КТБ е голяма и спасителите й дебнат отвсякъде
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КТБ е голяма и спасителите й дебнат отвсякъде

В следствие на действията й около банковата криза доверието в БНБ силно се разклати.

КТБ е голяма и спасителите й дебнат отвсякъде

Защо новата порция идеи как банката да се оздрави с държавни пари са нергументирани и вредни за данъкоплатеца

Николай Стоянов, Десислава Николова
13465 прочитания

В следствие на действията й около банковата криза доверието в БНБ силно се разклати.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


За три месеца БНБ умело превърна Корпоративна търговска банка в зомби. Тя не е жива, но не е и мъртва. Ту била криминално източена, ту всъщност не се знаело дали не си е била съвсем здрава, но пък започнала да се разпада, след като беше затворена.

Причината банката да стои цяло лято в устроено й от БНБ чистилище, е нежеланието на регулатора да поеме отговорност за дълги години бездействие и за вземането на непопулярно решение сега. А следствието от информационния вакуум е, че всякакви идеи за нейното спасяване свободно циркулират из общественото пространство. И накрая всичко неминуемо опира до публични средства и държавна подкрепа.

Дали заради края на отпуските, или заради наближаването на изборите, но от началото на септември говоренето по темата изведнъж се усили, а спасителите на КТБ започнаха да дебнат отвсякъде. Първо главният прокурор Сотир Цацаров изненадващо се обяви за оздравяването на банката, дори като се "надскочи" закона. После даде "терен" за срещи със заинтересованите лица, от които работодатели и синдикати излязоха с идеи за държавна подкрепа. А накрая и австрийският фонд EPIC, като консултант на досегашни акционери в КТБ начело с Оманския държавен фонд, внесе предложение в БНБ за преговори за преструктуриране на банката - без конкретни ангажименти, но също така с идеи за държавна помощ.

Прекият резултат от всички тези срещи, мнения, предложения и хипотези засега е, че за широката публика реалното състояние на КТБ става все по-неясно. А непрекият - насред хаоса идеите за възможно и необходимо спасение се пробутват на данъкоплатеца като съвсем реална алтернатива, която може да ни предпази от огромни щети за икономиката. За каквито всъщност няма никакви индикации, че се задават.

Призовани да помагат

Така и не стана ясно какво е провокирало внезапния изблик на интерес от страна на прокуратурата по темата. Официално не беше произведено и някакво качествено ново решение, а след срещите различните страни излязоха с леко противоречащи си тълкувания на случилото се. Сашо Дончев, председател на БСК и член на създадения през август Експертен съвет по проблемите на КТБ, заяви, цитиран от "Дневник", че са се разбрали за нови срещи в по-широк формат и за обещание от страна на централната банка за изготвянето на доклад на 21 септември, който да бъде представен публично и който да представя положението на банката. След това обаче БНБ опроверга думите му и отрече да е поемала такъв ангажимент, като потвърди планирания си график: резултати от одита, които да покажат действителното състояние на КТБ и дали капиталът е отрицателен, да има на 20 октомври.

Друго нещо, около което според Дончев е постигнато съгласие, е, че банката трябва да се оздрави, и то с публични средства. "Категорично вярвам, че ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще бъдат много по-големи. До вчера бяхме и на мнението, че не трябва да се използват публични финанси, но за съжаление за два месеца, след като банката не функционира нормално, ситуацията там е все по-лоша и е очевидно, че без публични финанси там няма как да се получи. Въпросът е дали ще чакаме деня, в който и публичните финанси вече няма да помогнат", каза Дончев.

Това също обаче не е прочитът на всички участвали в срещата. Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ каза, че не е чул да се споменава, че банката трябва да се спаси с обществени средства, по времето, в което е присъствал на заседанието, и че си е тръгнал по-рано. "КРИБ не е обсъждала казуса дали да се подкрепя оздравяването на банката с обществените средства, не мога да кажа какво ще бъде решението", коментира Иванов.

"Не е ставало дума за покриване с публични средства на проблемите в КТБ", каза пред "Капитал" и адвокат Тодор Табаков, представител на БТПП. "Според нас КТБ има нужда от ликвидна, а не от капиталова подкрепа. И в случая не би трябвало да се минава през несъстоятелност, а Фондът за гарантиране на влоговете, заедно с инвеститорите от Оманския фонд да участват в оздравяването на банката. По този начин фондът, който няма достатъчно средства да изплати гарантираните депозити, ще участва с по-малка сума, но и ще има възможност да спечели."

Действия и бездействия

Според присъствали на срещата главният прокурор питал дали според тях банковото законодателство в сегашния си вид позволява да се предприемат действия по оздравяване на банката и те потвърдили, че няма нужда от никакви промени в законите, които да дават извънредни пълномощия на БНБ, тъй като и в момента тя разполага с всички инструменти да действа, но проблемът е, че не го прави, и обществото няма видимост около това, което се случва. Те се оплакали от липса на диалог с централната банка и Сотир Цацаров се нагърбил с посредническа роля между работодателите, синдикатите и БНБ. Присъстващите изразили съмнения във възможността на гуверньора на БНБ Иван Искров да се справи със ситуацията, но главният прокурор не се ангажирал да подтикне БНБ към действия и прозрачност, дори с риск да бъде обвинен в престъпно бездействие, за което станало дума на срещата.

"Ние нямаме обяснение на това, че господин Искров отказва съдействието на експертния съвет и затова се губим в догадки дали той е заплашен, купен или не знае какво не знае. Обществото не вярва на БНБ, а в същото време изглежда, че тя бездейства по казуса КТБ. Ние всички искаме ясни и видими аргументи и действия, а в момента г-н Искров изглежда в позицията на човек, на когото някой е опрял пистолет в слепоочието и му забранява да действа", коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според адвокат Табаков трябва да се разследва структурата на мажоритарния собственик на КТБ "Бромак" (собственост на Цветан Василев) като холдинг със смесена структура, да се измени офшорният закон и да се включат в него публичните дружества, да се измени системата за налагане на обезпечения, когато става въпрос за допълнителен надзор върху финансовите конгломерати. "Казахме на главния прокурор, че в случая КФН и БНБ трябва да действат съвместно и едновременно, защото го пише в закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати. Ако в БНБ и в КФН има пълна представа кои дружества са в холдинга, когато имаме пълна представа, може да се отправи едно искане от прокуратурата до съда и съдът да блокира всички активи, за да обезпечи интересите на кредиторите и вложителите. Тогава няма активи на свързани и кредитирани от КТБ фирми да се разпродават извън България", обясни юристът.

Криви сметки

Всичко това показва, че спасението, и то чрез публични средства, далеч не е толкова консенсусно, безалтернативно и наложително, колкото много от говорещите по темата се опитват да го изкарат. Основната теза на защитниците на държавната подкрепа - системната важност на банката, вече издиша от само себе си. След като една финансова институция седи затворена три месеца, без да е настъпил някакъв съществен катаклизъм за системата, трудно може да се приеме за жизненоважна.

Вторият, донякъде свързан аргумент, е за вторичните щети от загуби на контрагентите на банката, които могат да доведат до фалити, загуба на работни места и т.н. Той е несъстоятелен предимно поради самата структура на актива и пасива на КТБ. Юридическите лица, които имат сметки в КТБ са около 6800, но тези с по над 10 хил. лв. по тях са под 1500, депозитите над гарантираните, са 412. От тях немалко са финансови, държавни ведомства, общини и реално става въпрос за 251 частни фирми, чиито влогове подлежат на гаранция. Общо депозитите на всички частни фирми са 640 млн. лв., на държавните - още 360 млн. лв. Звучи внушително, но от тях 620 млн. лв. са за десетте най-големи вложителя, които в голямата си част са известни - БТК, "Топлофикация София", БЕХ, Булгартрансгаз. А две от тези 10 са в несъстоятелност и вътре синдиците държат пари от масата на несъстоятелността (виж таблицата).

Така при евентуално решение да се премине към отнемане на лиценза на банката огромната част от загубите ще са концентрирани в изключително малко на брой компании. Например прословутите пари на военнопромишления комплекс вътре всъщност възлизат на едва около 30-40 млн. лв., като основната част от тях са държавните "Терем" и "Кинтекс". Банката е определено нетен кредитор на компаниите в бранша. За кредитополучателите на банката ситуацията е сходна - огромната част от кредитите са раздадени на малко на брой фирми, силно свързани помежду си и с Цветан Василев (според независимите одитори), което ограничава риска от зараза.

"След тази среща не сме по-наясно за състоянието на КТБ, отколкото преди това. Дали ще се използват обществени средства за оздравяването на банката зависи от диагнозата за състоянието й, а тези, които имат достъп до документите за това, са БНБ", коментира Никола Зикатанов от АИКБ.

Същевременно общата картина показва, че за да се неутрализират загубите (над гарантираните 196 хил. лв.) за 1.3 млрд. лв. на юридически лица и още 660 за физически, държавата трябва да влезе с неясно какъв размер капитал и с още средства, измерващи се в милиарди за ликвидна подкрепа предвид неизбежните тегления при отваряне на банката. Резултатите от одита, разбира се, са важни, за да покажат каква част от загубите може да се възстанови, но и без тях сметката за данъкоплатеца има доста ясни измерения, които и след срещи в каквито и да е формати няма да се променят. Просто преразпределянето на разходите няма да ги направи да изчезнат.

За три месеца БНБ умело превърна Корпоративна търговска банка в зомби. Тя не е жива, но не е и мъртва. Ту била криминално източена, ту всъщност не се знаело дали не си е била съвсем здрава, но пък започнала да се разпада, след като беше затворена.

Причината банката да стои цяло лято в устроено й от БНБ чистилище, е нежеланието на регулатора да поеме отговорност за дълги години бездействие и за вземането на непопулярно решение сега. А следствието от информационния вакуум е, че всякакви идеи за нейното спасяване свободно циркулират из общественото пространство. И накрая всичко неминуемо опира до публични средства и държавна подкрепа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

66 коментара
 • 1
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Браво Капитал, 100% защитавате желанието Ви КТБ да бъде фалирана, за което явно имате 100% аргументи и интереси, ноооо 100% ще останете разочаровани, защото банката КТБ ще бъде спасена и оздравена с публични средства на вложени на заем е банката и възстановени по план с печалба дори за период до 5 год.! Да се фалира банката е видно, че Ви се иска,нооо едва ли Ви стиска!!!

 • 2
  klecho avatar :-|
  klecho

  Николай Стоянов, изглеждаш компетентен журналист, би могъл да си успешен и в други медии- докога ще си залагаш достойнството на Прокопиев, за едната заплата?

  Някои по-смели твои колеги, вече издадоха книга по темата.
  Имай предвид, че те, не ти, ще са бъдещите корифеи на българската журналистика.
  Изборът си е твой. С продажничество става, но много рядко. Пък и за твое нещастие, силният ти инструмент е друг.
  Дето се вика, една е Галя Тодорова...

 • 3
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  "в момента г-н Искров изглежда в позицията на човек, на когото някой е опрял пистолет в слепоочието и му забранява да действа"

  Чака да има нов парламент, който да плати сметката с държавни пари, останалото е подгряване на обществените настроения. Браво на Капитал, че пишат по темата.

 • 4
  vaskeh avatar :-|
  vaskeh

  Ясно е, че независима журналистика няма, но и толкова категорична позиция се заема само от заинтересовани страни. Какъв е интереса на Прокопиев и ко?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  stenli1 avatar :-?
  stenli1

  До коментар [#3] от "haralampi":

  Надява се на коалцията БОСТАН, които многократно заявяваха, че са за специален закон за КТБ. Мафията ГЕРБ-ДПС

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз предлагам да се опитаме все пак да внесем малко нормалност в цялата тази абсолютно ненормална ситуация. И мв тази връзка искам да задам няколко много прости въпроса:

  1) Как някак си основен фактор, че и приносител на новини за банката стана една НЕФОРМАЛНА И ОТКРОВЕНО КАЗАНО НЕЯСНА И НЕЛЕГИТИМНА ФОРМАЦИЯ, САМОЗАПЛЮЛА СЕ ЗА ЕКСПЕРТНА И ЗАЩИТАВАЩА НЕЧИИ - за мен поне абсолютно неопределени КОНКРЕТНО интереси - т.н.
  Какъв точно е този Експертен съвет по проблемите на КТБ, създаден през август, КОГО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЛИ ТВЪРДИ ЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВА, КАКВИ СА НЕГОВИТЕ ЛЕГАЛНИ ПРАВОМОЩИЯ СПЕЦИАЛНО ПРИ СЛУЧАЯ С КТБ И СЪОТВЕТНО ЛИМИТИТЕ, ПРАВАТА И ОТГОВОРНОСТИТЕ МУ (които трябва да вървят ръка за ръка).
  На основата на какви нормативни документи и закони, или на практики ако щете от където и да е по света...

  (защото ако си споммняте така имаше срещи на управници от най-високо ниво в държавата, като премиерът Олигарски, главният прокурор Цацаров, вицепремиерът Йовчев и др. с разни Шамари, Петна, Лекета и други криминални елементи, от които исаха да черпят информация и акъл като предтавители на някакви групи от българското общество ...)

  2) Как изведнъж този замозаплюл се за експертен съвет - в който ярко се отличават лица, които със сигурност не са експерти по банково дело, стана като че ли водещ в публичните разговори за ситуацията около КТБ?

  3) "Друго нещо, около което СПОРЕД Дончев Е ПОСТИГНАТО СЪГЛАСИЕ, ЧЕ БАНКАТА ТРЯБВА ДА СЕ ОЗДРАВИ, И ТО С ПУБЛИЧНИ СРЕДСТВА. "Категорично вярвам, че ако КТБ не бъде спасена, загубите за обществото ще бъдат много по-големи. До вчера бяхме и на мнението, че не трябва да се използват публични финанси, но за съжаление за два месеца, след като банката не функционира нормално, ситуацията там е все по-лоша и е очевидно, че без публични финанси там няма как да се получи. Въпросът е дали ще чакаме деня, в който и публичните финанси вече няма да помогнат", каза Дончев.

  ТОВА също ОБАЧЕ НЕ Е ПРОЧИТЪТ НА ВСИЧКИ УЧАВСТВАЛИ В СРЕЩАТА. Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ КАЗА, ЧЕ НЕ Е ЧУЛ ДА СЕ СПОМЕНАВА, ЧЕ БАНКАТА ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИ С ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА, (но си оставя отрехната вратичка, както някои по време на дискусията за при президента за прословутата банкова ваканция на ДПС и ГЕРБ, ако си спомняте...) по времето, в което е присъствал на заседанието, и че си е тръгнал по-рано. "КРИБ НЕ Е ОБСЪЖДАЛА КАУЗА ДАЛИ ДА СЕ ПОДКРЕПЯ не е обсъждала казуса дали да се подкрепя оздравяването на банката с обществените средства, не мога да кажа какво ще бъде решението", коментира Иванов.


  "Не е ставало дума за покриване с публични средства на проблемите в КТБ", каза пред "Капитал" и адвокат Тодор Табаков, представител на БТПП."

  И тук веднага възникват поне няколко много резонни въпроса - КОЙ ЛЪЖЕ И КОЙ ИСКА ДА ПОДМЕНИ ФАКТОЛОГИЯТА, И ЗАЩО?
  И ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ КАКЪВ ЕФЕКТ РЕАЛНО ИМАТ И ВЪРХУ СИТУАЦИЯТА ОКОЛО КТБ, И ВЪРХУ ИЗНЕРВЕНИТЕ ХОРА?
  Но ако се абстрахираме дори и от това, че АКО ПОДОБНА СРЕЩА МЕЖДУ ПОДОБНИ НЕЛЕГИТИМНИ И НЕОТОРИЗИРАНИ СТРАНИ НЕ СЕ БЕ ОСЪЩЕСТВИЛА НЯМАШЕ ДА ИМА И ПОДОБНИ СПЕКУЛАЦИИ С НЕГАТИВЕН ЕФЕКТ, налице е и един друг съвсем базов и логичен въпрос:

  4) Забележете този текст:

  "Те се оплакали от липса на диалог с централната банка и Сотир Цацаров се нагърбил с посредническа роля между работодателите, синдикатите и БНБ."

  Значи ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СЕ НАГЪРБИЛ ДА Е ПОСРЕДНИК МЕЖДУ ВЪПРОСНИЯ САМОНАЗВАЛ СЕ "ЕКСПЕРТЕН" СЪВЕТ БЕЗ НИКАКВИ ЗАКОНОВИ ПЪЛНОМОЩИЯ И ... БНБ!?!?!?!?!?!?

  Откога и къде в закона са упоменати у вменени на главния прокурор да е посредник, и то по банкоови дела, между БНБ и учредени вчера организации? И ако той наистина сериозно е поел подобни ангажименти, ТО КОГА И КАК СИ ВЪРШИ ОНЕЗИ, ЗА КОИТО МУ СЕ ПЛАЩА И СА ОТ ОГРОМНО ОБЩЕСВЕНО ЗНАЧЕНИЕ И ОЧАКВАНИЯ, КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ СЕ ЗАНИМАВА И С НАПАДЕНИЯ НА БАНКИ, И С НЕПРЕКЪСНАТИ ПУБЛИЧНИ ИЗВИНЕНИЯ И ОБЯСНЕНИЯ ЗА ПОРЕДНАТА ГРЕШКА НА ПРОКУРАТУРАТА?

  С две думи - излиза, че всеки в тази държава прави някакви срещи и взима някакви решения, прави изявления и констатации, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ САМО НА ЕДИНСТВЕНИТЕ, НА КОИТО ТОЧНО ТОВА Е И ЕДИНСТВЕНАТА ИМ РАБОТА И ЗАДЪЛЖЕНИЕ - БНБ!!!
  Които тотално с дискредитираха!
  Обаче вижте каква абсурдна ситуация се получава. Тъй като редица институции не са си изпълнявали работатата ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ, ГОДИНИ, ВИНОВНО И СЪЗНАТЕЛНО И СА НАРУШАВАЛИ ЗАКОНА, тъй като те не могат и не искат да се самообвинят и самоотстранят и овластените други лица иинституции също са обвързани явно с тях или с лицата и кръговете зад тях...СЕГА НА ПРАКТИКА СЕ ВЪРШАТ ... НОВИ НАРУШЕНИЯ,ПРЕНЕБРЕГВАНИЯ НА ЗАКОНА ЗА ДА СЕ ЗАМАЖАТ ПОСЛЕДСТВИЯТА НА СТАРИТЕ!

  Нека да е съвсем ясно с две думи - ТЕЗИ НЕ МОГАТ И ДА ИСКАТ ДА ОПРАВЯТ НЕЩАТА, И КОЙТО ИМА НЯКАКВИ, МАКАР И МАЛКИ ИЛЮЗИИ И НАДЕЖДИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТЯХ Е БЕЗНАДЕЖДЕН НАИВНИК И ПРИЕМА ЖЕЛАНОТО ЗА ДАДЕНО!

 • kony

  КЪДЕ СА ПАРИТЕ НИ?

 • 8
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  КТБ отдавна е във фалит и вместо да се търсят къде са отекли парите, умниците мислят как да заработи порочната схема отново и то с пари на данъсоплатците.
  Нещата са прости - несъстоятелност веднага и бързо преследване на длъжниците, търсене на отговорност от управлението на банката и от регулаторите - БНБ и КФН.
  Но засега нищо хубаво не се случва...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  liuboznatelen avatar :-|
  liuboznatelen

  По публикувания списък на големите вложители, юридически лица.Какво са посланията?
  1. Към чуждите фирми и граждани - Заповядайте да инвестирате и влагате в България, където закона е над всичко и тайната на влоговете е задължителна и се спазва.
  2. Към вложителите в КТБ- Три месеца се чудите какво правят квесторите и БНБ. Сега вече ви е ясно-сортират и продават информация.
  3. Към медиите-Трябва да сте в близки отношения с Президента, за да можеш без притеснения да погазваш законите.
  4.Към прокуратурата- Подобно на казуса „Ало Ваньо...”, ако започнете разследване, концентрирайте се върху анализа дали информацията е манипулирана. За това ви дава основание, че в списъка с вложители в КТБ фигурира самата КТБ. Не бива да мислите кой е подал на Прокопиев информация, представляваща банкова тайна или има ли право вестника да публикува информация, представляваща банкова тайна.
  5.Към Асоциацията на банките в България- Трайте си! Нали изнесената банкова тайна не е за Уникредит, Банка ДСК и ОББ, а за „омразната” „богопомазана до преди 3 месеца” КТБ , за чиито активи и гарантирани депозити, които да се изплатят, „точите лиги”
  6.Към УС на БНБ- Не се притеснявайте, че ни подадохте информацията за вложителите! По-лош имидж от този, който имате в момента, не може да се получи. Освен това изпълняваме ангажимента си да ви осигурим„перфектно” оправдание за това,че 3 месеца не правите нищо - фирмите,големи вложители или си имат още много пари или ако фалират, безработните няма да са 50 000 , а само 35 000.
  7.Към „колегите” длъжници- Дишайте спокойно! Първо няма да ви публикуваме и второ, продължавайте по същия начин: умишлен фалит (знаете, че не отговаряте с къщите ,вилите, яхтите, колите и личните си спестявания) и НАП, банки и други кредитори „имат да вземат”.

 • 10
  apollo avatar :-|
  apollo

  Спасете ни от спасителите и ни освободете от освободителите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.