Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Оманският фонд предлагал изготвяне на план за преструктуриране на КТБ

В писмо до БНБ поискал той да е таен и да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оманският фонд в консорциум с "непосочени акционери и потенциални инвеститори" е отправил предложение до БНБ за преструктуриране на Корпоративна търговска банка (КТБ) и изготвяне на таен план за това, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз, съобщиха от централната банка късно вечерта в сряда.

Писмото в БНБ е изпратено от EPIC (инвестиционен фонд, базиран във Виена - бел. ред.) "като финансов консултант с изключителни права избран, от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други не посочени акционери и потенциални инвеститори", се казва в съобщението на централната банка.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
67 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 10
  • + 33

  Значи в БНБ са получили писмо "от EPIC (инвестиционен фонд, базиран във Виена - бел. ред.) "КАТО ФИНАНСОВ КОНСУЛТАНТ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ПРАВА ИЗБРАН, ОТ КОНСОРЦИУМ МЕЖДУ Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), ДРУГИ НЕ ПОСОЧЕНИ АКЦИОНЕРИ И ПОТЕНЦИАЛНИ ИНВЕСТИТОРИ", се казва в съобщението на централната банка.

  И В ТОВА ПИСМО ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ Е ... ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА "СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА НЕ РАЗКРИВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ МЕЖДУ EPIC, правителството и Българската народна банка, НА ОСНОВАТА НА КОЙТО EPIC ДА ИМАТ ДОСТЪП ДО НЕПУБЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КТБ И ДА ВОДЯТ РАЗГОВОРИ С ПРАВИТЕЛСТВОТО И БНБ С ЦЕЛ ИЗГОТВЯНЕ НА ПЛАН ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА КТБ".


  И след това интересно предисловие и уговорки следва най-важното от съобщението, според мен:

  "От БНБ посочват, че ПИСМОТО НЕ СЪДЪРЖА КОНКРЕТНИ ПАРАМЕТРИ ЗА ФИНАНСОВИ И ПРАВНИ АНГАЖИМЕНТИ ...

  От централната банка посочват, че ДО КРАЯ НА РАБОТНИЯ ДЕН НА 10 септември 2014 г., "НЕ Е ПОСТЪПИЛО НИКАКВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ СТРАНА НА МАЖОРИТАРНИЯ СОБСТВЕНИК НА КАПИТАЛА НА БАНКОВА ГРУПА КТБ г-н Цветан Василев.".

  От гореизложеното се разбират поне няколко неща:

  1) Че предложение ЛИЧНО от Цветан Василев, като мажоритарен собственик на КТБ ВСЕ ОЩЕ НЯМА, а вероятно неколократните му съобщения, както и на хора, които говорят от негово име, даващи уверения, че той усилено работел за спасяването на банката се реализират чрез това предложение, като той самият стои В СЯНКА зад споменатите "ДРУГИ НЕ ПОСОЧЕНИ АКЦИОНЕРИ И ПОТЕНЦИАЛНИ ИНВЕСТИТОРИ" И/ИЛИ ИНВЕСТИЦИОННИЯ ФОНД БАЗИРАН ВЪВ ВИЕНА.

  2) Доколкото всеки основен инвеститор, който е поканен от БНБ да попълни капиталовата дупка в банката, АКО НАИСТИНА ИМА ТАКАВА, за да я спаси наистина има право и да знае точна информация за банката, АТО НАПРИМЕР В КАКЪВ РАЗМЕР Е ТАЗИ КАПИТАЛОВА ДУПКА И ОТ КАКЪВ ХАРАКТЕР,...то не става ясно БНБ дали е готова и ако не - кога ще е готова с въпроснат аинформация и посочената процедура доколко е съгласно закона, ВКЛЧИТЕЛНО И ВЪВ ВРЕМЕТО!

  3) В крайна сметка и това писмо не дава отговор на въпроса, който заинтересуваните вложители на банката непрекъснато задават и по закон имат право на него в указания от закона срок:
  "Кога ще имат право поне на гарантираните от закона и държавата пари и какво става с онези над лмитите, ТОЕСТ КАКВО ВСЕ ПАК СТАВА И ЩЕ СТАВА С БАНКАТА!?!

  Моля някой по-сведущ да поясни за неразкриването НА КОЯ ТОЧНО ИНФОРМАЦИЯ става дума в това писмо - от банката, или от авторите на писмото, КОИТО И БЕЗ ТОВА НЕ СА СЕ ИДЕНТИФИЦИРАЛИ НАПЪЛНО!

  И защо планът за преструктуриране на Корпоративна търговска банка (КТБ) , за който се повори във въпросното писмо ХЕМ ТРЯБВАЛО ДА ОТГОВАРЯ НА ПРАВИЛАТА И ИЗИСКВАНИЯТА НА ПУБЛИЧНИ СРЕДСТВА - ТОЕСТ ЗА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ В Европейския съюз, ХЕМ ТРЯНВАЛО НЕПРЕМЕННО И ТОЙ ДА Е ТОЛКОВА ТАЕН?

  БНБ не реагира близо седмица след атаките срещу КТБ, като им позволи те и паниката да се разгърнат, за разлика от мигновената й и дискретна интервенция в Инвестиционна банка. Разбра се, че в момента в който е поискан съвет и евентуална помощ от ЕС ТЕ ВЕДНАГА СА ПОЛУЧИЛИ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ОТ ТАМ - ДОРИ И ПРЕЗ УИКЕНДА!
  Разбра се също, че и финансовият министър Чобанов в Брщксел е получил уверения за подкрепата на ЕС за стабилизирането на КТБ, и въпреки това и Чобанов, и редица други (като ДАП и Данчо Ментата) НАСТОЯВАХА ЗА ФАЛИТА НА БАНКАТА! А Олигарски пък обясняваше, че "тази банка не оперирала точно като банка" - не че няма нещо верно в това, АМА ЗАЩО ДОТОГАВА ВЕЛИКИЯТ ФИНАНСИСТ МЪЛЧА ТОЛКОВА ВРЕМЕ, ГОДИНИ, И СЕ ОБАДИ И ТОЙ ТОЧНО В ОНЗИ МОМЕНТ?
  А сега на същия Чобанов същото ДПС, ЧИИТО МЕДИИ ЗАПОЧНАХА ЯРОСТНИТЕ И НЕСПИРНИ АТАКИ СРЕЩУ БАНКАТА му дава и имунитет, включвайки го на избираемо място в листите си!?!?!?

  В тази държава ако не прокуратура, ТО СЛУЖБИ И МВР НЯМА ЛИ?

  С две думи - на коя фаза точно се намира ситуацията с КТБ? На фаза още на заявяване на добри намерения и опипване на почвата и ориентиране в реалната ситуация, И АКО Е ТАКА ОЩЕ КОЛКО ВРЕМЕ СМЯТАТ ДА ПРОДЪЛЖИ, ЗАЩОТО ВСЕКИ ИЗМИНАТ ДЕН ВЛОШАВА ШАНСОВЕТЕ НА БАНКАТА ДА БЪДЕ СТАБИЛИЗИРАНА..., ИЛИ НА ФАЗА КОНКРЕТНИ ДЕЙСТВИЯ С КОНКРЕТНИ СТЪПКИ И ПЛАН ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕ НА БАНКАТА, ИЛИ ОБЯВЯВАНЕТО НА ФАЛИТА Й, СПОРЕД ЗАКОНА?

  Нередност?
 • 2
  today avatar :-|
  today
  • - 18
  • + 27

  "Оманският фонд в консорциум с "непосочени акционери и потенциални инвеститори"
  това звучи точно като ония "инвеститори", които бяха доведени от Б. Манчев и БСП, и уж щяха да инвестират в Белене.
  Цялата работа е ала-бала, за да тупат топката, КОЙ ще налее пари в банка, ако активите и действително са кухи? Ако е вярно това, че банката е отпускала кредити на свързани лица, и не са били обезпечени по надлежния ред, никой няма да даде пари.

  Нередност?
 • 3
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 5
  • + 39

  А междувременно аз смятам за съвсем удачно и целесъобразно Делян Пеевски - великият и преуспял медиен магнат, Ахмед Доган - великият хидромелиоратор, Цветан Василев - великият скромен банкер със самолетите, главният прокурор Сотир Цацаров, Пешо Еврото, Цветлин Йовчев, Писанчев, Иван Искров и други които са толкова загрижени за вложителите в КТБ и имат вина за състоянието на банката в по-голяма или по-малка степен ДА СЪРАТЯТ РАЗХОДИТЕ СИ ЗА ОХРАНА И ДР. И ДА ЗАДЕЛЯТ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ДОХОДИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ СИ ВЪВ ФОНД ЗА ОБЕЗЩЕТЯВАНЕ НА ЖЕРТВИТЕ НА КТБ, ПОНЕ НА НАЙ-СПЕШНО НУЖДАЕШИТЕ СЕ НА ПЪРВО ВРЕМЕ!
  Искров не заработва не 30,000 лева заплата на месец, но и 300 според всички вБългария, а и според самия него - убеден съм. Същото се отнася и за заплатата на Цацаров, и на останалите, а и на "Банмковия надзор" в БНБ.
  Да бъдат така добри, като са толкова искрено загрижени за хората - И ДА ГО ДОКАЖАТ НА ДЕЛА, РЕАЛНО, А НЕ САМО НА ДУМИ И ПРИАЗКИ!

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 8
  • + 14

  До коментар [#2] от "today ;)":


  Виж, ако трябва да сме съвсем точни, сумата е голяма, даже много голяма,направо огромна за мащабите на малка и бедна България, но за световните финанси и големите инвеститори по света не е толкова непосилна - особено за консорциум.
  Но за да се наеме СЕРИОЗЕН, НАИСТИНА СЕРИОЗЕН ИНВЕСТИТОР да вкара подобни пари (а всъщност един от най-големите проблеми е, ЧЕ ДАЖЕ ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ И КАПИТАЛОВАТА ДУПКА, ТОЕСТ ЗА КОЛКО ТОЧНО ПАРИ СТАВА ДУМА И КАКЪВ Е ХАРАКТЕРЪТ Й, което е направо несериозно...) В ТАКАВА БАНКА, В ТАКАВА ДЪРЖАВА И РЕГИОН ТЕ ТРЯБВА НАИСТИНА ДА ИМАТ НЯКАКВИ СЕРИОЗНИ РАЗГОВОРИ И ГАРАНЦИИ НА НАЙ-ВИСОКО НИВО В ДЪРЖАВАТА!
  А проблемът е, че подобни СЕРИОЗНИ инвеститори от подобен ранг НЯМАТ НАСРЕЩНИ ПАРТНЬОРИ ОТ РАНГА ИМ И КОИТО ДА СА ОТОРИЗИРАНИ И ЛЕГИТИМНИ СЪГЛАСНО ЗАКОНИТЕ, С КОИТО ДА РАЗГОВАРЯТ И ДА СА НАДЕЖДНИ ЗА ТЯХ В БЪЛГАРИЯ, СПОРЕД МЕН.
  Може и да бъркам...
  От друга страна последното нещо, което има нужда в момента в България е да се появят някои съмнителни инвеститори и да налеят пари с неясен призход (нали си спомняте - "Южен Поток", БСП и ДПС, ..., Бисеров, Доган, ...) - знам, че на много вложители в банката няма да им пука какви са парите, стига да си ги получат техните обратно, но да не забравяме за какви държавни предприятия там става дума, вкл. от военната промишленост...
  Мисълта ми е, че легитимни и сериозни инвеститори е разбираемо да са по-дискретни за конкретни подробности по плана за оздравяване, НО ЗА САМОЛИЧНОСТТА И ИДЕНТИЧНОСТТА СИ?!?!?! Това нещо ми убягва от логиката...

  Нередност?
 • 5
  pcl04364460 avatar :-?
  pcl04364460
  • - 1
  • + 30

  http://bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20140910_BG
  Мисля, че ключовата фраза в съобщението е "с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз."

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 3
  • + 12

  До коментар [#5] от "pcl04364460":

  Да, това е. Но въпросът тук е как - по кой закон и по каква логика, защитима публично, такъв план ще се изработва и/или педлага и с уастието на "неизвестни акционери и инвеститори", според мен.
  Българската държава, в лицето на оторизираните органии институции, И ОСОБЕНО БНБ, И ИМАЙКИ ПРЕДВИД, ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕ ВСИЧКИ ЗАКОНОВИ СРЕДСТВА, НО И ИНФОРМАЦИЯ, не е ли в състояние да направи това?
  И всъщност какво точно сочи законът при подобни случаи - БНБ контактува с основните акционери при капиталова неадеватност да я запълнят - ако искат и могат ли, ИЛИ ДА ИЗЛИЗАТ С ПЛАН ЗА ПРЕСТРУТУРИРАНЕ С ДЪРЖАВНА ПОМОЩ? Или ще гопрескачаме - закона де?
  Нещо не ми е съвсем ясно...

  Нередност?
 • 7
  kalnik avatar :-|
  Калник
  • - 22
  • + 27

  КТБ е обречена. Обзалагам се, че ако отвори отново врати, всички вложители до един ще си изтеглят парите. И то не само тези над 196000, а всичките. Трябва да си абсолютен малоумник да си държиш парите в банка, в която никой от вложителите не вярва. Единствения правилен ход е да фалира, а раздадените кредити да се търсят до дупка. Така от операцията може дори да се спечели, въпреки че подобна печалба би следвало да се върне на загубилите вложители. Или най-добре, кредитите да им се прехвърлят на тях и те да ги събират.

  Нередност?
 • 8
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi
  • - 19
  • + 25

  Този Омански фонд, ако иска да оздравява банката, да бръкне в касата си. И все пак се целят в държавните ни средства.

  Няма да плащаме и спонсорираме далаверите ви.

  Нередност?
 • 9
  pcl04364460 avatar :-|
  pcl04364460
  • - 1
  • + 12

  До коментар [#6] от "info111":

  Следя развитието по темата "КТБ" и също не мога да си отговоря на въпросите, които задавате. Моите разбирания по темата са, че за максимум до 2 седмици следваше да се разисква и обсъди доклад за състоянието на банката и незабавно да се потърси обратна връзка и да се поиска поемането на отговорността за състоянието на банката от съакционерите. Процесът се проточи много дълго и се учудвам, че това се допуска. Другият неизвестен отговор, смятам, че е какво ще се случи с оздавяването ако се докаже, че влагането на пари от държавата и общините в такива размери представлява непозволена държавна помощ.

  Нередност?
 • 10
  dalaver3 avatar :-?
  dalaver3
  • - 10
  • + 28

  Омански фонд няма !!!! По-скоро е (туман)ски - ветебейски (ВТБ-КГБ)

  Това е разследване на Г.Лилов :
  https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/625594374223172


  "ФОНДЪТ НА ОМАН
  Един мустак и мужици
  И тази седмица се каканижеше за Фонда на Оман, който щял да спаси Корпоративна. От банкери, министри, политици, експерти...
  Последните или знаят истината за Фонда на Оман, но си мълчат или не я знаят и са на експертното ниво на 2 ракии на бай Иван в кръчмата на Горно Нанадолнище.
  Аман от цитирането на Оман.
  Резервният фонд на Оман не е акционер в банката! Той е малък по размер с активи за около 15 млрд. долара. Акционер в банката е люксембургска фирма, представяна от адвокати
  А според мен контролът е бил и е където трябва още от първообраза на тази банка - Булгарсофинвест (50% Булбанк, 50% руската Внешторгбанк - днешна ВТБ, наричана банката на Путин).
  А ситуацията с Оманския фонд е следната.
  През 2009 г. същият този фонд сключва Меморандум за съвместна дейност, представителство и инвестиции с руската ВТБ банк (официално най-минотарният акционер в КТБ с едва 9.9% от капитала). След което са създадени десетина офшорки и десетина фирми на хубави места - в Люксембург, в Лихтенщайн, в Цуг (Швейцария) и т.н. И следват инвестициите, вкл. и у нас.
  И в същата тази 2009 година, когато се подписва Меморандума за съвместна дейност и представителство от Резервния фонд на Оман и ВТБ (банката на Путин) люксембургска офшорка се намърдва като акционер в Корпоративна на мястото на предишните офшорки. Повтарям - през същата 2009 г.
  Схемата е достатъчно прозрачна и с маса др. факти. Митовете по медиите и приказките на институциите нямат нищо, ама нищо общо с реалните факти зад кулисите.
  Та затова малко факти:
  http://www.corpbank.bg/news_170.html
  Този линк на Корпоративна още стои. Та самата банка си признава, че компанията Acquisition Company II, Люксембург, е КОСВЕНО КОНТРОЛИРАНА от фонда "Държавен генерален резерв" на Оман (Резервен фонд на Оман)
  Косвено означава една фирма да контролира друга посредством трета фирма.
  Но преди това едно полезно отклонение. У нас са се подвизавали шест фирми Acquisition Company от римско І до римско VІ. Все с една структура и регистрация - в Люксембург. Все на един и същ адрес
  А какви са те?
  Дори фирма римско І стига да ги разберем.
  Тя е участник в "Супер Боровец". Спомняте ли си тази далаверка - дето щеше да се прави огромен скицентър, общините влязоха в капитала с апорт земята си, а накрая нямаше център, общините останаха с пръст, ала без земя, излъгалите да купят ценни книги от фирма римско едно - също, а курортът не се състоя. Те. римско І се "прочу".
  Сега се прочу и римско ІІ в Корпоративна.
  Тя е регистрирана на адрес L-1371 Luxembourg, 7, Val Sainte Croix. Записан капитал - 12 500 евро, регистрирана на 10 декември 2007 с № 39799 и 125 лири.
  Смях. Номенклатурният комунистически бай-ганьовски цинцарлък е нещо като родов отличителен белег на тези фирми в чужбина. И един цитат:
  R.C.S. Luxembourg B 134.766.
  STATUTES
  ...
  Enregistré à Luxembourg, le 10 décembre 2007, LAC/2007/39799. ? Reçu 125 euros.
  ...
  Extraordinary general meeting
  Immediately after the incorporation of the Company, the sole shareholder has adopted the following resolutions:
  1. The sole shareholder appoints as managers of the Company the following six persons, with the following signatory powers, for an unlimited duration:
  - Mrs Rawan Al-Said, Director of Research, with professional address at STATE GENERAL RESERVE FUND, Ministry of Finance, P.O. Box 188, P.C. 113, Waljat Street, Way No. 9105, Muscat, Sultanate of Oman, born on 21 March 1963 in Zanzibar, as A Manager of the Company;
  - Mrs Naima Al-Barwani, Deputy Manager of Accounts Department, with professional address at STATE GENERAL RESERVE FUND, Ministry of Finance, P.O. Box 188, P.C. 113, Waljat Street, Way No. 9105, Muscat, Sultanate of Oman, born on 8 May 1974 in Portsmouth, United Kingdom, as A Manager of the Company;
  - Mrs Jamila Al-Jabri, Manager of Accounts Department, with professional address at STATE GENERAL RESERVE FUND, Ministry of Finance, P.O. Box 188, P.C. 113, Waljat Street, Way No. 9105, Muscat, Sultanate of Oman, born on 30 November 1961 in Tanzania, as A Manager of the Company;
  - LUXEMBOURG INTERNATIONAL CONSULTING S.A., a Luxembourg public limited liability company (société anonyme) with registered office at 7, Val Sainte-Croix in L-1371 Luxembourg, registered with the Luxembourg Trade and Companies Register under the number B 40.312, as B Manager of the Company;
  - Mr Alexis Kamarowsky, Managing Director, with professional address at LUXEMBOURG INTERNATIONAL CONSULTING S.A., 7, Val Sainte-Croix, L-1371 Luxembourg, as B Manager of the Company;
  - Mr François Manti, private employee, with professional address at LUXEMBOURG INTERNATIONAL CONSULTING S.A., 7, Val Sainte-Croix, L-1371 Luxembourg, as B Manager of the Company.
  2. The registered office of the Company is established at 7, Val Sainte-Croix in L-1371 Luxembourg.
  The undersigned notary who understands and speaks English, states herewith that on request of the above appearing party, the present deed is worded in English, followed by a French version, at the request of the same appearing party, in case of discrepancies between the English and the French text, the English version will be prevailing.
  Whereof the present notarial deed is drawn in Luxembourg, on the years and day first above written.
  The document having been read to the proxyholder of the appearing party, the proxyholder signed together with the notary the present original deed.
  Така, служителите на финансовото министерство на Оман са ясни, ама има и други босове от друга компания в Люксембург.
  В Устава на компанията изрично се говори за подписи на мениджъри от А страна и респективно от Б страна. Говори се съответно, че това произтича от акции А клас и акции Б клас и че първите А подписи нямат валидност, ако ги няма Б подписите.
  Едно уточнение - в Англия, нейни офшорки като островите Джърси, Гърсни, Ман, в Люксембург, Белгия, Лихтенщайн и т.н има акции клас А и клас Б.
  Акциите А са привилегировани.
  С какво? - По-висок дивидент, най-често до 10 пункта над основния. Имат само един, но много съществен недостатък - акциите клас А и мениджърите А страна НЯМАТ ПРАВО НА РЕШЕНИЯ. С такива права – ЗА РЕШЕНИЯ са акциите, мениджърите и подписите клас Б или страна Б.
  Навремето така първият у нас - още през 1990 г. беше Робърт Максуел и синове, които инвестираха в България. Те бяха "А", а трите родни червени акули - страна "Б". Инвестицията в Банката за земеделски кредит беше оформена чрез компанията "Баймекс" именно по този начин. Имената на ръководителите на решаващия "Б" отбор в онази фирма, основен акционер в онази банка съм ги посочил още навремето, а после и в книгите ми. (схемата е прилагана при редица от така нар. чуждестранни банки у нас)
  Днес Оманският фонд е "А" в акционера в Корпоративна.
  А решаващият "Б" кой е и съответно кои?
  Друга офшорка, инвестиционна компания, регистрирана като анонимна, пак в Люксемург и то на абсолютно същия адрес. Казва се LUXEMBOURG INTERNATIONAL CONSULTING S.A.
  За разлика от мижавата сума капитал на първата тази е по-стабилна - 400 000 евро. Регистрацията е B 40.312 Има 26 служители. И е по същата схема:
  Credem Valent International (Lux) S.A. – 33 1/3 % от капитала
  Mениджърите – 51 2/3 % от капитала
  Частен анонимен инвеститор – 15 %
  Имената не изплуват директно. Минали се няколко петилетки и все пак "момчетата", аз ги наричам иронично "ювелири" - в кавички все нещо са понаучили.
  Двамата Б мениджъри там са Алексис Камаровски и Франсоа Манти. За мен Камаровски е по-свързания с България. Малко данни за него има на този линк

  http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/person.asp?personId=104805203&privcapId=28922511&previousCapId=28922511&previousTitle=Allegro%20Investment%20Corporation%20S.A.

  Има и на др. места. Но и на това се вижда, че е "наше момче" - западняче, ама без западното образование за инвестиционен мениджър. Виждат се и фирми.
  Ще посоча една - Allegro Investment Corporation S. Ако тръгнете да я нищите, ще откриете една нейна дъщеря - Алегро Кепитъл.
  За нея у нас е писано достатъчно. Например при собствеността на ТВ 7, като се минава през една компания Краун. Относно тази флора и фауна препоръчвам, макар и нескромно, книгата си "Дуел", в която ще откриете и тези фирми, и завода за взривни вещества "Дунарит" (свързан със структурите около Цветан Василев) в пряко и директно отношения с атентата на летището в Сарафово, Бургас. И още много неща за октопода Корпоративна, които не са изнасяни от никой друг у нас.
  И какво се оказа - че зад фонда Оман наднича един мустак – мустакът на банкера Цветан Василев. Но всъщност той е дребна фигура в играта. Защото зад Камаровски, за който стана дума, стоят едни, да ги наречем асоциации или фондации (в българския правен мир не намерих аналог на люксембурсктата форма)
  И там надничат физиономии. На мужици.
  Ще зяпнете от изненада, когато разберете кои са. Разбира се, че няма да зяпнете – та нали вече стана дума, че руската ВТБ е банката на Путин. Ще добавя само - и на секретни служби.
  Напомням, че фондът на Оман и Катар играха в "откупа" за мадицинските ни сестри в Либия и още тогава съм описал какви сили и в каква мръсна геополитическа игра те прикриват. Но тук няма да преразказвам десетките им посветени страници от "Либийска връзка", макар че са истински трилър.
  И последно - Корпоративна е като празен хамбар и това тепърва ще се разбира ( заедно с др. банки, а вчера президентът заяви, че предстои евентуален срив на втора системна банка). Но който сочи единствено Цветан Василев като виновен (а аз съм одрал много негови кожи, и то първи) просто бърка жестоко. Истината е многопластова, далеч по-скандална и в нея Цветан Василев колкото е виновен, толкова е и жертва.
  Само жертва са вярващите в Държавен резервен фонд на Оман. Но където има Измама, винаги има и Вяра. Едното без другото е невъзможно."

  Нередност?
Нов коментар