Върховните съдии - по света и у нас

Кои са и как се избират председателите на върховните съдилища в ЕС

Кандидатите - Таня Райковска и Павлина Панова
Кандидатите - Таня Райковска и Павлина Панова
Кандидатите - Таня Райковска и Павлина Панова    ©  Велко Ангелов
Кандидатите - Таня Райковска и Павлина Панова    ©  Велко Ангелов

Наскоро едно изследване за глобалната конкуретоспособност на Световния икономически форум показа, че България е на 123-то място (от 148 държави) по отношение на независимост на съда. Проблем, който освен цялото общество тормози и Европейския съюз. И неслучайно Европейската комисия неколкократно напомняше, че ще следи отблизо избора на този, който през следващите седем години ще бъде лице на цялата системата по правоприлагане - председателят на Върховния касационен съд (ВКС).

 За поста има двама кандидати - зам.-председателите на съда и  съответно ръководители на наказателната и търговската колегии - Павлина Панова и Таня Райковска. Изборът, който ВСС ще трябва да направи, ще е точно след две седмици. Дотогава те ще бъдат изслушани от колегите си съдии във ВКС, а в деня на избора - и от самия висш кадрови орган на съдебната система.

 Въпреки призивите на неправителствения сектор и магистратската общност да бъде изготвен профил на идеалния председател на съда (какви качества да притежава, за да реши проблемите му), ВСС отказа да го направи. Такъв в крайна сметка беше изготвен от самите върховни съдии, но отново беше подминат с неглижиране от съвета. Тази седмица ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова представи свое проучване за това как се избират председателите на върховните съдилища в държавите от ЕС, както и в още 11 страни - такива, които са напред в класацията по независимост на съда, както и такива, които са отстъпили значително през последните години. 

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар