Спрените европейски пари може да тръгнат до края на октомври
20 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спрените европейски пари може да тръгнат до края на октомври

Срещата между Илияна Цанова и представителите на дирекция "Регионална политика" е преминала много конструктивно, твърдят от МС

Спрените европейски пари може да тръгнат до края на октомври

Все още не е ясно кой ще понесе огромната глоба по "Околна среда", но държава и общини вероятно ще си я поделят

Огнян Георгиев
4012 прочитания

Срещата между Илияна Цанова и представителите на дирекция "Регионална политика" е преминала много конструктивно, твърдят от МС

© Юлия Лазарова


Оптимизъм настана за първи път от доста време насам в системата за управление на европейските пари, след срещата между вицепремиера Илияна Цанова и Европейската комисия вчера. Срещата между Цанова и комисаря Йоханес Хан е преминала в изключително позитивна и диалогична атмосфера, твърдят присъствали там.

Реалният ефект от това е, че спряната от миналия ноември "Околна среда" (ОПОС) може да започне да функционира нормално в края на следващия месец, заедно с една от двете спрени оси на програма "Регионално развитие" (ОПРР). Цанова обясни пред "Капитал", че графикът оттук нататък е уточнен. Първо ОПОС ще изпрати сертификат за плащания до Национален фонд на 19 септември, после този сертификат ще бъде одитиран и от Националния фонд, и от "Одит на средствата от ЕС", а накрая ще бъде препратен към ЕК. В отговор, в началото на октомври комисията е поела ангажимент да пристигне мисия за проверка на сертификата, която трябва да установи, че системите за одит и контрол на програмата работят нормално. Ако всичко бъде наред, до края на октомври ЕК ще започне отново да възстановява плащания по програмата.

Същото трябва да се случи и по ос 3 на "Регионално развитие" за културна и туристическа инфраструктура. Илияна Цанова изтъкна като огромен напредък факта, че Комисията е приела разделянето на двете спрени оси по ОПРР (1 и 3), така че по едната плащанията да могат също да бъдат възстановени в края на октомври. "Там сме много по-напред с изпълнението и чакат реални плащания", обясни вицепремиерът. Втората спряна ос се очаква да бъде допълнително одитирана и евентуално да бъде пусната до края на годината.

"Най-големият успех е, че възстановихме диалога и ефектите от това ще станат видими много скоро", смята Цанова. Ако се окаже права, гласуваните вчера от правителството 750 млн. лв от резерва, които да бъдат на разположение за плащания по двете спрени програми, няма да влязат в употреба, тъй като ЕК ще започне да възстановява плащания към бюджета.

Какво ще е наказанието и кой ще го понесе

Решението за финансова корекция по ОПОС вече е взето и тя ще бъде 9,5% от сключените 239 договора за периода 2010-2013 г. Това е малко над 150 млн. лв., които ще бъдат на разположение на България да ги премести към друга ос по програмата, или към други договори, ако желае или ако успее да се вмести във времето. По-проблемен е въпросът откъде ще бъдат взети тези пари.

Българските власти ще трябва да ги събират от всяко плащане, свързано с тези проекти, което обхваща огромен брой общини и изпълнители. Това, което е ясно към момента, е че ще бъде прегледан отново списъкът с финансови корекции, наложени от ОПОС тази година на десетки общини. Ще бъде преценено кои от тях трябва да отпаднат и кои да останат, като ще е предмет на оценка къде държавата ще поеме част от глобата, заради съвместна вина и къде санкцията ще остане изцяло за общината. Това означава, че някои общински проекти, които сега се изпълняват, ще получат доста големи глоби и е възможно местните власти да изпаднат в затруднено положение. 


9 коментара
 • 1
  t0d0 avatar :-|
  Pandipool

  А дано..

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Браво на министърката! Ей така се работи, не като "експертите" на олигарски, които само теглеха заеми и съсипваха всичко наред!

 • 3
  stf avatar :-|
  Стефанов

  БСП и ДПС вън от управлението и еврофондовете пак ще тръгнат..
  Класика!

 • 4
  bill_door avatar :-|
  Бил Порталски

  "Оптимизъм настана за първи път от доста време насам в системата за управление на европейските пари"

  Да ви имам оптимизма. Губим 10% заради нагласени поръчки в общините. Защо до сега не ги извадихте тези нагласени договори, в кои общини са, за да е ясно кой е виновен? 10% по-малко или по-вече за данъкоплатците (както предпочитате), и се замазване, и "оптимизъм". Важното е да е полит-коректно. А клакьорите из форума надуват фанфарите:

  "Браво на министърката! Ей така се работи".

 • 5
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  Може да тръгнат ... ама на 5-ти ако дойдат пак комунистите, турците и там производните на власт, парите може и да не тръгнат.

 • 6
  ssdd avatar :-|
  ssdd

  ама може и да не тръгнат

 • 7
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  До коментар [#4] от "Бил Порталски":

  ,А кой склю4и тези нагласени договори бе комуне? Продажното правителство на Олигарски

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Може да тръгнат,може и да не тръгнат.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Браво на служебното правителство - то засега прави каквото може - но трябва са се разбере от вси - една държава не може да съществува с МОЖЕ ДА ТРЪГНЕ...
  Докато не се променят из основи нещата, докато не запо да се турси реална отговорност за престъпленията, нарушенията и безотговорността оправия няма да има. Нещата са много загнили из осноси и са нужни радилални мерки и промяна!
  Навсякъде във всички власти и сфрри, вкл. ееропейските гондове не просто царят кражби, злоупотреби, корупция, безобразия и престъпления, а са създадени и наложени устойчиви условия от ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ.

  Например да вземем прословутия случай в Лясковец! Забележете - там имаме един куп нарушения и престъпления още при "планирането", организирането и провеждането на безумирто, което от МВР наречат акция, и то на най-високите етажи в министерството. Но според мен най-скандалното следва след нея!
  Инаме колективни усилия на един куп длъжностни лица от различни "независими" служби и органи, КОИТО ОРГАНИЗИРАНО ИЗВЪРШВАТ ЕДИН КУП НОВИ НАРУШЕНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЗА ДА ПРИКРИЯТ ВИНОВНИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ВИНАТА - на разследващи, следствие, съд, прокуратура, експерти, психиатри,...СЕГА АКО НОВИЯТ МИНИСТЪР НА МВР ИЗЛЕЗЕ ПОЧТЕН И ДОСТОЕН МЪЖ И РАЗПОРЕДИ НОВО ИСТИНСКО НЕЗАВИСИМО РАЗСЛЕДВАНЕ, ВКЛ. И НА РАЗСЛЕДВАЩИТЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВИДИ ЕДНА ОТ ОПГ В ЕДНИ ОТ ВЛАСТИТЕ!
  Защото с действията си "разследващите" вдъщност ОСИГИРЯВАТ И БЪДЕЩи ПОДОБНИ БЕЗОБРАЗИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ПРИКРИВАЙКИ ВИНОВНИТЕ.

  Ето еи и още един подобен пример - новина от днес, за
  да се разбере, че навсякъде - И С ЕЕРОФОНДОВЕТЕ - СА НЕОБХОДИМИ КРУТИ МЕРКИ И ДЪЛБОКИ
  СИСТЕМНИ ПРОМЕНИ, защото с палиативни мерки трайну резултати НЯМА ДА ИМА! СИСТЕМАТА ТРЯБВА ДА Е ТАКАВА , ЧЕ ДА НЕ СЕ ГАДАЕ МОЖЕ ИЛИ НЕ МОЖЕ!

  "Фалшифицирали са доказателство за влакова катастрофа?

  Четвъртък, 11 Септември 2014, автор: frognews.bg

  Основното доказателство по делото за последната голяма влакова катастрофа у нас - на Калояновец най-вероятно е фалшифицирано, съобщава Нова телевизия. Инцидентът на гара Калояновец стана през юли. При него загина единият машинист, а 13 души бяха ранени.
  Според основната версия на железниците причината за тежкия ЖП инцидент е превишена скорост. Тя обаче се разминава с показанията на основния свидетел на инцидента - оцелелият машинист. Христо Тиляшев разказва, че докато карал влака със 100 км в час видял, че първият предупредителен сигнал на гара Калояновец свети зелено, т.е. влакът може да продължи да се движи направо със същата скорост. Изведнъж след километър обаче втори сигнал изненадващо свети за отклоняване вдясно, което налага намаляване на скоростта. Машинистите задействат екстрена спирачка и забавят рязко, но влакът дерайлира. Този разказ на машиниста за първи път прехвърля съмненията за причините за инцидента върху жп линията и двата сигнала на светофарите, които са взаимоизключващи се. А задействането на екстрена спирачка предполага рязко падане на скоростта до около 60 км/ч. - скорост, която здрави релси биха издържали. Подставено лице на телевизията снима със скрита камера вещото лице по делото, който показва и обсъжда така наречената скоростомерна лента – тя е основно доказателство за това как се е движили локомотивът по време на инцидента – нещо като черната кутия при самолетите. Пак техен човек под прикритие прониква в локомотива на дерайлиралия влак, който се охранява, но в този момент охрана няма. Показателите на скоростомера се разминават с лентата, която е показана при вещото лице. Стрелката на скоростомера сочи 60 км/ч, а лентата показва 0. Лицето под прикритие къса парче от лентата, останало на ролка в скоростомера - там, откъдето тя е скъсана и взета от следователите. При сравнение графиките в краищата на двете парчета не съвпадат."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK