На гурбет за гласове

Защо има толкова много секции за гласуване в чужбина и кой има полза от това

Как вотът от чужбина определя депутати

Законодателството не предвижда отделен избирателен район за гласовете от чужбина, т.е. българите зад граница могат да гласуват за партии, но не и за листи и кандидати, съответно не могат да ползват правото на преференции. Или иначе казано - те не излъчват директно свои представители. Вотът им се прибавя към общия вот за съответната формация. Ако тя е преминала четирипроцентната бариера, т.е. получава мандати в парламента, гласовете от чужбина участват в определянето на общия им брой. Затова се твърди, че ДПС дължи около пет мандата в групата си в 42-то Народно събрание на избирателите си от Турция и Европа. Разпределението им по райони обаче става само в страната и съответно без участието на вота зад граница, т.е. затова е възможно кандидат за депутат от движението да попадне в парламента с малко над 400 гласа, подадени в страната, при средни около 10 000 гласа за останалите партии без големи групи привърженици зад граница.

Градчето Контрес в центъра на Франция е една от най-малките общини в страната. В него живеят около 3500 души, които обитават около 1500 постоянни жилища. Скоро то ще вземе дейно участие в парламентарните избори в България през октомври, тъй като там ще има секция, в която да гласуват български граждани.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


48 коментара
 • 1
  strongest avatar :-|
  strongest

  Ако нямат гласове отвън как ДПС ще има депутати

 • 2
  iut07368175 avatar :-P
  iut07368175

  Бас ловя,че са пробутали на естонците(вероятно с руски имена) домашна ракия, щото по Скандинавието редовният алкохол е безумно скъп...

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Драмата не е в броя на секциите в чужбина и в правото на българскте граждани да гласуват.
  Драмата е в състава на секционните комисии. В секциите, като тези в Туция и в селата като полската Леннкица и цитираното френско село има представители само на една партия - ДПС. Това е обяснението за 100% гласове за движението.
  Няма логика в изборния кодекс да няма изисване секця да се открива при условие да има легитимни представители на пое 2 партии.
  И не един Асан да се запише, че представлява РБ, напривер, а да е посочен от РБ
  Сегашното е фалшификаця на вота

 • 4
  oziris7 avatar :-|
  oziris

  Наистина е добре да се дава право на глас на БГ живеещи в чужбина, тъй като те оказват огромно вличние на платежния баланс на страната и подпомагат вътрешното търсене. Проблемът със суперорганизираните гласоподаватели от една конкретна партия може да се реши с по-добре написан изборен кодекс, в който се вкарват допълнителни изисквания, пресичащи злоупотребите. Но според мен най-сериозния проблем в БГ е ниската избирателна активност сред българското население, което позволява гореспомената партия да печели всеки път. Така, че ако българите не искат пак ДПС да разпределя баницата, да отидат до урните и да гласуват. И преди това да помислят доста сериозно за кого. Нагледахме се на всякакви проекти и празни обещания.

 • 5
  pesheff avatar :-(
  Пешката

  От гласовете, които получава движението през годините, се вижда освен това, че подкрепата за движението на територията на България нараства повече, отколкото това в Турция например.

  Е как ще нарастне на повече от 100% във Туркия??? Големи сте статистици, ей! Не знаех че капиталчетата се заиграват с турския вот, но ето, излиза няве че бат Прокопчо му се иска нещо игричка със джуджето което разпределя средствата...

  Друг е въпроса кой ги организира тези секции, какви стимули се предлагат на хората, а и от кого се финансират целите тези операции?? Дали турската държава няма пръст в цалата тази работа?

  Някой проследил ли е как стоят нещата по тези секции? На предишните избори имаше места където глас е бил подаден всеки 10 секунди...

  Иначе, не гласувай българино, прави се на дръпнат, и остави ги ония от Бурса да ти решават кой разпределя баницата, пък после се оплаквай!

 • 6
  logomat avatar :-?
  logomat

  А какво стана с условието за уседналост за да гласуваш?

 • 7
  estaridolska avatar :-|
  estaridolska

  До коментар [#6] от "logomat":

  Уседналост има само за местните избори и за избори за президент.

  До коментар [#5] от "Пешката":

  в текста не са посочени всички числа за ДПС -

  2001 - в страната за него са гласували 303 849, в чужбина - 36 546

  2005 - в страната - 426 774, в чужбина - 40 626

  2009 - в страната - 516 595, в чужбина - 93 926

  2013 - в страната - 400 466, в чужбина - 54 353

  т.е. 2009 г., например нарастването на гласовете за ДПС в България е със близо 100 000, а в чужбина (предимно в Турция, но не само) - с 54 000. През 2051 г. - в страната нарастването е със 125 000, а в чужбина - само с 5 000.

  Данните са от ЦИК и от Българо-френски форум

 • 8
  estaridolska avatar :-|
  estaridolska

  До коментар [#6] от "logomat":

  "лапсус" :) извинявам се, уседналост има в изборите за местна власт и за Европейски парламент. В президентските и тези за Народно събрание - не.

 • 9
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  ако под националистически формаций се име предвид "Атака" то мисля че няма да бъдат проблем.
  http://iconomicabg.blogspot.com

 • 10
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  Обективна статия - за което свалям шапка на "Капитал", и на журналистите, работили по темата. Уместно е да припомним една друга "култова" статия на "Капитал" за изборите 2009 г. в Брюксел, актуална - уви - и днес http://www.capital.bg/analizi/2009/07/03/749108_glasovete_ot_ulica_konstituciia/

  Печели ли ДПС от изборите в чужбина, и колко? Отговора е: печели но малко. Дори да вземат половината от гласовете в чужбина, няма как 70-80 хиляди гласа да им дадат повече от 2-3 депутатски места. Останалите над 30 места идат от гласоподавателите в българия, не задължително турци. Все повече помаци, цигани, гагаузи и др. гласуват за ДПС, но в България. Справка - вота на ДПС във Видин (където турци няма).

  Статията засяга технически аспекти на гласуването. Тя не обсъжда принципния въпрос: имат ли полза българите в България от гласуването в чужбина? Като оставим настрана тези един или два милиарда емигрантски пари, които влизат всяка година в България, има ли други ползи? Дали ще може България да си стъпи на краката без тези хора? Искаме ли (част от тях) да се върнат? Или не щем, понеже само ще увеличават безработицата. Или пък ще се опитват да ни вземат бизнеса? Ще ни конкурират в собствената ни държава, ще вземат нашите места в западните фирми, които винаги ще предпочетат някой с два-три езика, пред български служител? Ето това е дилемата. Да се затворим ли в черупките си, да им забраним каквото още е останало за забраняване. Или напротив: да признаем, че България е там, където има българи. Дали ползата за нас няма да е по-голяма?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал