Нова порция искания за по-високи осигуровки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Нова порция искания за по-високи осигуровки

Христосков е за увеличение на социалните осигуровки с 1-2 процентни пункта

Нова порция искания за по-високи осигуровки

Социалният министър и синдикатите предлагат максималният осигурителен доход да се равнява на 8 или 10 минимални заплати

9155 прочитания

Христосков е за увеличение на социалните осигуровки с 1-2 процентни пункта

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Заседаващият на тъмно Консултативен съвет за оптимизиране на пенсионната система продължава да е източник на предложения за стабилизиране на сектора, без да представя анализ какъв ще бъде ефектът от прилагането им. На последното заседание на съвета през миналата седмица е било обсъждано максималният осигурителен доход да се повиши над 3000 лв. и да се вдигне пенсионната възраст, научи "Капитал Daily". Според неофициалната информация предложението за рязко увеличение на максималния праг, който в момента е 2400 лв., е на представителите на синдикалните организации и е подкрепено от социалния министър Йордан Христосков. От своя страна бизнес организациите настояват подобна промяна да няма, но пък искат пенсионната възраст да се увеличи.

Максимално натоварване

Рязкото повишение на максималния осигурителен доход ще доведе до нарастване на осигурителната тежест за хората с по-високи доходи. В момента икономиката и пазарът на труда все още се възстановяват от кризата и подобно решение ще се отрази негативно върху тях, смятат анализатори.

"Има много хора в съвета, които са против да се увеличават вноските и максималният осигурителен праг, преди да се оправят другите проблеми в системата. В противен случай парите просто ще изтекат, както е ставало винаги досега, и няма да има никаква полза", коментира източник на "Капитал Daily", присъствал на закритото заседание. По време на срещата не е обсъждан процент, с който евентуално да бъдат увеличени осигурителните вноски към фонд "Пенсии" и фонд "Безработица".

Обсъждано е било обаче максималният осигурителен доход да бъде в размер на 8 или 10 минимални работни заплати (МРЗ). При сегашното ниво на МРЗ от 340 лв. означава, че таванът трябва да бъде между 2720 и 3400 лв. Още с идването на власт на кабинета "Орешарски" се заговори за повишаване на максималния доход до 3100 лв. и дори за неговото премахване. Бизнес организациите обаче са против подобни мерки, тъй като според тях по този начин ще се увеличи осигурителната тежест и съответно сивият сектор в България.

По-високи осигуровки

В края на август социалният министър Христосков обяви публично, че "евентуално биха постъпили предложения за увеличаване на осигурителните вноски с не повече от 1-2 процентни пункта". Той е на мнение, че няма как да се изплащат обезщетения на 100 хил. безработни, ако вноската за риск от безработица е само 1 процентен пункт, и трябва да бъде поне два. Според него осигуровките за фонд "Пенсии" също трябва да се увеличат с 1 пункт. В момента на работещите трета категория труд им се удържа 17.8% от брутното възнаграждение за фонд "Пенсии", ако са родени преди 1960 г. На останалите им се удържа 12.8%.

На едно от предходните заседания Националният осигурителен институт (НОИ) представи свой разчет, според който баланс между приходи и разходи в общественото осигуряване ще бъде постигнат, ако вноските се увеличат със 7.7 процентни пункта. Впоследствие Христосков категорично заяви, че никой "не си е и помислял да се повишават с толкова осигуровките". Още преди министърът да уточни за какво става въпрос, от Асоциацията на индустриалния капитал излязоха със становище, че подобно предложение е "смайващо" и "прокризисно", както и катализатор на още сива икономика и безработица.

И въпреки липсата на официална информация след всяко заседание изтича информация за обсъжданите теми. Така например наскоро стана ясно, че на едно от заседанията Националната агенция за приходите е предложила като решение на проблема с дефицита на средства държавните служители сами да плащат социалните си осигуровки. В момента държавата поема 100% социалните и здравните им осигуровки, като ставката е по-ниска.

Консултативният съвет за пенсионната реформа е орган, който няма правомощия да взима решения. Осигурителните прагове се регулират през Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, а вноските за пенсия – с Кодекса за социално осигуряване. Заседанията на съвета са закрити и още на първото е взето решение да не се съобщава какво се обсъжда. Официална причина за липсата на прозрачност не е обявена, но неофициалната е да не се използват в предизборната кампания.

Минимални прагове

Крайният срок за подписване на споразумения за минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности между работодатели и синдикати изтече в петък, 19 септември. Подписани са споразумения в 41 от общо 85 икономически дейности, които обхващат около 1 млн. от осигурените работници и служители. Средният ръст в договорените икономически дейности e 4.2%.

За икономическите дейности без подписани споразумения представителите на синдикалните организации предлагат увеличение с размера на средния ръст в договорените браншове. Работодателските организации обаче искат да няма увеличение в отраслите без договореност между работодатели и синдикати. Преди няколко седмици вицепремиерът Христосков съобщи, че задължително ще има административно увеличение на МОД в браншовете без споразумение, при които не е имало промяна през последните две и повече години. Тази седмица се очаква да стане ясно какъв ще бъде неговият размер.
Какво обсъжда консултативният съвет досега:

- Максималният осигурителен доход да е между 2720 и 3400 лв.

- Ако държавата престане да субсидира системата, социалните осигуровки трябва да бъдат увеличени със 7.7 процентни пункта

- Вноските във фонд "Безработица" и фонд "Пенсии" да се вдигнат с по 1 процентен пункт

- Държавните служители сами да плащат социалните и здравните си осигуровки

- Увеличаване на пенсионната възраст.

Заседаващият на тъмно Консултативен съвет за оптимизиране на пенсионната система продължава да е източник на предложения за стабилизиране на сектора, без да представя анализ какъв ще бъде ефектът от прилагането им. На последното заседание на съвета през миналата седмица е било обсъждано максималният осигурителен доход да се повиши над 3000 лв. и да се вдигне пенсионната възраст, научи "Капитал Daily". Според неофициалната информация предложението за рязко увеличение на максималния праг, който в момента е 2400 лв., е на представителите на синдикалните организации и е подкрепено от социалния министър Йордан Христосков. От своя страна бизнес организациите настояват подобна промяна да няма, но пък искат пенсионната възраст да се увеличи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

51 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Така ще е,докато 100 работещи издържат 83 пенсионера.А обстановката се влошава,демографската криза се задълбочава.Така че,управляващите да се замислят как да задържат младите и да увеличат раждаемостта сред образованите.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Щом има намесени синдикати, изводите са ясни и без да четете по-нататък: иска се увеличаване на вноските!
  Само че това не е работа на синдикатите.
  Тяхна грижа трябва да са неплатените от 2-3 месеца заплати на миньори, неплатените заплати на строители, условията на труд и пр. Но техния глас не се чу там. Чува се само около масите...

 • 3
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Че трябват допълнителни средства в системата е очевидно, но преди това следва да се изготви някакаква работеща стратегия.

 • 4
  miroslavb avatar :-|
  miroslavb

  Такова животно като "социални исигуровки" в България няма. Докато парите не почнат да отиват в индивидуални сметки с пълен контрол на осигуряващия се, а както сега си влизат в общия кюп, тези плащания ще продължават да бъдат просто прекомерно високи данъци.

 • Lubomir Toshev

  Искам да ми отговорите на един въпрос, ОК ако вдигнете осигуровките и няма максимален праг - може ли да ми обясните аз какво ще получа в повече от тази държава? Значи аз цял живот внасям осигуровки на макс, и накрая какво получавам в повече?

  Защо не работите в посока за вдигане на ниските заплати? Да внасят и те повече осигуровки. Не може от 100 човека 1 да е на макс осигуровки и 99 да внасят минимума на 340лв заплата. Ами не става така. Работете в посока повишаване на заплатите!

  Като внасям всеки месец по 192лв за здравни осигуровки, какво получавам в повече от някой който внася по 32лв за здравни осигуровки? Просто не е честно!

  После се чудите защо има сив сектор. Та аз дори не получавам безплатна детска градина. Дишам мръсен въздух в гадната София, нямам парко място пред дома си, нямам тротоар, за какво плащам на максималния праг - ей на това искам да ми отговорите??

  БСП, ДПСто и другите - всичките се хвани единия удари другия... за нишо не ставате!

 • Танас

  Е направете я възрастта 100 години а милиционерите 120 000. >:-)

 • zaiko1

  Защо да плащам повече. Аз се осигурявам на максималния праг. Когато отидих при личния лекар да си поискам направление един път на 3 години той каза че няма направления. Народа бил много болнав така се изрази.

 • nogica

  просто,трябва всеки гащник на държавна работа трябва да си види фиша бруто и след това ,нето.Възрастта на кого да се вдига? На Военни и полицай те достатъчно време бездействат.Синдикатите да отидат при стачкуващите миньори в Бургаските мини и тогава да се борят за ПАРИ
  Майка ми се пенсионира след 45 г трудов стаж изкъртена от работа,без да е партиен член я награждаваха с орден на труда 3-2 степен ,данъци,после в демокрацията плащане на осигуровки,рекет,и т.н. -243лева.И кавала Христозков очаква аз да се юрна да плащам повече за разни измикяри и пауни в униформи и накрая да го духам е НЯМА.
  Лошото е че високо квалифицирани хора не могат да избегнат тази идиотия и ги скубят като за световно

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  Вече не броя колко пъти редакцията ми е трила коментара, когато цитирам транс-партийните политически диалози в заведенията по жълтите павета по адрес на заплатите на "очилатите чикидруси в бизнес-парка на Плевнелиев, които по цял ден стоят пред телевизор с пишуща машина и прибират по 2 бона чисто". Пак никой няма да ми се извини, че съм бил прав, но нейсе. ПС. Специално за Христосков не съм бил свидетел да се изразява по този начин - но синдикалисти - безкрай пъти.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. Кога ще има най-сетне национално преброяване на синдикалните членове, защото аз категорично твърдя, че професионалната задруга на фризьорките и маникюристките има доста повече тежест като брой членове, отколкото 2-та синдиката заедно. Синдикатите трябва да са там на масата на преговорите на 10-то, 15-то място, след куп други, много по-многочислени професионални организации.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK