Малкото решение за КТБ

Плащането по 1000 лева на депозантите ще свали част от напрежението, но измества вниманието от ключовия въпрос за бъдещето на банката

Към края на юни свободните пари в банката са 144 млн. лв.
Към края на юни свободните пари в банката са 144 млн. лв.
Към края на юни свободните пари в банката са 144 млн. лв.    ©  Юлия Лазарова
Към края на юни свободните пари в банката са 144 млн. лв.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Мисли първо за малкия." Това предизборно мото на социалистическата партия от миналата година днес отново е актуално. Употреби го сегашният министър на финансите Румен Порожанов във връзка с горещата тема какво да се прави с КТБ, а приликата с предишната употреба на фразата е, че ситуацията отново е предизборна. Предложението му накратко е: всеки от над 250-те хиляди граждани и фирми със сметки в банката да получи еднократно малка сума - между 500 и 1000 лв. Упражнението няма да е скъпо - ще излезе под 90 млн. лв., които са налични в КТБ. А това ще свали чувствително броя на заинтересуваните и недоволните около дълго затворената банка. Лицата със сметки под 1000 лева са малко над 65 хиляди и при евентуално изплащане на сумата преди изборите се гарантира снижаване на напрежението поне при тях.

За да се плати малката сума, няма да има нужда от извънредно законодателство. Допитване на "Капитал" сред юристи показа, че за целта е нужно само управителният съвет на БНБ да се събере и да вземе ново решение, с което да бъде осигурен достъп до депозитите в КТБ. Така че нормативна пречка няма. Има обаче поредното мълчание от страна на централната банка. Тя от седмици не казва в какво състояние е банката, какво трябва да се прави и кога. "Капитал" не получи отговор от БНБ до приключването на редакционния брой.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове