С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
22 31 авг 2014, 16:11, 11705 прочитания

Вложителите в КТБ ще имат достъп до малки суми

Предложението идва след мисията на ЕК и въпреки твърдението на БНБ, че това е невъзможно

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Тридневното посещение на представители на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) в България явно е довело до резултат - поставената вече над два месеца под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) вероятно ще плати малка част от депозитите, без (преди) да бъде обявена в несъстоятелност. Възможността беше съобщена от финансовия министър Румен Порожанов и въпреки мълчанието на БНБ, много вероятно е депозаните да могат да получат малки суми от порядъка на 1000 лева месечно. Действието ще има два позитивни ефекта. Първо ще свали леко напрежението, като осигури налични средства на нуждаещите се вложители, например пенсионери, които не са сменили банката си, вярвайки на първото изявление на БНБ, че банката ще заработи още през юли. Освен това  операцията ще стане с вътрешни средства на КТБ. Към юни те са около 300 млн. лв., но би трябвало да са се увеличили за следващите два месеца от плащанията по кредити. Така ще спадне сумата, която фондът за гарантиране на влоговете трябва да осигури за гарантираните депозити при последващо отнемане на лиценз. Т.е. данъкоплатците ще покриват по-малка част от щетата.

Убедителността на Брюксел


Досега ръководството на БНБ твърдеше, че българското законодателство не позволява изплащане на депозити преди отнемане на лиценз на съответната банка, а законова рамка за частичен достъп до влогове няма. Тези аргументи са изтъквали от БНБ и пред представителите на ЕК и ЕЦБ по време на срещите през миналата седмица.

Очевидно от евроинституциите са били по-убедителни от централната банка, тъй като в петък финансовият министър Румен Порожанов съобщи, че ще се търси възможност за осигуряване на частичен достъп до всички депозити в КТБ в рамките на процедурата по специален надзор и на наличната ликвидност в банката. Очаква се това да стане след около месец, по думите на Порожанов. Той посочи, че все още сумата, която ще бъде възможна да се тегли, не е ясна, като би могло да бъде между 500 и 1000 лв. - например средната работна заплата, която е 700-800 лв. Така всички дребни вложители в КТБ с депозити до 1000 лв. на практика ще си получат парите, допълни той. Финансовият министър посочи, че по този начин ще спадне напрежението сред обществеността.
Според финансовия министър анализът каква да бъде сумата трябва да се направи от БНБ и квесторите. До края на деня в петък от централната банка нямаше официално изявление по въпроса, като на посочените телефони в пресцентъра никой не отговаряше.

Мнения на юристи"Капитал Daily" потърси юристи за разяснение на казуса. Допитването показа, че мненията им дали и как частичният достъп до депозитите е възможен при наличната законова рамка не са еднозначни и категорични. Според някои от тях законово основание за такова действие на този етап няма. Това е така, защото новоприетата в Европейския съюз през юли тази година директивата за схемите за гарантиране на влоговете все още не е транспонирана от България (и в други страни членки също – бел. ред.). Доколкото срокът за въвеждането й в националните закони не е изтекъл (той е до края на 2014 г.), директивата е вторично законодателство, коментираха юристи. Така не може да има частичен достъп до депозити без прилагане на директивата, защото на практика България няма законодателство, по което това да се направи, допълниха те.

Според други юристи вариант е с решение на управителния съвет на БНБ да се промени обхватът на специалния надзор от пълен на частичен и така да се осигури достъп до депозитите в КТБ (виж карето).

Неубедителността на БНБ

В писмо от 1 август 2014 г. до БНБ и тогавашния министър на финансите Петър Чобанов ЕК настоя вложителите в КТБ да получат достъп до парите си "в следващите дни". В него комисията предупреди България, че отлагането противоречи на европейското законодателство и страната е заплашена от санкции и съдебни дела.

В писмото се посочваше още, че действащата директива за схемите за гарантиране на влоговете не е приложена правилно в българското законодателство. Според нея, ако влоговете не са на разположение, гаранцията по тях трябва да започне да се плаща в рамките на 20 дни след като се установи, че съответната банка не е в състояние да изплати депозитите. Това установяване трябва да се направи не по-късно от пет работни дни, след като за първи път се прецени, че кредитната институция не е в състояние да изплаща депозити, които са дължими и подлежащи на изплащане. Тази преценка се прави от БНБ. Според българското законодателство обаче гарантирани депозити може да се изплащат само при фалит на банка от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. А от БНБ до момента не обявяват дали има достатъчно основание за отнемане на лиценза на КТБ и я държат "замразена" вече над два месеца без ясен хоризонт докога.


Има законово решение за достъп до депозити и сега
адв. Цветан Крумов, Schoenherr

Има възможност да се даде частичен достъп до депозитите в КТБ въз основа на сега действащото законодателство, а именно – въз основа на чл. 116, ал. 2, т. 2 от Закона за кредитните институции, който урежда възможност за БНБ, като част от специалния надзор да "спре за определен срок изцяло или частично изпълнението на всички или на някои от задълженията" на КТБ.

Въз основа на тази норма на 20 юни 2014 г. БНБ наложи цялостна забрана на КТБ за изпълнение на задълженията й, в това число и по депозитите. Впоследствие обаче БНБ допусна едно малко изключение именно във връзка с пълната забрана за плащането на суми по депозити - с изрично ново решение от 15 август 2014 г., на КТБ се позволи да извършва платежни операции (напр. директен дебит) със сумите по депозити при КТБ на едно лице с цел погасяване на кредити, отпуснати от КТБ на същото лице.

Няма пречка БНБ въз основа на цитираната по-горе норма да приеме решение за една допълнителна промяна в обхвата на специалния надзор, като допусне изпълнение на задълженията на КТБ по всички или някои от депозитите – до определен размер, като това решение трябва да се впише в Търговския регистър по партидата на КТБ. В такъв случай вложителите ще имат достъп до депозитите си според условията, посочени в съответното решение на БНБ.


Ликвидност и депозити в КТБ
Според доклада за текущото състояние на КТБ към края на юни 2014 г., изготвен от квесторите, ликвидните активи в банката в края на месеца са били в размер на 297.7 млн. лв. и при сравнение с предходния месец май са 4.6 пъти (1.067 млрд. лв.) по-малко. В отчета на квесторите беше посочено, че към края на юни общо привлечените средства в КТБ са в размер на 6.32 млрд. лв., което е с 9.9% (693.3 млн. лв.) по-малко от края на май. Най-голям дял (66.8%) в общото намаление на привлечените средства от клиенти е било от средства на физически лица, пише там.
От съобщението на БНБ от петък за състоянието на банковата система към края на юли 2014 г. става ясно, че КТБ е натрупала загуба от 259 млн. лв., без да има други данни. Юнският отчет на квесторите показа загуба от 65.3 млн. лв., като беше посочено, че "се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл".

Планът за преструктуриране на ПИБ
Румен Порожанов съобщи, че ПИБ е предоставила плана си за преструктуриране в Министерството на финансите и в БНБ. В петък той трябваше да бъде предоставен на ЕК. По думите на финансовия министър централната банка го е "одитирала и е дала оценката си върху неговата изпълняемост". Той обясни, че в следващите два месеца планът ще бъде разглеждан и след това одобрен от ЕК. От думите му стана ясно, че срокът за връщането на ликвидната подкрепа на държавата от ПИБ според плана е 18 месеца.
Документът за преструктуриране е обсъждан и на срещата в Министерството на финансите с представителите на ЕК през миналата седмица.
Нито една от институциите – БНБ, Министерството на финансите и ПИБ - не публикуваха информация за съдържанието на плана или самия документ. Не стана ясно и дали ще бъде публикуван и кога.
На ПИБ бяха предоставени 1.2 млрд. лв., които държавата набра чрез извънредна емисия на ДЦК на 30 юни 2014 г., която беше изкупена от няколко банки. Именно средствата, набрани от емисията, правителството даде на ПИБ като ликвидна подкрепа под формата на депозит при лихва 2.2%.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Африканската чума стигна до голяма русенска ферма със 17 хил. прасета Африканската чума стигна до голяма русенска ферма със 17 хил. прасета

Животните ще бъдат умъртвени, но опасността от разпространение на заразата остава голяма

20 юли 2019, 1223 прочитания

Тече, всичко тече 2 Тече, всичко тече

Най-интересните моменти от файловете на НАП

19 юли 2019, 5423 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
От Дневник: Рекорден брой българи са съучаствали в корупция през 2014 г.

Над 1.9 млн. души са давали пари, подарък или услуга на служители в обществения сектор

Канабисът ли е новият bitcoin

Легализацията в Канада и САЩ създаде пазар за милиарди. Инвестицията обаче е все още доста рискова, но интересна

До Луната и напред

Светът отбелязва 50-годишнината от стъпването на човека на Луната с още по-амбициозни космически програми

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпроса: Ясен Згуровски

"Вярвам, че не случайно съм артист и съм тук с мисия да правя хората щастливи"

Арх. Стефка Георгиева и елегантният брутализъм

Виена се запознава с наследството на една изключителна българска архитектка. Ние също.