Без изненади при водачите на листи на ГЕРБ

Ген. Стоян Тонев и бившият председател на комисията по досиетата Методи Андреев оглавяват листите в Пазарджик и Пловдив-област

Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Цветомир Паунов представиха водачите на листи на ГЕРБ за избори '2014
Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Цветомир Паунов представиха водачите на листи на ГЕРБ за избори '2014    ©  Надежда Чипева
Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Цветомир Паунов представиха водачите на листи на ГЕРБ за избори '2014
Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Цветомир Паунов представиха водачите на листи на ГЕРБ за избори '2014    ©  Надежда Чипева

ГЕРБ залага на бивши депутати, представители на гражданската квота и малко нови лица. Имената, на тези които оглавяват листите на формацията за предстоящите избори в 31 многомандатни избирателни района (МИР), бяха обявени днес на пресконференция от зам.-председателя на паритята Цветан Цветанов, бившия зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ в предишното Народно събрание Цецка Цачева и административния секретар Цветомир Паунов.

При представянето Цветанов заяви, че целта на партията на парламентарния вот е да има силно дясноцентристко мнозинство около ГЕРБ и формацията да спечели депутатски мандати, които са "близко до пълното мнозинство или пълно мнозинство от 121 народни представители". Според председателя на предизборния щаб на ГЕРБ, подходът при избора на водачите на листи е бил да се издигнат хора, които се ползват с добро име в съответния регион. "Стремили сме се да има равнопоставеност в съотношението между мъжете и жените, въпреки че мъжете имат лек превес. Залагаме също така на представители на различни етноси", каза Цветанов.

По две листи

Четирима души ще водят две листи.

Това са лидерът Бойко Борисов, който ще оглави листите на формацията в софийския 25 МИР и в Пловдив. На предишните избори Борисов беше начело на листите в същите райони.

Единият от заместниците му – Цветан Цветанов, също ще води на местата, откъдето беше избран за депутат в предишния парламент – Благоевград и Велико Търново.

Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова отново ще е начело на листите в Стара Загора и Варна.

А бившият министър на транспорта Ивайло Московски оглавява листата на ГЕРБ в София област и Видин. На предишните избори той водеше листата в софийския 23-ти МИР. Сега там за водач е определен бившия депутат Александър Ненков.

Номинацията на Московски за листата във Видин беше обяснена от Цветанов с идеята в този регион да бъде предложен човек, който е участвал в управлението, като гаранция, че ще решава проблемите на хората там. С такъв аргумент в Монтана е изпратена и бившият министър на здравеопазването от правителството на Бойко Борисов Десислава Атанасова. На предишните избори водач там беше Искра Фидосова, която малко след парламентарния вот през 2013 г. и след скандала с тефтерчето на Филип Златанов, се оттегли от всички постове в партията и изчезна от публичното пространство.

Нови водачи

Бившият началник на кабинета на Бойко Борисов, когато беше премиер – Румяна Бъчварова е поставена начело на 24-ти МИР в София. На предишните избори водач там беше бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов. Нов водач на листата на ГЕРБ има и Габрово. Това е бившия депутат Цветомир Михов. На предишния вот тя се оглавяваше от Томислав Дончев, който сега е евродепутат.

Листата на ГЕРБ в Силистра също има нов водач. На мястото на бившия депутат Стефан Господинов сега начело е поставена бившият зам.-министър на образованието от правителството на ГЕРБ Милена Дамянова. Във Враца предишният водач Тотю Младенов е заменен от бившия зам.-кмет на Враца Петя Аврамова. Рокада има и във водаческото място в листата на ГЕРБ в Перник. На предишните избори начело там беше бившият министър на икономиката Делян Добрев. Сега за водач е номинирана областния координатор на партията Вяра Церовска. А Добрев ще е начело на листата в Хасково.

Двама от водачите на листи на ГЕРБ бяха посочени от Цветанов и като потенциални кандидати на партията на предстоящите местни избори догодина. Единият е бившият депутат от Шумен и водач сега на листата на ГЕРБ Любомир Христов, който е бивш директор на МВР-Шумен. "Той е бъдещ кандидат на ГЕРБ за местната власт", каза Цветанов. Като потенциален кандидат за кмет или участник в изпълнителната власт беше посочена и бившият депутат Десислава Танева.

И малко граждани

Двама са представителите на гражданската квота, които оглавяват листи на ГЕРБ. Това са дългогодишният началник на Военномедицинска академия, сега зам.-кмет по здравеопазването на София ген. Стоян Тонев. Той ще оглави листата на ГЕРБ в Пазарджик. Бившият депутат от СДС и бивш председател на комисията по досиетата от управлението на ОДС Методи Андреев е поставен начело на листата на ГЕРБ в Пловдив-област.

В останалите региони няма промяна на водачите на листи от предходните избори.