Образователното министерство прекрати търг за е-платформа за училищата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Образователното министерство прекрати търг за е-платформа за училищата

Ако беше направена както трябва, електронната платформа можеше да повиши качеството на обучението в училищата

Образователното министерство прекрати търг за е-платформа за училищата

Проверка на обществената поръчка е показала нарушения при откриването и провеждането на процедурата

Люба Йорданова
4123 прочитания

Ако беше направена както трябва, електронната платформа можеше да повиши качеството на обучението в училищата

© Цветелина Ангелова


Министерството на образованието и науката прекрати в понеделник обществена поръчка за доставка на електронна платформа в училищата. Прогнозната стойност на търга беше 7.2 млн. лв., а продуктът трябваше да се използва във всички училища в България. Идеята на платформата беше да модернизира процеса на обучение, да намали училищната документация и да улесни комуникацията между ученици, учители и родители. Още при обявяването му през май т.г. обаче критериите към кандидатите бяха съмнително ограничаващи и сочеха към предопределен победител.

"След извършена одитна проверка [...] са установени нарушения при откриването и провеждането на процедурата, които не могат да бъдат отстранени без това да промени условията, при които е обявена процедурата", пише в решението на министерството, качено в регистъра на обществените поръчки. Проверката е установила, че в обявлението възложителят не е посочил конкретни изисквания, на които трябва да отговарят експертите на участника, а е посочил, че те са указани в документацията за участие. Освен това при констатирани пропуски и грешки в документацията, възложителят не е издал решение за промяна. Проверката е показала също, че при направено искане за налагане на временна мярка "спиране на процедурата", тя не е спряна до влизане в сила на определението, с което се отхвърля искането за временната мярка. Заради тези нарушения, служебният министър на образованието доц. Румяна Коларова взима решение за прекратяване на процедурата.

Това е вторият спрян търг за електронна платформа за обучение. Първият път той беше прекратен от Комисията за защита на конкуренцията след жалба на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и установени ограничителни условия към кандидатите. На власт тогава беше правителството на ГЕРБ, а критерии като оборот на кандидатите и предишни подобни проекти силно стесняваха броя на възможните кандидати. Кабинетът на БСП също опита на прокара поръчката - спорните условия бяха леко понижени, но съмненията оставаха. Източници на "Капитал" тогава коментираха, че критериите на търга отговарят на един определен софтуерен продукт - Blackboard (платформата, която се използва от по-голямата част от университетите в САЩ и Великобритания). Той се използва от няколко български университета като доставката и поддръжката се извършва от компанията Ballistic cell. Тя беше единият от двата участника в търга тази година, заедно с консорциума HP - "Сиела" - Siveco. По информация на "Капитал" HP - "Сиела" - Siveco са били отстранени на ниво технически изисквания, но победителят от търга така и не беше официално обявен.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK