Малко гражданска квота и няколко изненади в листите на РБ

Реформаторите ще се борят за 40 депутатски места в следващия парламент

Реформаторският блок се цели високо на тези избори
Реформаторският блок се цели високо на тези избори    ©  Георги Кожухаров
Реформаторският блок се цели високо на тези избори
Реформаторският блок се цели високо на тези избори    ©  Георги Кожухаров

Реалистично е Реформаторския блок (РБ) да спечели 40 депутатски места в следващото Народно събрание. Това е целта максимум на блока за изборите на 5 октомври, а като реалистична я определи лидерът на ДСБ Радан Кънев. РБ представиха листите си за изборите, като според председателя на предизборния щаб на съюза Божидар Лукарски, кандидатите в листите са най-достойните да представляват обединението на изборите. Противно на очакваното, в тях няма много представители на гражданската квота, а според Лукарски водачите на листи не са определени с партийни квоти, а са избирани на критерия известни личности в регионите.

"Няма нито един глас, който да е гарантиран и такъв, който да не може да бъде спечелен.", каза Кънев след разширеното заседание на Гражданския съвет на РБ. "Приключи един сериозен и труден процес и всеки е правил някакви отстъпки. Това е коалиция от партии и пътят за успеха й минава единствено и само през единството", каза лидерът на ДБГ Меглена Кунева."

Лидерите – водачи само в един район

Лидерите на формациите от РБ ще водят депутатски листи само в по един регион. В софийския 23-ти МИР начело на листата ще е Божидар Лукарски. Меглена Кунева ще е водач на листата на реформаторите в 25-и МИР в София. Лидерът на ДСБ Радан Кънев е първи във Варна. В другия силен за РБ район в София – 24, за водач е определен Петър Москов. Лидерът на БЗНС Николай Ненчев оглавява листата в Пловдив-област, а Корман Исмаилов е начело в Кърджали. Председателят на БНД Борислав Великов, чиято партия се присъедини към блока миналата седмица, е водач на листата в Монтата. Лидерът на другата партия, която влезе в блока преди дни  – Християндемократическата партия на България – Ирина Абаджиева – Репуц, ще е начело на листата в Кюстендил.

Кунева ще има интересна задача - в софийския 25-и МИР тя ще се изправи срещу лидерите на ГЕРБ и БСП – Бойко Борисов и Михаил Миков. "Радвам се, че ще мога да направя дебат за развитието на страната с лидерите на останалите партии", каза Кунева. Лидерът на ДБГ уточни, че съгласно решение на партията всички активисти, които са номинирани за депутати, ще участват само в една листа.

Лидерът на СДС Лукарски също ще присъства само в листата в 23-ти МИР. Председателите на ДСБ и на НПСД – Радан Кънев и Корман Исмаилов ще бъда кандидати за депутати и в някоя от софийските листи.

Гражданите в листите 

Очакванията, че представители на Гражданския съвет ще имат по-голямо представителство сред водачите на листи, не се оправдаха. От централния съвет на гражданите начело на листа е само един – Иван Иванов, който е кандидат за депутат във Велико Търново. От гражданската квота е и водачът на листата в Шумен доц. Добри Добрев.

Представители на Гражданския съвет има на по-задните места в листите. Гроздан Караджов ще е втори в 24 МИР в София, а Петър Славов, който преди време напусна формацията на Надежда Нейнски "Синьо единство" заедно с Мартин Димитров, ще е четвърти в 23 МИР. В една от софийските листи ще бъде и Мартин Димитров.

В останалите региони начело на листите са партийни кадри. Водач на листата в Благоевград ще бъде Атанас Атанасов от ДСБ. Той ще е и на второ място в 23-ти МИР София. В Бургас начело е поставен зам.-кметът на града Костадин Марков от СДС. Водачи на листите във Видин, Враца и Габрово са съответно общинският съветник от "Синята коалиция" в София Вили Лилков, главният секретар на СДС Филип Кирев и областния координатор на ДБГ Нели Недева. Лилков ще е втори и в 25-ти МИР в столицата. Начело на листата в Русе е неуспелият кандидат за президент на "Синята коалиция" Румен Христов от СДС.

Представители на ДБГ ще оглавят листите в Плевен, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. Това са зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски, Бойка Маринска, д-р Димитър Шишков и бившият главен секретар на Министерството на образованието по времето на Даниел Вълчев– Димитър Танев. В Софийска област начело е координаторът на ДБГ за региона Димитър Делчев.

Начело на листата в Силистра ще е Касим Дал. Той ще е и втори във Варна след Радан Кънев.

Изненадата - трансфер от ДПС

Една от изненадите в листите е привличането към РБ на бившия депутат от ДПС Ариф Агуш. Той ще води листата на десния съюз в Смолян. Той беше народен представител от движението няколко мандата, но не попадна в листата на ДПС на последните парламентарни избори, след което напусна и формацията. В момента не членува в партия. Привличането му в листата на реформаторите може да се определи като удар по ДПС, защото Агуш се ползва с добро име в региона.

Другата изненада е поставянето начело на листата в Хасково на Станислав Иванов. Той не е член на нито една партия и е син на кмета на Хасково Георги Иванов, който управлява града от далечната 1999 г.

Станислав Иванов първоначално реши да се кандидатира като независим кандидат за депутат от района и даже внесе в районната избирателна комисия събраната от инициативен комитет подписка за регистрация.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


48 коментара
 • 1
  mhi03368479 avatar :-|
  Bate Zozo

  Да видим как ДСБ ще подхлъзне ДБГ.

 • 2
  clutch avatar :-(
  clutch

  Ужас!
  КуКуневица в 25-ти МИР, Ирина Абаджиева – Репуц, в Кюстендил.....
  Радане, Радане......пак те качиха на върбата. Толкова очевидна манипулация и опит за срутване и разединение на дясното. И това с 40-те депутата, хора, освестете се малко. Явно е, че очаквате автоматично да гласуваме за вас, защото няма алтернатива сериозна за десни избиратели, но имам чувството, че не ви пука, стига да шмугнете 3-4 човека в парламента. Много несериозно, много. И тъжно. Все повече си мисля, че не "играете" истински за дясното.

 • 3
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  и аз отивам за гъби при следващи по-силен дъжд, като ще си взема 20 кошници. ама дали ще ги напълня :)
  Ако се съберат мбициите на партиите за излъчване на депутати, парламентът ни ще трябва да побере 1000 човека

 • 4
  sincere avatar :-P
  Коте

  Реалистично е Реформаторския блок (РБ) да спечели 40 депутатски места в следващото Народно събрание. Това е целта максимум на блока за изборите на 5 октомври, а като реалистична я определи лидерът на ДСБ Радан Кънев.

  С какво се друсат тия бе, искам и аз!

 • 5
  fred avatar :-|
  Fred

  До коментар [#1] от "Bate Zozo":

  Този път е по-трудно с преференциите, основната игра е била при избирането на районите. Но това може да стане само при задълбочен анализ според брой гласували в съответният избирателен район за съответните партии от РБ /база евроизборите с някакъв коефициент за по-висока активност/, брой депутати от съответният район и конкуренцията в него с другите партии за да се знае на какъв брой депутати може да се надява съответната партия там/.

  По принцип за ДСБ силни са софийските райони особено 23 и 24-ти така че слагането на Москов за лидер в 24-ти МИР е огромна преференция. Интересно е че Радан леко са го хързулнали към Варна, не че няма шансове там но златните места са във София. Трудно е да се прецени от първи поглед но от София могат за РБ да влязат първите и вторите от листите, т.е. 5-6 депутати евентуално още 1-2.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Радан Кънев: Реалистично е Реформаторския блок (РБ) да спечели 40 депутатски места в следващото Народно събрание."

  Това е несериозно. Не знам дали го казва защото си мисли, че един политик следва да представя желаното за действително или защото наистина го вярва. Първото би свидетелствало за цинизъм, второто за наивитет. Не мога да преценя кое от двете е по-вредно.

  Много по-разумно е да изхождат от 15-20 мандата. Което също би било успех.

 • 7
  fred avatar :-|
  Fred

  За гражданската квота ясно е че тя върви към закриване. Изпълни ролята си на смокинов лист който да заблуди наивниците, че ще се прави нещо ново и различно от до болката познати партии /отгоре на това със старите муцуни начело/. ДСБ хитро пробутаха в тях уж неутралните интелектуалци но добре познати с ДСБ пристрастията си и така получиха възможност да блокират или наклоняват към себе си везната в необходимите моменти.

  След почти свършилото овладяване на РБ от ДСБ тези "граждани" вече не са необходими и затова тихомълком ще бъдат елиминирани. Част от по-послушните ще останат за декорация останалите просто тихичко ще бъдат изтикани в ъгъла.

 • 8
  antipa avatar :-P
  D-r D

  40 места?! С тези кандидати!? Май наистина Радан взема нещо забранено...
  Не съм убеден, че тоя сбирток ще вземе 4 %. В кохортата на никоку известните пристанаха и бившия царедворец и някаква непозната със странно име - истински електорални бомби!

 • 9
  kn_andrey avatar :-|
  Konstantin Kostadinov

  РБ ще събере повече от 200 000 гласа, но по-малко от 288 000, колкото събра Синята коалиция през 2009г. Така че, при едни 240 000 гласа например, не знам дали това ще може да се нарече успех. Каквото и да говори Радан сега, след изборите той обикновено е най-точен в говоренето. Поне след евроизборите беше така. Ако обаче нарекат успех представяне с по-малко от 288 000 гласа ще бъде много смешно.
  А това колко мандата ще спечели една партия/коалиция е още по-трудно за прогнозиране, защото никой не знае каква ще е активността. Затова е по-добре да се говори за спечелени гласове, а не за депутатски места.

 • okk04315801

  Какво добро име е имал Ариф Агуш в обл.Смолян. Резултатът им ще е плачевен, с това турско мекере.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал