КТБ е голяма и спасителите й дебнат отвсякъде

Защо новата порция идеи как банката да се оздрави с държавни пари са нергументирани и вредни за данъкоплатеца

В следствие на действията й около банковата криза доверието в БНБ силно се разклати.
В следствие на действията й около банковата криза доверието в БНБ силно се разклати.
В следствие на действията й около банковата криза доверието в БНБ силно се разклати.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
В следствие на действията й около банковата криза доверието в БНБ силно се разклати.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За три месеца БНБ умело превърна Корпоративна търговска банка в зомби. Тя не е жива, но не е и мъртва. Ту била криминално източена, ту всъщност не се знаело дали не си е била съвсем здрава, но пък започнала да се разпада, след като беше затворена.

Причината банката да стои цяло лято в устроено й от БНБ чистилище, е нежеланието на регулатора да поеме отговорност за дълги години бездействие и за вземането на непопулярно решение сега. А следствието от информационния вакуум е, че всякакви идеи за нейното спасяване свободно циркулират из общественото пространство. И накрая всичко неминуемо опира до публични средства и държавна подкрепа.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

66 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел
  • - 80
  • + 45

  Браво Капитал, 100% защитавате желанието Ви КТБ да бъде фалирана, за което явно имате 100% аргументи и интереси, ноооо 100% ще останете разочаровани, защото банката КТБ ще бъде спасена и оздравена с публични средства на вложени на заем е банката и възстановени по план с печалба дори за период до 5 год.! Да се фалира банката е видно, че Ви се иска,нооо едва ли Ви стиска!!!

  Нередност?
 • 2
  klecho avatar :-|
  klecho
  • - 58
  • + 35

  Николай Стоянов, изглеждаш компетентен журналист, би могъл да си успешен и в други медии- докога ще си залагаш достойнството на Прокопиев, за едната заплата?

  Някои по-смели твои колеги, вече издадоха книга по темата.
  Имай предвид, че те, не ти, ще са бъдещите корифеи на българската журналистика.
  Изборът си е твой. С продажничество става, но много рядко. Пък и за твое нещастие, силният ти инструмент е друг.
  Дето се вика, една е Галя Тодорова...

  Нередност?
 • 3
  haralampi avatar :-|
  haralampi
  • - 7
  • + 61

  "в момента г-н Искров изглежда в позицията на човек, на когото някой е опрял пистолет в слепоочието и му забранява да действа"

  Чака да има нов парламент, който да плати сметката с държавни пари, останалото е подгряване на обществените настроения. Браво на Капитал, че пишат по темата.

  Нередност?
 • 4
  vaskeh avatar :-|
  vaskeh
  • - 39
  • + 34

  Ясно е, че независима журналистика няма, но и толкова категорична позиция се заема само от заинтересовани страни. Какъв е интереса на Прокопиев и ко?

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 5
  stenli1 avatar :-?
  stenli1
  • - 19
  • + 17

  До коментар [#3] от "haralampi":

  Надява се на коалцията БОСТАН, които многократно заявяваха, че са за специален закон за КТБ. Мафията ГЕРБ-ДПС

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 4
  • + 35

  Аз предлагам да се опитаме все пак да внесем малко нормалност в цялата тази абсолютно ненормална ситуация. И мв тази връзка искам да задам няколко много прости въпроса:

  1) Как някак си основен фактор, че и приносител на новини за банката стана една НЕФОРМАЛНА И ОТКРОВЕНО КАЗАНО НЕЯСНА И НЕЛЕГИТИМНА ФОРМАЦИЯ, САМОЗАПЛЮЛА СЕ ЗА ЕКСПЕРТНА И ЗАЩИТАВАЩА НЕЧИИ - за мен поне абсолютно неопределени КОНКРЕТНО интереси - т.н.
  Какъв точно е този Експертен съвет по проблемите на КТБ, създаден през август, КОГО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЛИ ТВЪРДИ ЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВА, КАКВИ СА НЕГОВИТЕ ЛЕГАЛНИ ПРАВОМОЩИЯ СПЕЦИАЛНО ПРИ СЛУЧАЯ С КТБ И СЪОТВЕТНО ЛИМИТИТЕ, ПРАВАТА И ОТГОВОРНОСТИТЕ МУ (които трябва да вървят ръка за ръка).
  На основата на какви нормативни документи и закони, или на практики ако щете от където и да е по света...

  (защото ако си споммняте така имаше срещи на управници от най-високо ниво в държавата, като премиерът Олигарски, главният прокурор Цацаров, вицепремиерът Йовчев и др. с разни Шамари, Петна, Лекета и други криминални елементи, от които исаха да черпят информация и акъл като предтавители на някакви групи от българското общество ...)

  2) Как изведнъж този замозаплюл се за експертен съвет - в който ярко се отличават лица, които със сигурност не са експерти по банково дело, стана като че ли водещ в публичните разговори за ситуацията около КТБ?

  3) "Друго нещо, около което СПОРЕД Дончев Е ПОСТИГНАТО СЪГЛАСИЕ, ЧЕ БАНКАТА ТРЯБВА ДА СЕ ОЗДРАВИ, И ТО С ПУБЛИЧНИ СРЕДСТВА. "Категорично вярвам, че ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще бъдат много по-големи. До вчера бяхме и на мнението, че не трябва да се използват публични финанси, но за съжаление за два месеца, след като банката не функционира нормално, ситуацията там е все по-лоша и е очевидно, че без публични финанси там няма как да се получи. Въпросът е дали ще чакаме деня, в който и публичните финанси вече няма да помогнат", каза Дончев.

  ТОВА също ОБАЧЕ НЕ Е ПРОЧИТЪТ НА ВСИЧКИ УЧАВСТВАЛИ В СРЕЩАТА. Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ КАЗА, ЧЕ НЕ Е ЧУЛ ДА СЕ СПОМЕНАВА, ЧЕ БАНКАТА ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИ С ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА, (но си оставя отрехната вратичка, както някои по време на дискусията за при президента за прословутата банкова ваканция на ДПС и ГЕРБ, ако си спомняте...) по времето, в което е присъствал на заседанието, и че си е тръгнал по-рано. "КРИБ НЕ Е ОБСЪЖДАЛА КАУЗА ДАЛИ ДА СЕ ПОДКРЕПЯ не е обсъждала казуса дали да се подкрепя оздравяването на банката с обществените средства, не мога да кажа какво ще бъде решението", коментира Иванов.


  "Не е ставало дума за покриване с публични средства на проблемите в КТБ", каза пред "Капитал" и адвокат Тодор Табаков, представител на БТПП."

  И тук веднага възникват поне няколко много резонни въпроса - КОЙ ЛЪЖЕ И КОЙ ИСКА ДА ПОДМЕНИ ФАКТОЛОГИЯТА, И ЗАЩО?
  И ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ КАКЪВ ЕФЕКТ РЕАЛНО ИМАТ И ВЪРХУ СИТУАЦИЯТА ОКОЛО КТБ, И ВЪРХУ ИЗНЕРВЕНИТЕ ХОРА?
  Но ако се абстрахираме дори и от това, че АКО ПОДОБНА СРЕЩА МЕЖДУ ПОДОБНИ НЕЛЕГИТИМНИ И НЕОТОРИЗИРАНИ СТРАНИ НЕ СЕ БЕ ОСЪЩЕСТВИЛА НЯМАШЕ ДА ИМА И ПОДОБНИ СПЕКУЛАЦИИ С НЕГАТИВЕН ЕФЕКТ, налице е и един друг съвсем базов и логичен въпрос:

  4) Забележете този текст:

  "Те се оплакали от липса на диалог с централната банка и Сотир Цацаров се нагърбил с посредническа роля между работодателите, синдикатите и БНБ."

  Значи ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СЕ НАГЪРБИЛ ДА Е ПОСРЕДНИК МЕЖДУ ВЪПРОСНИЯ САМОНАЗВАЛ СЕ "ЕКСПЕРТЕН" СЪВЕТ БЕЗ НИКАКВИ ЗАКОНОВИ ПЪЛНОМОЩИЯ И ... БНБ!?!?!?!?!?!?

  Откога и къде в закона са упоменати у вменени на главния прокурор да е посредник, и то по банкоови дела, между БНБ и учредени вчера организации? И ако той наистина сериозно е поел подобни ангажименти, ТО КОГА И КАК СИ ВЪРШИ ОНЕЗИ, ЗА КОИТО МУ СЕ ПЛАЩА И СА ОТ ОГРОМНО ОБЩЕСВЕНО ЗНАЧЕНИЕ И ОЧАКВАНИЯ, КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ СЕ ЗАНИМАВА И С НАПАДЕНИЯ НА БАНКИ, И С НЕПРЕКЪСНАТИ ПУБЛИЧНИ ИЗВИНЕНИЯ И ОБЯСНЕНИЯ ЗА ПОРЕДНАТА ГРЕШКА НА ПРОКУРАТУРАТА?

  С две думи - излиза, че всеки в тази държава прави някакви срещи и взима някакви решения, прави изявления и констатации, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ САМО НА ЕДИНСТВЕНИТЕ, НА КОИТО ТОЧНО ТОВА Е И ЕДИНСТВЕНАТА ИМ РАБОТА И ЗАДЪЛЖЕНИЕ - БНБ!!!
  Които тотално с дискредитираха!
  Обаче вижте каква абсурдна ситуация се получава. Тъй като редица институции не са си изпълнявали работатата ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ, ГОДИНИ, ВИНОВНО И СЪЗНАТЕЛНО И СА НАРУШАВАЛИ ЗАКОНА, тъй като те не могат и не искат да се самообвинят и самоотстранят и овластените други лица иинституции също са обвързани явно с тях или с лицата и кръговете зад тях...СЕГА НА ПРАКТИКА СЕ ВЪРШАТ ... НОВИ НАРУШЕНИЯ,ПРЕНЕБРЕГВАНИЯ НА ЗАКОНА ЗА ДА СЕ ЗАМАЖАТ ПОСЛЕДСТВИЯТА НА СТАРИТЕ!

  Нека да е съвсем ясно с две думи - ТЕЗИ НЕ МОГАТ И ДА ИСКАТ ДА ОПРАВЯТ НЕЩАТА, И КОЙТО ИМА НЯКАКВИ, МАКАР И МАЛКИ ИЛЮЗИИ И НАДЕЖДИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТЯХ Е БЕЗНАДЕЖДЕН НАИВНИК И ПРИЕМА ЖЕЛАНОТО ЗА ДАДЕНО!

  Нередност?
 • 7
  kony avatar :-@
  kony
  • - 2
  • + 27

  КЪДЕ СА ПАРИТЕ НИ?

  Нередност?
 • 8
  krastitel avatar :-|
  krastitel
  • - 15
  • + 37

  КТБ отдавна е във фалит и вместо да се търсят къде са отекли парите, умниците мислят как да заработи порочната схема отново и то с пари на данъсоплатците.
  Нещата са прости - несъстоятелност веднага и бързо преследване на длъжниците, търсене на отговорност от управлението на банката и от регулаторите - БНБ и КФН.
  Но засега нищо хубаво не се случва...

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 9
  liuboznatelen avatar :-|
  liuboznatelen
  • - 10
  • + 26

  По публикувания списък на големите вложители, юридически лица.Какво са посланията?
  1. Към чуждите фирми и граждани - Заповядайте да инвестирате и влагате в България, където закона е над всичко и тайната на влоговете е задължителна и се спазва.
  2. Към вложителите в КТБ- Три месеца се чудите какво правят квесторите и БНБ. Сега вече ви е ясно-сортират и продават информация.
  3. Към медиите-Трябва да сте в близки отношения с Президента, за да можеш без притеснения да погазваш законите.
  4.Към прокуратурата- Подобно на казуса „Ало Ваньо...”, ако започнете разследване, концентрирайте се върху анализа дали информацията е манипулирана. За това ви дава основание, че в списъка с вложители в КТБ фигурира самата КТБ. Не бива да мислите кой е подал на Прокопиев информация, представляваща банкова тайна или има ли право вестника да публикува информация, представляваща банкова тайна.
  5.Към Асоциацията на банките в България- Трайте си! Нали изнесената банкова тайна не е за Уникредит, Банка ДСК и ОББ, а за „омразната” „богопомазана до преди 3 месеца” КТБ , за чиито активи и гарантирани депозити, които да се изплатят, „точите лиги”
  6.Към УС на БНБ- Не се притеснявайте, че ни подадохте информацията за вложителите! По-лош имидж от този, който имате в момента, не може да се получи. Освен това изпълняваме ангажимента си да ви осигурим„перфектно” оправдание за това,че 3 месеца не правите нищо - фирмите,големи вложители или си имат още много пари или ако фалират, безработните няма да са 50 000 , а само 35 000.
  7.Към „колегите” длъжници- Дишайте спокойно! Първо няма да ви публикуваме и второ, продължавайте по същия начин: умишлен фалит (знаете, че не отговаряте с къщите ,вилите, яхтите, колите и личните си спестявания) и НАП, банки и други кредитори „имат да вземат”.

  Нередност?
 • 10
  apollo avatar :-|
  apollo
  • - 1
  • + 21

  Спасете ни от спасителите и ни освободете от освободителите.

  Нередност?
Нов коментар