Коментари Daily - 7 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily - 7 септември

"Положението е тежко, няма пари", заяви преди дни служебният премиерът Георги Близнашки пред тристранния съвет.

Коментари Daily - 7 септември

Златното правило - няма пари, режеш разходи; Българското "дясно": вдига данъци и харчи повече; Какво иска Путин: да управлява като Сталин, но да живее като Абрамович

4668 прочитания

"Положението е тежко, няма пари", заяви преди дни служебният премиерът Георги Близнашки пред тристранния съвет.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Стопанска политика: Златното правило - няма пари, режеш разходи

От коментар на Калоян Стайков в седмичния онлайн бюлетин на ИПИ

Златното правило при публичните финанси в най-простия си вариант се свежда до следното: правителствата теглят заеми единствено за да финансират инвестиционните си разходи, от които печелят бъдещите поколения, а текущите разходи за сегашното поколение се финансират с приходите от данъци и такси. От изпълнението на консолидирания бюджет за първите седем месеца на 2014 г. се вижда, че капиталовите разходи (без тези от еврофондовете) са близо 600 млн. лв., докато дефицитът е близо 1.15 млрд. лв. С други думи - близо половината от дефицита до момента произтича от невъзможността текущите разходи да се покрият с приходите от данъци и такси. 

Към тази картина се прибавят и новите искания за допълнителни разходи като например 117 млн. лв. за НЗОК и 97 млн. лв. за МВР на фона на 617 млн. лв. по-малко приходи в Агенция "Митници". Съчетанието от растящите харчове и по-ниската събираемост ще окаже натиск за дефицитно финансиране на текущите разходи. И без да бъдат положени усилия за свиването им, призивите за втора актуализация на бюджета звучат, меко казано, несериозно.

Според приетата консолидирана бюджетна рамка за годината прогнозните разходи за заплати и стипендии трябва да са с близо 178 млн. лв. по-малко в сравнение с 2013 г. За първите седем месеца обаче се наблюдава ръст от 96.5 млн. лв., т.е. общ преразход от около 274.5 млн. лв. Прогнозираното увеличение на социалните разходи и стипендиите спрямо миналата година е близо 113 млн. лв. Но само до края на юли вече са изхарчени 551 млн. лв. повече спрямо същия период на 2013 г., което прави преразход от близо 664 млн. лв. Т.е. общият преразход по тези пера вече е 938.5 млн. лв. Изпълнението на бюджета дотук показва, че има сериозен проблем с прогнозирането и на приходите, и на разходите.

От първи юли т.г. бяха увеличени пенсиите с 2.7%, което неминуемо означава по-висок разход, но той би следвало да е предвиден в рамката, а не да се прави в движение, без да е ясно дали бюджетът може да си го позволи. Изключвайки статистическия ефект от увеличението на пенсиите от април 2013 г., социалните разходи само за април - юни 2014 г. са със 124.5 млн. лв. по-високи спрямо същия период на 2013. Дори и само този ръст надминава прогнозното увеличение за цялата 2014 г.

Капиталовите разходи традиционно не се изпълняват дори и само заради зависимостта им от темпа на усвояване и превеждане на парите от европейските фондове. През 2013 г. например бяха заложени 5.36 млрд. лв., а са изразходени едва 4.1 млрд. лв., което е неизпълнение 23.5%. Ако оптимистично приемем, че тази година неизпълнението ще е наполовина и при заложени капиталови разходи от близо 5 млрд. лв., то може да се очаква икономия от около 590 млн. лв.

Към това трябва да се прибавят и икономии от близо 247 млн. лв. при текущите разходи при заложено увеличение от 215.5 млн. лв., похарчените средства са с 31.4 млн. лв. по-малко. Т.е. ако изпълнението на разходите за текуща издръжка продължи със сходни темпове до края на годината и оптимистичното допускане за неизпълнение на капиталовите разходи се потвърди, потенциалните икономии по тези две пера възлизат на около 837 млн. лв.

Тези четири разходни пера заедно с разходите за осигуровки, които са обвързани с разходите за заплати и възнаграждения, съставят близо 92% от консолидираните разходи без трансферите от националния бюджет и вноската в бюджета на ЕС. От изпълнението до юли се вижда, че има сериозен преразход при заплатите и социалните разходи, който, ако бъде овладян, може значително да намали натиска за нова актуализация и допълнително увеличение на държавния дълг. Крайно време е правителството, било то и служебно, да престане просто да констатира недостига на средства и да вземе мерки за елиминирането му или поне за свеждането му до минимум.

Мнение плюс: Българското "дясно" - вдига данъци и харчи повече

От коментар на Стоян Панчев в блога за икономика ЕКИП

Един от основните елементи на това, което се приема за "дясно", е т.нар. фискален консерватизъм - идеята, че държавата трябва да харчи толкова, колкото може да събере чрез данъчна система, и че трябва максимално да ограничава изземването на доходи от населението в ползва на политици и бюрократи.

Не случайно според Маргарет Тачър "проблемът на социализма е, че парите на другите хора свършват", а Роналд Рейгън е смятал, че е "време да намалим федералния и да оставим на мира семейния бюджет". Дясното е в своята същност срещу колосалния апетит за чужди пари, който мъчи всяко правителство и всяка държавна администрация.

Тази информация очевидно не е била предадена на Бойко Борисов и други фактори в ГЕРБ. През последните седмици те с пълна газ се движат в обратната посока. Изявленията на Борисов за 6 и дори 10 млрд. лв. дълг, който (доста вероятно) правителство на ГЕРБ ще иска да вземе, е най-лесното решение, когато при предишния си мандат си изразходвал сериозна част от резервите и национализирал елемент от частната пенсионна система. А откъде ще вземеш, когато качиш и дълговото бреме отвъд възможностите за лесното му финансиране?

ГЕРБ подготвят и друга категорично лява политика – увеличаване на данъците с предложената схема общините да могат да добавят 2% върху плоския данък от 10%. Тоест не е мислено за сваляне на данъците и/или запазване на по-голям процент от събраното на местно ниво.

Дори и без жадната за парите на данъкоплатците програма на ГЕРБ държавният бюджет е в сериозен преразход спрямо това, което може да осигури чрез данъци и квазиданъци. Една "дясна" партия в такъв момент трябва да търси възможни начини за ограничаване на лавинообразно растящите разходи, а не на кратък политически комфорт, осигурен от заеми, които ще връщат бъдещи поколения. Знае се, че заемите и безконтролното харчене са до един момент – следват ги рецесии и болезнени години на връщане към нормата.

Какво иска Путин: Да управлява като Сталин, но да живее като Абрамович

Борис Райтшустер, ръководител на бюрото на списание "Фокус" в Москва, пред "Дойче веле"

Путин иска да реставрира Съветския съюз под нова форма и да запази властта си. А с външната агресия отклонява вниманието от вътрешното потисничество и огромната социална несправедливост в Русия. Всичко започна с приписването на вината за всевъзможните проблеми на самата Русия на Запада. От десет години насам руските медии внушават на хората, че Америка си няма друга работа, освен да подготвя агресия срещу Русия. По този начин се създава масова психоза.

Тенденцията се засили особено драматично през 2012 г., когато Путин изведнъж започна да говори за война и за защита на отечеството. На хората се внушава, че Съветският съюз е бил прекрасна държава, която е била "предадена" от Горбачов и неговата перестройка. А голямото послание на руската пропаганда е, че Русия отново ще си възвърне предишното могъщество.

Това вече не е студена война. Ставащото в Украйна е гореща война. И трябва да назовем нещата с истинските им имена, а не да ги игнорираме. Германската реакция напомня за поведението на щрауса, който си крие главата в пясъка.

Путин иска авторитарна държава. И всъщност е русофоб - т.е. именно това, в което обвинява останалия свят. Той няма особено високо мнение за своите сънародници, смята ги за незрели и се отнася към тях като към деца, които трябва да бъдат държани изкъсо и които от време на време се нуждаят от малко бой. Путин иска да управлява в стил Stalin ligth, но и да живее като мултимилиардера Роман Абрамович.

Стопанска политика: Златното правило - няма пари, режеш разходи

От коментар на Калоян Стайков в седмичния онлайн бюлетин на ИПИ


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  С 3 реда:
  1. бкп съсипа бюджета и натрупа дефицити.
  2. серп са ясни, без Дянков и Трайков е ясно какви ще ги надробят.
  3. а лилипутин...на източния фронт нищо ново.

 • 2
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  По принцип рязкото увеличение на заплащанетио на българина би дало определено само положителен ефект.
  http://iconomicabg.blogspot.com

 • 3
  marketologist avatar :-|
  marketologist

  Много точен анализ е направил този евреин за Путлер. Аз бих добавил, че по този начин Путлер в същност се превръща в карикатура на мелез от Сталин и "всеруски" император - представата на един лумпен от КГБ за тези неща. Но, не е смешно, а много тъжно, защото умират много хора. друг въпрос е, че мечтите на Путлер НЯМА КАК да се сбъднат, въпреки мижавата реакция на Европа.

 • 4
  prince_of_bankya avatar :-P

  Тези които искат да вдигат данъците не са представители на "дясно", а на тиквено течение в икономическата мисъл. Няма как да очакваме друго от рожби на развития социализъм, клели се във вярност на БКП.

 • 5
  wyg53365051 avatar :-|
  Българофилъ

  Бойко Борисов в предаване по Нова телевизия се изказа нещо от сорта:
  - 1,5 млрд. дефицит и 3,7млрд. за плащане на заем колко прави? - Б.Б.
  - Хах, ами, вие сметнете! - Журналята.
  - НАД ШЕС' МИЛИАРДА! - Б.Б.
  Малко след това:
  - Осем милиарда резерв, ама като махнем тези шес', имаме в най-добрия случай чет'ри! - Б.Б.
  - Осем минус шест е две... - Журналята.

  Говорим за човек, който едва ли може да разпознае лявата от дясната си ръка, а вие искате да знае какво е лява или дясна политика, че чак и да я следва. Май нещо на вас ви хлопа, а? :)))

 • 6
  venimus avatar :-|
  Волен от Ривиа

  Пробелмът да се определи една политика дали е дясна или лява идва от там, че всъщност политическото пространство не е едноизмерно, а поне двуизмерно. Т.е. една дясна политика може да включва и намаляване и увеличаване на данъците, по простата причина, че това няма нищо общо със скалата ляво-дясно. За целта се въвежда едно второ измерение по вертикала, което е авторитарен-либертариански. Това показва влиянието и наместата на държавата в живота на хората. ГЕРБ и дясното в България (пък и по целия свят) поддържат авторитарна-дясна политика, БСП и комунистите са авторитарна-лява. Т.е. всичките разчитат и си играят с данъците на хората. Крайно авторитарните политики са монархиите, фашизма, национализма, комунизма и тоталитаризма. Всички те са крайни но са на различна позиция ляво-дясно. Фашизмът например е по-центриска идея от комунизма. Национализма на Волен не е изобщо крайно дясна а лявоцентристка идея, но крайно авторитарна. Либертарианството пък в крайната си форма се нарича анархия.

  Политическата скала е 2D (поне). Нормалната линия ляво-дясно и още една нагоре - авторитаризъм, надолу - либертаризъм/анархизъм. На 90% от политиците и политолозите у нас тази скала не им е изобщо ясна и се оплитат в анализите си на политиките и дори самоопределението си.

 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Абе подозирах аз,че Борисов няма нищо общо с дясното,а Путин, с демокрацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK