Съдът поиска още информация от Русия по делото срещу Кобляков

Решението за екстрадицията на опозиционера беше отложено, следващото заседание ще бъде на 21 октомври

"Ако дадено правителство е смятано от Москва за подчинено, а не се държи като равностоен партньор, това носи в крайна сметка повече вреди, отколкото ползи", предупреди Кобляков в интервю за "Капитал".
"Ако дадено правителство е смятано от Москва за подчинено, а не се държи като равностоен партньор, това носи в крайна сметка повече вреди, отколкото ползи", предупреди Кобляков в интервю за "Капитал".    ©  Велко Ангелов
"Ако дадено правителство е смятано от Москва за подчинено, а не се държи като равностоен партньор, това носи в крайна сметка повече вреди, отколкото ползи", предупреди Кобляков в интервю за "Капитал".
"Ако дадено правителство е смятано от Москва за подчинено, а не се държи като равностоен партньор, това носи в крайна сметка повече вреди, отколкото ползи", предупреди Кобляков в интервю за "Капитал".    ©  Велко Ангелов

Софийският градски съд (СГС) отложи решението си по искането за екстрадицията на руския опозиционер Николай Кобляков. Мотивите на магистратите са, че има нужда от още информация от руските власти за това по коя редакция на руския Наказателен кодекс е обвинен той. Според съдия Десислав Любомиров в искането има разминаване, защото в молбата за екстрадиция е посочен текст на НК от 1996-а година, а в постановлението за привличането му като обвиняем е цитирана извадка от закона от 2011-а година. "Тъй като в молбата за екстрадиция не са посочени други закони, е невъзможно за СГС да определи кой е бил действащият закон към периода, за който е бил привлечен като обвиняем Кобляков", посочи още съдията, цитиран от dnevnik.bg. Следващото заседание по делото ще бъде на 21 октомври.

Защо Русия поиска екстрадицията му

Кобляков беше задържан в България през август. Съдът тогава го пусна под гаранция, но след като пристигнаха документите за екстрадиция от Русия, прокуратурата поиска повторното му задържане. Кобляков беше поставен под домашен арест с мотив, че може "да се укрие и да осуети провеждането на производството." Правозащитникът обжалва мярката и вчера беше освободен с най-леката мярка за неотклонение - подписка.

Според британския вестник Telegraph след като на 1 април Интерпол пуска т.нар. червена бюлетина за ареста на Кобляков в мрежата си по настояване на Русия, той е пътувал в редица европейски държави (Португалия, Франция, Латвия, Германия, Чехия и Гърция и Великобритания). Никъде не е направен опит за задържането му с изключение на България, където той е арестуван от полицията още при пристигането си.

Обвинението на руската прокуратура е, че той е участвал в измама на стойност 1.2 млн. евро в периода декември 2004г. и септември 2005 г. във Франция, свързана с компанията "Станкоимпорт". То е отхвърлено от френския съд, но въпреки това Русия успява да издейства издаване на международна заповед за ареста му.

Редица правозащитни организации се опасяват, че руснакът е преследван от властта в Москва по политически мотив и че истинската причина е дейността на основаната от него неправителствена организация "Свободна Русия" (Russie-Libertes). Тя е силно критична към управлението на Путин и през годините е организирала редица акции в Париж в подкрепа както на на Pussy Riot, така и на десетките задържани след протестите на площад "Болотни" на 6 май 2012г.

Кобляков, който е завършил престижното London School of Economics, е управлявал верига от домове за възрастни хора в Русия, но конкуренти, близки до държавната власт, успяват да го изхвърлят от бизнеса. В интервю за последния брой на "Капитал" самият опозиционер заяви, че Русия се командва от мобилния телефон на президента Владимир Путин. "На практика цялата държава е в този телефон. Там има около 1000 контакта, и тези 1000 души контролират всичко в Русия", беше категоричен той и обясни още, че в Русия държавата е "государство", тя е начин за налагане на волята на господаря и това е едно от обясненията за обществената подкрепа за действията на Путин. (Пълното интервю можете да си припомните тук.)

Защо е важно делото "Кобляков"

Вчера британският вестник The Telegraph публикува коментар в защита на Кобляков със заглавие: "Как България и Интерпол помагат на Путин да задържа европейски граждани". Според изданието арестът на руснака, който има и френско гражданство, дава знак, че Путин е отворил нов фронт в кампанията си за сплашване срещу държави в Източна Европа. "Неговата последна цел е България. Нито една част от територията й не е принадлежала на Русия никога. Страната няма обща граница с Русия и няма руско говорящо население, което да се нуждае от "защитата" на Путин. Неговите действия там се базират изцяло на сила. България е част и от НАТО, и от ЕС, но е най-бедната страна членка и е напълно зависима от руския газ", пише още The Telegraph. Изданието припомня, че вече няколко европейски държави са изразили своите опасения, че България може да направи решителен и безвъзвратен наклон към Русия. "Политическият компас на България сочи на изток и ефектът от това може да е злоупотреба с основни човешки права", се казва още в коментара им по повод делото срещу Кобляков.

Самият Кобляков заяви в интервюто си за "Капитал", че без съмнение Путин иска властта на неговия мобилен телефон да се разпростира и в България. Той направи сравнение с Латвия, също бивш съветски сателит, но със съвсем различно поведение към Русия. Латвия често заема позиции срещу Кремъл, въпреки че търговията й с Русия е по-голяма от тази между България и Русия. "Ако дадено правителство е смятано от Москва за подчинено, а не се държи като равностоен партньор, това носи в крайна сметка повече вреди, отколкото ползи. Дори руските инвестиции в България не са инвестиции в икономиката, а в джобовете на избрани хора", беше категоричен Кобляков, като визираше специално проекта "Южен поток".

В същото време все още няма отговор от президентството по искането на Кобляков за убежище в България. То беше подкрепено от правозащитната организация Български хелзински комитет и партия ДСБ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Николай Кобляков - СТРОИТЕЛ НА КАПИТАЛ ИЗЪМ А !

 • 2
  tzvety_lazarov avatar :-|
  til1963

  Заграбваш (придобиваш чрез измама) държавни активи! Колкото повече-толкова повече! (Мечо Пух) Като те подгонят, в зависимост от ситуацията, се обявявяваш за политически репресиран! Сега на мода е да си такъв от Русия! Ако уцелиш правилно ваксата - цялата либерална международна общност скача в твоя защита. Откраднал ли си? Не си ли? Няма значение!

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  "...той е пътувал в редица европейски държави (Португалия, Франция, Латвия, Германия, Чехия и Гърция и Великобритания). Никъде не е направен опит за задържането му с изключение на България, където той е арестуван от полицията още при пристигането си."
  Ще си помисли човек,че нашата полиция е най-добрата в Европа.Или тука има нещо друго,което не разбираме.

 • 4
  hasmokar avatar :-|
  hasmokar

  То съдът,като не е поискал Русия да се откаже от исковете за Белене пак арно !

 • 5
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  корумпираната ни съдебна система ще е подложена на международно изпитание в този случай. Може и да е от полза за страната ни в крайна сметка.

 • 6
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Това е тест за нашия съд, дали е наш или на Путин. Прокуратурата мина този тест и се видя, че е по-близо до Вишински, отколкото до ЕС, но съда има все пак някакъв шанс.
  Да не говорим за руския НК и НПК - всички видяхме, какво се случи с Ходорковски и как, без никакви притеснения за правната страна на въпроса, може да бъдеш вкаран, държан и/или пуснат, когато Господара прецени.
  Според мен едно добро решение на съда би било, дфа излезе с решение, когато Русия си оправи правната система, включително в международно-правната част:), тогава да се извърши екстрадицията..

 • 7
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Все пак текстът в Телеграф (не че уважавам особено това издание) обвинява заедно България и Интерпол, като цитира и данни от Германската Разузнавателна Служба за про-руската ориентация на България. Явно ситуацията е, да използвам израза на Рузвелт за Сомоза "Той наистина е кучи син, но е наш кучи син", т.е. няма смисъл да се харчат пари за съдебни проучвания в България, особено в сегашната ситуация. Делото се прекратява на база предходни решения от Франция и се слага край на бурята в чаша вода.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход