Кадастърът става достъпен през нотариусите

От 1 септември необходимите документи за имотни сделки ще могат да се набавят дистанционно

Ползването на услуги от Агенцията по геодезия, картография и кадастър минава през реденето по опашки
Ползването на услуги от Агенцията по геодезия, картография и кадастър минава през реденето по опашки    ©  Мария Съботинова
Ползването на услуги от Агенцията по геодезия, картография и кадастър минава през реденето по опашки
Ползването на услуги от Агенцията по геодезия, картография и кадастър минава през реденето по опашки    ©  Мария Съботинова

Ваденето на кадастрална скица, необходима при сделки с недвижими имоти, вече ще може да се извършва не само на място в едноименната агенция, но и в нотариалните кантори. От 1 септември те имат безплатен електронен достъп до регистрите на държавното ведомство и ще могат да предоставят набор от услуги на цена, с 30% по-ниска, отколкото събира за тях агенцията при обслужване на гише. Това е улеснение за потребителите, които ще могат по-бързо да си набавят необходимия документ. Облекчение е и за агенцията по кадастър, окупирана от опашки, която обаче може да усети и негативен ефект върху приходите си. По закон през тази година тя трябва да събере 17.5 млн. лв., а таксите от издаването на скици и схеми от кадастъра са най-големият й източник на средства. Нотариуси очакват, че предоставянето на допълнителни услуги ще увеличи приходите им. Повечето работа покрай документите от кадастъра може да доведе и до наемането на още служители в канторите.

Какво се променя

Досега издаването на скица за поземлен имот или схема на самостоятелен обект в сграда можеше да се направи само на място в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, при това, ако живеете в София, но искате да продадете имот в Хасково например, трябва да отидете до поделението на агенцията извън столицата. Обикновената тарифа за вадене на скица е 30 лв., а ако искате документа експресно, може да го имате след 4 часа, но срещу тройно по-висока такса.  

По силата на сключено на 27 август споразумение между агенцията и Нотариалната камара на Република България и след извършена законова промяна набавянето на такива документи вече може да се извършва и в нотариалните кантори. Цената на услугата е по-ниска от официалната тарифа, но клиентите заплащат и нотариална такса, която е около 5 лв. Нотариусите ще могат да предоставят заверен документ само за нуждите на сделка, която изповядват. Заверката се извършва с електронния им подпис. За тях е направен специален модул в информационната система на агенцията по кадастъра, където всеки желаещ да предоставя такива услуги нотариус трябва да си направи регистрация.

Взаимни ползи

Работещи в нотариалните кантори споделят, че може би не всички нотариуси ще пожелаят да работят с кадастъра, тъй като това ще увеличи обема на работа и може да наложи наемането на допълнително хора. Въпреки това в бранша не очакват, че опашките пред агенцията ще се пренесат пред канторите им. Експертите са се убедили, че чрез тази оптимизация ще се съкрати времето за реализиране на сделки с недвижимите имоти. Те признават, че има опасност от намаление на приходите на агенцията вследствие на договорката, но това не е тревожно, тъй като тя не е приходна агенция. "Намаляването на приходите обаче е оправдано с оглед подобряване на качеството и бързината на предоставяните административни услуги за гражданите и бизнеса и намаляване на опашките", добавят от ведомството и продължават, че това е поредната крачка към изграждане на "електронно правителство".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Крайно време беше, то досега едно разхождане ... бягай за скица, бягай за оценка.

 • 2
  avgustina avatar :-|
  Avgustina

  Това е добра новина.

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Поне ще се съкратят усилията на хората...

 • 4
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  А данъчни оценки, кога? А?

 • 5
  gochev avatar :-|
  Георги Гочев

  От гледна точка на гражданина имаме едни ненужни усилия, който влагаме в наглед ненужни процедури, в голямата си част е и така, но като специалист, който се занимава с геодезия и съпътстващите я дейности, съвсем отговорно мога да кажа, че тромавия административен апарат се оказва най-добрия защитник на собствеността, при абсолютната липса на доверие в съдебната система, включително и някои нотариуси.

  Та новината е добра от определена гледна точка, от друга гледна точка може да окаже трагедия. При приет закон, доказателството за това коя гледна точка е по-добра ще се докаже емпирично - дано да имаме повече ползи, отколкото вреди.

 • 6
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  много добро начало ,само още не мога да си обясня защо нотариуси трябва да вземат за един подпис процент от сделката или стойността на имота ,подписа си е подпис и не струва хиляди лв ,в САЩ нотариус става всеки неосъждан гражданин и таксата за подпис под сделка и заверка на това е 10 долара , от там нататък са комунистически изцепки останали от бай Тошово време ,защо нотариусите не вземат за всичките си услуги по 5 лв ,а % от сделката ,докога те ще са най богатите фирми по места ,това е държавен официален рекет

 • 7
  innlov avatar :-P
  innlov

  До коментар [#6] от "tur671":

  Май нещо а?!?
  Против правната система а? Още малко и против съдебната май, май...

 • 8
  wasabi avatar :-|
  Wasabi

  Капитал пропуска няколко "малки" подробности в тази положителна новина - например че това ще е възможно само за населени места с влязла в сила кадастрална карта. Които са по-малко от 20% от територията на България. А ако сте в София и искате да продадете имот в Хасково, така или иначе ще трябва да отидете при нотариус в Хасково. На всичкото отгоре нотариусите могат и да пропуснат проблеми с имота или пък тези проблеми да лъснат точно преди дълго чакана сделка. Както написа [#5], тромавостта на системата засега е гарант за собствеността при съмнителни институции. На всичкото отгоре така уж приетият закон, който въвежда тази възможност е приет без подзаконови актове и наредби, и много неща не са уредени, но в близко бъдеще не се очаква да се приемат. Както знаем риба се лови в мътна вода и щеше да е хубаво Капитал, вместо да възхвалява нововъведенията, които между другото са кошмарно изпълнени в техническо отношение, да погледне малко по-дълбоко в нещата, а не само да се плъзга по повърхността.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  Това е нелоша идея. Гишета има по едно в областния град, нотариуси има по няколко дори в малките градчета. Държавният служител в кадастъра въвежда едни данни в информационната система, същото може да прави онлайн и (помощник-)нотариусът. Ако на 1 от 100 случая възникне някакъв усложнен казус, тогава държавният служител може вече да се намеси и точно това ще е ефективният му принос, а не сверяването на лична карта и проверките в ИКАР по цял ден.

  Аз съм изцяло ЗА, като принципът трябва да се пренесе за ред други услуги, където националното "покритие" с гишета е проблематично.

 • 10
  r3v0lv3r avatar :-|
  r3v0lv3r

  Нотариусите пак си уредиха папкане, бюджетът е разбит и едва ли някой ще намали парите, които се очаква да внесе в бюджета кадастъра. Това ознчава, че ще се орежат разходите, като по стандарт се режат парите за капиталови разходи и за поддръжка и надграждане на информационните системи. Тоест чакайте пълна кадастриална карта на България някъде към 3000 година.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход