Недоносен стандарт за бебета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Недоносен стандарт за бебета

Не може министърът на здравеопазването еднолично да взема решения за съдбата на 6000 недоносени деца всяка година.

Недоносен стандарт за бебета

Тихомълком приетите промени в правилата по акушерство и гинекология връщат България назад в грижата за преждевременно родените деца

Десислава Николова
18409 прочитания

Не може министърът на здравеопазването еднолично да взема решения за съдбата на 6000 недоносени деца всяка година.

© Анелия Николова


Следващите редове са за най-големия ужас в живота на един родител – да загуби бебето си, и за най-големия страх – дали то ще живее и ще е здраво, ако се е родило преждевременно. И за това, че като общество не сме решили хуманно хилядите въпроси за смъртта, погребението, грижата за най-малките и възможността в такъв момент лекарите да бъдат оставени спокойно да работят, а родителите да могат да се сбогуват с отишлото си бебе и да получат психологическа подкрепа. Поне 6000 бебета се раждат недоносени годишно - около 10% от всички родени, и всичко, което се случва около тях, предизвиква вълненията на хиляди семейства.

Вместо да се говори открито за причините за преждевременното раждане и да се търсят решения, се оказа, че преди да напусне поста, предишният здравен министър д-р Таня Андреева е сътворила поредното недоразумение. Става въпрос за границата между раждане и аборт. Досега в стандарта по акушерство и гинекология за живородено дете се смяташе такова над 600 г и/или над 22 седмица, а по новия стандарт критерият става над 800 грама или 26 седмица, което и в двата случая означава, че майката е била бременна в петия месец. Дете под тези граници, което се роди мъртвородено или оцелее не повече от три дни, се води абортирало.

Ужасени родители започнаха да търсят информация кое дете се води недоносено и ще се грижат ли лекарите за него, ако се роди под границата. Съмненията какво се случва с недоносените избиха и в нерешения с години въпрос за това дали родителите имат право да погребат мъртвородените, ако поискат, и при какви условия.

Документът се оказа още един от поредицата актове, за които бившият здравен министър вероятно смята, че не дължи обяснения на никого. Според специалистите стандартът не е консултиран с професионалната общност и неправителствения сектор и така всъщност само се създава напрежение. Новият екип на министерството не успя да открие мотивите за промяната. Най-вероятно стандартът не е направен, за да не се грижат лекарите за недоносените бебета, защото те ще продължават да го правят, а за да се вдигне границата между аборт и раждане. По този начин административно може да се намали високата детска смъртност и цинично да се напудри статистиката. Но не и да се реши нито един проблем в сектора.

Колко бебета се раждат?

Клишето с изчезването на нацията си има ясни измерения и те са стряскащи – около 60 хиляди раждания на година, над 29 хиляди аборта, около 10% от новородените са недоносени, детската смъртност до една година е два пъти по-висока от средната в Европейския съюз, а родилките на възраст до 20 години се увеличават и са средно 7000 на година.

Вместо ясни програми какво да се прави, за да се увеличи раждаемостта, да намалеят абортите, да се финансира по възможно най-добрия начин грижата за недоносените деца, да намалеят случаите, в които деца раждат деца, наследството на предишното правителство в акушерството и гинекологията предизвиква още страхове и скандали.

Преждевременно роденото бебе може да тежи от 600 до 2499 грама и да е на възраст по-малка от приблизително деветте месеца на стандартната бременност. Причините за ранното раждане са много. В част от случаите става въпрос за стресов начин на живот, за ранна бременност, за здравословни проблеми и инфекции при майката, за чисто физиологични проблеми, които водят до по-ранното раждане. Понякога преждевременно се раждат бебета, заченати инвитро или пък близначета.

"Процентът на недоносеност е сравнително стабилен през последните 3-4 години и се движи в границите 9.7-9.8%, което е съизмеримо с европейската статистика от средно 10%. Това значи, че за миналата 2013 година при раждания малко над 60 000 недоносените са около 6000", коментира проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология. Тя допълва, че данните за университетска болница "Майчин дом", в която се намира най-голямата неонатологична клиника в България, сочат, че общо родените под 800 г са 25, а от тях 14 са с тегло от 500-600 г. Всички те са приети в интензивното неонатално отделение, проведена е реанимация, като 9 са починали, а 5 са регистрирани като живородени след третия ден. Проблемът с най-малките е, че те са дошли на бял свят в 23-24 седмица, с изключителна незрялост на всички органи и системи. "Те са с висок риск за увреждане на централната нервна система, очите и белите дробове поради незавършеното анатомично развитие на тези важни органи. Това е една от причините за високата смъртност и евентуалната тежка заболеваемост на преживялите - хронична белодробна болест, детска церебрална парализа и частична загуба на зрение. Някои от тези деца са и с вродени аномалии, което води до абортирането им в ранните месеци на бременността", коментира проф. Слънчева. През 2014 г. до края на месец юли родените под 800 грама са 16, а под 600 грама – 11.

Лечение извън стандарта

Дори и родените с най-малко тегло бебета веднага се реанимират и поставят в кувьоз, поясняват акушер-гинеколозите. Проф. Слънчева уверява, че "няма случаи, при които децата да се изваждат от кувьозите преди да е необходимо, независимо от теглото и гестационната възраст". При всички случаи, когато новороденото не е способно да поддържа самостоятелно добра температура и има нужда от подаване на кислород в по-високи концентрации, то остава в кувьоз, до достигане на възраст 35-36 гестационна седмица (1800 г) - това е период от около два месеца. Според интервю на проф. Слънчева пред национален всекидневник най-малкото бебе, което е лекувано в клиниката й, е било с тегло 450 грама.

Здравната каса има пет вида пътеки за лечение на недоносени бебета и в нито една от тях ограничението за регистрация няма значение за лечението. Най-скъпо платената пътека за лечение е за бебета с тегло под 1499 грама и ако се родят преждевременно, те се лекуват независимо от теглото им. НЗОК заплаща за това 3501 лв. и е облекчила до максимум процедурите за отглеждането на бебета в кувьоз.

Логично парите за недоносените не са достатъчно, не са достатъчни кувьозите, вентилационните системи, лекарствата. Едно от лекарствата, което помага на недоразвитите бели дробове на малките, се заплаща от здравната каса. Друго, което предпазва бебетата от вируси и е от ключово значение, за да могат да бъдат предпазени от боледуване недоносените, които страдат от белодробни заболявания 10 пъти по-често от доносените, все още не се плаща от здравната каса. Не достигат лекари и медицински сестри, тъй като става въпрос за много тежка специалност. Вместо да гласува дълго подготвяната програма за недоносените обаче, Таня Андреева прехвърли част от подготвените от специалистите искания в общата програма за детско и майчино здравеопазване. Това не решава нищо, но за сметка засилва недоверието на родителите към медицинските специалисти, които не са виновни за това, че не се отпускат допълнителни средства.

Кой е жив?

Проблемът, който стандартът ескалира, всъщност е границата, в която бебето се смята за живо. Самите изисквания в новия медицински стандарт не променят медицинското поведение и прилагането на медицински грижи по отношение на преждевременно настъпили раждания или аборти, изтъкват от здравното министерство. Промяната е само по отношение на медицинските критерии, при които се прави гражданска регистрация на децата. Ако бебето преживее три дни, то се води живо и получава ЕГН, съответно и име. Ако почине след това, родителите му ще могат да го погребат. "В нашата болница имаме изричен документ, в който родителите изказват съгласие или отхвърлят желанието за погребение. Единични са семействата, в които си вземат починалото детето за погребение", казва проф. Слънчева. Ако обаче бебето е недоносено, роди се мъртво или почине в първите три дни, то се води аборт и биологичен отпадък, а родителите не могат да го погребат.

"Считам подобно нормативно решение за недопустимо. Колкото по-завишени са критериите, толкова по-ниска е стойността на живота", коментира пред БНР юристът Стоян Ставру. Той е категоричен, че подобна промяна изисква най-малкото широк обществен дебат. "Когато зад сложните медицински термини и експертните текстове се крие решение за или против живота, този, който ги съставя, е длъжен да ги представи публично по подходящ начин", допълва Ставру. По думите му границите са значително завишени, а на тяхна база правото признава на един живороден плод качеството му на дете, на човек. В случая децата, родени под тези праг, не съществуват за правото дори и да са живородени. "Човешкият живот не е предмет на администриране", убеден е юристът.

В позиция, публикувана на сайта на фондация "Макове за Мери", д-р Бояна Петкова изтъква, че завишаването на критериите спрямо предходната и дори по-предишната наредба изглежда произволно и нелогично. "Ако поради напредъка на медицината в цяла Европа критериите константно спадат, каква може да бъде причината у нас да се покачат, при това драстично", пита тя. И допълва, че между 600 и 800 грама и 22-ра и 26-та г.с. ще попаднат доста бебета, а тези от тях, които не преживеят три денонощия, ще бъдат третирани като "абортен плод" – тоест сякаш никога не са живели, въпреки че обективно, и на първо място за родителите си, те са били живи. "Съответно би трябвало да се възползват от правото на всички човеци – да бъдат назовани, да бъдат запомнени и да бъдат изпратени", смята д-р Петкова. Проблем според нея е и отпадането в новата наредба на дефиницията за потенциална жизнеспособност, която досега определяше дали прекъсването на бременността представлява "аборт" или "раждане".

Така се оказва, че лекарите и акушерките са изправени пред един непълен стандарт, за който нямат обяснение, макар те да са тези, с които общуват родителите.

И все пак защо?

"Моето обяснение за промените е свързано с намаляването на процента на детската смъртност. Няма да се води като раждане, а като аборт", коментира за "Капитал" Емилия Казълова от Алианса на акушерките. По данни на НСИ починалите деца под 1 година през 2013 г. са били 489, като от тях 96 са били на под един ден, а 111 между един и шест дни. Това означава, че починалите през първия ден след раждането деца са близо 20% от общия брой до една година. Със завишаването на критериите тези числа ще паднат и статистиката ще изглежда по-добре.

Казълова уточнява, че здравното министерство е можело да има и нещо друго предвид, но обществото няма как да гадае, след като не е чуло мотивите за промяната. "Трябва да се даде обяснение защо е направена тази промяна и каква е водещата презумпция за нея", категорична е Казълова и припомня, че въпросът не е само медицински, а и чисто психологически и емоционален.

От Националната мрежа за децата отбелязват, че в стандарта не се споменава нищо за мъртвородените деца и за процедурите (не само физически, но и психо-емоционални), които следват за детето и родителите му. Освен това не е предвидена психо-емоционална подкрепа за родителите на недоносени деца и не се прилагат доказано работещи практики в областта на кърменето и ранния контакт на бебето с майката и бащата. Освен това в документа липсват политики за неразделяне на бебето от майката, няма и процедури за редовно и изчерпателно даване на информация на родителите за състоянието на детето

В страни като Германия е дадена възможност на родителите да получат детето си дори когато е мъртвородено, да го погребат и да му дадат име. В България се съставя акт за раждане на мъртвородено дете, който обаче не представлява разрешение тялото му да бъде погребано. А при аборт не се съставя акт за раждане.

"Трябва да стане ясно какъв е точно смисълът на тази промяна. И да започне дебат по темата. Не може министърът на здравеопазването да вземе това решение еднолично и да определя кога детето на едни родители е живородено и има право да бъде погребано", коментира още Стоян Ставру пред БНР.

Проф. Слънчева отбелязва, че медицинският стандарт не определя възможностите за погребение на мъртвородени деца и този проблем може да се реши от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството с промяна в Закона за гражданската регистрация.

Ако целта на екипа на Таня Андреева е била да направи статистиката да изглежда по-добре, административните хватки със сигурност не са начинът да се вземат мерки срещу високата детска смъртност в България. За да има истинска промяна, са нужни действия за повишаване на здравната култура на населението, особено в рисковите райони, действащи програми за профилактика, увеличаване на качеството на медицинската помощ. Или както пише Бояна Петкова: "Ниските показатели за потенциална жизнеспособност говорят за държава с добре развито здравеопазване и висока стойност на самия живот. Повишаването им говори за пораженческо отстъпление на държавата от нейния дълг към гражданите и за придаване на фатално ниска стойност на живота и човешкото."

По темата работи и Люба Йорданова

Следващите редове са за най-големия ужас в живота на един родител – да загуби бебето си, и за най-големия страх – дали то ще живее и ще е здраво, ако се е родило преждевременно. И за това, че като общество не сме решили хуманно хилядите въпроси за смъртта, погребението, грижата за най-малките и възможността в такъв момент лекарите да бъдат оставени спокойно да работят, а родителите да могат да се сбогуват с отишлото си бебе и да получат психологическа подкрепа. Поне 6000 бебета се раждат недоносени годишно - около 10% от всички родени, и всичко, което се случва около тях, предизвиква вълненията на хиляди семейства.

Вместо да се говори открито за причините за преждевременното раждане и да се търсят решения, се оказа, че преди да напусне поста, предишният здравен министър д-р Таня Андреева е сътворила поредното недоразумение. Става въпрос за границата между раждане и аборт. Досега в стандарта по акушерство и гинекология за живородено дете се смяташе такова над 600 г и/или над 22 седмица, а по новия стандарт критерият става над 800 грама или 26 седмица, което и в двата случая означава, че майката е била бременна в петия месец. Дете под тези граници, което се роди мъртвородено или оцелее не повече от три дни, се води абортирало.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  owen avatar :-|
  owen

  аз продължавам да мисля че андреева беше едно от най-безобразните назначения на предишните.
  айде ако може следващия министър да не е лекар по възмжност

 • 2
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  решението е с оглед държавата и НЗОК да не харчат излишни пари за тези рискови деца ,защото реанимацията им е скъпа ,сега се покриват едва 10-20 % от стойността на процедурите и общо взето спасяването на тези деца става за сметка на заплатите на работещите в тези интензивни отделения

 • 3
  e.coli avatar :-|
  e.coli

  Моля вникнете в това което ще напиша - не е политическо, социално, меркантилно.
  Основна причина за недоносеност е многоплодната бременност, а основна причина за многоплодна бременност е асистираната репродукция във всичките и разновидности. Това е.

 • 4
  porsela avatar :-|
  porsela

  Възмутена съм от това как е възможно един човек с лека ръка да решава съдбата на многобройни недоносени бебета и техните родители, при положение, че се намираме във века на високите технологии и технологични възможности. Спомних си, че миналата година имаше публикации в германските медии по темата. Ето какво открих (полезна информация като база за сравнение): през 1994 г., благодарение на една успешна гражданска петиция, се променя границата за живородено бебе от 1000 на 500 гр. Отделно от това тук се прави разлика от мъртвородено под или над 500 гр. Недоносено е всяко живородено бебе, родено преди 37 седмица от бременността или тежи под 2500 гр. През 1998 г. се позволява раждането на мървородено бебе над 500 гр. да бъде записано в гражданския регистър и в регистъра за ражднията, да бъде издаден акт за раждане и да се прави погребение. Промяната от 2013 г. в закона за гражданско състояние гласи, че вече И родители на мъртвородени бебета под 500 гр. (примерно спонтанен аборт в 3 м.) имат същите права, т.е. да регистрират бебетата / бременността си, която до този момент административно никъде не е съществувала. …
  Във времена с лоши демографски прогнози за България, ниска раждаемост и застаряващо население, правителство прави с това си решение радикална крачка назад в глобална посока „прираст на населението“. Надявам се в новото правителство да бъде назначен един способен и опитен здравен министър, който ще умее да вкара структура в системата на зрдавеопазването. А ако не, най-вероятно това ще стане с намесата на ЕС.

 • 5
  silvertouch avatar :-(
  silvertouch

  "По този начин административно може да се намали високата детска смъртност и цинично да се напудри статистиката." Това не е просто цинично, а направо е безумно.
  Отделно е в крещящ разрез с всички съвременни стандарти по неонатология. От 2009 в Европа всяко дете, което е родено над 600 г и проявява признаци на живот, се регистрира като живородено и се полагат медицински грижи за спасяването му. А бившата министърка няма против да върне нещата и в 19 в. - Чърчил е бил изключително недоносено бебе и според майка му е бил толкова малък, че се е побирал свободно в халба от бира. И въпреки това са положили всички усилия да оцелее. Дори тогава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.