🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Събираемостта при ДДС изостава със 700 млн. лв.

Освен това постъпленията са по-малко и спрямо предходната година

служебният финансов министър Румен Порожанов прогнозира, че ако сегашното темпо на събираемост се запази, неизпълнението на приходната част в края на годината ще е от порядъка на 900 млн. лв.
служебният финансов министър Румен Порожанов прогнозира, че ако сегашното темпо на събираемост се запази, неизпълнението на приходната част в края на годината ще е от порядъка на 900 млн. лв.
служебният финансов министър Румен Порожанов прогнозира, че ако сегашното темпо на събираемост се запази, неизпълнението на приходната част в края на годината ще е от порядъка на 900 млн. лв.    ©  Юлия Лазарова
служебният финансов министър Румен Порожанов прогнозира, че ако сегашното темпо на събираемост се запази, неизпълнението на приходната част в края на годината ще е от порядъка на 900 млн. лв.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проблемите със събираемостта на косвените данъци (основно акцизи и ДДС) се задълбочава, показват данните за изпълнението на консолидирания бюджет към края на юли. Според официалните данни на Министерството на финансите изоставането при ДДС е вече 700 млн. лв. От тази сума половината се падат на Агенция "Митници", където не успяват да се справят със събираемостта на данъка от внос. Официалната информация на финансовото министерство показва, че слабата събираемост на косвените данъци, както и спрените плащания по някои оперативни програми са увеличили дефицита до 1.147 млрд. лв. при 168.2 млн. лв. година по-рано.

Неизпълнение на приходите

Общите приходи и помощи за отчетения период са 16.841 млрд. лв., или 54.3% от годишните разчети. Една от причините е, че заложеният номинален ръст в бюджета за 2014 г. е 2.1 млрд. лв., но към края на юли увеличението е едва 231 млн. лв. Приходите от косвени данъци е 6.424 млрд. лв., което е 50.1% от плана. От ДДС са събрани общо 4.127 млрд. лв., което не е и половината от очакваното за цялата година. Това според финансовото министерство се дължи на "динамиката на потреблението и вноса, както и на протичащите дефлационни процеси в икономиката".

Данните на Агенция "Митници" показват, че за периода януари - юли във ведомството са събрани 4.354 млрд. лв. от ДДС, акцизи, мита и глоби. Това обаче е изоставане с 496 млн. лв. спрямо планираните приходи за периода. Освен че не се изпълнява заложеният в бюджета за тази година план, но и постъпленията от митниците са с 87.4 млн. лв. по-малко спрямо постигнатия резултат за същия период на 2013 г. Преди седмица в интервю за "Капитал" служебният финансов министър Румен Порожанов прогнозира, че ако сегашното темпо на събираемост се запази, неизпълнението на приходната част в края на годината ще е от порядъка на 900 млн. лв. Той обаче се надява, че с назначението на Ваньо Танов за директор на Агенция "Митници" част от неизпълнението ще бъде компенсирана до края на годината. Прогнозата на Танов е подобна, като причината според него е в неправилното планиране на бюджета на митниците и в отмяната на режими, с което контролът е бил занижен, а с това е спаднала и събираемостта на ДДС и акцизи.

От финансовото министерство оправдават неизпълнението с извършваната планова профилактика на производствени мощности в голям производител на акцизни стоки. В подобни случаи погледите винаги се насочват към бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим". Преди дни обаче от компанията излязоха със съобщение, че ремонтът не е повлиял на плащанията им към бюджета и предварително са изпратили план за тях, който са спазвали.

Преизпълнение на разходите

За разлика от приходната част в бюджета повече от разходите се изпълняват по план. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към края на юли възлизат на 17.988 млрд. лв. Спрямо юли 2013 г. общо разходите са нараснали с 1.210 млрд. лв. От МФ изтъкват като причина по-високите разходи по програмите и фондовете на ЕС и на ръст при социалните и здравноосигурителните плащания. Разходите по сметките за европейски средства (вкл. националното съфинансиране) нарастват с 45.1% (699.5 млн. лв.) спрямо същия период на 2013 г., а разходите по националния бюджет - с 3.4% (500.2 млн. лв.). Влияние върху параметрите по изпълнението на разходите оказват и одобрените с постановления на Министерския съвет допълнителни разходи по бюджетите на редица първостепенни разпоредители с бюджет през последните месеци от мандата на предходното правителство.

18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • - 1
  • + 40

  новоизлюпения ДПС ентусиаст г-н Чобанов да обясни какво става? Но те бяха (както винаги) прекалено заети да харчат, поемат задължения и раздават на приятели...та не му е останало време да си гледа преките задължения!

  Нередност?
 • 2
  comandante avatar :-P

  Решението е лесно :
  Западните финансови социопати които оперират и нас крият много ДДС и данъци !
  Решенията са лесни :
  1.ЗАКОНА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ трябва да се заличи и обяви за нищожен особено Чл.2.
  2.Държавата трябва да откаже да признава разходите за консултанти , софтуерни услуги , преставителни разходи и подаръци и т.н. Ще изпадат по 10-15 милиарда в бюджета всяка година от икономическите пънкари които се чувстват много комфортно у нас!Не плащат данъци а усвояват евро-фондове , грант и директни финансови инжекции от данъкоплатците за инфраструктура !

  Иначе от масовите проверки на търговците на кюлоти по гарите и пазарите даже не си избиха и разходите за командировки и извънреден труд на данъчните чиновници от това лято !

  Нередност?
 • 3
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 3
  • + 43

  Да излязат Олигарски и експертите му да обясняват. Както и Станишев и Местан, да припомня, според тях това било най-доброто правителство, откак е почнал прехода.

  Нередност?
 • 4
  maddogy0 avatar :-|
  w22
  • - 3
  • + 12

  Булгартабак на Дельо мамин син има голяма вина. Кадровата политика в агенции Митници е под всякаква критика, хора с по 3-4 проверки стават инспектори. После се чудим...На какво? Всичко е за Лустрация, откриване на всички документи и досиета на ДС, преразглеждане на всички сделки за приватизация, проверка на голяма част от частния сектор...кой какво държи, къде е регистрирано, с кого къде и за колко... Такива неща трябва да се знаят, нали уж живеем в демокрация и свободна държава? Ако на България се върнат всичките пагубни дялове, които държава е имала в предприятия, които сега трупат девиденти на чужди капитали и...ако се обърне особено внимание на една канадска компания, която ни държи златото и всички хим. елементи (коити изобщо не са малко) от нас ще стане...ех...мечти.

  Нередност?
 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 19

  В рамките на м.юли НЯМА ускоряване на влошаването на бюджетната картина. Спрямо юли м.г. има ръст на приходите в размер на 9,2% ( 2,67 млрд. т.г. спрямо 2,44 млрд м.г.), с точно толкова растат и разходите.

  Златната кокошка за пореден път се оказва плоският данък, а най-зле е положението с акцизите, за които Ваньо Танов добре казваше: "залагаме в прогнозата срив на постъпленията, заради скока в ставката, изпълнявайки изискванията на ЕС". Това един прост милиционер успя да го разбере, но не и 500 корифеи с титли проф. и акад. пред името. Ако тях ги питаш, защо става така, отговорът им е, че е заради слаб институционален капацитет и че когато се вдигат данъци, за преследване укриването им трябва да се вдигне на крак цялата полиция, отделни общовойскови части, подразделения на Вътрешни войски, формирования от доброволните отряди на трудещите се и селските милиции. Само така ще бъде доказан "респектиращ по своята величавост институционален капацитет", така че нарушителите да си платят данъцте.


  месечните постъпления 1.-31. юли 2014 спрямо 1.-31. юли 2013

  корпоративен даннк + 22%, или + 17 млн. лв.
  ДДФЛ +86%, или + 120 млн. лв.
  ДДС +20%, или + 108 млн. лв.
  акцизи -7%, или -27 млн. лв.

  Нередност?
 • 6
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  • + 6

  До коментар [#4] от "delfino":
  Няма как да стане, а не е и нужно. Има едни фундаментални недоразумения в държавната машина и тепърва предстой да влезе в някакви рамки. За концесии и т.н. не е много сложно да се проверяват разните му там канадци, лукойл, вмз сопот и подобни дупки. Без политически чадър са за никаде тези копелета на прехода.

  Нередност?
 • 8
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • + 9

  Дали има ускоряване на влошаването ( между другото в преходни моменти съвсем реална опасност) или няма, ще стане ясно по-късно. Но че нагло и безпардонно Цонев, Чобанов и Орешарски ни лъгаха почти цяла година - от момента на подготовка на бюджет 2014 до падането им от власт е неоспорим факт. И като се отчете, че всичко това ставаше под ръководството на видния експерт в тази област Орешарски и с пълната подкрепа на всичките икономически и политически фигури от БСП -последните даже искаха още по-голямо развързване на кесията и се тюхкаха, че едва ли не заради ДПС не са си реализирали социалната политика, на предстоящите избори, не би трябвало да има никаква милост за тези две уж партии, всъщност прасета-касички, които са нещо като перде на руски и наши олигархични интереси.

  Нередност?
 • 9
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 7
  • + 2

  Не случихме на финансови министри и това е.Преди беше Дянков,после Чобанов.Да видим кого ще натресе Борисов .

  Нередност?
 • 10
  new_ghost avatar :-|
  new_ghost
  • - 3
  • + 7

  Събираемостта изстава, защото българският масово не издава касов бон при продажбите. Разходете се по пазари, тържища и малки магазинчета и ще се уверите. Българския "биснес" краде от парите на крайния потребител. Когато поискаш касов бон те гледат заплашително. Призовавам всички да отбягват пазаруване в обекти, които не издават касов бон.

  Нередност?
Нов коментар