С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
214 23 сеп 2014, 12:09, 24126 прочитания

Масово говорене за спасяване на КТБ с държавни пари (допълнена)

Оздравяването ще струва на данъкоплатците 6.5 млрд. лв., а фалитът може да мине и без техните пари

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Къде ще отидат парите от КТБ

Всички във финансовия и имотния сектор чакат инжектирането на 3.6 млрд. лв. от гарантираните депозити да раздвижи пазарите

28 ное 2014

Облигационери на КТБ смятат, че фалитът ще е по-скъп от спасяването й

В писмо до българското правителство предупреждавали, че тези, както и други вземания ще послужат за основа на дела на вложители и кредитори за години напред

4 ное 2014

Загубата на групата КТБ е около 400 млн. лв. към края на август

Печалбата на 27-те банки, без да се отчитат резултатите на Корпоративна банка и дъщерната й ТБ "Виктория", е 556 млн. лв.

30 сеп 2014

Започва продажбата на кредитния портфейл на ТБ "Виктория"

До 1 октомври банките, желаещи да купуват пакети заеми, трябва да заявят интерес

28 сеп 2014

Еврокомисията започва наказателна процедура срещу България заради КТБ (обновена)

Вложителите да получат достъп до парите си, е становището на Брюксел

25 сеп 2014

Пет причини търговията с акциите на КТБ да бъде пусната

Логиката в стил "няма търговия, няма проблем" поражда повече проблеми, отколкото решава

24 сеп 2014

Банкерът в своя лабиринт от митове

Редакционен коментар на Капитал Daily

24 сеп 2014

За КТБ трябва политическо решение

Управителят на БНБ Иван Искров пред БНТ

22 сеп 2014

И зейват още дупки

Постепенно излизащите данни за качеството на кредитния портфейл на КТБ потвърждават най-лошите страхове

20 сеп 2014

Екстрадиция или плескавица

Единственият начин на Цветан Василев да избегне престой в ареста е да получи политически протекции в Сърбия

19 сеп 2014

Ако се стигне до банков фалит...

Какво се случва с кредитите и депозитите при несъстоятелност на кредитна институция

19 сеп 2014
175
млн. лв. е собственият капитал на КТБ към края на август по информация на в. "Банкер". Два месеца по-рано той е бил 522 млн. лв.

Три месеца след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) говоренето за оздравяването й става все по-масово: след главния прокурор Сотир Цацаров, експертния консултативен съвет на работодателските и синдикалните организации (с участието на финансистите Емил Хърсев и Красимир Ангарски) последните дни към тази теза се присъединиха и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, управителят на БНБ Иван Искров (виж интервюто), председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Всички те признават, че оздравяването на КТБ и отварянето й минава през държавна помощ, т.е. използването на средства на данъкоплатеца. Искров дори назовава сумата, нужна за операцията - 6.5 млрд. лв. Не е ясно какво включва тази сума. Може да са само средства за осигуряване на ликвидност за покриване на депозитите в банката - според доклада на квесторите към края на юни общо привлечените средства на банката са били 6.319 млрд. лв.
За сравнение, минаването през законовата процедура по фалит може да не струва нищо на данъкоплатеца.

Да плати данъкоплатецът

Заявката за оздравяването на поставената под специален надзор на 20 юни 2014 г. КТБ се прави при липсата на категорична и окончателна оценка на финансовото състояние на банката. Няма обявена официална информация колко е т.нар. капиталова дупка, колко е капиталът на банката към момента или към края на август например. По данни на в. "Банкер" собственият капитал на КТБ в края на август е около 175 млн. лв. Така излиза, че за два месеца той е намалял тройно - според последно публикувания отчет на борсата към края на юни 2014 г. собственият капитал е бил 521.6 млн. лв. Повторната оценка на одиторите, която трябва да приключи на 20 октомври, би трябвало да внесе яснота по въпроса. Само за юни в резултат на направени отрицателни преоценки според доклада на квесторите, капиталът й беше намалял със 102 млн. лв. Той може да излезе и отрицателна величина при продължаващата оценка на активте на КТБ. Ако капиталът на банката е отрицателен, по закон БНБ трябва да отнеме лиценза й.

Сметката показва, че при обявяване на КТБ в несъстоятелност разходите се свеждат до 3.7 млрд. лв., необходими за изплащане на гарантираните депозити (тези с размер до 196 хил. лв.). От тях 2.1 млрд. лв. се покриват от натрупаните във Фонда за гарантиране на влоговете средства от годишните премийни вноски на банките. Останалите 1.6 млрд. лв. отново фондът би могъл да ги осигури. Това може да стане чрез законово позволените му механизми - ползване на заем от български и чуждестранни банки или от държавата след решение на народното събрание.Възможностите за обезпечаване на евентуален такъв заем (емитиране на облигации например) водят до финална сметка за данъкоплатеца от 0 лв. Защото законово позволените обезпечения са държавна гаранция, която на практика не води до директно вадене на средства от бюджета, бъдещите постъпления от годишните вноски на банките във фонда (около 300 млн. лв. годишно). Фондът би получил и приходи от осребряването на активите на КТБ при несъстоятелност (той е първи по ред кредитор). И ако на банките им се струва прекомерен риска за поемане на облигации без държавна гаранция, каквито индикации са дали, други инвеститори като пенсионни фондове, например, биха проявили интерес към такава емисия.

Вариантът оздравяване с държавни пари означава именно държавата да покрие необходимостта от ликвидност (т.е. всички депозити) и капитал.

Аргументите на защитниците на оздравяването на КТБ са, че фалитът й ще има негативен ефект върху бизнеса и икономиката в страната. За Искров "отнемане на лиценз и изплащане на гарантираните депозити" е "най-лошият вариант". В петък и председателят на КФН Стоян Мавродиев е заявил на среща с работодателите и синдикатите, че "споделям повечето ваши тези и се присъединявам към притесненията ви относно потенциалните негативни ефекти от кризата с КТБ върху конкретни бизнеси и работни места. Категорично смятам, че трябва да се работи за оздравяването на банката. Не приемам тезата, че КТБ трябва да бъде затворена."

Пазарното решение за намиране на частен инвеститор звучи невъзможно заради нуждата от гигантска сума. Сегашните акционери пряко казаха, че искат да спасяват банката, но държат на държавна помощ. Освен че е тя е за сметка на данъкоплатеца, кредитите са съсредоточени в малко на брой дружества, свързани с Василев, така че апокалипсис за цялата икономика трудно ще настъпи.

Смяна на управителя на БНБ

На петъчната среща на работодателите и синдикатите с председателя на КФН Мавродиев е посочил, че комуникацията с квесторите на КТБ и с ръководството на БНБ е неадекватна. Той се е ангажирал да свика консултативния съвет по финансова стабилност, в който влизат БНБ, Министерството на финансите и КФН. На него Мавродиев щял да настоява Искров да представи визията и плана на БНБ за оздравяване на КТБ. По информация на "Капитал Daily" консултативният съвет вече веднъж се е събирал по въпроса за КТБ в началото на юли малко преди оповестяването на специалния закон за КТБ от централната банка.

По думите на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, участвал в срещата с Мавродиев, е била представена информация от КФН за състоянието на КТБ като инвестиционен посредник, публично дружество и банка депозитар. На нея е станало ясно, че квесторите са обявили, че няма да публикуват отчет за тримесечието, за което са длъжни по закон, а Мавродиев е напомнил, че подлежат на санкции за това. "Тяхното арогантно поведение произлиза от арогантното поведение на управителя на БНБ, което пък произлиза от поръчителите на цялата история", каза Велев пред "Капитал". На срещата е станало ясно още, че до поставянето на КТБ под специален надзор КФН не е намирала проблеми като поднадзорно дружество. Портфейлите от акции, съхранявани в банката като инвестиционен посредник, макар и със забавяне, са прехвърлени и държателите им могат да разполагат с тях.

На срещата председателят на КФН е изразил мнението, че смяната на целия управителен съвет на БНБ трябва да бъде приоритет на новия парламент. Такова е мнението и на т.нар. експертен консултативен съвет.

Преди два дни Бойко Борисов заяви, че възстановяването на доверието в банковата система "минава първо през смяната на управителя на БНБ" и обяви, че си е харесал за поста Светослав Гаврийски (управител на БНБ до октомври 2003 г., сега главен изпълнителен директор на Банка Алианц България). "Той може да се справи, ако има подкрепата на парламента. Подобен човек с репутация ни трябва", е казал Борисов. Това не е първата реплика на Борисов за смяна на избрания с гласовете на ГЕРБ Искров, предишния път обаче той посочи за подходящ гуверньор Калин Христов.
За банките и държавната помощ
През миналата седмица Бойко Борисов заяви в интервю, че "...същото в момента се прави в три български банки - се интервенира и се помага от държавата". Официална информация за предоставена държавна помощ срещу план за преструктуриране има само за ПИБ. В края на юни държавата й даде 1.2 млрд. лв., набрани от няколко банки чрез извънредната целева емисия ДЦК. Падежът на емисията е 30 ноември, като тогава държавата трябва да върне тези 1.2 млрд. лв. на банките, които са й купили книжата през юни. Официално до момента не е съобщавано за предоставяне на държавна помощ в рамките на разрешените от Европейската комисия до 3.3 млрд. лв. на други банки. На интернет страницата на ЕК няма информация за оказана помощ на други банки в България освен за ПИБ. Представители на банковия сектор посочиха, че не знаят такава да е давана. На въпросите на "Капитал Daily" давана ли е държавна помощ на други банки, на кои и кога от Министерството на финансите (органа, който предоставя помощта - бел. ред.) отговориха, че няма да коментират. В интервю за "Капитал" от 23 август финансовият министър Румен Порожанов заяви, че депозитът от 1.2 млрд. лв. държавна помощ е предоставен само на една финансова институция.
На същите въпроси от БНБ отговориха "известно е кой е органът, който предоставя държавна помощ, задължително с одобрението и от ЕК, и това не е БНБ". По отношение на интервюто насочиха за "допълнителни пояснения" към неговия автор. БНБ не одобрява и не предоставя държавна помощ на банки, но като регулатор знае (би трябвало) дали и в коя банка има дадена държавна помощ.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Вечерни новини: Президентът наложи десето вето, България е 51-ва по конкурентоспособност Вечерни новини: Президентът наложи десето вето, България е 51-ва по конкурентоспособност

И още: Шестима са пострадали във военния завод "Арсенал", Нов скандал с корупционен заряд около ремонта на "Граф Игнатиев"

17 окт 2018, 1567 прочитания

Нов скандал, заровен под релсите на ул. "Граф Игнатиев" 2 Нов скандал, заровен под релсите на ул. "Граф Игнатиев"

Според "Спаси София" виброизолационната подложка под релсовия път е била сменена с друг вид в последния момент

17 окт 2018, 3360 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
В разгара на революцията на работната среда

Новите правила на пазара на труда и как да се приспособим към тях

Без Спас Русев в InterContinental

Спас Русев е излязъл като собственик в хотел InterContiental и вече контролът е еднолично в "Галакси инвестмънт груп"

Арх. Иво Пантелеев: Част от недоволството се дължи на преекспонирани снимки в интернет

Водещият проектант на течащите от няколко месеца ремонти в центъра на София пред "Капитал"

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Роди се звезда"

Мелодиите на сърцето в талантлива версия на холивудската приказка

Бягай, Затопек, бягай

Писателят Ян Новак за графичния си роман, посветен на рекордьора бегач Емил Затопек

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Президентът наложи десето вето, България е 51-ва по конкурентоспособност

Емисия

DAILY @7PM // 17.10.2018 Прочетете