Част от изтеглените депозити са се върнали в банковата система

Част от изтеглените депозити са се върнали в банковата система

В същото време кредитирането отново е отчело спад през юли

Валентина Илиева
5353 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Нарастването на депозитите е с 369.1 млн. лв. при малко над 1 млрд. лв. изтеглени през юни.

През юли част от изтеглените депозити са се върнали в банките. След като месец по-рано бяха изтеглени малко над 1 млрд. лв. от банковата система, впоследствие е имало връщане на средства по влогове. Данните на БНБ от паричната статистика за юли 2014 г. показват, че нарастването на депозитите е с 369.1 млн. лв. общо за фирми, домакинства и финансови предприятия. В същото време кредитирането отново е отчело спад.

Напред-назад

След трескавото теглене, превалутиране, прехвърляне към чужбина и затваряне в сейфове в трезорите на банките от последните две седмици на юни през миналия месец е имало слабо завръщане на средства в системата (виж графиката). Тегленето на над 1 млрд. лв. от банките през юни отрази събитията в сектора около Корпоративна търговска банка (КТБ) и ПИБ.

Корпоративна банка беше поставена под специален надзор на 20 юни, като по думите на управителя на БНБ Иван Искров до това се е стигнало именно заради теглене на средства от банката, започнали още на 16 юни, но увеличили се "драстично" след сигнала за обвинението срещу подуправителя на "Банков надзор" Цветан Гунев на 18 юни за престъпление по служба.

В края на следващата седмица на масирани тегления на средства беше подложена и третата по големина банка в сектора – ПИБ. Изтеглянето на средства започна още на 26 юни, а на следващия ден от институцията обявиха, че са изплатили на клиенти общо над 800 млн. лв. Банката получи ликвидна подкрепа от държавата, която набра средствата през извънредна емисия ДЦК от други банки.

Отчетите на банките за второто тримесечие, публикувани от БНБ в края на юли, показаха движението на парите в сектора. Големите тегления са били от КТБ (907 млн. лв.) и от ПИБ (788 млн. лв.). В същото време част от изтеклите средства са се насочили към други банки и така са останали в системата – данните показаха нарастване при Уникредит Булбанк, Сосиете женерал Експресбанк, Алианц банк, клоновете в София на френската BNP Paribas и гръцката Alpha bank.

Кредитите отново се свиват

Случилото се през втората половина на юни в сектора е оказало ефект и върху кредитирането. След петмесечно нарастване на фирмените заеми през миналия месец те отново намаляват – със 74.7 млн. лв. (0.2%) до 35.9 млрд. лв. Спад има и при кредитите за домакинствата – с 16.3 млн. лв. (0.09%) до 16.6 млрд. лв., след четиримесечно нарастване.

При домакинствата намалението идва от жилищните кредити. При тях се увеличават и лошите и преструктурирани заеми през юли спрямо предходния месец (на годишна база намаляват). Потребителските и фирмените в тази категория намаляват на месечна база, като първите на годишна се увеличават, а вторите – намаляват. Общият обем на лошите и преструктурирани заеми в края на юли е 9.631 млрд. лв., като леко намалява спрямо предходния месец (с 8.6 млн. лв.), а делът им е 22.2% от общия кредитен портфейл.

Освен че летният сезон не е особено активен за бизнес, явно юнските сътресения в сектора са оказали влияние върху търсенето на кредити, както вероятно и върху предлагането. Много е вероятно това да не остане само лятна летаргия, тъй като ситуацията с КТБ не върви към разрешаване, а тъкмо напротив – не се вижда такова поне до ноември. Новият одит е предвиден да започне чак след средата на септември и да приключи на 20 октомври.

Така, без да има яснота какво се случва с четвъртата по големина банка в сектора, логично е останалите банки да преминат към по-предпазливо поведение и стратегии на изчакване. "Замразяването" на проблема с КТБ на практика стопира бизнеса в сектора или поне го затруднява.

В последното си издание на "Икономически преглед" БНБ беше направила допускането, че кризата около КТБ, продължаваща и в момента, може да се отрази негативно върху кредитирането - и търсенето, и предлагането. "Повишаването на вътрешната несигурност във връзка с поставянето на КТБ под специален надзор може да доведе, от една страна, до нарастване на предпазливостта на банките при отпускане на кредити, а, от друга, до влошаване на нагласите на фирмите и домакинствата и съответно до намаляване на търсенето на кредити", се посочва там.

Нарастването на депозитите е с 369.1 млн. лв. при малко над 1 млрд. лв. изтеглени през юни.

През юли част от изтеглените депозити са се върнали в банките. След като месец по-рано бяха изтеглени малко над 1 млрд. лв. от банковата система, впоследствие е имало връщане на средства по влогове. Данните на БНБ от паричната статистика за юли 2014 г. показват, че нарастването на депозитите е с 369.1 млн. лв. общо за фирми, домакинства и финансови предприятия. В същото време кредитирането отново е отчело спад.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  добре ,че няма яснота , че ако има яснота ,нещата ще експлодират

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  БНБ,вместо да предприеме мерки за оправяне на батака,прави само анализи и предположения.Сякаш само това е работата на Нацоналната банка,да гледа безучастно отстрани.

 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka

  Лъжат и замазват нещо. По публична информация....преди началото на кражбата на КТБ от КОЙ е имало обща депозитна маса 44 млрд лева, сега са 38 млрд лева и намаляват?

 • 4
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Част от изтеглените
  депозити са се върнали в
  банковата система - ама австрийската :)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#4] от "Offshore Banking":
  Много точно, но и немска, швейцарска...дори Словакия и Унгария са добри убежища за депозити. Примера от 44 на 38 млрд лв. депозитна маса е за банките опериращи на територията наречена България.

 • 6
  lemons avatar :-|
  Lemons

  На тази статистика на БНБ вярвам, колкото на контролът им към банките, и колкото на Искров, че КТБ е добре ликвидна и стабилна банка няколко дни преди да каже, че са изнасяни пари с чували :))))

 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Аз не виждам особена новина в това. Така или иначе хората и фирмите, които са имали депозити или влогове и са ги изтеглили не защото са планирали покриване на някакъв разход, а заради сигналите, започнали от слухове и дане забравяме и изказвания и статии в медиите и затвърдени от БНБ, прокуратура, МВР и т.н., или трябва да си държат парите под дюшека или пак да ги върнат в друга банка, която внушава по-голямо доверие. Така че, случилото се е естествено и логично, поне докато процеса около КТБ, държан в такова неустойчиво положение от БНБ, не докара не дай Боже и по-големи последствия, които да засягнат финансовата стабилност.
  Лошото е в загубата на доверие във всички нас, към посланията и изказванията на ръководството на БНБ - кога да им вярваме, когато ни казват всичко е ОК, системата е една от най-стабилните в Европа, или когато казват, че изненадващо за тях, дето получават он-лайн информация за всички по-сериозни кредити и за целия кредитен портфейл на всички банки, се е отворила една дупка от 3-4млрд и трябва да има отнемане на лиценз.

 • 8
  garett avatar :-|
  garett

  По даните от графиката на БНБ се вижда,че депозитите юни намалят с 1 милярд и 44 милиона,а юли в системата се връщат обратно 369милиона.Като се има в предвид,че досега депозитите се увеличаваха с 300-400мил. ежемесечно,това значи,че 1 милярд са се насочили или към имоти или към чужди банки.А като гледам настроенията във форумите,тази тенденция,ще се запази за близкото бъдеще.Кой е виновен за това,тепърва ще се изяснява.

 • 9
  garett avatar :-|
  garett

  Друго също е важно,че лошите и преструкторирани кредите минават 22%(над 9.6мрд)Като чета в коментари,се налага формулата(поне за нормалните държави)че банкова система с над 12%лоши кредити се смята за нестабилна.Защото от тези 9,6мрд въобще не е ясно какво може да се събере,при положение,че активите на ипотечните кредити са се обезценили,а за потребителски навярно е и по-зле,защото кредитополучателите или са в чужбина или са в сивият сектор(както и гарантите им)Та дупката от 9,6мрд е доста повече от коментираните за КТБ 3,6мрд гарантирани вклогове.

 • 10
  qvu1409045026375288 avatar :-|
  Misho Masslrski

  АБЕ ГОЛЕМИ СТЕ СПЕЦОВЕ всички. Да изнамерят кредитополучателите на тея гнили кредити от кредитния регистър и да търсят парите от тях и техните собственици. Ако не могат да ги съберат банката фалира и се разпродават активите, но определено трябва да има хора в затвора иначе няма шансове за тази държава , това е. Определено се знаеше отдавна че тази банка не е читава. Понеже кредитите са невъзвращаеми май ще трябва да фалира , освен ако някоя чуждестранна банка не я купи и възстанови, това са вариантите, други няма...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал