Борисов обвини Искров за нерешаването на проблема с КТБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Борисов обвини Искров за нерешаването на проблема с КТБ

През 2009 г. Иван Искров и Бойко Борисов си общуваха така, сега си пишат писма

Борисов обвини Искров за нерешаването на проблема с КТБ

Управителят на БНБ посочи за виновници всички освен ръководената от него институция

Валентина Илиева
8725 прочитания

През 2009 г. Иван Искров и Бойко Борисов си общуваха така, сега си пишат писма

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Финансовият консултант на консорциума за спасяване на КТБ предлага среща в София с БНБ и правителството тази седмица.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управителя на БНБ Иван Искров за нерешаването на проблема с Корпоративна търговска банка (КТБ). В отговор Искров посочи за виновници всички, но не и себе си – основните политически сили, работодателски организации, синдикати, експерти и този път и банковото законодателство. От разменените между двамата съобщения публиката не научи кога и как ще се реши въпросът с банката, нито че скоро БНБ възнамерява да обяви финансовото състояние на КТБ.

Дебати в писма

В писмото на Борисов се посочва, че "прибързаните и противоречиви изказвания на управителя на БНБ Иван Искров допълнително нагнетиха напрежение и създадоха усещане за неуправляемост на процеса". Там се казва още, че от ГЕРБ не приемат сроковете, предлагани от БНБ за разрешаване на ситуацията. Като "недопустимо" се определя времето от "вече трети месец" квесторите в КТБ "да не могат да предоставят изчерпателна информация за реалното състояние на КТБ". Изказани са опасения, че това допълнително ще влоши състоянието на активите на банката и ще увеличи цената на нейното оздравяване. Неясно защо критиките идват сега, въпреки че бавният план на БНБ беше обявен още в края на юли.

Важен детайл е, че именно Бойко Борисов, който посочи Искров за свой кандидат и му осигури втори мандат като управител на БНБ през 2009 г. (след като малко преди парламентарните избори беше посочил, че като дойде на власт, ще го смени веднага – бел. ред.), сега го обвини в отворено писмо за забавянето на решаването на проблема с КТБ.

Искров веднага отговори на писмото на Борисов. Близо два месеца след първото обяснение в обвинително-оправдателен тон (писмото с полуоставката на Иван Искров от 22 юли) управителят на БНБ отново пространно и изчерпателно дава ретроспекция на събитията, като припомня отговорните фактори за ситуацията – "политически субекти" и "водещите парламентарни партии в 42-ото Народно събрание". Към тях сега са прибавени работодателски организации, синдикати, определени като "различни групи за натиск, преследващи разнопосочни частни интереси".

Вече се сочи и банковото законодателство за виновник – ограничава БНБ във възможностите й за действия, въпреки че допреди кризата с КТБ управителят на централната банка подчертаваше при всяка възможност, че българското банково законодателство е сред най-напредничавите в Европа и дори изпреварва в някои отношения европейското. Според изказаното в писмото мнение рамките на "съществуващото законодателство" са "ограничени". Искров посочва, че "действащото законодателство предоставя твърде ограничени възможности на централната банка".

В писмото този път Искров посочва, че "отговорността се носи от БНБ", като преди това уточнява, че изявленията и решенията не са персонални, а на управителния съвет на БНБ - "легитимният ръководен орган на централната банка, вземащ управленски решения".

От писмото на Искров става ясно още, че досега в БНБ не са виждали "ясно структурирано и обосновано становище за оздравяване на банковата група КТБ".

Категорично неясно

От изразената в писмото на Борисов "категорична позиция" за подкрепа на "всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса" не става ясно какво точно е виждането на ГЕРБ - да се спасява ли банката с публични средства или не. Пред "Капитал" Менда Стоянова (председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси при управлението на ГЕРБ) посочи: "Категорично не смятаме, че държавата трябва да прави тази операция (осигуряване на средства за капитал и ликвидност – бел. ред.). Има си закон, който трябва да бъде спазен... Но БНБ трябва да каже - преминава ли към несъстоятелност или не. ГЕРБ е за спасяване на банката с пазарно решение или преминаване по пътя на закона."

В същото време продължават настояванията от страна на Експертния комитет по проблемите на КТБ (с представители на работодатели и синдикати) банката да бъде оздравена, посочвайки, че колкото повече се бави процесът, толкова повече това ще наложи използването на публични средства.

В края на седмицата се включи и Константин Пенчев, национален омбудсман, който посочи, че "БНБ не желае да работи". Той заяви, че "централната банка е органът, който трябва да се занимава със съдбата на КТБ - не главният прокурор, не националният омбудсман, синдикати или работодатели, и затова всички призоваваме Иван Искров да предприеме нещо".

Василев и ВТБ са в консорциума на оманците за спасяване на КТБ

Цветан Василев и инвестиционното поделение на руската Внешторгбанк (ВТБ) - VTB Capital, се оказаха част от консорциума на Оманския фонд и "други непосочени акционери и потенциални инвеститори", които предлагат да се изготви план за преструктуриране на КТБ, включително с държавни средства. Това става ясно от прессъобщение на финансовия консултант на консорциума виенския фонд EPIC от 12 септември.

Цветан Василев е мажоританрният собственик на банката, а VTB Capital има 9.99% в нея. Няколко дни след поставяне на КТБ под специален надзор (20 юни) от VTB Capital официално заявиха, че нямат намерение да участват в спасяване на банката.

В съобщението на EPIC се посочва, че предприетата инициатива е за рекапитализиране на КТБ. В писмото до институциите в България е изразен интерес за работа с българското правителство, БНБ, други отговорни институции и други настоящи акционери в банката за съвместни действия за преструктуриране и рекапитализиране на КТБ, заявяват от EPIC. От консултанта са предложили да се проведе среща в София тази седмица за сключване на споразумение за неразкриване на информация, за да имат достъп до конфиденциални данни за целите на провеждане на пълен due diligence (финансов и правен анализ – бел. ред.) на КТБ и изготвяне на план за преструктуриране на банката.
Финансовият консултант на консорциума за спасяване на КТБ предлага среща в София с БНБ и правителството тази седмица.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управителя на БНБ Иван Искров за нерешаването на проблема с Корпоративна търговска банка (КТБ). В отговор Искров посочи за виновници всички, но не и себе си – основните политически сили, работодателски организации, синдикати, експерти и този път и банковото законодателство. От разменените между двамата съобщения публиката не научи кога и как ще се реши въпросът с банката, нито че скоро БНБ възнамерява да обяви финансовото състояние на КТБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

47 коментара
 • 1
  apollo avatar :-|
  apollo

  Всички посочени поименно са виновни за състоянието на КТБ ,но също така всеки трябва да носи отговорност за решението къде да държи парите си.

 • 2
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Мисля,че вече и на първокласниците в БГ стана ясно, че вината за проблема КТБ е основно на БНБ и нейното управително тяло! Толкова много коментари и мнение се изсипаха за разрешаване на проблема КТБ, само от БНБ не виждат начин за взимане на решение!!! Започвам да смятам, че Г-н Управителя на БНБ или се дрогира постоянно или е в друга силна зависимост....

 • 3
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Като казва Г-н Управителя на БНБ, че БНБ носи отговорност за КТБ, нека каже как точно смята да я понесе тази отговорност, защото до момента показва всичко друго, но не и носене на отговорност!!!

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Никой не е очаквал Искров да каже, че чиновниците от БНБ са виновни за тоталната липса на контрол. Не е ли глупаво да се разчита, че точно тези, които с бездействията са допуснали да бъдат източени милиарди, сега ще оправят нещата?

 • 5
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  До коментар [#4] от "today ;)": Именно, аз също смятам,че този, който е създал един проблем в случая с КТБ, няма как да се разчита на него да участва да го оправи този проблем! Винаги оправянето на всеки проблем става на съвсем друго ниво, различно от нивото на което е възникнал проблема и поради това изводът е кристално ясен - Г-н Управител на БНБ, подайте си незабавно ОСТАВКА и понесете ОТГОВОРНОСТТА, която казвате, че ще поемете!!!

 • The Dragon Reborn

  Този Искров трябваше да е зад решетките още преди два месеца, вместо да пише писма. Или най-малкото сам да си е подал оставката. Доколкото знам получава "скромната" заплата от 30 хил. лева, за да не допуска явления тип КТБ. Къде беше, на Луната ли? Шефа на БНБ не бил отговорен, закона бил виновен...моля?!? Подлога на Пеевски! Да казва по-бързо как ще си понесе отговорността!!!

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Не разбирам защо около КТБ продължава да се шуми активно.
  Времето от юни насам показа, че и без четвъртата българска банка може:
  - няма масови фалити на фирми с блокирани вложения;
  - няма увеличаване на безработните в страната от съкратени работници от въпросните предприятия;
  - няма масови протести на засегнати от временното затваряне на банката и блокиране на средствата им.

  КТБ беше касата на един политико-икономически кръг с мощна партийна подкрепа. Правителствана на Тройната и на ГЕРБ не попречиха на концентрацията на обществена пари в банката, които бяха използвани от въпросния кръг, за да изкупи големи дялове в структурни компании.
  Каквото и да се случи с банката - отнемане на лиценза или влизане на държавата като акционер в нея - тя ще продължи да бъде касичка на властта. Просто ключът ще е у друг...

 • 8
  ham avatar :-P
  ham

  До коментар [#4] от "today ;)":Много е глупаво,както е глупаво да се очаква,при втори мандат на Гробарите,да се направят необходимите Реформи!

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Към пост 7 се налага да добавя само, че има перфектно законодателство по отношение на българските банки.

  Ако то се приложи спрямо КТБ, ще се отнеме възможността на мафиятапросто да смени касиера на сейфа си, както се очертава.

  Натискайте да се приложи закона!

  Той е най-обективният и неподкупният в случая!

 • 10
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  Нали ти си го избра ;)?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK