Новият брой: Накъде след вота
Close

7 причини новата Европейска комисия да е по-различна

И защо мястото на Кристалина Георгиева е особено важно в нея

Жан-Клод Юнкер представи силен екип с много добри играчи. Въпросът е дали ще бъде ефективен.
Жан-Клод Юнкер представи силен екип с много добри играчи. Въпросът е дали ще бъде ефективен.
Жан-Клод Юнкер представи силен екип с много добри играчи. Въпросът е дали ще бъде ефективен.    ©  reuters
Жан-Клод Юнкер представи силен екип с много добри играчи. Въпросът е дали ще бъде ефективен.    ©  reuters

Пет бивши премиери (без да се брои председателят), двама бивши външни министри и силен водач. Комисията "Юнкер", която ще управлява Европа в следващите пет години, изглежда впечатляващо. За България е важно, че на ключова позиция в нея е Кристалина Георгиева, която е де факто финансов и административен министър на новото европейско правителство. Но какво значи тази комисия за Европа? И ще бъде ли по-различно, отколкото беше досега? Отговорът е да. Ето седем причини защо.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 3
  • + 25

  Наблюдаваме на живо формирането на ефективно и работещо правителство на ЕС. Юнкер е новият Делор. Французинът доведе ЕО до ЕС, белгиецът ще го направи работеща конфедерация!

  Нередност?
 • 2
  voklev avatar :-|
  voklev
  • - 31
  • + 10

  Ами за Кристалина мястото може да е много важно , но не и за България :(

  Нередност?
 • 3
  jessie... avatar :-|
  Jessika
  • - 2
  • + 8

  Добре са обяснени тънки детайли по изграждането на новата ЕК, както ролята на отделните комисари в нея, все неща "от кухнята", които широката публика няма как да ги знае.

  Нередност?
 • 4
  jonson avatar :-|
  jonson
  • - 5
  • + 11

  Като човек, който се занимава с ръководство на фирма, изпадам в потрес от начина по който се формира Еврокомисията. Баланс на партиите, баланс на половете, баланс на нови/стари, на север/юг и какво ли още не. Критерий е всичко друго, но не и човекът да разбира от точно тази работа, да я е вършил и преди и да се е справил добре, като при това е съвместим с останалите от екипа. Не разбирам защо на постовете в еврокомисията се гледа като на награда за заслуги, на извоювано място, на проводник на външни за екипа интереси, но не и като на поле за изява на доказани способности в усилието за постигане на обща цел. Ако една частна фирма почне по такъв начин да формира екипите си, гарантирано ще провали задачите с които се е заела и неизбежно ще фалира. Според мен като гледам начинът по който се съставя Еврокомисията, ако изобщо Европейският съюз оцелее, ще е въпреки нея.

  Нередност?
 • 5
  owen avatar :-|
  owen
  • - 1
  • + 3

  мястото на кристалина наистина в много важно в новата ЕК, но така и не става ясно защо от този справочен материал. преписано, недопреписано. освен това няма нужда от лично свръхподмазване да се твърди нещо, което не е вярно - не, кристалина няма да е финансов министър на ес; лондон и париж, което дори е написано вярно, са прибрали финансовите ресори.

  Нередност?
 • 6
  transcendence014 avatar :-|
  transcendence014
  • + 3

  Какви са приходите на Европейските компании от България, и какви нетните европейски фондове.

  - Втората позиция в топ 100 компании на Капитал вече две години поред се заема от медодобивния комбинат "Аурубис". Германският металургичен завод с приходи от 4.3 млрд лв за 2012 според (http://www.capital.bg/klasacii/kapital_top_100/2013/07/15/2101605_k100_miniatjurna_pobeda/

  )
  - "Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет”АД е първата, най-голяма и водеща българска минна компания за открит добив и обогатяване на медни руди, осигуряваща около 50% от националното производство" и "с важен принос за брутния вътрешен продукт на страната" Около 2/3 от Асарел-Медет са Австрийски според (http://www.asarel.com/bg/About.aspx

  ).
  -Какви са приходите на банките според раздадените кредити и лихвения марж от графиките. Защо Административните разходи (OPEX) на банките наратват визуално около 2-3 пъти за последните 9 години според инфографика на капитал (втората графика http://www.capital.bg/biznes/finansi/2013/11/27/2191912_budeshteto_prez_ochite_na_bankerite/

  ). По-неефективни ли стават банките в кризата при висок лихвен марж?
  - какво е съотношението (% от енергията)/(% от цената) в инфографиката на капитал и в полза на кои компании? какъв е размерът на тези приходи: (http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/07/26/2111227_enter_5_namalenie/?sp=1#storystart

  ).
  ЧЕЗ са с приходи 1.3 млрд лв според топ 100 капитал за 2012 година.

  Големият бизнес в БГ е от ЕС...Телекоми, Ритейлъри ...

  Срещу тези приходи за европейски компании, нетно се получават 1.3 млд евро фондове от ЕС за '12 например:(http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/28/2191764_bulgariia_e_poluchila_17_mlrd_evro_ot_es_prez_2012_g/

  ).

  Не е като Европа да е без изгода от членството на България.

  Заттова Русия и ЕС са пред война в Украйна. Заттова и Путин дискотира манипулацията на информацията в интернет.

  На теория могат да се манипулират избори и проучвания, но големите данни като блогове и свободна (ако има) преса по-трудно. Най-много да се сложат някакви фалшиви мнения и харесвания.

  Има ли олигарх в България с достъп до такива финансови средства? И без да ги познавам Пеевски или Цветан Василев ми изглеждат не по-интелигентни от повечето хора в България.

  За да няма заблуждение, интерпретирайте цифрите и най-вече тези с десет знака за вярна картина.

  Like me at:
  https://www.facebook.com/pages/Similarto-Ivan-Hadjiisky-Bulgarian-Sociologist/632934613466942

  Нередност?
 • 8
  plamen_hristov avatar :-|
  plamen_hristov
  • + 2

  До коментар [#6] от "transcendence014":

  Наистина, "Не е като Европа да е без изгода от членството на България".
  Изгодите и за България, и за Европа, са политически, икономически, културни - всякакви. Къде е казано, че само едната страна или предимно едната страна следва да има полза?
  Аз и преди съм писал за този завод между Златица и Пирдоп. В последното десетилетие на социализма той западаше и стана мърляв. Когато "Юнион Миниер" го купиха, местните хора бяха доволни. Поне с такова впечатление останах от разговори с някои от тях. Сега нямам възможност да ги срещам, но някой журналист може да го направи. Преди време покривите в тези два града бяха "черни", сега не толкова :)

  Нередност?
 • 9
  plamen_hristov avatar :-|
  plamen_hristov
  • + 6

  Бих искал да кажа нещо по част 4 от статията:
  Казаното в тази част е вярно. Преди не много време прочетох и чух, че ще се работи за развитие на "кръгова" икономика, която да замени сегашната "линейна, която ползва ресурси еднократно".
  Тук идва главната полза за България - ще трябва да прави тази генерална реформа заедно с другите 27 и да не изостава много-много :)
  Новата икономика следва да замени следните форми:
  - развита индустриална икономика (била супермодерна до средата на 20-ти век);
  - развита пазарна икономика с преобладаващ сектор на услугите (от средата на 20-ти век досега).
  В новата икономика "екологията" ще е в центъра на всичко. Ще се разчита на високотехнологични машини, повечето от които с малки размери и, както казват едни мои познати, "дуракоустойчиви".
  Новата икономика, както и досега, е бизнес. Който първи направи нещо - печели най-много.
  За да не се губи време, е добре да се гледа в тези две посоки:
  - да се работи за икономическата самостоятелност на общините в държавата, които да решат проблемите с безработицата на своя територия. Общините да превърнат териториите си в "градини";
  - в рамките на бъдещия енергиен съюз да се работи да установяване на стандарти за производство на горива. Така де, доказали сме, че можем да правим ракия въпреки всичко, защо да не можем да правим горива и добре да печелим :)

  Нередност?
 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 1

  Интересна статия, но с тази тромава бюрократична структура на ЕС, не вярвам, че има изход от бъркотията.

  "...,която ще трябва да преосмисли политиката си към една Македония, която ще задълбава във все по-вредна посока" Това изречение е не просто двусмислено, ами многосмислено. Аз лично се радвам, че тези страни (БГ2 и Сърбия) получават заслуженото, след като с десетилетия вършат издевателства над историята.

  Нередност?
Нов коментар