Фондът ФЛАГ увеличава капитала си с 30 млн. лв.

Дружеството за мостово кредитиране на общините планира да емитира облигации за 120 млн. eвро

Благодарение на увеличението на капитала фондът ще успее да набере поне още толкова средства
Благодарение на увеличението на капитала фондът ще успее да набере поне още толкова средства    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Благодарение на увеличението на капитала фондът ще успее да набере поне още толкова средства
Благодарение на увеличението на капитала фондът ще успее да набере поне още толкова средства    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

"Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ" ЕАД ще увеличи капитала си с 30 млн. лв. Дружеството, чиято функция е да кредитира общините в процеса на усвояване на средствата от Европейския съюз, ще емитира 30 хил. нови акции с номинална стойност от 1000 лв. С решение на Министерския съвет (МС) от сряда книжата ще бъдат придобити от държавата чрез Министерството на регионалното развитие.

Недостиг на средства

Пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на фонда Надя Данкинова обясни, че увеличението на капитала е необходимо, за да може да продължи дейността по кредитиране. В официалното съобщение на МС се посочва, че до края на 2014 г. фондът не разполага със средства за одобрение на нови заеми. Наличният ресурс е планиран само за разплащания по вече сключени договори. Към настоящия момент собственият капитал на дружеството е 65 млн. лв. и според правителството е крайно недостатъчен, за да отговори на потребностите на общините до края на програмния период. Само за 2014 г. прогнозата за търсене на кредитен ресурс от фонд ФЛАГ е за 378 млн. лв., като до края на годината се очаква недостиг от 200 млн. лв., се казва в съобщението.

Според Данкинова този недостиг не е свързан само с проблемите около спрените оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие". "Още в края на програмния период разчетите ни показаха, че ще има търсене за 200 млн. лв., докато ресурсът, с който разполагахме при формирането на бюджета, беше 120 млн. лв.", обясни изпълнителният директор.

Емил Савов, зам.-председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) и член на борда на директорите във ФЛАГ, обаче смята, че спирането на плащанията по европрограмите оказва значително влияние. "Сроковете за погасяване на мостовото финансиране, което сме отпускали по "Околна среда", непрекъснато се удължават. Средният матуритет става все по-голям и я няма очакваната възвращаемост на средствата, които след това да се предоставят отново като кредитен ресурс", коментира Савов за "Капитал Daily". По неговите думи увеличението на капитала е задължително, защото в противен случай фондът ще спре да работи след месец.

Очаквани постъпления

Едва през февруари 2015 г. се очакват входящи потоци от погасяване на действащи в момента кредити, които могат да бъдат предоставяни за нови кредити. И това е, в случай че няма забава във верифициране на окончателните плащания. До 20 август 2014 г. са регистрирани 41 искания за кредит на стойност 142 млн. лв.

Освен за плащане по вече сключени договори увеличението на капитала ще помогне да се наберат поне още толкова средства във фонда. Данкинова обясни, че в момента тече процедура за избор на още една управляваща банка. "Благодарение на тези 30 млн. лв. ние вече можем да кандидатстваме за револвиращи средства при добри условия. Ако процедурата приключи успешно, в крайна сметка ще имаме 70 млн. лв.", каза тя.

Освен това фонд ФЛАГ обмисля да емитира облигации за 120 млн. евро. "Целта е част от емисията да се използва за стари заеми, а около 100 млн. евро. ще бъдат свободен нов капитал. Засега се правят само проучвания", каза Данкинова.

Дейността на фонда

През първите шест месеца на 2014 г. са подадени 86 искания за кредит от 57 общини на обща стойност 160.4 млн. лв. Одобрени са 67 искания за 65.2 млн. лв. С тях от страна на бенефициенти ще бъдат съфинансирани проекти по оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда", Програмата за развитие на селските райони и програмите за трансгранично сътрудничество. От 2009 г. до 30 юни 2014 г. фондът е одобрил общо 700 кредита за 668 млн. лв. Те са подпомогнали изпълнението на проекти на обща стойност над 2 млрд. лв.

Пет общини с блокирани пари в КТБ получават 28 млн. лв. безлихвени заеми

Централният бюджет е предоставил 28 млн. лв. на 5 български общини, които имат блокирани средства в "Корпоративна търговска банка" АД. Средствата са дадени под формата на временни безлихвени заеми. Най-много е получила община Бургас – 11 млн. лв. След нея са Беласица – 7.7 млн. лв., Созопол – 4.5 млн. лв., Айтос – 2.8 млн. лв., и Раковски – 2 млн. лв. Министерството на финансите разглежда постъпили искания за временни безлихвени заеми от още 5 общини, за които има приети решения от общинските им съвети. Това са Сливен, Гоце Делчев, Сунгурларе, Симитли и Казанлък. Общият размер на средствата, които се предвижда да им бъдат предоставени, е около 10 млн. лв.

Кабинетът одобри над 24 млн. лв. допълнителни средства, 4.5. млн. лв. са за "Напоителни системи"

Служебното правителство в сряда одобри спешно 4.5 млн. лв. за заплати и осигуровки на служителите от "Напоителни системи" на фона на насрочения за същия ден протест на служителите заради неплатени от месеци заплати. Земеделският министър Васил Грудев заяви, че проблемът с неизплащането на заплатите бил още от месец май. Той благодари на работниците, които са продължили да се трудят в извънредните условия въпреки липсата на заплати. Според правителственото прессъобщение средствата се осигуряват от централния бюджет. Общо 22 млн. лв. са дълговете на "Напоителни системи".

Заедно с това кабинетът отпусна допълнителни средства и за още няколко институции и проекти:

- 5.6 млн. лв. са за изграждането на многофункционалната зала в Пловдив, която трябва да бъде завършена до края на годината. Тя дава шанс на Пловдив при кандидатстването му за домакинство на европейското по волейбол за мъже през 2015 г.

- 8 млн. лв. отиват за строежа на софийското метро в отсечката от бул. "Джеймс Баучер" до кв. "Хладилника". Те бяха са заложени в бюджета, но миналото правителство така и не ги отпусна на Столичната община.

- 5 млн. лв. са предназначени за БНТ. Със средствата ще бъдат заплатени електронни съобщителни услуги за разпространение на телевизионни програми чрез наземно цифрово радиоразпръскване.

- 105 хил. лв. отиват при Съвета за електронни медии. Чрез тях ще се финансира издръжката му и дейността му по осъществяване на мониторинг на доставчиците на медийни услуги.

- 980 хил. лв. са одобрени и по бюджета на администрацията на президента за разходи за персонал и за финансиране на международната програма на президента и вицепрезидента до края на 2014 г.