Парите за здраве пак не достигат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Парите за здраве пак не достигат

"Има информация, че хора, които нямат нужда от лечение или се страхуват, че няма да стигнат парите за тях, постъпват в болниците в момента. Мога да ги успокоя, че няма да спрем финасирането на блониците", каза Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите и председател на надзорния съвет на здравната каса

Парите за здраве пак не достигат

Въпреки бюждета си от 3 млрд. лв. и увеличението от юли от касата говорят за недостиг от 100 млн. лв.

Десислава Николова
4030 прочитания

"Има информация, че хора, които нямат нужда от лечение или се страхуват, че няма да стигнат парите за тях, постъпват в болниците в момента. Мога да ги успокоя, че няма да спрем финасирането на блониците", каза Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите и председател на надзорния съвет на здравната каса

© АСЕН ТОНЕВ


Болниците продължават да лекуват пациенти над заложените месечни лимити.

При бюджет от над 3 млрд. лв. парите на здравната каса пак няма да стигнат. Причината - болниците харчат рекордни суми, а средствата за някои лекарства ще свършат през септември. Затова от касата търсят още над 100 млн. лв. Нищо че в края на правителството "Орешарски" бюджетът на касата беше актуализиран с 225 млн. лв. Сега се търсят недадените тогава още 100 млн. лв.

След заседанието на надзорния съвет на касата сумата не беше уточнена. Но беше поет ангажимент до края на месеца институцията да направи пълен анализ на изразходването на парите за болнично лечение, като това ще стане не само на ниво районна каса, а на ниво конкретна болница. Причината е, че клиниките продължават да отчитат дейност над лимитите и парите за това перо не достигат.

Болници рекордьори

При актуализацията през юли допълнителните 225 млн. лв. отидоха основно към болниците - 200 млн. лв., а за онколекарства - 25 млн. лв. Още тогава се твърдеше, че няма отделени около 91 млн. лв. средства за лекарства за домашно лечение на 1.5 млн. души хронично болни и че парите по това перо ще свършат в края на септември.

В същото време обаче и болниците продължиха да лекуват пациенти над заложените месечни лимити. Само през септември сумата, която ще бъде отделена за плащане за клиниките, е 120 млн. лв. и затова се налага да се отделят допълнителни средства за болниците.

"Действително има информация, че хора, които нямат нужда от лечение или се страхуват, че няма да стигнат парите за тях, постъпват в болниците в момента. Мога да ги успокоя, че няма да спрем финасирането на блониците от страна на НЗОК до края на годината", коментира Кирил Ананиев, заместник-министър на финансите и председател на надзорния съвет на здравната каса.

По думите му до края на месеца здравната каса ще излезе с конкретен анализ от каква допълнителна актуализация се нуждае и тя би трябвало да бъде гласувана от парламента най-късно до 15 ноември. Ако това не се случи, НЗОК ще плати последните месеци през януари следващата година, както се е получавало често и досега.

Къде са парите

По бюджет болниците трябва да получат 1.017 млрд. лв., като към тях допълнително ще бъдат прибавени и 200-те млн. лв. от актуализацията, т.е. по около 100 млн. лв. на месец. Освен това здравната каса има право да плаща на болниците си и от оперативния си резерв от 279 млн. лв. и тя е правила това от началото на годината досега, платила е 223 млн. лв. и резервът в момента е 56 млн. Надзорният съвет е решил тези пари да отидат за разплащане на лекарствата за хронично болни.

Здравната каса разчита и на преизпълнение на приходите от здравни вноски от осигурените. По бюджет те са 1.819 млрд. лв. При гласуването на актуализацията НАП съобщаваха различни числа от порядъка на 100 - 150 млн. преизпълнение. В крайна сметка се оказва, че дотук преизпълнението е 55 млн. лв., като се очаква до края на годината то да бъде 70 млн. лв., вероятно тези средства също ще отидат за разплащане на болнична помощ.

А причините парите да не стигат са няколко. Още при съставянето на бюджета за тази година беше заложен дефицит от 400 млн. лв. Но има и хронично нерешени проблеми. Например стимулът болниците да приемат всеки, потърсил помощ, защото така получават пари, или пък недокосваният висок брой на лечебните заведения (400). И не на последно място - малките вноски, които държавата плаща за осигурените от нея 4.5млн. души.

Болниците продължават да лекуват пациенти над заложените месечни лимити.

При бюджет от над 3 млрд. лв. парите на здравната каса пак няма да стигнат. Причината - болниците харчат рекордни суми, а средствата за някои лекарства ще свършат през септември. Затова от касата търсят още над 100 млн. лв. Нищо че в края на правителството "Орешарски" бюджетът на касата беше актуализиран с 225 млн. лв. Сега се търсят недадените тогава още 100 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Преизпълнение на приходите от здравни вноски?
  Как се калкулира това, при положение, че в бюджета на НЗОК в графата приходи от осигуровки са включени вноските на ВСИЧКИ, задължени по закон!

 • 2
  t0d0 avatar :-|
  Pandipool

  До коментар [#1] от "D-r D":

  И аз не мога да го разбера това..
  Един вид доста хора са внесли повече от необходимото.. едва ли

 • 3
  petrova835 avatar :-|
  petrova835

  "Парите за здраве пак не достигат"
  Абе нали дават на президента 1 милион, какво значение имат здравеопазване, давещи се от потопи и банкови комплоти?

 • 4
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#1] от "D-r D":

  С по-добра събираемост и по-висока средна заплата и повече заети, това е начина за преизпълнение на приходите от здравни вноски.

 • pinoccio

  Краде се масово и нагло, по всички брънки на веригата. При това, не от вчера...

 • 6
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  А-ха-ха. Напишете си на огледалото това : България 3 милиарда лева : Австрия -30 милиарда лева и си го четете всяка сутрин докато се бръснете. Двете страни са близки като брой население и територия. Ако не ви прави впечатление - значи имам една лоша новина за вас -дошъл е онзи германец дето ти взема акъла (Алцхаймер)

 • 7
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  До коментар [#5] от "pinoccio":

  А пък изразът 'краде се ' без да кажеш кой краде, колко е откраднал, как го е откраднал с доказателства е само за да се обезцени изразът 'краде' и от там никой вече да не обръща внимание на такива думи - стратегия успешно пласирана от политическата класа за замъгляване на истината . Бомбастични фрази след което не следва нищо. На следващият който ги изрече вече аудиторията се прозява и и минава покрай ушите. Всъщност това е и целта на комунистическата партийна класа да се внуши защо не финансират нищо. Това е като парадокса на онова момченце с тънкото гласче Дянков -
  1. Няма да давам пари на не реформирана здравна система
  2. Няма и да я реформирам
  3. Виж точка 1. и т.н
  Порочният кръг на шматкащия се под дъгата 'мъж' в чорапогащи


 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "ivanko77":

  Не е това.
  Няма ръст на средна заплата, няма и отчетена по-висока заетост и тенденция към разкриване на нови работни места.
  Пак казвам - в ЗЗО е подробно описано кои категории какви вноски дължат. Тези показатели, умножени по броя на заетите по данни на НСИ и НАП дават приходната част в главата "Приходи от вноски" в Закона за бюджета на ЗО.
  И пак - откъде идва приезпълнението?

 • 9
  cephei avatar :-|
  cephei

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Не е ли малко като да сравняваш Франция и Украйна - и двете имат сходна територия и население (айде Франция е малко по-населена). Само че на едната БВП-то е $2.8 трилиона, а на другата $175 милиарда. Тук става въпрос за коренно различни икономики - българската се провали в прехода, а при австрийската изобщо нямаше преход.

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  "А-ха-ха. Напишете си на огледалото това : България 3 милиарда лева : Австрия -30 милиарда лева и си го четете всяка сутрин докато се бръснете."

  А вие пишман докторе, както го доказаха ваши колеги, си напишете на огледалото, че в Австрия има над ДВАДЕСЕТ ЗДАВНИ КАСИ към които жителите са разпределени на принцип местожителство, длъжност или конкретно работно място.

  "В Австрия съществуват диагностично свързани групи, за които напоследък се говори и в България – към всяка диагноза е прикрепен списък от манипулации, операции и изследвания, които се поемат от здравната каса, тъй като се считат за необходими и за утвърден стандарт."

  "Административните задачи отнемат до 2 часа на ден от работата на лекаря, но на документацията се държи много, тъй като тя е в основата на доказателственото търсене в хода на евентуален съдебен процес.

  Всеки жител разполага със здравноосигурителен номер (това е и неговият идентификационен номер пред всички учереждения в страната) и чип-карта с множество функции, всяка от които е достъпна за определена институция. От административни данни до пълна история на посещенията в различни болници, всичко е запазено на този чип. В хода на разширяване на системата за електронно управление тази карта служи и за електронен подпис."

  http://medipop.eu/?p=1076


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK