и целият китайски народ.

Забавени управленски решения и умело отиграване на казуса от назначеното от предишния министър ръководство на държавната фирма "Академика 2011" ЕАД  изпратиха реконструкцията на столичното съоръжение в такава фаза, че вече е трудно да не бъдат изхарчени излишно няколко милиона лева обществени средства. През изминалата седмица комисията за избор на изпълнител определи за победител обединението "София спорт" с цена 40.7 милиона лева. Сумата се разминава само с 88.4 хиляди лева от обявената прогнозна стойност от 40.833 милиона лева, която и до ден днешен изглежда неясно формулирана и доста завишена.

Това, което се случи във вторник и в сряда, беше нагледен урок по административно надхитряне, в което 28-годишният шеф на борда на директорите на "Академика 2011" Марин Маринов (приятел на сина на Мариана Георгиева, но по думите му само колега от университета) излезе победител.

Ясни цели, забавени реакции

Раданова обяви още с представянето на екипа си, че един от приоритетите й е преоценка на процедурата за ремонт на Зимния дворец. Тази процедура беше основополагаща от първия ден на управлението на Мариана Георгиева, но се забави достатъчно, за да влезе във времето и при настоящото правителство. Първо, Зимният дворец не можеше да бъде затворен заради редица международни състезания през миналия зимен сезон, след това парите от държавния бюджет за увеличаване на капитала на "Академика 2011" - 35 млн. лв., дойдоха едва през март. А когато през април обществената поръчка тръгна по същество, се намери фирма, която да обжалва условията първо пред КЗК, а след това и във ВАС.

Дни преди на власт да дойде Евгения Раданова, комисията вече беше отворила първата част от документацията. Това само по себе си вече правеше малко по-сложно спирането на процедурата, но не и невъзможно. В Закона за обществените поръчки има достатъчно членове, които биха могли да послужат като основание за това. Раданова обаче предпочете да действа толерантно и по думите й само е помолила ръководството на "Академика" да не прави резки движения. В същото време назначи одит на процедурата и на фирмата като цяло.

Докато чакаше резултатите от одита обаче, във вторник сутринта в министерството се оказаха изненадани, че в същия ден ще се отварят ценовите оферти на кандидатите. След което настъпиха едни луди 24 часа, в които двете страни - ръководството на ММС и на "Академика 2011", се надхитряха. Още в същия ден целият борд на директорите е бил извикан в спортното министерство да се запознае с резултатите от одита. Според шефа на "Академика" Марин Маринов той е бил държан в министерството без право да излиза и да ходи сам дори до тоалетна, а накрая тримата членове на борда са били принудени да подпишат одита. В края му е имало резолюция на министъра да се прекрати поръчката.

Няколко часа след освобождаването им от "ареста" тримата се отмятат от това свое решение и пускат процедурата да продължи в съкратени срокове. На сутринта на сайта на "Академика 2011" се появява съобщение с протокола за избор на победител. "Моето лично мнение е, че в тази процедура всичко е според изискванията на закона, и съм готов да отговарям за действията си. Дълбоко съм убеден в необходимостта от реконструкция на Зимния дворец. Не приемам констатациите на одита", обясни Маринов на импровизирана пресконференция в сряда. На въпроса защо не се е подчинил на решението на министъра той обяви, че е следвал решението на Министерския съвет (на Пламен Орешарски) за този ремонт.

"Реконструкцията е необходима  заради безопасността не само на спортуващите, но и на околните сгради. Той е опасен за здравето и живота на хората", заяви той. А защо не го е спрял още миналата година, когато е бил също толкова опасен за целия Студентски град, той отговори: "Защото тогава успяхме да направим козметични промени. Въпреки това се налагаха спешни намеси на инсталацията и по време на състезанията."

Няколко часа по-късно бордът на фирмата е сменен от Раданова. На въпроса защо не го е направила по-рано тя отговори: "Не исках да проявявам реваншизъм и исках да бъдат спазени процедурите."

Какво да се прави

Мотивите за преразглеждането на поръчката имаше достатъчно. В нито един момент нито министър Георгиева, нито Марин Маринов успяха да обяснят защо този ремонт струва толкова (а дори се говореше за суми до 55 млн. лв.). Обичайният отговор през цялата изминала година беше или "спецификата на залата", или "важното стратегическо значение на обекта" с едва ли не военно предназначение. Раданова също обясни, че в нито един момент членовете на вече бившия съвет на директорите не са представили доводи защо ремонтът ще струва 40 милиона лева. Само за сравнение - строежът на чисто новата зала "Арена Ботевград" с двойно по-голям капацитет струваше 7 милиона лева. Една модерна инсталация за лед е в рамките на 2 милиона лева.

Сега, когато процедурата е на финалната си фаза, министерството се оказа със здраво завързани ръце как да спре източването на обществен ресурс без ясни показатели. Екипът на Раданова призна, че в момента е изключително трудно да се намери основание за прекратяване на процедурата, но ще ги търсят в ЗОП. "Сега се запознавам с документите и вярвам, че може да се намери добро решение", заяви за "Капитал" новият изпълнителен директор Борис Тодоров.

Вариантите пред ръководството обаче не са много. На първо време те могат да спечелят време за обмисляне на действията си, ако някой от останалите четири кандидата обжалва процедурата. Два от кандидатите бяха отстранени заради неспазване на техническото задание, а вторият класиран получи двойно по-малко точки от победителя - 59 срещу 30.5. Именно високата тежест на оценката на техническото задание (70%) спрямо цената предопредели победата на "София спорт" с участници "Главболгарстрой" и "Фор райс".

"Търсехме най-доброто съотношение между качество и цена на базата на специфичността на съоръжението. Той има известна степен на опасност. Съобразихме се с тази специфичност", заяви Маринов на въпроса защо е толкова ниска тежестта на ценовата оферта. Тази на победителя беше и най-висока от трите.

Като най-вероятен за решението на този вече почти изпуснат казус изглежда вариантът, в който министерството да се опита да преговаря с победителя за намаляване на стойността на ремонта до някакви разумни граници. Подобно нещо направи Бойко Борисов при идването си на власт със същата компания "Главболгарстрой", когато цената на "Арена Армеец" беше демонстративно намалена от 108 милиона на 90 милиона лева. В същото време и за изпълнителя това вероятно ще е разумен вариант, тъй като ще получи поръчката, без да е необходимо да се минава през нейното прекратяване, обжалване в КЗК и съда и преминаването през допълнителни главоболия. А всичко можеше да се реши много по-лесно, ако Раданова и екипът й беше действал своевременно. За хората в спорта, особено в някои определени спортове, е известно, че времето е най-ценният ресурс. Следващият е бързото взимане на решения в ключови ситуации. Като например да затвориш виража в шорттрека така, че да не те изпреварят.