Управленската програма на ГЕРБ: Нови данъци, нови структури, нови реформи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Управленската програма на ГЕРБ: Нови данъци, нови структури, нови реформи

Предизборната кампания на ГЕРБ ще премине под мотото "Стабилна България. Време е."

Управленската програма на ГЕРБ: Нови данъци, нови структури, нови реформи

От партията планират да разделят ДКЕВР и министерствата на икономиката, енергетиката и на туризма

Велина Господинова, Ани Коджаиванова
13987 прочитания

Предизборната кампания на ГЕРБ ще премине под мотото "Стабилна България. Време е."

© Надежда Чипева


Нови данъци, нови министерства и нови реформи предлага ГЕРБ в управленската си програма. В документа, озаглавен "Стабилна България. Програма за реформи", плоският данък се запазва, но общините ще имат възможност да облагат доходите на физическите лица с допълнителен процент по тяхна преценка. За позиционирана вдясно формация е странно, че едно от ключовите предложения е точно в посока вдигане на данъците.

Документът е координиран от евродепутата и бивш министър на еврофондовете Томислав Дончев. Ангажиментите в програмата са важни, защото според социологическите проучвания е много вероятно партията на Бойко Борисов да управлява страната.

И малко отгоре..

Според бившия зам.-министър на финансите Владислав Горанов мярката е една от първите стъпки за децентрализацията на общините. Общинските съвети ще могат да определят в полза на местните бюджети добавка към данъка върху доходите на физическите лица в размер "например от нула до два пункта". Границите не са фиксирани в програмата. "Това е шанс общините да могат да правят истинска икономическа политика. Тази възможност е чакана от всички кметове", добави и Томислав Дончев.

Предложението на ГЕРБ е изненадващо и на практика отваря врата за увеличаване на данъка. Досега, когато се е говорило за повече свобода за общините, винаги се е обсъждало да се преотстъпва част от събирания от държавата данък и местните власти да имат право да се състезават за инвеститори, като го понижават.

В противоречие на идеята за новия общински данък върху доходите, Горанов заяви, че: "не сме съгласни с отстъплението от действащите модели на данъчно облагане". Той подчерта, че ако управляват, от ГЕРБ няма да отстъпят от действащото пропорционално облагане на доходите на физическите лица – т.нар. плосък данък, а ще се стремят и към най-ниските възможни акцизни ставки в Европейския съюз.

Дончев определи като неверни появилите се неотдавна информации в медиите, че ГЕРБ планира да съкращава бройката на общините в България - такова нещо наистина не присъства в програмата, но беше широко обсъждано и от представители на ГЕРБ, като например бургаския кмет.

Две едри стъпки

Предвижда се присъединяване на България към Европейския банков съюз, а приоритет на партията ще бъде финансовата стабилност без трупане на дългове.

С цел повишаването на събираемостта на приходите, от ГЕРБ предлагат и обединение на НАП и агенция "Митници". Мярката бе препоръка на Световната банка, а в края на 42-рия парламент от ДПС изявиха готовност да я подкрепят. От БСП обаче възразиха, че било нужно обществено съгласие. Икономисти и представители на бизнеса смятат, че като цяло единната структура наистина може да направи администрацията по-ефективна, но обединението ще предизвика временен трус и спад в събираните приходи (които и към момента не са добри - митниците тази година изостават вече със 600 млн. лв).

Да освободим икономиката от енергетиката

Програмата включва и структурни промени чрез разделянето на мегаминистерството на икономиката, като трите отрасъла - икономика, енергетика и туризъм, ще се обособят в отделни министерства. "Икономическият министър повече няма да се занимава с енергетика. България ще има истински икономически министър - ще привлича инвестиции, ще представя страната пред инвеститорите и ще го освободим от енергетиката, която има нужда от специално внимание", подчерта Владислав Горанов. Лиляна Павлова пък обясни, че други две министерства - на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране, ще се обединят пак, което ще направи безсмислени милионите, изхарчени за разделянето.

Другото разделение, което ще се направи, ще е в ДКЕВР. Водният и енергийният регулатор ще се отделят, смята ГЕРБ. Партията възнамерява да удължи живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". От ГЕРБ не смятат да работят за промяна в действащия мораториум върху проучванията за добив на шистов газ, но за гарантирането на енергийната независимост на страната от Русия, от партията възнамеряват да продължат проучването на газ и нефт в Черно море чрез концесионирането на още два блока – Силистар и Терес.

Управленската програма предвижда създаването на фонд за енергийна ефективност за многофамилните жилищни сгради с ресурс от 2 млрд. лв. Намерението е фондът да осигури 100% безвъзмездна помощ за бенефициентите през първите две години. От ГЕРБ планират и увеличение трикратно на средствата в бюджета за енергийни помощи, като те ще обхванат половин милион домакинства, вместо сегашните 250 000.

Предвижда се редовното вече засилване на електронното управление, сливане на всички съществуващи регистри в държавната администрация в единна деловодна система, а в най-кратки срокове – всички лицензионни и регистрационни режими да бъдат управлявани без срещи с администрацията. От друга страна партията обещава публични конкурси за всички административни постове.

Председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов увери, че ГЕРБ си е направил изводите за грешките и слабостите, които партията е допускала през годините като управляваща и в опозиция. "За да има стабилност, трябва да има сигурност. Стабилността са работещи институции и работни места", каза той.

Други акценти от програматаЕнергийна ефективност

Управленската програма на ГЕРБ предвижда създаването на фонд за енергийна ефективност за многофамилните жилищни сгради с ресурс от 2 млрд. лв. намерението е фондът да осигури 100% безвъзмездна помощ за бенефициентите през първите две години. Партията иска да увеличи трикратно средствата в бюджета за енергийни помощи и те да обхванат половин милион домакинства, вместо сегашните 250 хил.

"Хемус"- стратегически приоритет

Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова определи завършването на строителството на автомагистрала "Хемус" като стратегически приоритет. Другият основен приоритет ще бъде отблокирането на спрените европейски фондове по програмите "Регионално развитие" и "Околна среда" (което надали е дългосрочен приоритет, тъй като трябва да стане до няколко месеца). В програмата е и засилването на инвестициите във водния сектор.

Външна акредитация за университетите

В частта за образованието се предвижда въвеждането на независима външна акредитация за университетите. "Нашите висши учебни заведения вече не се конкурират по между си, а с европейските и световните университети и това ще е полезно за тях", каза бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова.

Пенсионната реформа ще продължи

От партията обещават продължаване на пенсионната реформа, но без конкретика. За сметка на това предлагат НОИ да се върне в пенсионното осигуряване като хората, работещи тежък труд, да могат да избират между държавното обществено осигуряване и професионалните пенсионни фондове. Предлагат се и мерки за ограничаване на злоупотребите с инвалидните пенсии.

Парамедици в спешната помощ

Като реформа в здравеопазването от ГЕРБ предвиждат определяне на единни стандарти за управление на държавните болници, въвеждането на диагностично свързани групи, вместо клиничните пътеки и модела на парамедиците за спешната помощ. Така щял да се реши проблемът с липсата на кадри и да се концентрират специалистите "там, където им е мястото". Предвидени са и мерки за подобряване на събираемостта на здравните вноски.

Без съществена реформа в правосъдието

В правосъдието вместо цялостна реформа са предвидени бързи и конкретни мерки, ключът към които щял да бъде електронното правосъдие. Партията планира да въведе нова система за случайното разпределение на делата, да промени ролята на съдебните заседатели и да работи за нов Наказателен кодекс. Засега обаче няма да се променя статута на ВСС или да се  търси конституционно мнозинство за по-големи промени.

 

Нови данъци, нови министерства и нови реформи предлага ГЕРБ в управленската си програма. В документа, озаглавен "Стабилна България. Програма за реформи", плоският данък се запазва, но общините ще имат възможност да облагат доходите на физическите лица с допълнителен процент по тяхна преценка. За позиционирана вдясно формация е странно, че едно от ключовите предложения е точно в посока вдигане на данъците.

Документът е координиран от евродепутата и бивш министър на еврофондовете Томислав Дончев. Ангажиментите в програмата са важни, защото според социологическите проучвания е много вероятно партията на Бойко Борисов да управлява страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

87 коментара
 • 1
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Где е текстът? Няма го никъде в мрежата!

 • 2
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian

  като замисъл не звучи лошо. Остава и да го видим и на практика.

 • 3
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#1] от "gimi":

  "Где" (?)

  Текст находится на третьей странице газеты на четвертой полосе. Нашли?

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#3] от "zmuz":

  Все пак "гдей зората ме огряла първи път" ... не е на руски, нали?

  Иначе браво за руския.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • -19
  • +128

  Това с въвеждането на добавени общински ставки към данък, обслужващ републиканския бюджет е достойно за Нобел по икономика!
  На крачка сме и от връщането във феодализма, когато свсеки барон (сега кмет и ОбС) е могъл да облага поданиците си както му хрумне.

  Тази система за (само)финансиране на общините е в разрез с всякаква икономическа логика. По закон държавата трябва да връща на общините част от събраните по ЗДДФЛ суми.
  Да припомням ли рева на г-н Борисов в битността му на кмет на Столична община за тези пари и оглушките, които започна да си прави от мига, когато стана премиер по темата?

 • 6
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Защо ни занимавате с този? Не стига ли, че сме принудени да му плащаме заплатата? Тоя безграмотен, дето и винету не си е дочел? Пощадете ни от неграмотни бодигардове и пожарникари, дето искат да стават премиери и една част от бг народ, с която ХИЧ не искаме да се идентифицираме, им го легитимира!

 • 7
  azn06312749 avatar :-|
  SVETOSLAV TODOROV

  Спомням си ,че като дойдоха на власт 2009 пак имаха хубава програма и много хора наистина гласуваха за тях ,включая себе си.Но какво стана после всички знаят .

 • 8
  miroslavb avatar :-|
  miroslavb

  ГЕРБ не са дясна партия. Това стана вече пределно ясно на всички. Десните партии са според мен в момента са ДПС и РБ.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  bungee avatar :-(
  Вовка Вурдалак

  Програмата включва и структурни промени чрез разделянето на мегаминистерството на икономиката, като трите отрасъла - икономика, енергетика и туризъм, ще се обособят в отделни министерства. "Икономическият министър повече няма да се занимава с енергетика. България ще има истински икономически министър - ще привлича инвестиции, ще представя страната пред инвеститорите и ще го освободим от енергетиката, която има нужда от специално внимание", подчерта Владислав Горанов. Лиляна Павлова пък обясни, че други две министерства - на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране, ще се обединят пак, което ще направи безсмислени милионите, изхарчени за разделянето.

  Разделят едно на три (още малко герберски хрантутници), но обединяват две в едно и спестяват... милиони!... Конгениално!

 • 10
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Е има си хас и да направят реформи в най - проблематичния и разяждан от корупция и задкулисно влияние сектор - съдебна система и правосъдие. Това български политик няма да направи. Крадците доброволно в затвор не влизат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK