Договарянето на минималните осигурителни прагове за 2015 г. не се случи в срок
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Договарянето на минималните осигурителни прагове за 2015 г. не се случи в срок

Преговорите ще продължат до стартиране на бюджетната процедура за 2015 г.

Договарянето на минималните осигурителни прагове за 2015 г. не се случи в срок

Участниците в заседанието са се съгласили преговорите да продължат

6848 прочитания

Преговорите ще продължат до стартиране на бюджетната процедура за 2015 г.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Процесът по договаряне на минималните осигурителни прагове за 2015 г. по икономически дейности между синдикалните и работодателските организации продължава, съобщиха от социалното министерство. Въпреки че крайният срок за преговорите изтече на 26 август, участниците в заключителното заседание на работната група са взели решение преговорите да продължат. В официалното съобщение е посочено, че удължаването на срока е одобрено от представителите на бизнеса, синдикатите и държавата. От Българската стопанска камара (БСК) допълниха, че преговорите ще продължат до стартиране на бюджетната процедура за 2015 г.

"МТСП ще окаже съдействие на всички заинтересувани организации в процеса по договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД)", увери зам.-министърът на труда и социалната политика Румяна Георгиева. Тя апелира за активно участие на страните по споразуменията, за да се подпишат договори във възможно най-голям брой икономически дейности.

Към момента има подписани споразумения в 39 от 85 икономически дейности, в които работят близо половината от осигурените работници и служители. Средният ръст в договорените икономически дейности е 4.25%.

Трудни преговори

От социалното министерство не обявиха причината за удължаването на срока, но тя вероятно е свързана с малкия брой постигнати споразумения. Статистиката показва, че по-малко договорки е имало само през 2011 г. - 30. Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков вече предупреди синдикатите и работодателите, че ще има административно увеличение на МОД в браншовете, в които сега не се постигне споразумение и не е имало увеличение на праговете през последните две и повече години. Според него се наблюдава тенденция на умишлено недоговаряне в някои икономически дейности и има опасност системата да бъде дискредитирана. Хипотезата е, че работодателите умишлено не искат да постигнат споразумение, за да може праговете да останат без промяна и техните разходи за труд да не се увеличават.

Договорени прагове

Най-висок ръст е определен в споразуменията за браншовете производство на електрически съоръжения" (12.6%), производство на изделия от други неметални минерални суровини (12.5%), въздушен транспорт" (12%), производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (11.3%).

Подписаните споразумения, в които се предвижда запазване на МОД и за следващата година, са в икономическите дейности производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти, строителство на преносни и разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи.

От БСК са разработили два варианта, ако министърът използва законовото си право и увеличи административно праговете. Първият е недоговорените прагове да се увеличат със средното увеличение на МОД за дейностите със споразумения. При този вариант допълнителните приходи в осигурителната система през 2015 г. ще бъдат 49 млн. лв. При втория случай увеличението е с прогнозната инфлация за 2014 г. (2.4%). При този вариант допълнителните приходи за осигурителната система ще са в размер на 43.4 млн. лв. Ако недоговорените прагове не бъдат променяни, допълнителните приходи ще са за 36 млн. лв.


1 коментар
  • 1
    demos20002000 avatar :-|
    demos20002000

    Ало, че кой работодател ще се съгласи сам да си вдига налога. Смешници


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK