Надзорният съвет на ББР скоро ще бъде сменен

Сегашните членове бяха избрани на 4 юли тази година, новите попълнения ще са ясни в края на месеца

Финансовият министър в служебното правителство Румен Порожанов, който е управляващ ведомството принципал на ББР, беше в надзорния съвет на банката до лятото на 2014 г.
Финансовият министър в служебното правителство Румен Порожанов, който е управляващ ведомството принципал на ББР, беше в надзорния съвет на банката до лятото на 2014 г.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Финансовият министър в служебното правителство Румен Порожанов, който е управляващ ведомството принципал на ББР, беше в надзорния съвет на банката до лятото на 2014 г.
Финансовият министър в служебното правителство Румен Порожанов, който е управляващ ведомството принципал на ББР, беше в надзорния съвет на банката до лятото на 2014 г.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Сред спряганите са имената на Атанас Кацарчев и Кирил Ананиев.

Избраният в началото на юли надзорен съвет на държавната Българска банка за развитие (ББР) ще бъде сменен. В края на септември ще се проведе общо събрание на акционерите, което да избере нов надзорен съвет, съобщи източник на "Капитал". От Министерството на финансите, което е принципал на банката, казаха, че е изпратена покана за свикване на общо събрание на акционерите на ББР. Оттам не посочиха конкретна дата.

Поканата не е публикувана в Търговския регистър, което не е нарушение на закона, ако са поканени всички акционери. Държавата чрез Министерството на финансите държи 99.99%, а останалите акции до 100% (8 на брой) са собственост на Банка ДСК.

Промените в ръководството на ББР са свързани обичайно с промените в конфигурацията на управляващите, тъй като банката е държавна.

За състава на новия надзор се спрягат имената на финансиста Атанас Кацарчев и на заместник-министъра на финансите в сегашното служебно правителство Кирил Ананиев. Споменава се и това на банкера Асен Ягодин. От финансовото министерство не казаха кои са новите имена, предложени за състава на надзорния съвет. Оттам отговориха, че "след приемане на решенията от компетентния орган - общото събрание на акционерите, обществеността ще бъде запозната с обсъдените и приети решения на събранието".

Атанас Кацарчев вече е бил в надзора на ББР (до пролетта на 2013 г.) и е сред съветниците на Порожанов. Кацарчев и Ананиев не отговаряха на телефоните си. Ягодин също не беше открит за коментар. Предвид професионалната му биографията обаче - изпълнителен директор в оперативения мениджмънт, по-логично би било да се върне евентуално в управителния съвет на банката, където беше от 2011 до 2013 г.

И при последния избор на надзорен съвет публично не беше обявена датата на провеждане на събранието, както и номинираните и впоследствие избрани имена за надзора – икономистът Николай Неновски, началникът на политическия кабинет на тогавашния финансов министър Петър Чобанов Деница Кирова и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Те бяха избрани на 4 юли 2014 г., като непосредствено след общото събрание нито държавната банка, нито Министерството на финансите дадоха информация за събранието и взетите на него решения. Съобщение от ББР се появи на 17 юли.

Поредни промени

Рокадите в ръководството на ББР - в надзорния съвет или оперативния мениджмънт, са нерядка практика, като са свързани обичайно с промените в конфигурацията на управляващите, тъй като банката е държавна. Първата стъпка е смяна на надзорния съвет от акционера – държавата, който впоследствие назначава нов управителен съвет.

Кабинетът "Орешарски" първо се зае с изпълнителното ръководство - през лятото на миналата година беше изцяло променен управителният й съвет на няколко стъпки. Окончателно беше сформиран в началото на есента на 2013 г., като тогава в новия борд на ББР влязоха Димо Спасов, главен изпълнителен директор, и изпълнителните директори Билян Балев и Иван Христов. При ГЕРБ надзорът беше променен през пролетта на 2013 г. – тогава в него влязоха Дияна Драгнева-Иванова, Румен Порожанов (сега служебен финансов министър – бел. ред.) и Стефан Белчев.

Преди това кредитната институция претърпя промяна в оперативното управление през пролетта на 2011 г. Тогава също беше сменен целият състав на управителния съвет и ръководството й беше поето от дотогавашния дългогодишен изпълнителен директор на Пощенска банка Асен Ягодин.

За кого работибанката

Като държавна банка целта на дейността на ББР е подкрепа на развитието на малкия и средния бизнес чрез осигуряване на финансов ресурс на достъпна за него цена. Оказва се, че в последната година държавната банка е финансирала дружества, за които мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев твърди, че са на доскорошния му партньор, депутата от ДПС Делян Пеевски.

Според информация на "Капитал" на 13 август строителната фирма "Водстрой 98" сключва договор за 46 млн. лв. кредит от ББР. Това става, след като през пролетта банката рефинансира около 30 млн. лв. задължения на "Булгартабак холдинг", а през 2013 г. и 2014 г. ББР финансира с над 8 млн. лв. покупката на две мандри от "Лодис инвест" (чийто собственик беше Силвия Ботева, явявала се по търгове като представител на "Водстрой 98"). Това са все компании, свързвани с Пеевски. Така ББР, на която "основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средните предприятия", както пише на интернет страницата на банката, е поела експозиция от над 80 млн. лв. към компании, които не се вписват в този профил.

Друго прясно спорно решение на ръководството на банката беше при избора на строител на новата централа за 17 млн. лв. без ДДС. Спечели ДЗЗД "София" ("Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", Ултрастрой" и "Строй-консулт мениджмънт груп"), а изборът бе направен без обществена поръчка. Една от компаниите - "Понсстройинженеринг", е длъжник на ББР.