Оттеглен е документът за НАТО, който обявяваше Русия за заплаха

Близнашки и президентът се оказаха на противоположни позиции в оценката си за текстовете, като Плевнелиев ги защити

"Не може от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната", смята Близнашки
"Не може от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната", смята Близнашки    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Не може от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната", смята Близнашки
"Не може от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната", смята Близнашки    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Позициите във "Визия 2020" съвпадат изцяло с официалната позиция на НАТО, смята Росен Плевнелиев

Документът "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", който посочваше Русия като заплаха за националната сигурност на страната, е бил оттеглен и не е бил внесен в Съвета за сигурност към Министерския съвет, съобщи във вторник премиерът Георги Близнашки. Той пояснява, че е бил публикуван работен вариант, като текстовете не са били съгласувани с него. Това било предизвикало миникриза, която обаче била преодоляна.

В същото време документът пък бе защитен от президента Росен Плевнелиев, който изтъкна, че българските позиции съвпадат с официалното мнение на НАТО,  изразявано от генералния му секретар.

Остро срещу текстовете, изготвени от екипа на военния министър в служебното правителство Велизар Шаламанов, реагираха от АБВ на Георги Първанов и "Атака" на Волен Сидеров и настояха за оставката на Шаламанов.

Какво каза документът

Документът "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" трябва да бъде българската позиция за предстоящата среща на НАТО в Уелс. В публикувания вариант за първи път се твърдеше, че основна заплаха за националната сигурност от североизток е кризата в Украйна, която е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила. "Отчитайки характера на държавното устройство на Руската федерация, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на алианса като цяло", се казва още в документа.

В него се подчертава също, че Русия води информационна война срещу България чрез "активното и повсеместно пропагандиране на руската политика с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации" - теза, многократно изказвана напоследък от анализатори и наблюдатели, която обаче никога не е била официализирана.

Близнашки с крачка назад

Пред журналисти в Министерския съвет Близнашки уточнява, че това е "твърде суров текст, начален и работен вариант", а авторите му са били строго предупредени. "Направени бяха бележки, ще има нов текст до началото на следващата седмица. Работи се интензивно по новия вариант. Основните партии ще имат възможност да вземат отношение към него", подчерта той и добави: "Не одобряваме бруталните действия на моменти на руското ръководство. И двете страни да се въздържат от крайни действия, да се отива към успокояване на напрежението в този регион, който е толкова близо до нашите граници. Не може от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната."

Президентът - на друго мнение

Позициите, залегнали във "Визия 2020", съвпадат изцяло и са взети от официалната позиция на алианса, изразявана от генералния му секретар в не едно негово интервю", каза обаче от своя страна президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за спорния проектодокумент. " Съветвам българските политици внимателно да прочетат какво е казал главният секретар на НАТО. Категорично заявявам, че в неговите официални оценки не се различават от това, което българските експерти са написали", заяви той.

Президентът добави, че за него е важно България да има легитимна позиция и да излезе на срещата на най-високо ниво в НАТО с ясни и категорични позиции "как ние виждаме нашето място, как виждаме решаването на проблемите в сектор "Сигурност" в региона и по света".

Като лоша новина определи пък оттеглянето на документа лидерът на ДСБ Радан Кънев пред "Дневник". "Един път отговорен министър на ключово министерство да събере смелостта и да поеме личната отговорност да каже очевидна истина и веднага след това държавата кляка в лицето на премиера", коментира той. Според него това е изключително неприятна новина, защото показва, че тази заплаха, за която говори военният министър Велизар Шаламанов, всъщност работи над него.