ЕВН: НЕК използва съмнителни механизми, за да вдига приходите си

Според разпределителната компания няма яснота как се определят цените на балансиращия пазар, а щетите ще се покрият от производителите и потребителите

Корекциите, които НЕК прави на графиците за производство на ток от ВЕИ, създават изкуствена балансираща енергия и дават грешни пазарни сигнали, смятат от ЕВН
Корекциите, които НЕК прави на графиците за производство на ток от ВЕИ, създават изкуствена балансираща енергия и дават грешни пазарни сигнали, смятат от ЕВН
Корекциите, които НЕК прави на графиците за производство на ток от ВЕИ, създават изкуствена балансираща енергия и дават грешни пазарни сигнали, смятат от ЕВН    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Корекциите, които НЕК прави на графиците за производство на ток от ВЕИ, създават изкуствена балансираща енергия и дават грешни пазарни сигнали, смятат от ЕВН    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С мълчаливата подкрепа на държавния регулатор Националната електрическа компания (НЕК) прилага съмнителни от законова гледна точка механизми за увеличаване на приходите си. Това става чрез балансиращия пазар, който стартира на 1 юни тази година и е за сметка на останалите участници в системата. Това показва преглед на първите два месеца на работата му, изготвен от ЕВН, която доставя ток в Югоизточна България. Заради пълната липса на прозрачност как точно се определят цените за излишък и недостиг се стига до по-високи разходи и за производители, и за потребители.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bluewater avatar :-(
  BlueWater
  • + 14

  За пореден път управлението на БСП и ДПС енергийната система се срива още повече и всички губят освен партийните фирми, и другарите и другарките сложени на ръководни позиции в НЕК, ЕСО и ДКЕВР!

  Това НАГЛО поведение, кражби и злоупотреби ще продължава докато не се направят напълно прозрачни и 100% публични всички решения които се взимат от тези държавни служители!

  Необходима е НОВА КОНСТИТУЦИЯ за да бъде потърсена отговорност от прокуратура и следствие, които НЕ преследват хората виновни за огромните злоупотреби в държавните енергийни структури и фирми!

  Нередност?
 • 2
  pcl04364460 avatar :-|
  pcl04364460
  • + 13

  Трябва да бъде потърсена отговорност специално на членовете на ДКЕВР, които приеха правилата за пазара така, че гарантираха на НЕК и ЕСО абсолютна държавна закрила за тези дружества, за да могат да осъществяват фрапантни нарушения на правилата на конкуренцията.

  Всяко решение на ДКЕВР показва дълбоко и абсолютно неразбиране на сложната материя за функционирането на либерализирания пазар на енергия и деривати, както и демонстрира пълна незаинтересуваност и нежелание на тези хора да осъзнаят поне разликата между пазар "само енергия" и пазар "енергия плюс алокиране на капацитет".
  Дамите и господата, членове на ДКЕВР, ако изобщо четат каквото и да било друго, освен партийни инструкции и поръчки с очакван краен резултат от наредителя, дано да осмислят поне това, че са манипулируеми и манипулирани от политически партии заради това, че им липсват фундаментални знания в регулираните области.

  Нередност?
 • 3
  today avatar :-|
  today
  • + 8

  За фирмите около ДПС и БСП всичко се изкупува, другите да умират, това е принципа.

  Нередност?
 • xak31374238
  • - 4

  ЕВН да се изгонят от страната ни! Тази мафия надува разчетите за разходите си със милиони чрез консултации със свързани лица и поръчки в пъти над пазарните цени които после им минават за разход! ВЪН ГРАБИТЕЛИТЕ ИЗМАНИЦИ от страната ни!

  Няма ли свестен одитор да им направи "сметката" на тия лайняри?

  Нередност?
 • 5
  pcl04364460 avatar :-P
  pcl04364460
  • + 5

  До коментар [#4] от "xak31374238":

  Да не би да сте от онези ярки протестиращи от февруарската зима на 2013г., които се събираха, за да плюят ерепетата? Странно е защо никой от тези протестиращи не искаше да наплюе НЕК за водената от тях политика. Бихте ли бил/а смел/а, за да кажете такива неща срещу държавното БЕХ, което съществува само, за да прибира милиони левове дивиденти от свързаните си лица, да им дава консултации и кредити, за да съществуват? Бихте ли си мълчали пред БЕХ, ако знаете, че от сметките, които плащате, БЕХ издържа цял футболен отбор?
  Ако Ви са известни принципите за ценообразуване, ще сте наясно, че на НЕК се одобряват от ДКЕВР какви ли не разходи за какво ли не. По няколко пъти. Но след като не сте наясно, можете просто да угасите тока у дома си. Освен, че ще се върнете около двеста години назад в еволюцията на човечеството, ще разберете изведнъж колко значим и полезен е той за всички. И че ако ги нямаше ерепетата, които всички плюят, просто нямаше да имаме ток.

  Нередност?
Нов коментар