Митниците и НАП вече следят едновременно за измами с горива

Целта е чрез обмяна на информация да се осигури проследяване на горивото от производителя или вносителя до търговския обект

Скоро след внедряването на системата са били установени и първите опити за злоупотреби
Скоро след внедряването на системата са били установени и първите опити за злоупотреби    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Скоро след внедряването на системата са били установени и първите опити за злоупотреби
Скоро след внедряването на системата са били установени и първите опити за злоупотреби    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Информационните системи на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите (НАП) вече ще могат да засичани едновременно и в реално време опитите за измами с горива. Системата за контрол беше въведена през тази година с цел да се следи движението на всички горива, произведени в страната или внесени на територията й, както и количествата, продавани на дребно по бензиностанциите. Двете приходни агенции стартираха съвместния си проект през юли 2012 г.

Агенция "Митници" и НАП стартираха своите системи - Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) и информационната система "Контрол на горивата", през миналата година. Софтуерът на митниците обединява функционалността на всички системи в акцизната област на агенцията, като автоматизира всички бизнес процеси и разширява електронния обмен с търговския сектор. Системата на НАП от своя страна следи движението на всички горива, произведени в страната или внесени на територията й, както и количествата, продавани на дребно по бензиностанциите. Чрез обединяването им трябва да се гарантира, че всяка доставка на горива в бензиностанциите в страната е придружена с валиден и проверен от Агенция "Митници" уникален номер, съобщават от двете приходни агенции.

Оттам се похвалиха, че скоро след внедряването на системата чрез сравняване на подаваната от продавачите и купувачите информация за сделки с горива са били установени първите опити за злоупотреби. Сред засечените от двете агенции нарушения са доставки с несъществуващ уникален контролен номер, което е опит за легализиране на продажбата на контрабандни количества. В официалното съобщение беше обявено още, че предстоят масирани съвместни проверки на двете приходни агенции за спазването на изискванията за търговия с горива. Преди няколко дни директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов заяви, че по негови изчисления за една година недекларираните горива са нанесли вреда на бюджета в размер на 300-400 млн. лв. Според него пониженият контрол върху акцизните стоки през последната година е довел до това, че разликата между количеството горива, които са напуснали данъчните складове, е с 30% по-малко, отколкото продаденото по бензиностанциите.