БСП: Въвеждане на прогресивно облагане и на семейно подоходно облагане

Георги Тодоров, председател на съвета на БСП по парична система, финанси, кредит и валутни резерви пред "Капитал"

"Големият проблем в случая "КТБ" е в това, че БНБ продължава да не подава достатъчна достоверна информация".
"Големият проблем в случая "КТБ" е в това, че БНБ продължава да не подава достатъчна достоверна информация".
"Големият проблем в случая "КТБ" е в това, че БНБ продължава да не подава достатъчна достоверна информация".    ©  Велко Ангелов
"Големият проблем в случая "КТБ" е в това, че БНБ продължава да не подава достатъчна достоверна информация".    ©  Велко Ангелов

Кои данъци бихте увеличили/намалили и защо?

Решението на БСП е за въвеждане на прогресивно облагане и на семейно подоходно облагане. Особено във време на криза това е справедливият тип облагане поради една проста причина – сега при един работещ в семейството, особено в ситуация на висока безработица, той плаща данъците върху доход ползван от цялото семейство. При семейно подоходно облагане - при един работещ и семейство от четирима, данъчната му ставка ще е значително по-ниска. За да има по-справедливо разпределение на тежестта от кризата тези, които получават по-високи доходи трябва да плащат по-високи данъци.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  naffoo avatar :-|
  naffoo
  • - 1
  • + 8

  Ами ще стане така, че безработните ще се увеличат, защото ще работят без трудов договор, за да ползват данъчните облекчения! хах

  Нередност?
 • 2
  schumener_beer avatar :-|
  шуменско пиво
  • - 1
  • + 2

  Във всички тези идеи има тук-таме по някое рационално зрънце, стига да не става самоцел. И да не се превръща в поредната демагогия на червените шамани. Както е било винаги досега!
  Плоския данък не бива да се бута поне засега, но с уговорката за един необлагаем минимум. Ако се стигне до единство напр. минималната заплата да стане необлагаема, както е в много страни, това би могло да бъде този минимум за всички видове доходи.
  Семейното облагане е другия полезен стълб за подпомагане на семейните финанси. Без обаче да се обвързва задължително с връщане към прогресивните скали.
  Признавам си, че говоря като лаик, но това са разсъждения на базата на личен опит.

  Нередност?
 • 3
  bogry avatar :-|
  BoGry
  • + 6

  Филма "Прогресивно облагане" вече сме го гледали - беше скучен, нискобюджетен и не доведе до намаляване богатството на богатите, а до изчезването на "средните" и увеличаването на бедните!
  А семейното подоходно облагане само звучи добре, но в нашите условия при две деца не съм получил и един лев детски,

  Нередност?
 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 8

  "Решението на БСП е за въвеждане на прогресивно облагане и на семейно подоходно облагане. "

  >>> Нямам рационални аргументи, за да се обоснова защо, но ми звучи като "Абе аз съм на друго мнение, ама решението на старите кокали е ...."

  "Особено във време на криза това е справедливият тип облагане"

  >>> Към ден днешен криза няма нито в ЕС, нито у нас. Има тъпчене на едно място, за 4 години сме наваксали само 1%-пункт спрямо средния БВП на ЕС. С такова темпо ще ги догоним след 196 години. Дори за едни прилични 70% от средното ще ни трябват 100 години. И ако преди извинението беше, че имаме слаб растеж, защото пазим финансова дисциплина, то междувременно и финансовата дисциплина я забравихме....

  "при един работещ в семейството, особено в ситуация на висока безработица,"

  Безработицата не е нито торнадо, нито земетресение. Атакува се проблемът, не да се приема за даденост и да търсим нагаждане към последствията. Висока безработица в ЕС няма - точно обратното, има у нас, защото се възпротивяваме на елементарни реформи. Подобно на Вуте, който казвал "има една нова птица, 3 пъти зареждах чифтето, докато я отстрелях да падне! Викат и делтапланер!"

  Отделно има и други чисто социални несправедливости в прогресивните скали. Да кажем, през строителния бум до 2008 архитектите бяха добре, вземаха хонорари и винаги ги драха с 24%, преди това и с 29% максимална ставка. От тогава до сега поголовно нямат работа, но няма и кой да им върне данъка "богаташ", затова че 5 години в живота си са заработвали по-добре. При плосък данък проблемът го няма. Ставката е винаги 10%. При необлагаем минимум отново се появява.

  " той плаща данъците върху доход ползван от цялото семейство. При семейно подоходно облагане - при един работещ и семейство от четирима, данъчната му ставка ще е значително по-ниска."

  >>> Отново мешане на социална, демографска, данъчна и политика по труда. Накрая нито едната не е като хората. Хайде само данъчната пред скоби - нейната задача е да събира повече приходи. Това става с плосък данък (видно от статистиката у нас и от другите държави). За другите политики - други решения. Добавки, детски градини...Като има събрани пари, ще има и за тях. Като няма пари, ще си останат само предизборни обещания...

  " За да има по-справедливо разпределение на тежестта от кризата тези, които получават по-високи доходи трябва да плащат по-високи данъци."

  >>> Тези, които плащат най-високите данъци имат инструментариума да ги плащат навсякъде по света, където искат. Чисти данъчни туристи и пътешественици. Като изгоните 100 такива, ще се почешете по главите и хъка-мъка, ще вдигнете данъците на всички подред...

  Нередност?
 • 5
  sanlivko avatar :-|
  sanlivko
  • + 4

  ""...сега при един работещ в семейството, особено в ситуация на висока безработица, той плаща данъците върху доход ползван от цялото семейство. При семейно подоходно облагане - при един работещ и семейство от четирима, данъчната му ставка ще е значително по-ниска. ""
  По-ниска ставка от сегашните 10% е нереално да се въведе, така че това са си чисти предизборни лъжи. Относно прогресивното подоходно облагане или допълнителни данъци за богатите, не вярвам, че в България могат да функционират. Ако трябва на инвалиди ще се направим, ама данъци няма да плащаме. Както и циникът написа, макар и да изглежда на пръв поглед справедливо, възможностите за избягване са прекалено широки, което го прави несправедливо.

  ""Според мен вече ще има нужда от актуализация, защото от евроизборите насам сме в криза на управлението. ""
  Комунистическа наглост. Не нашият бюджет е калпав, а падането на правителството е виновно. Не знам дали си струва да му чета ии останалите глупости. БСП и икономически разум са отричащи се понятия.

  ""Никой не възобновява плащания, само защото е дошъл някой друг на власт.""
  Това звучи логично, ако беше управлявал някой друг, а не БСП.

  ""Цялата инвестиция е външна, финансирането е външно и изплащането е през такси, които пак не са наши т.е. ние като данъкоплатци имаме разход нула. ""
  Кредитите за участието ни в проекта са за държавата (БЕХ), а таксите се оказа, че още не са договорени и следователно няма как да се определи, дали проектът въобще ще е печеливш.

  Нередност?
 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 2

  Не е душевно прост като другите старейшини в партията, но си е резонно мозъчно промит индивид.

  Нередност?
 • 7
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Не е нищо чудно че БСП измислят начин за ново крадене.... Истината е че доходите на Българина трянбва да се вдигнат поне два пъти, сега произвежда три пъти повечер отколкото получава.
  http://iconomicabg.blogspot.com

  Нередност?
Нов коментар