Вицепремиерът Захариева ще оглави енергийния борд
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вицепремиерът Захариева ще оглави енергийния борд

Заместник на Захариева в борда ще бъде министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов

Вицепремиерът Захариева ще оглави енергийния борд

Освен представители на бизнеса, институциите и синдикатите в него ще участват и външни експерти

4515 прочитания

Заместник на Захариева в борда ще бъде министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева ще оглави енергийния борд, който ще трябва да помогне за разрешаване на проблемите в сектора. Бордът ще работи като консултативен съвет към правителството и ще включва представители на всички държавни институции, компании в бранша, бизнес и потребителски организации и синдикати. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на постановление за създаване на енергиен борд. Мнения по него се приемат до 8 септември. Проектът трябва да бъде одобрен от Министерски съвет и публикуван в Държавен вестник, преди да влезе в сила.

Какво ще прави

Енергийният борд ще бъде постоянно действащ консултативен орган към Министерски съвет (МС). Административно и технически ще се обслужва от дирекция "Икономическа и социална политика", но според доклада към проекта това няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху бюджета. Една от задачите на борда ще бъде да направи анализ на състоянието на сектора и на причините за нестабилността на енергийната система. Той ще може да предлага общи насоки за управление на енергетиката и да дава становища за мерките, които предприемат държавните органи, както и за предлаганите стратегии в сектора. Важна функция ще бъде и това, че съветът ще може да предлага мерки за решаване на конкретни проблеми и да прави предложения за промени в нормативната уредба. Бордът ще се отчита пред правителството всяка година до края на март.

Кой ще участва

Председател на енергийния борд ще бъде вицепремиерът по икономическа политика, което означава, че до съставянето на постоянно правителство начело на съвета ще бъде Екатерина Захариева, става ясно от проекта. Съветник от нейния политически кабинет ще изпълнява функциите на секретар. Заместник на Захариева в борда ще бъде министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. От страна на държавните институции членове ще бъдат още по един заместник-министър на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика, както и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев.

Другите членове ще включват широк кръг заинтересовани страни. Освен представители на държавните дружества (БEH, НEK и ЕСО) в него ще влизат също представители на ВЕИ сектора (Българската фотоволтаична асоциация, Асоциацията на водните централи, Българската ветроенергийна асоциация), на частните ТЕЦ-ове "Ей И Ес 3С Марица изток 1" и "Контур глобал Марица изток 3", на трите електроенергийни дружества (ЕВН, "Енерго-про" и ЧЕЗ), както и на Асоциацията на топлофикационните дружества, ТЕЦ - заводски централи и Асоциацията на търговците на електрическа енергия. В съвета ще участват също представители на бизнес организациите (Асоциация на индустриалния капитал, Българска търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България), на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, на Асоциацията на банките в България и на Българската минно-геоложка камара. Сред членовете ще са и представители на Българската национална асоциация на потребителите и на енергийните федерации към КНСБ и КТ "Подкрепа". Всички организации трябва да посочат кой ще ги представлява до три дни след като постановлението бъде обнародвано.

Външни експерти

В заседанията на борда ще могат да участват и външни хора. Такива например са представители на държавни и международни органи и институции, на неправителствени организации, на енергийни дружества и на експерти. Те трябва да бъдат поканени от председателя на борда по негова или по тяхна инициатива или по искане на една трета от членовете на съвета. Според доклада към проектопостановлението, който е подписан от Захариева и Щонов, за участие могат да бъдат поканени представители на главна дирекция "Енергетика" на Европейска комисия, на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Всички протоколи от заседанията ще се публикуват на портала за консултативни съвети на МС и ще бъдат публични.

Вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева ще оглави енергийния борд, който ще трябва да помогне за разрешаване на проблемите в сектора. Бордът ще работи като консултативен съвет към правителството и ще включва представители на всички държавни институции, компании в бранша, бизнес и потребителски организации и синдикати. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на постановление за създаване на енергиен борд. Мнения по него се приемат до 8 септември. Проектът трябва да бъде одобрен от Министерски съвет и публикуван в Държавен вестник, преди да влезе в сила.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Най-важното нещо ще бъде да се разкачат веднъж за винаги търговската, псевдосоциалната и псевдоекологичната фунцкии на отрасъла. Днес на унгарската енергийна борса цената на електричеството е 4 цента/квч. Да кажем, че такова равнище се установи и у нас. От 7,82 стотинки до 17-те стотинки върху фактурата ми - мегдан предостатъчно, за да се заделят средства за някакъв компенсационен фонд. Оттам насетне борса за кафявата енергия. Борса и за изискваните от ЕС към днешна дата 12% зелена енергия, които с времето ще нарастнат до 16%. Пълно отваряне на пазара за внос, износ и нови играчи. Който не се класира - се реди на опашката на компенсационния фонд и чака обезщетение. Енергийният борд може да помогне единствено по тази точка - да приеме задружно някаква формула, на кого ще се помага. Но където е търговската част - там ръцете далеч и да не сме им видели муцуните!

 • 2
  sephiroth avatar :-|
  Oberyn

  Гаврата с протеста продължава. Прокопиев си слага неговите си хора на ключови места в държавата, за да му бранят корпоративните интереси.

 • 3
  xqv31309910 avatar :-|
  Just Бахур

  В тази нова "тристанка" пак лиспват представители на обикноените бедни данъкоплатци...

  Опъвай каиша Юлке....

 • 4
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  Има ли смисъл от това сборище, за да се направи анализ на енергетиката и причините за кризата.

  Всичко това може да стане далеч по-тихо и ефективно. Без раздутата администрацията да обрасва със структури, които анализират, съветват и пр.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Енергийният борд трябва да сметне една проста сметка - какви са разходите в енергетиката, след това какви са възможностите за приходи.. и да направи така, че приходите да са малко повече от разходите. Не трябва да има субсидирани цени на ел. енергията. Нито на абонамента. Всеки трябва да започне да си плаща това което е поръчал и потребил. Казвам поръчал, защото да си абонат на електропреносната система значи, че си поръчал, във всеки един момент, когато си поискаш да получиш ел. ток до определена мощност - това навсякъде по света струва пари, даже и без човек да консумира ел. енергия. Помощите за социалнослабите трябва да са съвсем отделно.

  В момента тия с поръчките са много, реално консумиращите обаче са малко - и тъй като сега всичко се смяна на база консумирана ел. енергия - цената става и ще става все по-висока, абсурдно висока. Просто защото поръчващите не си плащат, а само консумиращите.

  Всъщност това се отнася не само за ел. енергията, ами и за В и К. Същото се отнася и за всяка една стока при която имаме договор за доставка във всеки един момент по желание на клиента. Включваш лампата и искаш веднага тя да светне. Пускаш чешмата и искаш веднага да потече вода. Всичко това изисква фирмите да правят постоянни инвестиции по поддръжка на трасетата, на мощностите.. независимо от консумацията. Да ама ние сме още в социализма и всеки плаща само консумираното. И сметките не излизат.

  Не забелязвате ли, че основното при тия услуги, ток, вода - не е самата стока, а услугата - да я получавате стоката веднага когато поискате. 24 часа в денонощието.

 • 6
  ivob avatar :-|
  ivob

  До коментар [#4] от "regular_observer":

  е няма. Но Прокопиево-Плевнелиевата "Мая Манолова" трябва да се прави че ръководи държавата:) Намерете 10-те разлики между двете:) Едната е мисля, че Захариева бие Манолова по медийни изяви:)

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "mickmick":цитат "Енергийният борд трябва да сметне една проста сметка - какви са разходите в енергетиката, след това какви са възможностите за приходи"

  >>> Няма да стане. Инвестирано е безсмислено много в нещо непотребно и скъпо. Няма кой да плаща по 10 цента/квч, за да им оправи на всички сметките. Енергийните фирми са в положението на участниците в имотния балон.

 • 8
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Като гледам състава на тоя т.нар. борд, с колко членен състав ще бъде - отсега е ясно, че заседанията му ще бъдат просто една говорилня!
  По времето, когато Захариева беше зам.министър в МРРБ, тя отговаряше за реформата във ВиК сектора... Всеки сам да си прецени до колко въобще имаше реформа и какво се случи с ВиК сектора! Ако някой си помисли, че нищо не се е случило - много е близо до истината...!

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#7] от "cinik":

  Там е работата, че без енергийни фирми.. няма да има ел. ток в цялата страна. Ако пък те се притиснат в ъгъла дълго време, няма да има адекватна поддържка на инфраструктурата, а без инфраструктура ще трябва да ходим с кофи до близката ел. централа.

  Скъпото в случая, не е ел. енергията - а инфраструктурата. Ако я унищожим, после десетки милиарди няма да ни стигнат за да я възстановим.

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51


  Енергетиката, като повечето непрекъснат тип производства, създава много благоприятни условия за най-меко казано, тъмни икорупционни схеми. Допълнителен фактор, че е удобно скритите зад професионализма и въобще тайните и секретите на бранша експерти, могат и за съжаление вземат решения за милиони.
  Това се вижда и без да се изисква кой знае какъв вътрешен за системата поглед, а най-ясно личи, в мераците за нови мегаломански многомилиардни проекти. В този смисъл, наистина е нужна и визия и мениджерска шапка,над тесните експерти в областта, които са склонни, по различни мотови, да приемат изключително скъпи и много пъти неефективни решения, за които обаче плащаме ние, потребителите.
  Дори когато става дума не за нови проекти, а за инвестиционните и ремонтни програми на държавните, а и на частните производители, в тях има достатъчно корупционен заряд, действащ в две направления - чисто корупционна форма и счетоводни значение, за защита пред регулатора на високите цени, постигнати през направените разходи.
  Затова аз лично подкрепям идеята за борд в тази сфера, в противен случай, оставяме нещата пак в ръцете на борд, само че неявен - Р.Овч., Ковачки, Бого Манчев и много други 'видни" деятели в родната енергетика.


  Прочитане на целия коментар »
Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.