Златният ТЕлеЦ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Златният ТЕлеЦ

Златният ТЕлеЦ

Как централите, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, творчески заобикалят закона

14807 прочитания

© Надежда Чипева


За Христо Ковачки отдавна е ясно, че е по-добър познавач на дупките в закона, отколкото бизнесмен. Но дори на този фон той и екипът му често изненадват със своята изобретателност в това да запазват работещи няколкото негови енергийни предприятия (които иначе официално нямат нищо общо с Ковачки). Тази седмица скандалът с ТЕЦ "Бобов дол" за пореден път доказа това.

Опит, опит, колко да е опит

В началото на седмицата миньорите от рудник "Бабино" в Бобов дол протестираха с искането за гаранция за работните си места и изплащане на заплатите за юли. Към тях се присъединиха и колегите им от другите мини, които се считат за част от енергийния конгломерат на бизнесмена Христо Ковачки. В специална декларация те заявиха, че ще се борят "с всички позволени и непозволени средства". От ТЕЦ-а пък предупредиха за риска от самозапалване на натрупаните запаси от въглища, които не могат да бъдат оползотворени. Нов щрих в иначе обичайните заплахи за стачки беше появата на лидера на "България без цензура" Николай Бареков, който вече е коалиционен партньор с партията на Ковачки ЛИДЕР. Само преди три месеца Бареков наричаше новия си политически партньор олигарх, който "не си плаща осигуровките и не дава заплати на работниците си с месеци".

Причината за поредната заплаха от стачка е решението на Електроенергийния системен оператор (който управлява електропреносната мрежа на страната) да поиска изключването на един от блоковете на ТЕЦ "Бобов дол". Централата има особен режим на работа, тъй като закъсня с привеждането на инсталациите си към екологичните изисквания, което трябваше да стане още до края на 2011 г. Поради това, че досега е инсталирана само една система за сероочистване, ТЕЦ-ът може да работи само с един от трите си блока, един е резервен, а третият може да работи само до края на годината, тъй като не е екологизиран. (коригирана)

В началото на годината централата изгражда система, чрез която единствената серооичистка може да обслужва първите два блока на централата. Това не е нещо необичайно и според заместник изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов капацитетът й позволява това да бъде направено. Дружеството подава заявка и за ново комплексно разрешително през април. За да се изпробва системата, месец по-късно регионалната екологична инспекция (РИОСВ) в Перник дават разрешение за временна работа на двата блока. По думите на Христов има подписани двустранни протоколи с РИОСВ - Перник, че работата на двата блока не води до замърсяване над нормите.

На 23 август обаче постъпва разпореждане от ЕСО за спиране на първи блок (който няма сероочистка). Причината е съмнението на системния оператор дали ТЕЦ "Бобов дол" има право да работи по такъв начин. Седмица преди това ЕСО задава странен въпрос на Министерството на околната среда и водите. Системният оператор пита при авария на един от блоковете на ТЕЦ "Бобов дол" кой от двата й оставащи блока има приоритет за включване. МОСВ отговаря, че не са настъпили нови обстоятелства в издаденото през 2012 г. разрешително и при авария на блок номер две като заместващ може да се пусне само блок едно. И че двата блока нямат право да работят едновременно. В допълнение на това министерството напомня, че трети блок на централата трябва да излезе извън експлоатация до края на тази година.

От ТЕЦ "Бобов дол" настояват да има правото да работи с първи и втори блок, макар че това не им е разрешено, вместо с втори и трети блок, който няма сероочистка. Мотивът им е, че така ще се намали замърсяването. Вместо това немодернизираният блок може да се използва за студен резерв (т.е. стои в готовност да бъде включен при системни проблеми на електроснабдяването) от ЕСО. Заплащането за капацитета на блока, който почти няма шанс да бъде активиран (през последните години заради изобилието от мощности студеният резерв най-често си остава студен), обаче помага на ТЕЦ "Бобов дол" да поддържа централата работеща. 

Въпреки че разрешението за работа е временно, ТЕЦ-ът подписва договори за продажба на електроенергията, поръчва въглища и се опитва да удължи максимално "пробите". "Във връзка с констатираното нарушение, че за периода от 4.08.2014 г., когато е включен блок №2 съвместно с блок №1, до 5.08.2014 г. – деня на проверката, са работили двата блока едновременно извън периода за проби, посочен от дружеството, са предприети административно наказателни мерки", отговориха на запитване от "Капитал" от РИОСВ - Перник. Както става ясно, ТЕЦ-ът доста творчески е интерпретирал разрешението за проби, за да се опита да работи на пълна мощност.

Трикът на ТЕЦ-а е логичен, като се има предвид значителната инвестиция в екологизация и нарасналите експлоатационни разходи на централата. Според Емил Христов ТЕЦ "Бобов дол" все пак ще изгради и втора сероочистка, която ще обхване двата блока без такава инсталация. Така към 2015 г. четвъртият по големина ТЕЦ в България (след спирането на варненската централа) ще може да изпълни екологичните изисквания. 

Години агония и замърсяване

Проблемът на ТЕЦ "Бобов дол" е заложен малко преди присъединяването на България в ЕС. Тогава е преценено, че модернизацията му е прекалено скъпа, а въглищните запаси в региона постепенно се изчерпват. Затова комплексното разрешително, издадено на ТЕЦ-а през 2005 г., предвижда той да спре окончателно през 2014 г. Затова и гръцката PPC се отказа от приватизацията му, тъй като българското министерство на екологията не гарантира, че ще промени разрешителното (разбира се, за това помогна и натискът на синдикатите в мините, свързани с Ковачки). След покупката на ТЕЦ-а през 2009 г. от фирми, свързани с Ковачки, модернизацията се проточи, въпреки че според приватизационния договор тя трябваше да е приключила през 2011 г. и за това бяха заложени значителни финансови санкции (които така и не бяха платени). 

Серните диоксиди (заедно с азотни оксиди) са основните причинители на киселините дъждове, а България е втора след Румъния сред страните в ЕС с най-сериозни проблеми в областта.През 2009 г. например родният енергиен сектор е изпуснал три пъти повече серни диокисиди от този в Германия. Страната също така е заплашена със санкция от Брюксел, тъй като все още не може да приведе емисиите към таваните, заложени в договора за присъединяване на България към ЕС. През 2012 г. България е надскочила нормата си с 60%, което все пак е значително по-добре от двойно по-високите спрямо тавана емисии през 2011 г. Обяснението за спада е въвеждането в експлоатацията на новите СОИ на ТЕЦ "Марица-изток" 2  и "Бобов дол", спадът на износа на електроенергия през втората половина на годината, постепенното извеждане от експлоатация на ТЕЦ "Варна" и ръстът на ВЕИ-тата. 

За 2014 г. България отново се очаква да надскочи емисионния си таван от 103 хил. тона серен диоксид. По данни на МОСВ само за първите шест месеца на тази година големите горивни инсталации в България са емитирали 67 790 т. От тях 31 430 тона са от... ТЕЦ "Бобов дол". Причината за това е третият енергоблок на централата, който се възползва от възможността да работи без инсталация за очистване до края на тази година. След спирането му България най-накрая може да влезе в нормата си и с това да отпадне заплахата от глоби - процедурата по нарушение е вече в досъдебна фаза и нервността на МОСВ от работата на мръсни блокове е разбираема.

За Христо Ковачки отдавна е ясно, че е по-добър познавач на дупките в закона, отколкото бизнесмен. Но дори на този фон той и екипът му често изненадват със своята изобретателност в това да запазват работещи няколкото негови енергийни предприятия (които иначе официално нямат нищо общо с Ковачки). Тази седмица скандалът с ТЕЦ "Бобов дол" за пореден път доказа това.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  emiromar avatar :-|
  emiromar
  • -101
  • +15

  Трябва да имаме ТЕЦ! Трябва да имаме ВЕЦ, трябва да имаме АЕЦ! Трябва да възобновим промишленост и индустрия и земеделие!

 • 2
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy

  Интриги, поредните интриги.

 • 3
  mathilda avatar :-|
  mathilda

  Жалкото е, че миньорите се използват за заложници в политически игри.

 • 4
  pavaroti avatar :-|
  pavaroti

  Вместо да мислим как да се оправи икономиката, ние се занимаваме с интриги.

 • 5
  anitamihaylova avatar :-|
  anitamihaylova

  Единствено по избори политиците се сещат за миньорите. Никой от досегашните управляващи не слезе при тях, никой не съдейства... Защо?

 • 6
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  ВЕЦ-ове на макс! Това са единствените мощности, които са евтини и екологични!

 • 7
  today avatar :-|
  today

  Енергетиката в България е разграден двор, после народа плаща откраднатото. Ковачки е от "бизнесмените", на които много им върви бизнеса, когато техните хора управляват държавата.

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Ковачки толкова години си развява коня,уж го съдят,после го изкарват невинен.България е държава,като разграден двор.Никъде другаде явлението "Ковачки" няма да вирее.Досега сто пъти трябваше да е в затвора,ако имахме правосъдие.

 • 9
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Интересно как барековчетата са изквакали първите 5-6 коментара... Ковачки вече е съюзник и сте на амбразурата, а таварищи???

 • 10
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  До коментар [#8] от "rosiraycheva50._":

  Да, така е. Ама няма държава и правосъдие. А най-лошото е, че и Господ ни е зарязал.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.