Държавата ще прави одит на "Напоителни системи"
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата ще прави одит на "Напоителни системи"

Около 200 служители на "Напоителни системи" протестираха вчера в центъра на София с искане за изплащане на дължимите им заплати от юни насам, както и за трайно решение на проблемите в дружеството.

Държавата ще прави одит на "Напоителни системи"

Отпуснатите спешно от кабинета на задлъжнялото държавно дружество 4.5 млн. лв. идва след инжекция от 15 млн. лв през пролетта

Деница Ватева
2882 прочитания

Около 200 служители на "Напоителни системи" протестираха вчера в центъра на София с искане за изплащане на дължимите им заплати от юни насам, както и за трайно решение на проблемите в дружеството.

© Капитал


- Нова финансиране може да бъде заложено в актуализацията на бюджета

В държавното дружество "Напоителни системи", което е затънало в дългове и служителите му протестират периодично от няколко години, ще бъде извършен одит. Това обяви в четвъртък пред протестиращи служители на компанията земеделският министър Васил Грудев. В сряда правителството отпусна по спешност 4.5 млн. лв. за изплащане на забавени заплати. Това обаче не успокои работещите в компанията, които протестираха вчера в центъра на София с искане за трайно намиране на изход от ситуацията. Грудев обеща също да бъде направена оценка и за дълговете на държавата към "Напоителни системи", а евентуална нова финансова инжекция е възможна при актуализиране на бюджета.

По информация от компанията към момента дълговете на "Напоителни системи" са достигнали  21 млн. лв., а приходите са се сринали заради дъждовното време, довело до драстично по-малко продажби на поливна вода. Последният публичен отчет на компанията е от края на миналата година.

Одит в държавното дружество

Вчера пред протестиращите служители земеделският министър Васил Грудев обяви, цитиран от агенция "Фокус", че предстои съвместен одит с финансовото министерство на дейността на компанията, както и за изготвяне на оценка на средствата, които държавата дължи. Евентуалното покриване на задълженията можело да дойде с актуализация на бюджета, която евентуално ще направи избраното след парламентарните избори на 5 октомври ново Народно събрание. В четвъртък също така стана ясно, че отпуснатите от правителството в сряда средства са за покриване на заплатите на служителите до август включително, както и за неизплатени осигуровки на работниците. Част от тях вчера твърдяха пред журналисти, че са с прекратени здравни права и не могат да се възползват от медицинска помощ, защото не са им плащани осигуровки.

Порой от дългове

Вчерашният протест на синдикатите и работещите в "Напоителни системи" не е първият, като такива имаше през 2011 и 2012 г. по времето на правителството на ГЕРБ, отново заради неизплатени с месеци заплати и осигуровки на работниците. Държавната компания, която стопанисва язовири и поливна инфраструктура, е с натрупани дългове от години, но така и не беше стартиран план за оздравяване на дружеството.

Данните от финансовия отчет на компанията за 2013 г. показват, че натрупаната загуба през годината е за малко над 14 млн. лв., което е двойно по-високо спрямо предходната година, когато е била 7.1 млн. лв. По информация на самото дружество пък дълговете му към момента достигат 21 млн. лв. Натрупването им се дължи както на лошото управление на дружеството през годините, така и с държавнически решения. "Напоителни системи" имат две основни дейности - едната е търговска - продажбата на вода за напояване, а другата е охрана и поддръжка на язовири, диги и друга инфстраструктура.

До 2010 г. за втората дейност, която се класифицира като общественополезна и свързана с превенция от природни бедствия, държавата отделяше бюджетни средства. От 2011 г. обаче с промяна в Закона за водите такова финансиране беше отрязано. По този начин компанията остана със задължението да поддържа и охранява инфраструктурата и да се занимава с отводняване, но за това не получаваше бюджетни средства и не можеше да плаща за извършваните услуги. В началото на тази година законът отново беше променен, като беше записано, че дружеството ще получи средства за тази дейност за последните четири години до март 2014 г. Това решение обаче беше изпълнено само частично, след като кабинетът "Орешарски" преведе 15 млн. лв за 2014 г., но не и за предходните три години. В отчета на компанията е записано, че вземанията за преходните три години от държавата са за над 10 млн. лв., но предстои да се направи оценка.

Преди няколко седмици служебният зам.-министър на земеделието Георги Костов обясни пред журналисти, че част от отпуснатите средства от предишното правителство са били изразходвани за наложени на компанията запори и други дългове, а останалите - за заплати и други текущи разходи. Така в средата на годината държавната компания отново е останала без ресурс. Отделно от това заради силните дъждове през тази година приходите от търговската дейност - продажбата на вода за напояване, рязко са намалели като оценките са, че те ще бъдат наполовина.

Въпреки че проблемите в "Напоителни системи" са от години, досега така и не беше подготвен план за оздравяване на компанията. Предходният земеделски министър Димитър Греков беше обявил, че има идея за разделяне на дружеството на две структурата, едната от които да се занимава с търговската дейност, а другата само с поддръжка на инфраструктурата. До реализацията на такъв план обаче не се стигна.


3 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много чудно - как едно реално неработещо предприятие трупа дългове? А собственикът (държавата) да не го е еня какво става там и когато хората закрещят под прозорците им, да отпускат по някой милион без да се интересуват за какво отиват парите.
  По време на управлението на ГЕРБ стана скандал, че помпените станции и тръбите на Напоителни системи са нарязани и предадени на скрап.
  Системата е разрушена. Язовирите не се поддържат...

 • 2
  tanas avatar :-|
  Танас

  До коментар [#1] от "D-r D":
  Към коя банка са дълговете ?

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "D-r D":
  Към коя банка са дълговете ?

  Не пише.
  Но дългове могат де се трупат не само по просрочени кредити, а и за заплати, данъци и осигуровки, за доставки, за извършени им услуги, за охрана, за ел.енергия, за...
  Драмата е, че нормален собственик няма да остави предприятието му за затъва години наред. Е, държавата може, ама тя не е нормален субект...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK