Екстрадиция или плескавица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Екстрадиция или плескавица

Екстрадиция или плескавица

Единственият начин на Цветан Василев да избегне престой в ареста е да получи политически протекции в Сърбия

11184 прочитания

© reuters


"Това беше най-лесното решение." Според сръбските медии именно това са били думите, с които обявеният за издирване чрез Интерпол мажоритарен собственик в КТБ Цветан Василев се е предал във вторник сутринта на сръбската полиция. Предишния ден сръбските власти бяха получили официална информация от България, че той се намира в Белград.

Няколко часа по-късно той е изправен пред съдия. Паспортът на Цветан Василев е отнет и му е наложена забрана да променя настоящия си адрес в Белград, както всеки ден той трябва да се разписва в полицейско управление в сръбската столица. С това съдебно решение се постави началото на процедурата по екстрадицията на банкера.

"Най-лесното" за Цветан Василев решение - да се предаде, дойде седмица след като българският му адвокат Константин Симеонов издаде местонахождението му в национален ефир "по съгласие на банкера".

Защо се предаде сега? Защо в Сърбия? Има ли сделка? Какво ще се случи оттук нататък? Това са само част от въпросите, които се появиха след изненадващия ход на Цветан Василев.

Още първите дни след появата му стана ясно, че той е в безизходица и далеч няма намерение да се връща в България, а точно обратното – ще използва всички възможности, за да избегне екстрадицията. Всеки ход на банкера (преместването му в Белград, обжалването на 72-часовото задържане, жалбите за заплахите за живота му) изглежда като предварително обмислен и има една-единствена цел - да затрудни българските власти в опита им да го върнат в страната ни. В същото време позицията на банкера  е съвсем разбираема - от знаците, които българските власти дават, той трудно би могъл да бъде убеден, че ще получи независимо правосъдие.

Обявен за издирване, изоставен от всички

Обвинението, за което се иска екстрадицията на Василев, е от края на юли, когато той беше задочно привлечен за длъжностно присвояване "в особено големи размери, представляващо особено тежък случай", за което се предвижда наказание от десет до двадесет години затвор. Става дума за липсващите 200 млн. лв. в касата на КТБ, за които първоначално бяха задържани служители на банката и за които беше лансирана версията, че едва ли не са изнесени с чували. Малко след като беше задочно обвинен, Цветан Василев беше обявен за издирване чрез Интерпол.

На фона на тежките обвинения прокуратурата направи всичко възможно за да засили съмненията, че провежда обективно разследване. Встрани от факта, че игнорира сюжета с Делян Пеевски (който по думите на активисти от "Протестна мрежа" заема много по-голямо място в сигнала, по който започна разследването срещу Василев), последните активности на главния прокурор Сотир Цацаров – медиаторството между засегнатите страни и изказването по въпроси какво трябва да се случи с надзора на КТБ, показаха, че държавното обвинение далеч не изпълнява само конституционната си роля.

Въпреки неясните мотиви на Сотир Цацаров да бъде нещо повече от главен прокурор в казуса КТБ, дори от малкото известни факти по делото може да се предположи, че Василев действително има от какво да се притеснява. В четвъртък, когато той беше пресрещнат от журналисти пред полицейското управление в Белград, където трябваше да се подпише, банкерът заяви: "Чувствам се предаден от всички."

И действително - още в първите дни на разследването стана ясно, че показания срещу него са дали някои от най-приближените му. Сред тях например е Бисер Лазов, който ръководеше ключови за Цветан Василев фирми. Запознати с разследването коментираха, че решението на прокуратурата да освободи от ареста главния касиер на банката Маргарита Петрова също е било в резултат на показанията й срещу Василев.

При разглеждането на искането на държавното обвинение за отстраняването на подуправителя на БНБ Цветан Гунев (което беше отхвърлено от съда) стана ясно, че по разследването има показания и на анонимни свидетели. В пледоарията си прокурорът по делото Иван Гешев заяви, че Цветан Василев е свързан с източването на 2.4 млрд. лв. от КТБ под формата на кредити към кухи дружества, с които са се финансирали негови икономически, спортни, обществени и политически проекти (без да назовава партията "България без цензура", прокуратурата на два пъти намеква, че Василев е финансирал този политически проект).

Думите на прокуратурата показват, че тя има далеч по-сериозни обвинителни планове за Василев от обвинението за източването на 200 млн. лв. от трезора на банката, което също би трябвало да го притеснява.

И, разбира се – заплаха за убийство

В четвъртък Цветан Василев даде ясна заявка, че ще се противопостави максимално на това да бъде екстрадиран: "Предполагам, че моите адвокати ще кажат каква ще бъде следващата ни стъпка. Аз съм в официална процедура по екстрадиция. Искам цялата процедура да мине по целия път."

Отсега е ясно, че един от основните аргументи, с които Цветан Василев ще се опита да убеди сръбските власти, че не трябва да бъде екстрадиран, са заплахите за живота му. През седмицата адвокатите на Цветан Василев заявиха, че има постоянни заплахи за живота на банкера: "Заплахите срещу Цветан Василев не са от вчера и от днес. Той ги е заявил и пред прокуратурата и главния прокурор", коментира адвокат Христо Ботев.

Веднага в тези думи на защитата се припозна Делян Пеевски, който преди няколко месеца беше обект на кратка проверка от прокуратурата по сигнал на Василев (държавното обвинение също така за кратко беше задържало и обвинило трима души в опита за убийството на депутата от ДПС, което така и не се беше случило). Без никой да е посочвал името му, синът на Ирена Кръстева изпрати позиция до медиите: "Във връзка с новотиражираните в последните дни твърдения на Цветан Василев и неговите адвокати, свързващи ме по някакъв начин с евентуални заплахи срещу живота и здравето на лицето Цветан Василев и неговото семейство, заявявам категорично, че подобни инсинуации са изключително нелепи и очевидно целят единствено създаване на предпоставки за поредното отлагане на явяването на Василев пред българското правосъдие."

Добре обмислен ход

Два дни след ареста на Цветан Василев от прокуратурата съобщиха, че са изпратили до Сърбия всички необходими документи за екстрадицията му.

Сега магистратите в Белград ще трябва да решат по същество въпроса за това дали да предадат Цветан Василев на българските власти. Този процес, разбира се, може да се проточи във времето, доколкото съдът може да изисква допълнителна информация.

Правозащитникът Михаил Екимджиев коментира през седмицата, цитиран от bTV, че "екстрадицията не следва автоматично искането" и трябва да има и сигурност, че в резултат на екстрадирането банкерът няма да бъде подложен на преследване по политически мотиви, пол, религиозни убеждения, раса, етнос. Юристът цитира и чл. 3 от Протокол №2 към ЕКПЧ, според който екстрадиция може да бъде отказана, "ако при постановяване на мярката за неотклонение не е имало достатъчно гаранции за реализирано право на защита", какъвто според него е случаят с Цветан Василев, който е "задържан в закрита процедура, без възможност българският съд да проконтролира постановлението". Правозащитникът визира постановлението на прокуратурата за ареста на Василев за 72 часа, което българският съд на две инстанции отказа да разгледа.

Юристи коментираха пред "Капитал", че решението на Цветан Василев да се премести от Виена в Белград едва ли е случайно. По този начин банкерът излиза от юрисдикцията на европейската заповед за арест, където процедурата е далеч по-опростена.

В момента е приложимо сръбското законодателство и Европейската конвенция за екстрадиция, която казва, че "екстрадираното лице няма да бъде преследвано, осъждано или задържано за изпълнение на присъда или на мярка за неотклонение задържане под стража заради престъпление, извършено преди предаването му и различно от това, заради което е екстрадирано", т.е. прокуратурата ще може да разследва Василев само за престъплението, за което е поискала екстрадицията му.

Важен детайл е, че крайното решение за предаването на банкера на българските власти се взима от изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието.

Именно тази подробност дава възможност на Цветан Василев да използва връзките си в Сърбия, където той има инвестиции – така например сръбският президент Томислав Николич посети заедно с Василев стъкларската фабрика в Парачин.

Така след няколко месеца изгнание и макар и да е обмислил ходовете си, най-известният български банкер на Балканите се намира в капан, от който безболезнено може да излезе само по два не особено законни начина – като се разбере със сръбските или с българските власти в лицето на техните задкулисни господари. Второто изглежда все по-малко вероятно.

"Това беше най-лесното решение." Според сръбските медии именно това са били думите, с които обявеният за издирване чрез Интерпол мажоритарен собственик в КТБ Цветан Василев се е предал във вторник сутринта на сръбската полиция. Предишния ден сръбските власти бяха получили официална информация от България, че той се намира в Белград.

Няколко часа по-късно той е изправен пред съдия. Паспортът на Цветан Василев е отнет и му е наложена забрана да променя настоящия си адрес в Белград, както всеки ден той трябва да се разписва в полицейско управление в сръбската столица. С това съдебно решение се постави началото на процедурата по екстрадицията на банкера.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

54 коментара
 • Mqlko Milkov

  Бостаните дали не искат да си присвоят КТБ

 • 2
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy

  ЛЕЛЕ АКО СЕ РАЗПРИКАЗВА ТОЯ ЧОВЕК! КАК ДПС И ГЕРБ ЩЕ ГО ЛАПАТ!

 • 4
  pavaroti avatar :-|
  pavaroti

  Мисля си, че нашите управници ще искат Цветан Василев да остане в Сърбия, щото ако дойде и си отвори устата, всичките, дето правиха далавери в КТБ ще изгорят.

 • 5
  galbi avatar :-|
  galbi

  То и неговата лична съдба не е лека!
  Колко много хора искат да го няма на този свят!
  И то хора все с власт и пари!
  Но не може да се каже ,че ги е създал той!
  Най=правилно е да се каже- СЪИГРАЧИ ,КОЛЕГИ,ИДИОЛОГИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ, ПРИЯТЕЛИ...
  И как само за един момент всичките стават врагове ,и то от една и съща глутница!
  И щеше да е най-добре той да е виновен за всичко!
  А сега ще ни прекарат през дебрите на дезинформацията, както правеха до сега!
  И след известно малко време,пак ще започнат преденето на новата плетка.
  Разбира се по нова мода , с нови материали!
  Ама клиента пак същия!!
  БАЙ ТИ ГАНЮ !!

 • 6
  strongest avatar :-|
  strongest

  Май десните си правят имидж за сметка на страшките в КТБ, ама ако проговори човека

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Като чета кратката хронология на събитията в статията и особено този абзац:

  ==============================

  "Отсега е ясно, че един от основните аргументи, с които Цветан Василев ще се опита да убеди сръбските власти, че не трябва да бъде екстрадиран, са заплахите за живота му. През седмицата адвокатите на Цветан Василев заявиха, че има постоянни заплахи за живота на банкера: "Заплахите срещу Цветан Василев не са от вчера и от днес. Той ги е заявил и пред прокуратурата и главния прокурор", коментира адвокат Христо Ботев.

  Веднага в тези думи на защитата се припозна Делян Пеевски, който преди няколко месеца беше обект на кратка проверка от прокуратурата по сигнал на Василев (държавното обвинение също така за кратко беше задържало и обвинило трима души в опита за убийството на депутата от ДПС, което така и не се беше случило). Без никой да е посочвал името му, синът на Ирена Кръстева изпрати позиция до медиите: "Във връзка с новотиражираните в последните дни твърдения на Цветан Василев и неговите адвокати, свързващи ме по някакъв начин с евентуални заплахи срещу живота и здравето на лицето Цветан Василев и неговото семейство, заявявам категорично, че подобни инсинуации са изключително нелепи и очевидно целят единствено създаване на предпоставки за поредното отлагане на явяването на Василев пред българското правосъдие."

  ==============================

  аз бих искал да попитам адвокатите на г-н Цветан Василев например следното. В медии излезе информация, че преди скандала около КТБ и нападението на банката от главния прокурор, ДАНС, МВР и следствието
  под предлог, че Василев бил поръчал Пеевски, месеци преди това е имало заплахи срещу Василев и дори внесен сигнал от него, вкл. уеедомена и прокуратурата, за който са уведомени и западните служби. Според мен е много важно, критично важно да се разбере това дали е истина и ако да - кога и каква е точната хронология, защото ако се окаже, че заплахите срещу Василев са реални и доказуеми и са разположени във времето преди атаката на банката и евентуално и "бомбата" на Пеевски, че Василев го бил поръчал то цялата тази тотална атака срещу Цветан Василев намира своето съвсем логично обясненое

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  "Юристи коментираха пред "Капитал", че решението на Цветан Василев да се премести от Виена в Белград едва ли е случайно. По този начин банкерът излиза от юрисдикцията на европейската заповед за арест, където процедурата е далеч по-опростена."

  "Сръбският вестник "Блиц" съобщи, че в икономическите кръгове на Сърбия се спекулира, че "най-богатият българин" Цветан Василев има близки контакти с двама президентски съветници - Павле Башич и Предраг Милкич. Връзките им започнали, след като банкерът купил фабриката си за стъкло в Парачин, която е най-голямата на Балканите..."

  Интересно какви са връзките и отношенията на тези двама съветници и президентът им с Путин и хора от обкръжението му и с руски олигарси например, си мисля...:


  "одитор

  19.09.2014 14:38

  Цветан Василев е разрешавал отпускането на кредити на свързани фирми без обезпечение. Снощи по телевизията слушах, че над 90 процента от кредитите са отпуснати на 150 фирми, като 52 от тях нямат и назначен персонал.
  Искров беше инициатора за премахването на наказателната отговорност за отпускане на необезпечени кредити.
  Всички са свързани като свински черва, а пред обществото правят циркове на гърба на народа."

  (постинг от дир.бг)

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Западът изпусна Сърбия в полза на Русия


  Москва продължава да ухажва своите стари съюзници в Белград, използвайки мека икономическа сила

  Тони Рина, "Ню Ийстърн Юръп"

  Снимка: ЕПА/БГНЕС

  Сръбският президент Томислав Николич и руският му колега Владимир Путин по време на срещата си в Кремъл през октомври м.г. Отношенията между Сърбия и Русия стават все по-близки.
  Дискусията за европейската геополитика между Русия и Запада напоследък се фокусира върху събитията в Украйна, с някои предупреждения и прогнози за Грузия и Молдова. На стратегическия Балкански полустров обаче Русия тихо, но бързо укрепва връзките си с главната регионална сила - Сърбия. През 2013 г. Белград направи серия стъпки към по-тясна интеграция с Москва в много сфери - факт, който не получи вниманието, на което се радваха събитията в другите споменати източноевропейски страни. За разлика от Украйна Сърбия не е преследвана или тормозена, за да се сближи с Русия. Руските увертюри към сърбите са много по-незабележими и не причиняват политическия разкол, на който сме свидетели в Киев. Това, разбира се, не значи, че Сърбия е готова да се подчинява и да угодничи на Русия, а по-скоро, че  руското навлизане там е много по-дискретно и много по-непротиворечиво  Предразположението на сърбите към Кремъл не трябва да е изненада, като вземем предвид общата им източноправославна религиозна култура. В добавка към това Балканите, според покойния американски социолог и политолог Самюъл Хънтингтън, са точката, където Западът, руснаците и ислямският свят се борят за контрол чрез трети държави. Русия по традиция подкрепя православна Сърбия, докато Хърватия и Босна получават подкрепа от католическата Австрия и мюсюлманската Османска империя съответно (Хънтингтън се позовава на последната балканска криза от 90-те, когато Хърватия получи германска помощ, Турция се застъпи за Босна, а православни руски и гръцки доброволци застанаха рамо до рамо със сърбите). От разпадането на Югославия насам територията на Сърбия бавно бе разкъсвана, докато се стигна до момент, в който тя не е просто остатъчна държава от бившата Югославска федерация, а умалена версия на себе си след Югославия. Въпреки това Сърбия още е важна сила в Западните Балкани. Тя има най-голямата армия и една от най-силните икономики в региона. Засилващата се обвързаност на Русия със Сърбия  се основава на три големи фронта - военен, икономически и политически  Военно Белград е силно свързан с Москва. В началото на 2013 г. Сърбия стана постоянен наблюдател във водената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност. През ноември 2013 г. двете страни подписаха двустранно споразумение за военно сътрудничество, върху което работиха близо 15 години. НАТО има много членове на Балканите, а три други страни - Босна и Херцеговина, Черна гора и Република Македония (БЮРМ), са кандидати. Ако те също се присъединят към Североатлантическия съюз, Сърбия ще бъде изцяло обградена от натовски държави. Възможността тя да стане член на НАТО е далечна, имайки предвид, че алиансът не позволява членовете му да имат териториални спорове, а уреждането на отношенията между Белград и Косово няма да се случи скоро.  Икономиката на Сърбия е предимно пазарна  (въпреки че държавата още контролира голяма част от икономическата дейност) и в момента е една от най-силната в региона. Коефициентът на Джини, който измерва разпределенията на благата в обществото, има средна стойност от 28.9 от 2006 г., което показва сравнително равенство. Въпреки че реалният ръст на БВП за 2012 г. е 0.5% (с 1.3% по-нисък от предишната година), той все пак е по-голям от този на Босна и Хърватия. Сърбия е сравнително здрава и стабилна. Що се отнася до търговията, тя балансира умело между Европа и Русия. Главният партньор за износ е Италия, докато Русия е главният вносител, въпреки че Германия е доста близо зад нея.

  Москва обаче изпреварва Европа на два фронта - либерализацията на търговията с Митническия съюз и изграждането на газопровода "Южен поток". Победата на "Южен поток" над подкрепяния от ЕС "Набуко" е добра илюстрация на руското икономическо навлизане в Сърбия. Според първоначални планове "Южен поток" ще създаде 2500 работни места и ще доведе до директни инвестиции от половин милиард евро в страната. Тръбата действително ще стигне до сърцето на ЕС, след като главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че следващата част на проекта ще бъде в Унгария. Фактът, че Сърбия още не е член на ЕС и НАТО, е голяма победа за Русия в този конкретен аспект на новата балканска геополитика.

  Въпреки че голяма част от Балканите се стремят към по-голяма интеграция със Запада след края на Студената война, Сърбия е забележително изключение. За всеки случай тя ще започне преговори за присъединяване с ЕС на 21 януари 2014 г. Макар в момента да е кандидат за членство, истината е, че това може да не продължи дълго. Турция също е кандидат, но изгледите за присъединяване изглеждат все по-илюзорни. Това подтикна Анкара да търси алтернативни външнополитически възможности. Хърватия се присъедини към ЕС през юли 2013 г., но това не би трябвало да се приема като знак за шанса на Сърбия да направи същото. Загреб има значима история на близки връзки със Запада, например историческата си обвързаност с бившата Австро-Унгарска империя и католическата религия. Много анализатори и наблюдатели твърдят, че ЕС изпитва "умора от разширяването" по отношение на източните кандидати, а Русия може да продължи да ухажва Сърбия политически. Нещо, което правеше и досега, използвайки мека сила.

  Освен това Русия разпали териториални разцепления в държавите по периферията си (Грузия и Молдова) с надеждата това да ги спре от присъединяване към Запада във военен и политически смисъл. Голяма част от прогресът на Сърбия в преговорите с ЕС зависи от това, доколко е гъвкава по отношение на Косово. Затова Западът трябва да следи внимателно за всякакви руски опити за подкопаване на прогреса и възстановените отношения, постигнати досега между Косово и Сърбия, които да спрат последната от сближаване с ЕС.  Сърбия бе донякъде демонизирана на Запад  заради действията на сърбите във войната за независимост на Хърватия в началото на 90-те. Според Едуард Херман от Пенсилванския университет това е спомогнало за експанзията на НАТО на Изток и при положение, че сърбите знаят за негативния им образ, изграден от медиите на Запада, не е много вероятно да пожелаят да се интегрират с него. Те по-скоро ще се придържат близо до стария си защитник Русия. Москва все повече засилва традиционните връзки и привързаност между двете държави и инвестира в помощ за Сърбия. През 2011 г. с руски пари бе отворен център за спешна медицинска помощ в Ниш - перфектен пример за употребата на мека сила.

  Засилената интеграция на Сърбия към Русия бе плавна, сравнително непротиворечива и сякаш Западът я изпусна от геополитическото си внимание. В някои отношения Сърбия прилича на Армения - близък съюзник на Русия, обграден от Турция, която членува в НАТО, и като цяло прозападно ориентираните Азербайджан и Грузия. Сърбия се превръща във важен стратегически лост за Русия на Балканите - страна, която не граничи директно с Русия, но е точка за достъп в този критичен регион. Затова Западът не бива да игнорира или подценява рисковете за интересите си, свойствени за това важно развитие.

  Снимки: ЕПА/БГНЕС

  Турски продавач на часовници очаква клиенти в магазина си в Истанбул. Турция и Сърбия са едни от осемте кандидатки за членство в ЕС, които се надяват да последват стъпките на Хърватия.

  http://www.segabg.com/pic/11360/682695-l.jpg

 • 10
  t0d0 avatar :-|
  Pandipool

  Дано излезе мъж накрая и се разприказва, както си трябва! Нека да им изкара кирливите ризи на тези алчни боклуци! Ах.. нямам търпение :Д


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.