За КТБ трябва политическо решение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За КТБ трябва политическо решение

Не се притеснявам за нищо свършено от мен и от тази банка през тези 11 години, заяви гуверньора на централната банка

За КТБ трябва политическо решение

Управителят на БНБ Иван Искров пред БНТ

4174 прочитания

Не се притеснявам за нищо свършено от мен и от тази банка през тези 11 години, заяви гуверньора на централната банка

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Защо се случи затварянето на КТБ преди три месеца?

- На 20 юни след масирано теглене на депозити по независещи от БНБ причини КТБ изпадна в неликвидност и по обед, беше петък – 20 юни, ръководството на банката депозира искане за поставяне на банката под специален надзор, за да бъдат защитени.

Разбира се, в централната банка много добре съзнаваме какво е значението на голяма системна банка за икономиката. И поради тази причина от първата минута започнахме своите консултации с правителството и с основните парламентарно представени сили в 42-то Народно събрание, така щото да намерим приемливо решение за възможно най-скоро отваряне на банката с оглед на осигуряване на нормална работа на десетките фирми, болници, общини, граждани и други депозанти и клиенти на банката.

Защо тогава не направихте надзора в максималния тримесечен срок, както сега направихте тази седмица?

- Ами не е необходимо. Законодателят, когато е приемал Закона за кредитните институции (ЗКИ), очевидно е знаел, че това е един много сложен процес. Той не може да бъде решен за три дена, както се изказа един бивш служител на централната банка преди известно време. Има законови процедури, които трябва да бъдат следвани, и затова е предвидил 6 месеца. Ние винаги сме се надявали и работим, за да се случат по-бързо нещата.

Друг е въпросът, че много от процесите се забавиха по независещи от нас причини. Например ние и правителството разработихме различни варианти за отваряне под някаква форма на КТБ. Първоначално идеята беше да се одържави, за да може много бързо да се отвори, но след като видяхме, че има изключително висока несигурност по отношение на активите на КТБ след 10-дневната проверка на одиторите, тогава предложихме добре известния на Запад вариант – разделяне на добра и лоша банка, така щото всички вложители, клиенти без изключение, подчертавам, да имат достъп до своите сметки от 21 юли, само месец след като се случи специалният надзор. Така или иначе по независещи от нас причини не намерихме политическа подкрепа, за да се случи това нещо и БНБ ще си продължи стриктно по сега действащия закон.

От Белград Цветан Василев ви нарече марионетка…

- Не искам да коментирам обвиняеми лица. В случая по-добре г-н Василев да каже какво е правил с парите на вложителите и как евентуално ще ги връща.

Никога не съм бил ничия марионетка. Всичките ми действия са публични и са подчинени на закона. Нека да се кажат конкретни факти, конкретни действия, които издават, така дори и намек за марионетност и тогава ще ги коментирам.

Наистина ли вярвате,че политиците са виновни за това, което се случва сега?

- Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката. Единственият все по-теоретичен за нас вариант е сегашните акционери да дойдат, да изсипят една торба пари в размер на 6 милиарда и половина, да ги преведат по сметките в централната банка. Съответно да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката.

Един изключително сериозен акционер с добър имидж, чийто имидж ние се опитваме да пазим – това е Държавният резервен фонд на Султаната Оман, от самото начало, та и до назначаването на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държавна помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решения на НС.

Какво установиха квесторите? Много от упреците и критиките към действията на ръководството на БНБ са, че се лута в търсенето на решение, че не взема генерална позиция.

- БНБ никога не се е лутала в търсенето на решение. Отново казвам – БНБ от самото начало в консултация с Европейската комисия и правителството на Република България по това време предложи вариант на решение. След като политиците не намериха в остра предизборна конфронтация тогава желание да подкрепят такова предложение, ние продължихме по реда, който е стриктно описан в Закона за кредитните институции. Ние не можем да надскачаме закона.

Забавиха се квесторите по независещи от тях причини. Нима забравихте, че когато обявихме резултатите от междинния одит, проверката на активите и пасивите, изрично казахме, че одиторите не можаха да си свършат работата поради липса или непълна информация по кредитен портфейл от порядъка на 3.5 милиарда лева! Над 60% от кредитния портфейл.

Така че те бяха изправени пред ситуация да търсят допълнителен човешки ресурс, включително и правен, и през целия август да се опитат да възстановят липсващата част от кредитния портфейл, която да може да бъде оценена от одиторите, и до 20 октомври следващия месец да имаме крайната одитна оценка.

Вярно ли е, че много голям процент, близо 90%, от кредитополучателите на КТБ са свързани лица?

- Написаното от квесторите в доклада говори за такива явления в КТБ и съответно те не са случайни хора, те са добри професионалисти и след като са го написали, си носят отговорност за написаното.

Оздравяване независимо дали с държавна помощ или обявяване на фалит. Кое е по-разумно според вас?

- БНБ и нейният управител винаги, от първия ден, е считала, че голяма системна банка като КТБ, с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена. Не случайно работихме и съботи, и недели в продължение на цял месец, имахме припаднали момичета на компютрите.

Така или иначе това не се случи. Дали ще се случи – това също не зависи от БНБ, а от разговорите между заявилите желанието си за оздравяване акционери, представлявани от EPIC, и българското финансово министерство. Съответно зависи дали ще се получи парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство. Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не централната банка може да взима решения как да се разпорежда с парите на данъкоплатците.

Разбира се, това е възможно решение и това е добро решение за всички вложители. Но във всички случаи не трябва да има никакви притеснения между застрахованите вложители, тъй като може да се забавиха нещата по независещи от нас и от Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) причини, но те са гарантирани и те ще получат своите пари. Но дори и да се стигне до отнемане на лиценз, изплащане на гарантираните депозити, което винаги сме считали, че е най-лошият вариант, но пак казвам – не зависи от централната банка, отново ще има намеса и произнасяне на политическите сили, които ще влязат в 43-то НС.

Но много недобронамерени, пак казвам, "експерти", включително и някои експертни съвети, които се появиха и които твърдят, че имало много инструменти и БНБ не си вършела работата и можела да отвори банката, използвам случая да кажа, че един от инструментите, за които говорят, например замяна на негарантираната част над 196 хил. лева с някакви акции или финансови инструменти и така нататък, това е невъзможно по сегашното действащо законодателство.

Дали ще изпреварите събитията, или ще изчакате депутатите от следващото НС да ви освободят от поста?

- Това дали ще си подам оставката или не - това е личен въпрос, който зависи от мен и аз винаги съм казвал, че зная да нося отговорност. Ако преценя, че не искам да нося отговорност, искам да спя по-спокойно, да бъда по-свободен, да не нося отговорностите на обществото, ще ви информирам всички вас чрез мотивирано писмо.

Не се притеснявам за нищо свършено от мен и от тази банка през тези 11 години. Не може заради една случка с една по-особена банка, както я нарече един висш държавен представител, да се зачеркне всичко.

Защо се случи затварянето на КТБ преди три месеца?

- На 20 юни след масирано теглене на депозити по независещи от БНБ причини КТБ изпадна в неликвидност и по обед, беше петък – 20 юни, ръководството на банката депозира искане за поставяне на банката под специален надзор, за да бъдат защитени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Един вид, при нас тук всичко е изрядно, работим, стараем се, къде сами къде с партньори, всичко е точно и професионално! Ако има някакъв проблем, то той изисква политическо решение :-)
  Страхотно измиване на ръцете. БНБ къде дрема тез години докато КТБ е симулирала (именно симулирала) банкова дейност!?! Нали надзор над банковата система им една от основните функции?!?
  То освен ум трябва и гръбнак...когато го нямаш, няма вече ниво под което не можеш да не паднеш.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Ти нали не си очаквал тоя да каже нещо друго? При положение, че още миналата година някъде около изборите в. Капитал пусна материал за схемите в КТБ, банков надзор можеше да се позамисли, дори и да не са имали информация до момента - което е абсурд.
  Пък глупостите за политическото решение край нямат, и сега заради изборите всички ги експлоатират усилено.

 • 3
  cyu29371665 avatar :-P
  cyu29371665

  1) "по независещи от БНБ причини КТБ изпадна в неликвидност"
  2) "процесите се забавиха по независещи от нас причини"
  3) "по независещи от нас причини не намерихме политическа подкрепа"
  4) "Забавиха се квесторите по независещи от тях причини."
  5) "Дали ще се случи – това също не зависи от БНБ"
  6) "забавиха нещата по независещи от нас и от Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) причини"

  "това е личен въпрос, който зависи от мен и аз винаги съм казвал, че зная да нося отговорност."

  Трололололол

 • 4
  antipa avatar :-(
  D-r D

  Направо не вярвам на очите си!
  Председателят на Централната банка иска политици да му свършат работата?!
  Ако политическите централи трябваше да регулира търговските банки, защо ни е независима Централна банка?

  Г-н Искров е много неубедителен както в цялото си досегашно поведение, така и в това интервю.
  Не правителството и представените в НС политически партии трябва да вземат решение за съдбата на българска банка - колкото и голяма да е тя, а именно БНБ въз основа доклада на квесторите и синдиците.

  Нежеланието на управителя на БНБ да следва закона е смушаващо, а зад опитите му да вдигне топката на популистите, които се гласят да ни управляват, прозира задаващото се решение: по целесъобразност, независимо от цената...

 • 5
  jonson avatar :-|
  jonson

  То бива, бива наглост, ама Искров преминава всякакви граници! "По независещи от БНБ причини...". А какво зависеше от БНБ? Да контролира банките. Направено ли е? Не! Дори и да предположим, че БНБ не четат "Капитал" (а какво би трябвало да четат - "Жената днес"?), то поне на условията за привличане на депозанти трябваше да хвърлят едно око. Не е нужно да си велик финансист, за да ти светне, че тука нещо не е наред, когато една банка дава лихви по депозити по-високи от лихвите на пазара на ипотечни кредити.
  Всъщност Искров гледа на казуса КТБ като на природно явление, като на някое от наводненията примерно и се прави на мъдър как целия народ солидарно би трябвало да понесе божието наказание.
  Фондът за гарантиране на депозитите явно ще трябва да се опразни целия, към това да се добавят още милиарди. Въпросът, по който мълчат като риби както БНБ, така и политиците до един е дали после този фонд ще участва в разпределението на масата на несъстоятелността. Защото усещам, как се готвят да ни натресат да платим повече от половината от гарантираните депозити, а после при разпродажбата на активите не да пълнат обратно фонда, а да гушнат мангизите.

 • 6
  pavla avatar :-?
  ПАВЛА

  Искров? Оставка, кога?

 • 7
  valliee avatar :-|
  vallie  Няма да са 6,5 млрд, а много повече. Защото другите банки и банкери, които са на същото дередже като КТБ, като видят как народа, чрез извънреден закон, плаща борчовете на една банка ще поискат/чрез симулиране на атака срещу тях/ упражнението да се повтори и за техните банки. И тогава не 6, а 60 млрд. няма да ни стигнат. Сега е моментът банкерите да излязат сухи от блатото. Те ще спечелят, ще спечелят и МВФ и Световната банка на които бедния ни народец до трето четвърто коляно ще плаща непосилния борч.
  Решението е просто. Трябва да се спази закона. Както направиха "глупавите" американци. Няма голяма, няма малка банка, десет , двадесет банки, щом има проблем-фалит. Това е, останалото е кражба и който дръзне да го направи рано или късно ще влезе в затвора и не само това.

 • 8
  caliber_.44 avatar :-?
  Калибър

  Да извикат политици от Сиера Леоне, магистрати с автомати и няколко горили знаещи български...проблемът КТБ ще се реши за 24 часа.
  Що се сетих за Сиера Леоне не знам...можеше да е държавата Чад със столица Нджамена...звучи като "нинджа заменя"...
  Ми щото Чад си е губеща държава... Лошоооо!!!

 • 9
  dan1 avatar :-|
  dan1

  Все повече си мисля, че най-правилното решение беше добра банка-лоша банка, както предложиха от БНБ. Лошото е че това решение беше ясно на всички по света, само у нас се оказа че по действащото законодателство няма как да стане.
  "Не се притеснявам за нищо свършено от мен и от тази банка през тези 11 години" -оказва се че нищо не си свършил през тези 11 години - нито надзор е имало както трябва, нито законодателни инициативи в съответствие с горното, а сега политиците ти виновни.
  А политиците че са виновни е ясно - сигурен съм че ако бяха предложени законодателни промени във всяко друго време (далече от изборите), независимо дали имаме банкова криза или не - те щяха да бъдат приети.

 • 10
  evt avatar :-|
  evt

  на "доган искрото" му редлагам да ползва......

  ЗАКОНОВОТО РЕШЕНИЕ!!

  ИМА ЗАКОНИ И ТЕ СА ЗА ВСИЧКИ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK