Кой разцепи ВКС?

Мнозинството във ВСС най-вероятно ще избере Таня Райковска за председател на Върховния касационен съд

   ©  Надежда Чипева

Сряда ранен следобед. Най-голямата зала в Съдебната палата - 15, събра малко повече от половината съдии от Върховния касационен съд (ВКС). Най-отпред седяха зам.-председателите и ръководители съответно на търговската и наказателната колегия на съда - Таня Райковска и Павлина Панова.

Двете кандидатки за председателския пост на най-висшата инстанция в България по граждански, търговски и наказателни спорове са тук, за да бъдат изслушани от своите колеги. В залата са някои членове на ВСС, правосъдният министър Христо Иванов и представител на Европейската комисия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gilermos avatar :-|
 • 2
  gilermos avatar :-|
  gilermos
  • - 2
  • + 2

  Много точна "снимка" на ситуацията!

  Нередност?
 • 3
  adenauer avatar :-|
  adenauer
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#2] от "gilermos":

  И нито дума за нейният произход,род и агентурни зависимости ,както и материално състояние натрупано най-вероятно от "ВЗЯТКИ" и РУШВЕТИ.Произхода на тази госпожа е комунистически ,както и на цялата ни съдебна система и обезателно агентурна обвързаност под закрилата на измисления от комунягите закон"за действуващи агенти",които не подлежат на разкритие.

  Нередност?
 • 4
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев
  • - 7

  Горкичките ми те зарцепени. Сега как щесе делят парите от Красйо Черничкия......?
  http://iconomicabg.blogspot.com

  Нередност?
 • 5
  da_nika avatar :-|
  da_nika
  • - 6
  • + 7

  Правилното заглавие е: Кой се опита да разцепи ВКС, но поне досега не е успял.
  Г-н Босев, не искам да го правите публично, но отговорете сам себе си - разговаряли ли сте с с някой съдия от ВКС, който не е от групата "Груев-Панова-Влахов-Белазелков-Куцкова" и обкръжението им? С някой от другите, от тези, които познават с добро и другия кандидат и не считат, че е редно отиващият си председател да впрегне ресурса на съда за провеждане кампанията на избрания от него "продължител на делото".
  Аз лично считам, че по отношение на ВКС се прилага схемата "Първанов-БСП", което е грозно да се прави в един съд.

  Нередност?
 • 6
  da_nika avatar :-|
  da_nika
  • - 6
  • + 7

  Пропуснах:
  Задайте си и въпросите: защо от присъстващите 75 съдии, 70 гласуваха против сценария за разединение и предпочетоха явно и свободно да вдигнат ръка; кой милее за единството на съда - този, който се нахвърля върху единия кандидат или този, който макар да има възражения срещу другия, се въздържа от нападки в името на добрия тон и достойнството на съдията, като цяло.

  Нередност?
 • 7
  flamendialis avatar :-|
  flamendialis
  • - 13
  • + 2

  До коментар [#6] от "da_nika":

  Поздравления! Поръчковите статии на г-н Босев отдавна са минали рамките на истината и нормалния разум.

  Нередност?
 • 8
  today avatar :-|
  today

  Е то е ясно КОЙ. Пак същия.

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 4

  "Нещата с кандидатурата на съдия Райковска се случиха по различен начин - самата тя сподели, че е получила покана от членове на съвета малко преди крайния срок.
  Когато я представяше единия от вносителите - членът на ВСС Мария Кузманова, тя заяви, че са я поканили, когато са разбрали за другата кандидатура..."

  И още:

  "Подкрепата във ВСС, която седи зад двете кандидатури, също е в двете противоположности. ЗАД СЪДИЯ Райковска ЗАСТАНАХА ЧЛЕНОВЕ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА КВОТА, ПРЕДЛОЖЕНИ ОТ ГЕРБ, в това число Светла Петкова (изключително близка до председателя на Върховния административен съд Георги Колев), Милка Итова, Каролина Неделчева и Даниела Костова. ВСИЧКИ ТЕ СА ЧАСТ ОТ МНОЗИНСТВОТО В СЪВЕТА, КОЕТО ПРОИЗВЕДЕ НАЙ-СПОРНИТЕ РЕШЕНИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ."

  Само да припомня, че точно това мнозинство на ГЕРБ, КЪДЕТО БОРИСОВ Е ТОЗИ, КОЙТО ЕДНОЛИЧНО И БЕЗПРЕКОСЛОВНО ПО ПРИЗНАНИЕТО И НА НЕГО САМИЯ, И НА ВСИЧКИ ПОСОЧВА КАНДИДАТУРАИТЕ, избра и:

  Сотир Цацаров за главен прокурор след много спорна процедура, и Мавродиев начело на КФН въпрски сигналите и данните за замесването му в офшорни схеми и рранзакции, и на Йовчев в ДАНС (който е партия с Драшков и човек на ДПС), и на Иван Искров - отново с процедурни трикове и хитрини...
  И на разни калинки, найденовци, фасове, външни министърки без елементарни познания по география и пр., и пр.

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 1

  Вижте внимателно и това:

  "„Няма да се превръщаме в света инквизиция, защо да ги гледаме как се потят? И двете стават, но всеки си харесва някоя повече”, заяви съдия Проданова и предложи изслушването да стане събеседване, В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ МЕДИИТЕ И ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НПО СЕКТОРА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ ЗАЛАТА, „АКО ЩЕ ИЗНАСЯМЕ НАШИТЕ ЕЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ”. „НА НАС ПРОБЛЕМЪТ НИ Е В АТМОСФЕРАТА, В НАТОВАРЕНОСТТА, НЕ В ЕВРОПЕЙСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ. НЕЯ ЩЕ Я ОПРАВИМ?!?!?!?! каза още съдийката. И още „Ако ще се изпитваме – 15 души обичат Поли, 20 обичат Таня, ПО-ДОБРЕ Е МЕДИИТЕ ДА ИЗЛЯЗАТ!” !?!?!?!

  (тук искам да отворя една скоба и да ломентирам тези думи. Забелязвате ли как наглостта и самозабравянето при една реална диктатура, пък било то и замаскирана и прикрита като формална демокрация на ДИКТАТОРА(ИТЕ) - в случая олигарсите и марионетките им във всички власти, вкл. съдебната ситема СЕ САМОПОДКРЕПЯ, МУЛТИПЛИЦИРА И ВЪЗПРОИЗВЕЖДА ОТГОРЕ НАДОЛУ ПО ВЕРТИКАЛАТА?
  Ако подминем глупавото по същестео твърдение на човек, хора и кръгове, КОИТО ПО ПРЕЗУМЦИЯ НЕ ТРЯБВА И НЕ МОЖЕ ДА СА ГЛУПАВИ, А НАПРОТИВ - ОТ УМНИТЕ, ОБРАЗОВАНИТЕ И ... ПОЧТЕНИТЕ И КАТЕГОРИЧНИ ЗАЩИТНИЦИ НА ЗАКОНА И СПРАВЕДЛИВОСТТА - тоест нямат и не би трябвало да имат кскво да крият от медиите и хората...на нас ни се казва в един абзац, че хем нямали проблеми с европейската интеграция, ХЕМ ЧЕ ...-забележете бъдещето време на глагола - ЩЕЛИ ТЕПЪРВА ДА Я ... ОПРАВЯТ!?!?!?,
  тогава възниква основният въпрос:

  И КАК И ЗАЩО ВИСШИТЕ МАГИСТРАТИ СМЯТАТ, ЧЕ ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ, които са ПРОБЛЕМИ И НА ЦЯЛАТА ДЪДЕБНА ДИСТЕМА, КОЯТО ОТ ГОДИНИ ВСЪЩНОСТ ПРОВАЛЯ България СА СЗМО ... ТЕХНИ И ВЪТРЕШНИ, след като цялото общество дтрада, а те самите са сред най-облагодетелстваните при тази плачевна ситуация И ТО ПО ТЕХНИТЕ СОБСТВЕНИ ПРИЗНАНИЯ?
  Просто НЯМА ВЕЧЕ ТАКЪВ ФИЛМ!"

  Подкрепи я Ваня Алексиева, която каза, че някой от предварително зададените въпроси, публикувани на вътрешния сайт на ВКС, са „абсурди”. „Не можем да вземем решение коя (от двете) може повече ”, заяви съдийката и допълни, че и Панова, и Райковска са достойни представители на ВКС, защото са сред най-добрите съдии в съда. От ъгъла на Търговската колегия В ЗАЛАТА ПЪК СЕ ЧУХА ГЛАСОВЕ КОЙ ИЗОБЩО Е КАНИЛ МЕДИИТЕ ДА ПРИСЪСТВАТ. (и какво толкоеа смущава другарите публичността и приритостта, КОИТО СА И ПРЯКО СВЪРЗАНИ С ОТГОВОРНОСТТА И ЯСНИТЕ ПЕРСОНАЛНИ ПОЗИЦИИ И ОТГОВОРНОСТИ?) В крайна сметка съдиите гласуваха изслушването да е публично, но изключиха от дневния ред приемането на общо становище в подкрепа на една от кандидатките, както и отпадане на въпроса дали една от тях би се отказала, за да има успешен избор на съдия от този съд за негов председател.

  Становищата на представителите на Търговската колегия напълно съвпаднаха с тезите на ръководителя й Таня Райковска, която пред медиите малко преди изслушването постави под въпрос легитимността на събитието. На пресконференция преди началото на изслушването двете кандидатки бяха попитани как ще възприемат евентуално становището на колегите си за или против една от двете номинации.

  “Това е въпрос на тези хора, които ще се съберат на събранието. Това дори не е общо събрание, то не е свикано от председателя на ВКС, не е свикано по съответни правила, които да казват кой да присъства, кога да присъства, какъв ще е дневният ред и т.н. За мен хората, които са организирали събранието, съдии от ВКС, ще преценяват дали да ни дават оценка, по какъв начин да ни дават оценка и т.н. Моята роля е да се явя и да отговоря на въпросите”, каза съдия Райковска. И допълни, че от голямо значение е каква е представителността на събранието и това изрично да се отрази в протокол, в който присъстващите да се подпишат. “Колегите, които присъстват, поне да подпишат накрая протокола, за да се знае колко са тези души. Т.нар. профил, който беше депозиран пред ВСС (от 49 съдии от ВКС, които описват какви качества трябва да притежава следващия председател на съда, след като ВСС отказа да изготви такъв), няма подписи на лицата, има само написани имена на компютър”, обясни Райковска, с което постави под съмнение и писмото до ВСС. Тя допълни: „Дори свикването, доколкото аз видях във вътрешния сайт на ВКС, в самата покана няма имена и не се знае кои са лицата, инициативния комитет и т.н. След като няма писани правила, за мен е важно да се знае кой е присъствал на това събрание, да се легитимират тези лица и да подпишат протокола”.

  Съдия Павлина Панова изрази друга позиция – че изслушването е проява на активна позиция на съдиите от ВКС. “Смятам, че това е малка, но важна крачка към тенденцията все повече съдиите да се самоуправляват и мисля, че тогава, когато обществото, чрез конституцията и законите, е гласувало доверие в съдиите да решават чуждите съдби, те имат пълното право по някакъв начин да преценяват и решават съдбата на живота в този съд. Изслушването за мен е позитивно. Смятам, че всички колеги с висок професионализъм ще се отнесат сериозно към него”, обясни тя..."

  Нередност?
Нов коментар