🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И в София ЕК препоръча бързо решение за депозитите в КТБ

Мисия на комисията е в България, в нея има и представители на ЕЦБ

Ръководството на централната банка отново е обяснило, че законодателството в България не позволява изплащане на влогове без фалит на банка
Ръководството на централната банка отново е обяснило, че законодателството в България не позволява изплащане на влогове без фалит на банка
Ръководството на централната банка отново е обяснило, че законодателството в България не позволява изплащане на влогове без фалит на банка    ©  YVES HERMAN
Ръководството на централната банка отново е обяснило, че законодателството в България не позволява изплащане на влогове без фалит на банка    ©  YVES HERMAN
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Посещението не е извънредно, а се случва при всяка смяна на правителство според източник на "Капитал".

След като на 1 август Европейската комисия (ЕК) предупреди България в писмо до БНБ и тогавашния министър на финансите Петър Чобанов, че трябва да осигури достъп до средствата на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) в "следващите дни", в сряда въпросът е обсъждан и на място в централната банка с представители от Брюксел. По информация на "Капитал Daily" в делегацията е имало хора от Европейската централна банка. От БНБ отговориха, че когато има конкретни резултати, те ще бъдат обявени.

Според източници на "Капитал" освен в БНБ срещи е имало и в Министерството на финансите, както и с всички ресорни министерства по въпросите. Мисията не е извънредна, а се случва при всяка смяна на правителство, обясни източник на вестника. Този път просто има много натрупани въпроси за изчистване - помощта за ПИБ, ситуацията с КТБ, действията на БНБ. В делегацията има представители на почти всички дирекции на ЕК - например "Конкуренция", за държавната помощ, "Вътрешен пазар", заради изплащането на влоговете в КТБ и т.н. Срещи е имало с всички ресорни министерства по въпросите, които засягат мисията.

В централната банка

В БНБ е обсъждан въпросът за ускорено плащане на гарантираните депозити в КТБ. От ръководството на централната банка са посочили аргумент, че не е възможно според българското законодателство в областта. То изисква първо отнемане на лиценз на банка и след това преминаване към плащане на депозантите от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Това беше обяснено и в отговора на БНБ (отпреди 15 дни) на писмото от ЕК. В него се казваше, че българското законодателство не дава възможност Фондът за гарантиране на влоговете да започне изплащане, преди банката да бъде обявена в несъстоятелност и да й се отнеме лицензът, и ако това противоречи на европейското законодателство, ЕК трябва да предприеме мерки.

Посочваше се още, че частично изплащане на влогове също не е уредено и не може да стане без законови промени, а в момента страната няма действащ парламент. КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни и оттогава средствата на вложителите в нея са блокирани.

В Министерството на финансите

По неофициална информация на срещата в Министерството на финансите са обсъждани теми, свързани с макрорамката, актуализацията на бюджета и средносрочната фискална рамка, като идването на представителите на ЕК в България било по искане на финансовото министерство и се координира от него. Целта била да не се води само кореспонденция с писма, а да има директна комуникация с еврокомисията. От Министерството на финансите отказаха коментар.

До края на август ПИБ, която получи ликвидна подкрепа в края на юни в размер на 1.2 млрд. лв. под формата на правителствен депозит при лихва 2.2%, трябва да представи на държавата план за преструктуриране, който тя да представи на ЕК. Средствата, които ПИБ получи заради масирани тегления в последната седмица на юни, са част от одобрена от еврокомисията държавна помощ. Бяха осигурени чрез извънредна емисия на ДЦК на 30 юни, изкупена от няколко банки.

54 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 30
  • + 18

  Разгледаме ли ситуацията около КТБ безпристрастно, ще видим, че има три главни сценария на изход за тази банка:

  1) фалит на банката по сегашното законодателство, с гарантиране на депозитите до 100000 евро и връщане на каквото може от горницата в зависимост от сумата след разпродажбата на активите.

  2) опити (според мен - обречени) банката някак си да бъде спасена (обезателно след смяна на името и още по-обезателно след смяна на собствеността), по възможност без да се ползва помощта на бюджета. Това представлява законово задължение на квесторите, които работят над състоянието на КТБ в момента, но съгласно непубликуваните отчети на въпросните квестори до БНБ, до които "Капитал" успя да се добере, нещата в КТБ съвсем не са толкова розови и банката наистина наподобява твърде много на финансова пирамида. Ако можеше нещо да бъде спасено в разумен срок и банката да бъде оздравена и пак да си заработи както преди - вече щеше да има видими наченки на подобрение, а финансовата институция постепенно (но много по-бързо от сега) щеше да възстанови нормалния си и пълноценен начин на функциониране.

  3) да се изчака, въпреки всички заплахи от санкции от страна на ЕС, конституирането на новия Парламент и да се повтори проваления опит за гарантиране на пълните депозити (неограничено над 100000 евро), за разделянето на КТБ на "добра" и на "лоша" част и да се натовари бюджета с милиарди. Това е най-опасната схема, защото ако същевременно още някоя по-голяма банка също тръгне към ликвидна криза (например ПИБ беше на косъм и вече потънаха милиарди държавни пари на влог в нея за спасяването ѝ) - бюджетът много лесно би могъл да тръгне към банкрутиране.

  Най-желателен, но твърде малко вероятен е сценарий № 2. Сценарий № 3 е изключително опасен, особено за слаба икономика като българската, чийто бюджет, целия, се равнява на активите на едва няколко банки. Най-рационалният си остава сценарий № 1, който плътно съвпада с актуалното законодателство, но съгласно него КТБ вече трябваше да бъде обявена във фалит. Вместо това БНБ умишлено не желае да обяви фактическия фалит на банката на Василев и всичко навежда на мисълта, че централната ни банкова институция изкуствено тупка топката, за да дочака края на изборите и съставянето на новия Парламент. Тогава най-вероятно ще се направи опит за повторно гласуване на злополучния законопроект от сценарий № 1. Все пак - куп политици са забатачили в КТБ лични сметки със суми много над 100000 евро и биха рискували всичко, само и само да си получат, гарантирано, парите. Ето това се казва, да си бака на властта!

  Нередност?
 • 2
  abygale avatar :-|
  abygale
  • - 3
  • + 96

  "До края на август ПИБ, която получи ликвидна подкрепа в края на юни в размер на 1.2 млрд. лв. под формата на правителствен депозит при лихва 2.2%...."

  А защо КТБ не получи ликвидна подкрепа, въпреки че я поиска? Тогава въобще нямаше да си стигне до препоръки от ЕК за изплащане на депозитите, нито до тоя параграф 22 в който вкараха банката...
  Къде си, Искров, стига си се плацикал в Анталия, отговори на този простичък въпрос? Чия поръчка изпълняваше?

  Нередност?
 • 3
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел
  • - 1
  • + 42

  БНБ да престане да се обяснява какво позволява и какво БГ закондателството,а да започне да работи ефективно! Не е нужно повече да ни се обяснява "едни неща как не могат да станат",а да вземе за заяви ясно и категорично (не като с отваряне на КТБ на 21.07.2014) как "същите неща" могат да станат!!!

  Нередност?
 • 4
  abygale avatar :-|
  abygale
  • - 5
  • + 60

  Както обобщи един финансов журналист: "Истината е, че кризата КТБ на първо място освети лъжата за това колко е стабилна и ликвидна банковата система в България. Тя общо взето се крепи на двуседмични публикации в медии и атака през прокуратурата.

  Тези два фактора явно са достатъчни една банка да падне, а втора да отиде в реанимация. Сигурно за това оцелелите банкери днес изглеждат мното предани на БНБ. И много убедени в професионализма й. Но май са единствените, убедени в това"....

  Нередност?
 • 5
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел
  • + 16

  До коментар [#4] от "abygale":Именно днешните оцелели банкери в БГ са вече много послушни и същевременно невероятно нагли,изразяващи изискванията си за условията по купуване на евентуално бъдещо емитиране на книжа от Фонда за гарантиране на депозитите! Това е описано много точно в друга статия на Капитал от днес!

  Нередност?
 • 6
  abygale avatar :-|
  abygale
  • - 1
  • + 42

  До коментар [#5] от "Благодетел":

  О, и не само за книжа от Фонда за гарантиране на депозитите... Същите те тръгнаха и на лов за клиенти, за активи, за бизнес. Имам познат с кредит от КТБ - скъсват се да го търсят от други банки с какви ли не предложения...Въобще пък да не коментирам служители от ОББ, на които БНБ осигури достъп до кредитните досиета на Корпоративна банка - в тотално противоречие със закона за защита на конкуренцията.

  Нередност?
 • 7
  greenday avatar :-P
  greenday
  • + 43

  Уморен от джаз фестивала в Банско, Иван Искров изтръска мокрия си бански в Анталия, и показа на жена си Гинка днешната статия за Кристин Лагард (МВФ):

  "Гинке, Гинке, е........., виж какво правят хората, направо дават по 400 милиона евро накуп на един човек, а на мен ми говорят надзора какъв бил. Два дни пестих в стола на БНБ за две седмици почивка 5 звезди ол инклузив в Турция!

  Ето - и Лагард няма да си подаде оставката, да не е луда. И аз няма, стига им писмото с моята "готовност при поискване"... Да са ми поискали оставката навреме, дадох им два дни срок, сега да си гледат работата, докато не ми дадат депутатски имунитет!"

  Нередност?
 • 8
  abygale avatar :-P
  abygale
  • - 2
  • + 38

  До коментар [#7] от "greenday":

  Ххахаха! Добро! Чобанич зае достойно място в не една, в ДВЕ от листите на ДПС. Говньора Искров чака най-малко посланическо местенце в карибски остров със заповед надлежно подписана от Президента-обединител! Там с Гинчето ще си правят любимите терапии по пречистване на тялото с памперси... Чудя се какъв по размер памперс ще му е нужен за пречистване на съвестта?

  Нередност?
 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 35
  • + 1

  До коментар [#2] от "abygale":

  Отговорът е в последния абзац на предишна статия на Капитал по темата.

  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2014/08/24/2366339_bnb_pokani_osnovnite_akcioneri_v_ktb_da_zaiaviat/

  "От БНБ обясняват, че КТБ не е получила държавна помощ по одобрената от ЕК на 29 юни схема за ликвидна подкрепа на българските банки, защото по европейските правила ликвидна подкрепа може да се използва "единствено за банки без недостиг на капитал, което обстоятелство трябва да бъде удостоверено от компетентния надзорен орган по достатъчно категоричен и неоспорим начин". А предвид всички съмнения за качеството на активите на КТБ това не може да се приеме, докато не приключи оценката на одиторите, която се очаква до 20 октомври."

  Очевидно, не си струва Европа да ни санкционира за неспазване на предписания, само и само да бъде включена и КТБ на бюджетната софра.

  Нередност?
 • 10
  abygale avatar :-|
  abygale
  • - 1
  • + 68

  До коментар [#9] от "Станислав Янков":

  WTF? Как БНБ реши, че в КТБ има "недостиг на капитал" три дни след като обяви на всеослушание, че банката е стабилна, ликвидна и т.н.? И седмица след като й даде зелена светлина да придобие Креди Агрикол?

  Втори въпрос: Как БНБ установи "по достатъчно категоричен и неоспорим начин", че ПИБ е без недостиг на капитал за няколко часа?

  Трети въпрос: Кога точно БНБ започна да се съмнява в "качеството на активите на КТБ"??? Ще ти кажа: когато Искров получи указания - съмненията да започнат СЕГА!

  Нередност?
Нов коментар