Над 1.3 млрд. лв. са нужни за управление на отпадъците до 2020 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Над 1.3 млрд. лв. са нужни за управление на отпадъците до 2020 г.

Процесът по закриването и рекултивацията на старите общински депа, които вече не отговарят на нормативните изисквания, все още е в начална фаза, въпреки че вече трябваше да е приключил.

Над 1.3 млрд. лв. са нужни за управление на отпадъците до 2020 г.

За по-голямата част от парите България ще разчита на европейските фондове, става ясно от Националния план за управление на отпадъците

4895 прочитания

Процесът по закриването и рекултивацията на старите общински депа, които вече не отговарят на нормативните изисквания, все още е в начална фаза, въпреки че вече трябваше да е приключил.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Стратегията предвижда всяка година между 55 и 88% от теглото на отпадъците от опаковки да бъде оползотворено, рециклирано или изгорено в инсталации.

Над 1.31 млрд. лева са нужните на България средства, за да постигне заложените цели за оползотворяване и рециклиране на отпадъците до 2020 г. Това става ясно от публикувания в портала за обществени консултации strategy.bg  Национален план за управление на отпадъците. Документът е в режим на публично обсъждане до 8 септември.

В документа е записано, че страната изостава с изграждането на необходимата инфраструктура за преработка на отпадъците, а процесът по закриването и рекултивацията на старите общински депа за битови отпадъци, които вече не отговарят на нормативните изисквания, все още е в начална фаза, въпреки че вече трябваше да е приключил. Заради това преди няколко месеца срещу България вече започна и наказателна процедура от страна на ЕК. 

Изградената вече инфраструктура няма капацитет за достигане на целите за рециклиране и оползотворяване. Недостатъчен е и капацитетът за обезвреждане на опасни отпадъци, признават още авторите. Друг голям проблем е и че заради липсата на механизми, които да защитават социално слабите слоеве от населението, няма как да бъдат значително завишени таксите и така да се осигури финансов ресурс за инвестиции в сектора. 

Инвестициите

Подробната разбивка на нужните инвестиции в документа показва, че най-много средства ще са необходими за инсталации за компостиране и анаеробно разграждане - почти 290 млн. лв. Други крупни суми изискват инсталациите за предварително третиране на битови отпадъци с цел оползотворяване на битовите отпадъци и предотвратяване на емисиите на парникови газове - 240 млн. лв. , както и инсталация за изгаряне на RDF гориво в столичния завод за боклук - 254 млн. лв.  За закриване и рекултивация на стари депа за битови отпадъци са нужни над 176 млн. лв., а за изграждане на нови депа и претоварни станции - други 165 млн. лв.  За съдове за разделно събиране на биоотпадъци ще са необходими 53 млн. лв., а почти още толкова трябват и  за превоза на разделно събраните биоотпадъци. Компостерите за домашно компостиране ще струват почти 30 млн. лв.   За изграждането на общински площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци пък ще са необходими 53 млн. лв.

За по-голямата част от парите България ще разчита на европейските фондове, става ясно от документа. Предвидени са средства по новите оперативните програми  за периода 2014 - 2020 г "Иновации и конкурентоспособност"., "Околна среда", "Добро управление" и др. Общините обаче ще трябва сами ще финансират изграждането на площадките за безвъзмездно събиране на отпадъци от домакинствата, закупуването на домашни компостери с цел насърчаване на компостирането и подготовката на проекти за рекултивация на депа. Площадковата инфраструктура и претоварните станции пък ще се изграждат с пари от бюджета. Също с държавни пари ще се закриват и рекултивират старите депа за отпадъци. Като възможност са посочени и публично-частни проекти, като например възможността да се насочат частни инвестиции в изграждането на сепариращи инсталации. 

Целите

Стратегията предвижда всяка година между 55 и 88% от теглото на отпадъците от опаковки да бъде оползотворено, рециклирано или изгорено в инсталации за изгаряне на отпадъци. Преработката и рециклирането трябва да достигне поне 60% за хартиените и стъклени опаковки, поне 50% за металните, 22% за пластмасовите и 15% за опаковките от дървесни отпадъци.

Системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки пък до 2020 г. трябва да обхванат не по-малко от 6 000 000 жители на територията на страната и задължително да включват курортните населени места и всички населени места с население над 5000 жители.

Сред целите е и да се преработва и рециклира между 75 и 85% от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване в зависимост от категорията му, както и 65% от количеството  гуми, пуснати на пазара през текущата година и  поне 40% от пуснатите на пазара през текущата година масла. При биоотпадъците първата заложена цел е за 2016 г, когато трябва да се преработват 25% от количеството на битовите биоотпадъци, образувани в региона. За 2020 г. целта е 50%, а за 2025 г. - 75%.  Поне 70%  от строителните отпадъци също трябва да се рециклират до 2020 г. 

Стратегията предвижда всяка година между 55 и 88% от теглото на отпадъците от опаковки да бъде оползотворено, рециклирано или изгорено в инсталации.

Над 1.31 млрд. лева са нужните на България средства, за да постигне заложените цели за оползотворяване и рециклиране на отпадъците до 2020 г. Това става ясно от публикувания в портала за обществени консултации strategy.bg  Национален план за управление на отпадъците. Документът е в режим на публично обсъждане до 8 септември.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Те хубаво ще разчитат на средства от ЕС, ама нашите апапи ще искат от 1,3 млрд да откраднат поне 1,4 млрд, и ЕС пак ще си спре плащанията, и ще плаща народа.
  Мислете като гласувате!

 • 2
  xqv31309910 avatar :-|
  Just Бахур

  Не разбирам защо не си рециклираме и утилизираме боклуците?!?!?!?!

  Битовите отпадъци за златна мина! Освен това рециклирането и утилизирането помага за опазването на природата.

  За съжаление опазването на природата е едно от последните неща в списъка на интересите на нашите политици... :(

  Освен това в нашата ориенталска държава скоро матрЯла няма да узрее за "разделното" сметосъбиране.

  ---

  По-старите сигурно си спомнят научо-популярният вестник "Орбита". Още преди 89-та на страниците му четох една статия, което се е запечатала в паметта ми. В статията се разкаваше за нов завод за рециклиране на битови отпадъци в Полша, по западна технология, който още в първата си година след откриването успява да извлече от боклука на Варшава 500 килограма ЗЛАТО!!!

  ---

  Аз просто не си спомням колко дълги години продължи сагата със софийския завод за боклуци... Боко Тиквуня беше ощр кУмет на Мордор...

 • 3
  xqv31309910 avatar :-|
  Just Бахур

  Забравих да спомена, че освен лошия матрЯл, другият фактор, който много пречи на разделното сметосъбиране са мангасаряните.......

 • 4
  comandante avatar :-|

  До коментар [#2] от "xqv31309910":
  Доходността а по-голяма от златните мини защото се добива практически всичко ! Циганските кланове са навъртели няколко милиарда от метали , пластмаси , хартия и т.н. а поне още толкова има в разлагащия се органичен отпадък и строителните отпадъци !

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Е, във всички бедни страни я има тази практика за "първична" и следващи утилизации на отпадъците. Виждал съм я и в Индия, и в София: първо минават каручките и индивидуалните търсачи и изсипват всичко от поемниците са смет за да подберат годните заутилизация материали, след това идват следващите ята и накрая градските служби по чистотата които слагат ненужното в поемниците а оттам в камионите. Не им завиждам на циганите, не го правят от охолен живот, ядосвам се на нас, останалите които не могат да си подредят работата като хората. Големият град е като организъм - яде, преработва, изхвърля. И в Ню Йорк, и в Рим мафията (под различни наименования) управлява този процес и печели много добре.

 • 6
  ijj avatar :-|
  ijj

  "Не им завиждам на циганите, не го правят от охолен живот, ядосвам се на нас, останалите които не могат да си подредят работата като хората"

  Така е - тяхната дейност продължава и по-нататък. На самите депа за отпадъци има хора, които събират сред отпадъците хартия, стъкло, метали и изобщо всичко, което може да се предаде в близкия пункт на "Вторичи суровини" (почти до всяко депо има такъв). Отделно от това има и домашни животни, които биват завеждани на депото - напр. една порода полудиви черни на цвят прасета). Честно казано - добре, че вече бях станал вегетарианец като видях това. Самите хора бяха любезни - питаха ме защо съм дошъл на депото, да не би да съм загубил някой документ или нещо подобно ...

  Знам, че тази мисъл звучи еретично, но лично аз бих предпочел да се увеличи такса смет, така че да има и някакво наше участие в необходимите инвестиции, а не да разчитаме само на пари от ЕС, както е сега.

 • 7
  ijj avatar :-|
  ijj

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Извинявам се - коментар 6 беше отклик на Вашия коментар.

 • 8
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Предлагам вместо да вкарваме луди пари за боклука (1.3 милиарда), да инвестираме примерно 600 милиона от тея парички в app, за андроид и ИОС. Би трябвало да ни реши проблемите. 600 милиона, едно венчър фъндче създаваме - ейнджъл инвестмент Булгериа и всичко е 6 ; )

 • 9
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#3] от "xqv31309910":

  Един ден нещо ми прищрака и писах на министреството на околната среда и водите. Питах ги - абе от какъв зор има 3 различни кофи, след като минава 1 камион и събира и 3-те кофи на едно място. Те бяха така любезни да ми отговорят, че първо са въведени кофите, зада се научат хората как се събира отделно - после щели да въведат отделното събиране. WTF?

 • 10
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#7] от "ijj":

  Разумна позиция, подкрепям Ви.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.